Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły:

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły:"— Zapis prezentacji:

1

2 DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły:
Zespół Szkół im. Władysława Jagiełły w Kurzętniku ID grupy: 96/63_MP_G1 Opiekun: Anna Zięba Kompetencja: Matematyczno-przyrodnicza Temat projektowy: ,,Niesamowity świat człowieka-robimy eksperymenty lub doświadczenia przyrodnicze” Semestr/rok szkolny: V semestr trwania projektu/ 2012

3 INFORMACJE O PROJEKCIE
"Rozwój przez kompetencje" w Zespole Szkół w Kurzętniku to projekt współfinansowany przez UE w ramach EFS – u, którego realizatorem w województwie podlaskim jest Uniwersytet w Białymstoku w partnerstwie z COMBIDATA Poland sp. z o.o. w okresie od kwietnia 2010 roku do sierpnia 2012 roku. Głównym celem projektu jest rozwój kompetencji kluczowych uczniów gimnazjum w zakresie nauk matematyczno – przyrodniczych

4 ,,Niesamowity świat człowieka -robimy eksperymenty lub doświadczenia przyrodnicze”
NASZA GRUPA Imię i nazwisko Wykonywana funkcja Piotr Jankowski Enzymy jamy ustnej; Enzymy wątroby Kinga Fimiarz Badanie tętna i ciśnienia krwi Bartosz Kalinowski Badanie budowy chemicznej kości Justyna Kamińska Badanie czynności życiowych Aneta Kłosowska Karolina Olitkowska Znaczenie nerwu wzrokowego Powierzchnia jelit a wchłanianie Anita Pomierska Kinga Stawowa Karolina Karbowska Karolina Mech

5 NASZA GRUPA

6 REGULAMIN WSPÓŁPRACY GRUPY
Szanujemy pracę innych Współpracujemy Nie przeklinamy Słuchamy, gdy mówią inni. Jesteśmy aktywni na zajęciach

7 POCZĄTEK PRAC NAD PROJEKTEM
Na pierwszych zajęciach zajęliśmy się dokonaniem ustaleń organizacyjnych w ramach zespołu projektowego. Na początku zapoznaliśmy się z tematem projektu. Następnie przypomnieliśmy na czym polega metoda projektu. Każdej osobie z grupy przydzieliliśmy zadania.

8 I.BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA
Na następnych zajęciach zajęliśmy się wykonywaniem zaplanowanych wcześniej doświadczeń dotyczących czynności życiowych człowieka. Najpierw rozwiązywaliśmy karty pracy związanie z obliczaniem BMI człowieka. Powiedzieliśmy sobie jaką dietę powinna zastosować osoba z nadwagą, a jaką dietę osoba z niedowagą. Kolejnym etapem było uzupełnianie kart pracy i wykonywanie doświadczeń dotyczących szybkości reakcji na dany bodziec. Tematem tej karty pracy był również obwodowy układ nerwowy i odruchy. Następny etap związany był z doświadczeniami dotyczącymi występowania tłuszczu i witaminy  C w poszczególnych produktach spożywczych. Odpowiadaliśmy na zadawane nam pytania. Kończąc zajęcia poruszyliśmy temat trawienia poszczególnych związków. Te zajęcia na pewno zapadną nam w pamięć. 

9 BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

10 Doświadczenie-układ nerwowy
Zad 1. Przeprowadź doświadczenie ze strony i zapisz swoje wyniki. Porównaj wyniki z innymi uczniami. Zapisz je w tabeli. Imiona wybranych uczniów Średni czas trwania reakcji Justyna Kamińska 1,7 Karolina Karbowska 1,4 Aneta Kłosowska 0,35 Anita Pomierska 0,38 Kinga Stawowa 0,33 BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

11 Doświadczenie-układ nerwowy
Wykresy- zad.1

12 Doświadczenie-układ nerwowy
Wnioski-zad.1 Zadanie pomogło nam sprawdzić kto w naszej grupie ma najszybszy refleks. Zaś kto musi nad nim popracować . Na ogół wyniki były przybliżone.

13 Doświadczenie-układ nerwowy
Część dalsza. Zad 2. Przeprowadź doświadczenie ze strony Zapisz swe wyniki. Porównaj wynik. Zapisz je w tabeli. Imiona wybranych uczniów Średni czas trwania reakcji (prawa ręka) (lewa ręka) Justyna Kamińska 0,35 0,45 Karolina Karbowska 0,39 0,25 Aneta Kłosowska 0,34 0,29 Anita Pomierska 0,31 Kinga Stawowa 0,41 0,21 BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

14 Doświadczenie-układ nerwowy
Wykresy- zad.2

15 Doświadczenie-układ nerwowy
Wnioski-zad.2 Zauważyliśmy, że wyniki uczniów zależne są od ręki, którą piszą. Praworęczni mają bardziej szybszą prawą rękę. Zaś leworęczni lewą .

