Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałPrzemko Kaziród Został zmieniony 9 lat temu
1
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo
2
Temat naszego projektu to „Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo”
Temat naszego projektu to „Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo”. Wybraliśmy taki temat, bo nasza szkoła należy do sieci „Szkół Promujących Zdrowie” i dba o promowanie zdrowego stylu życia oraz bierze udział w ogólnopolskim programie profilaktycznym „Trzymaj Formę”. Dlatego projekt był kontynuacją dotychczasowych działań szkolnych, wzbogacony o wykorzystanie technologii informacyjno – komunikacyjnej oraz poszerzenie umiejętności i treści z języka angielskiego. Projekt był realizowany przez trzech nauczycieli, którzy biorą udział w programie Szkoła z Klasą 2.0. Projekt był realizowany w klasach III, IVB i VB szkoły podstawowej podczas lekcji wychowawczych, zajęć świetlicowych oraz języka angielskiego.
3
Każda z klas stanowiła odrębny zespół, który miał do wykonania wyznaczone zdania.
Opiekunem klasy III była p. Magdalena Jakubczyk. Opiekunem klasy IV b była p. Anna Herok Opiekunem klasy V b była p. Karolina Partyka-Dziadura
4
Celami głównymi projektu były:
- rozwijanie umiejętności uczniów w samodzielnym poszukiwaniu informacji w różnych źródłach (internet, książki, publikacje), a następnie w selekcjonowaniu i porządkowaniu znalezionych informacji – celem sformułowania jasnego, prostego przekazu; - rozwijanie krytycznego podejścia do narzędzi TIK służących tłumaczeniu z jednego języka na drugi i ćwiczenie umiejętnego ich wykorzystywania; - rozwijanie umiejętności pracy w grupie – autonomii uczniów, odpowiedzialności za własną pracę, współpracy i wspierania się nawzajem w działaniach, podziału obowiązków; - uczenie planowania działań, określania celów i sposobów realizacji zadań, trzymania się wytyczonego planu, ewaluacji własnej pracy; - doskonalenie posługiwania się narzędziami TIK - wdrażanie do stosowania w praktyce Kodeksu 2.0 – porozumiewanie się z nauczycielem poza szkołą, zamieszczanie informacji
5
Cele dotyczące zdrowia:
- zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania - kształtowanie nawyku dbania o własne zdrowie ,kształtowanie nawyków zdrowego odżywiania - budzenie zainteresowania własnym zdrowiem - nabycie umiejętności korzystania z różnych źródeł informacji i sposobów ich wykorzystania
6
Cele projektu dotyczące języka angielskiego:
- motywowanie uczniów do nauki języka angielskiego; - podniesienie umiejętności językowych, wzbogacenie słownictwa (uczniowie poszerzą zasób swojego słownictwa z języka angielskiego przede wszystkim o wyrazy i zwroty dotyczące zdrowego stylu życia np. nazwy produktów żywnościowych); - rozwijanie umiejętności posługiwania się językiem angielskim – rozumienia tekstów znacznie trudniejszych niż ‘czytanki’ w podręczniku, wyrażanie przeczytanych informacji językiem prostym, korzystanie z wzorów znanych uczniom z lekcji; - rozwijanie samodzielności i umiejętności samokształcenia; - doskonalenie umiejętności: twórczego myślenia, planowania i organizacji pracy zespołowej, zbierania, selekcjonowania i analizowania informacji, oceniania własnej pracy, prezentacji własnej pracy
7
Zadania wykonane przez kl. III
Pierwszym naszym zadaniem było wyszukanie informacji na temat zdrowej żywności i zdrowego odżywiania się. Wiele ciekawych informacji na ten temat można było znaleźć w Internecie. Kolejnym naszym zadaniem było przygotowanie słowniczka w języku angielskim dotyczącego zdrowej żywności. Pracowaliśmy w małych grupach. Najpierw przetłumaczyliśmy w słownikach nazwy owoców, warzyw i innych zdrowych produktów a następnie stworzyliśmy słowniczki.
8
Oto nasze mini słowniczki.
10
Następne lekcje języka angielskiego były poświęcone tworzeniu piramidy zdrowia. Wykorzystaliśmy do tego znalezione w Internecie obrazki zdrowej żywności, obrazki wycięte z gazet oraz wydrukowane napisy w języku angielskim do podpisu produktów spożywczych. Każdy z nas pracował indywidualnie.
11
Oto kilka naszych piramid zdrowia:
15
Zadania wykonane przez kl. IV b
Pierwsze zadanie dotyczyło przygotowania materiałów związanych ze zdrowym stylem życia, które ukazały się w gazetce szkolnej. Każdy uczeń mógł rozwiązać rebus, krzyżówkę czy też przygotować ulubioną sałatkę Julki z kl. IV B
16
Na godzinie z wychowawcą dyskutowaliśmy na temat ważności zdrowego stylu życia.
Następnie stworzyliśmy pytania do ankiety, które dotyczyły zdrowego stylu życia. Chcieliśmy się dowiedzieć czy uczniowie naszej szkoły dbają o swoje zdrowie. Ankieta została przeprowadzona wśród uczniów realizujących nasz projekt. A oto wyniki Uczniowie • często biegają i jeżdżą na rowerze • codziennie jedzą warzywa i owoce • często jedzą jogurty • bardzo lubią spędzać czas na świeżym powietrzu • lubią chodzić na spacery • nie często jedzą chipsy • Lubią WF • śpią w nocy co najmniej 8 godzin • Większość uczniów twierdzi, że komputer to nie ich przyjaciel • Niezbyt często jadają ryby • Często kupują sobie coś słodkiego np. batony, cukierki ,ciastka • połowa ankietowanych twierdzi, że dużo czasu spędza przed komputerem
17
Ostatnie zadanie dotyczyło stworzenia
"Polish menu"- polskiego menu. Zadanie było realizowane na lekcjach języka angielskiego. Poznaliśmy słownictwo w języku angielskim związane z jedzeniem, czytaliśmy bloga brytyjskich uczniów o ich tradycyjnych potrawach. Następnie opisywaliśmy w języku angielskim tradycyjne polskie potrawy, wzbogacając swoje projekty zdjęciami tych potraw wyszukanymi w Internecie. Oto niektóre z projektów
23
Zadanie wykonane przez kl. Vb
24
W trakcie realizacji projektu poszerzyliśmy swoją wiedzę dotyczącą zdrowego stylu życia, wzbogaciliśmy słownictwo w języku angielskim, rozwijaliśmy swoje umiejętności językowe oraz doskonaliliśmy posługiwanie się narzędziami TIK
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.