16 Obliczanie wskaźnika BMI
Zad. 1 Zważ się i zmierz. Oblicz wskaźnik BMI. Potrzebne będą: waga, miara. BMI= masa/wzrost do kwadratu. Imię ucznia Masa Wzrost BMI Piotr 60 kg 1,69 21 Justyna 52 1,65 19,1 Karolina 56 1,68 19,3 Kinga 2. 1,75 18,9 Nasza grupa ma wagę w normie. BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

17 Obliczanie wskaźnika BMI
zad.c.d. Zad 2. Jaką dietę powinna stosować osoba z nadwagą? Odp. Naszych kolegów. Dieta niskokaloryczna, zawierająca białko i witaminy. -Powinna zmniejszyć ilość tłuszczu i zmniejszyć ilość słodyczy. -Twarożki, chleb razowy, dużo nabiału. Jaką dietę powinna zastosować osoba z niedowagą? Odp. Naszych kolegów -Powinna zastosować dietę, która zawiera tłuszcze, białka. -Powinna jeść dużo słodyczy.

18 Obliczanie wskaźnika BMI Tabela z której korzystaliśmy

19 Doświadczenie: wykrywanie obecności skrobi w pokarmach
Karta pracy. Celem doświadczenia jest wykrycie za pomocą jodyny skrobi w różnych produktach spożywczych. Zmiana barwy odczynnika z brązowej na granatową świadczy o obecności skrobi w badanej próbce. Na stole znajduje się: Jodyna Roztwór skrobi ziemniaczanej Woda Odczynnik wykrywający skrobię. Przed przystąpieniem do doświadczenia: sformułuj problem badawczy planowanego doświadczenia: W jakich produktach żywnościowych znajduje się skrobia? Hipoteza: Skrobia znajduje się w ziemniakach.

20 Doświadczenie-obecność
skrobi. Część dalsza. Grupa Próba badana Postawiona hipoteza Wynik w próbie Kontrola pozytywna Kontrola negatywna A Ziemniak Tak + B C Jabłko Nie - D Banan E Śmietana F G Białe pieczywo

21 Doświadczenie-obecność
skrobi. Zdjęcia.

22 Doświadczenie: wykrywanie obecności
tłuszczów w żywności Zad 1. Do wykonania doświadczenia potrzebne będą: -nasiona słonecznika -łuskane orzechy włoskie -migdały -żółty ser -ugotowane białko jaja kurzego -papierowe serwetki 1.Rozetrzy niewielką ilość nasion słonecznika w papierowej serwetce. 2.Obejrzyj serwetkę trzymając ją pod światło, jeśli zostały na niej tłuste plamy oznacza to, że pokarm zawiera tłuszcz. 3.Powtórz doświadczenie z pozostałymi substancjami 4.Wskaż wśród nich produkty, które zawierają tłuszcz.

23 Doświadczenie-wykrywanie Obserwacje, wyniki, wnioski.
tłuszczów w żywności Obserwacje, wyniki, wnioski. Obserwacje. -Po rozgnieceniu białka jaja kurzego nie ma tłustych plam na serwetce. Po rozgnieceniu sera żółtego są tłuste plamy. Wyniki. -Znajduje się tam plama tłuszczu. Wniosek. -Jajko nie zawiera tłuszczy, a ser zawiera.

24 Doświadczenie: wykrywanie obecności CO2 w wydychanym powietrzu
Zad 1. Do dwóch kolb nalejcie taką samą ilość wody wapiennej. Do jednej z nich włóżcie szklaną rurkę, przez którą jeden z Was będzie wdmuchiwał powietrze z płuc. Obserwacje: -Pod wpływem wydychanego powietrza znajdująca się w kolbie woda wapienna zmętniała. Wnioski: -W wydychanym powietrzu znajduje się CO2 Reakcja: Ca(OH)2+ CO2 -> CaCO3 + H2O BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

25 Doświadczenie- jak działają
receptory skóry? Zad 1. Do wykonania doświadczeń potrzebne będą: cienki miedziany drut i linijka. 1. Rozstaw końce drutu w odległości 4 cm 2. Poproś kolegę by przyłożył do skóry po zewnętrznej stronie twojej ręki najpierw jeden drut potem dwa końce rozstawionego wcześniej drutu w czasie doświadczenia musisz mieć zamknięte oczy 3. Zmniejsz odległość miedzy końcami i zmierz ja następnie kolega musi ponownie dotknąć Twojej skóry jednym i dwoma końcami drutu 4. Powtarzajcie doświadczenie dotąd aż dotkniecie dwoma końcami drutu będziesz odczuwał tak samo jak jednym zapisz jaka była wtedy odległość miedzy końcami drutu 5. Powtórz badanie na skórze: przedramienia opuszki palca i wewnętrznej skórze dłoni sprawdź w którym miejscu ręki odległość miedzy końcami drutu była najmniejsza będzie to oznaczało że w tym obszarze zagęszczenia receptorów jest największe BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

26 Doświadczenie- jak działają
receptory skóry? Tabela. Odległość Część ciała Czuje/ nie czuje 4cm 2 cm 0 cm Dłoń Nie czuje Czuje 4 cm 0cm Skóra przedramienia Opuszek palca BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

27 Doświadczenie- jak działają Charakterystyka warstw skóry.
receptory skóry? Charakterystyka warstw skóry. Warstwa skóry Charakterystyka budowy 1. Naskórek a) jest nabłonkiem wielowarstwowym płaskim, którego cechami charakterystycznymi są: -         zewnętrze warstwy komórek rogowacieją, obumierają i złuszczają się -         komórki warstwy rozrodczej mają zdolność do nieustannych podziałów -         melanocyty zawierają barwnik melaninę -         rogowymi wytworami są włosy i paznokcie 2. Skóra właściwa a) jest zbudowana głównie z tkanki łącznej właściwej, która: -         charakteryzuje się dużą zawartością włókien kolagenowych w substancji międzykomórkowej b) w niej znajdują się gruczoły łojowe, potowe, naczynia krwionośne i receptory 3. Warstwa tłuszczowa podskórna a) zbudowana z tkanki łącznej tłuszczowej BADANIE CZYNNOŚCI ŻYCIOWYCH CZŁOWIEKA

28 Doświadczenie- jak działają receptory skóry? Zdjęcia.

29 nerwu wzrokowego w procesie widzenia.
II. Badanie znaczenia nerwu wzrokowego w procesie widzenia. Na tych zajęciach z pomocą informacji zawartych na płycie CD i prezentacji wykonanej przez Kingę Stawową i Karolinę Olitkowską poznaliśmy budowę i funkcje gałki ocznej. W przedstawieniu prezentacji pomogły nam schematy zwarte na płycie CD oraz model oka. W kolejnej części zajęć, każdy na białej kartce narysował dwie kropki znajdujące się w odległości (od siebie) o 10cm. Doświadczenie to polegało na dostrzeżeniu funkcji plamki ślepej w oku. Oglądaliśmy również krótki film na temat powstawania obrazu. Dziewczęta przygotowały również grę zgodną z zasadą „Nauka przez zabawę”. Przy tym oczywiście wszyscy się dobrze bawili i przy okazji powtórzyli zebrane podczas zajęć wiadomości.

30 procesie widzenia. Zdjęcia
Zbadanie znaczenia nerwu wzrokowego w procesie widzenia. Zdjęcia

31 III. Badanie tętna i ciśnienia krwi.
Zajęcia te przeprowadziły Kinga Fimiarz i Anita Pomierska. Zajęcia były o tyle były ciekawe, że wykonywaliśmy doświadczenia. OPIS DOŚWIADCZENIA Na nadgarstku Piotra umieściliśmy kawałek plasteliny a nim zapałkę, widać było delikatne drgania zapałki, co ukazuje nam rytm pulsującej krwi (tętno). Policzyliśmy liczbę drgnięć w ciągu 15s. i pomnożyliśmy przez cztery. Kolejny etap polegał na wykonaniu 20 przysiadów i tyle samo pompek oraz pajacyków. Po wykonaniu doświadczenia ponownie zmierzyliśmy tętno i zapisaliśmy wynik. Widoczne jest, że po wysiłku fizycznym tętno człowieka zwiększa się. Kolejny etap lekcji polegał na zmierzeniu ciśnienia – ciśnieniomierzem rtęciowym i spisaniu zebranych wyników w tabeli. W Internecie oglądaliśmy różnego rodzaju ciśnieniomierze dostępne na rynku.

32 Badanie tętna i ciśnienia krwi.
Zdjęcia.

33 IV. Zbadanie budowy chemicznej kości
Na tych zajęciach omówiliśmy chemiczną budowę kości człowieka . Aneta i Bartek przygotowali wcześniej kość , którą zamoczyli w occie . Kość stała się giętka , ponieważ składa sie z wapnia , którego wypłukuje ocet . Na koniec przypominaliśmy sobie szkielet człowieka i budowę kości .

34 Zbadanie budowy chemicznej
kości.Zdjęcia.

35 V. Zbadanie właściwości
enzymów jamy ustnej. Temat tych zajęć omówił Piotr Jankowski. Wykonywaliśmy doświadczenie , którego celem było ukazanie uczniom funkcji i działaniu amylazy ślinowej. Doświadczenie polegało na: Umieszczeniu w słoiku pokruszonego krakersa i dodaniu do niego dwóch łyżek stołowych wody i zakropleniu skrobi. Widać, że pojawia się ciemne zabarwienie, które świadczy o obecności skrobi. Kolejny etap doświadczenia polegał na umieszczeniu w jamie ustnej krakersa i dokładnym przeżuciu go na papkę i umieszczeniu powstałej papki w słoiku oraz dodaniu do niej kilku kropel jodyny. Powstało zabarwienie bardzo jasne, które świadczy o bardzo małej ilości skrobi zawartej w pokarmie. Następnie wysunęliśmy wnioski dotyczące amylazy ślinowej, która rozbija związki (brak skrobi).

36 enzymów jamy ustnej.Zdjęcia.
Zbadanie właściwości enzymów jamy ustnej.Zdjęcia.

37 VI. Zbadanie właściwości
enzymów wątroby. Na tych zajęciach Piotr Jankowski poprzez wykonanie doświadczenia udowodnił nam, że katalaza ma znaczącą rolę w reakcji chemicznej. Doświadczenie polegało na: Umieszczenie w moździerzu kawałka świeżej wątroby i starciu jej oraz dodaniu to niej wody destylowanej. Następnie umieściliśmy w zlewce homogenat(starta wątroba + woda destylowana) do którego dodaliśmy wodę utlenioną. Do roztworu włożyliśmy palącą się zapałkę, która miała nam ukazać wzrost ilości tlenu w zlewce. Następnie zapisaliśmy wyniki doświadczenia w tabeli. Po zsumowaniu wyników sformułowaliśmy wniosek: katalaza ma znaczącą rolę w rozkładzie nadtlenku wodoru do wody i tlenu.

38 enzymów wątroby.Zdjęcia
Zbadanie właściwości enzymów wątroby.Zdjęcia

39 VII. Badanie wpływu powierzchni wchłaniania substancji.
jelit na zwiększenie wchłaniania substancji. Na tych zajęciach Karolina Olitkowska i Kinga Stawowa przeprowadziły wykładu na temat funkcji układu pokarmowego a konkretnie powierzchni jelit, której wielkość ma znaczący wpływ na wchłanianie substancji. Na początku została zaprezentowana prezentacja multimedialna dotycząca wykonywanego doświadczenia: Do słoika nalano wodę. Wzdłuż słoika naklejono taśmę, na której zaznaczono jej poziom. Złożono mały kawałek ręcznika papierowego i włożono do słoika z wodą. Po zanurzeniu wyjęto go z wody i zaznaczono poziom wody. Następnie uzupełniono poziom wody. Kolejnym krokiem było włożenie do wody większego kawałka ręcznika i po zanurzenia wyjęcie go z wody. Po doświadczeniu zapisaliśmy wnioski: POWIERZCHNIA JELIT MA OGROMNY WPŁYW NA WCHŁANIANIE SUBASTNCJI. Po wysłuchaniu filmu nawiązującego do budowy kosmków jelitowych wszyscy oglądaliśmy fragment jelita cienkiego pod mikroskopem, korzystając z preparatu trwałego kosmków jelitowych. Po części prezentacyjnej przeszliśmy do obliczania powiększenia mikroskopu.

40 Badanie wpływu powierzchni wchłaniania substancji.Zdjęcia
jelit na zwiększenie wchłaniania substancji.Zdjęcia

41 ,, Tajemniczy świat ciała człowieka”. Zdjęcia
Wykonanie plakatu ,, Tajemniczy świat ciała człowieka”. Zdjęcia

42 ,, Tajemniczy świat ciała człowieka”. Zdjęcia
Wykonanie plakatu ,, Tajemniczy świat ciała człowieka”. Zdjęcia

43 Dokonanie podsumowania projektu.
Przeprowadzone przez nas doświadczenia pozwoliły nam przede wszystkim w pełni zrozumieć procesy zachodzące w organizmie człowieka. Poznaliśmy budowę i funkcje omawianych układów narządów człowieka i doskonaliliśmy umiejętności wynikające z podstawy programowej z zakresu przedmiotów matematyczno – przyrodniczych.

44 STRONY, Z KTÓRYCH KORZYSTALIŚMY

45 DZIĘKUJEMY ZA UWAGĘ…

46


Pobierz ppt "DANE INFORMACYJNE Nazwa szkoły:"

Podobne prezentacje


Reklamy Google