Pobierz prezentację
Pobieranie prezentacji. Proszę czekać
OpublikowałRobert Łukasik Został zmieniony 7 lat temu
1
Ruch, owoce i warzywa – wszystko to zdrowiem się nazywa
Prezentacja kilku akcji prozdrowotnych w ZSP Zielona – luty/ marzec 2017 Karolina Łukasiak, III Technikum Weterynarii 17-3-2
2
Witam, nazywam się Karolina Łukasiak i jestem uczennicą III klasy Technikum Weterynarii w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Zielonej Przygotowując się do etapu okręgowego Olimpiady Promocji Zdrowego Stylu Życia wraz z moimi koleżankami i kolegami ze szkoły oraz nauczycielami zorganizowaliśmy kilka dodatkowych akcji prozdrowotnych w naszej szkole: - Na wstępie, aby zobaczyć w jaki sposób nasi uczniowie postrzegają kwestie szeroko pojętego zdrowia, jak się odżywiają, czy spędzają aktywnie swój czas wolny – ułożyłam i przeprowadziłam wśród uczniów ankiety, których przebieg i wyniki przedstawię w dalszej części prezentacji O wynikach ankiet i o wielu ciekawych kwestiach związanych ze zdrowiem dyskutowaliśmy z naszymi pedagogami na zajęciach warsztatowych, powstały również plakaty o tematyce prozdrowotnej – materiały również w dalszej części prezentacji Wreszcie, przeprowadziłam też kilka zajęć sportowych wśród uczniów pokazując im jak można aktywnie zacząć dzień – filmik i zdjęcia w prezentacji. ZATEM ZAPRASZAM DO OBEJRZENIA EFEKTÓW NASZYCH PRAC
3
Na początek – moja ankieta
17-3-2
4
17-3-2
5
Ankieta dot. zdrowego stylu życia
Ankietę przeprowadziłam w styczniu i lutym 2017r. W badaniu udział wzięło 51 osób z 3 klas (32 dziewczyny i 19 chłopców), co stanowi ok. 20% uczniów naszej szkoły Pytałam głównie o nawyki żywieniowe i podejmowanie aktywności fizycznej Było kreatywnie i bardzo wesoło 17-3-2
6
Ankieta - wyniki WSKAŹNIK MASY CIAŁA BMI (Body Mass Index)
Mieliśmy okazję obliczyć swój wskaźnik masy ciała BMI. Wielu śmiałków odważyło się stanąć na wadze i dać się sfotografować. 17-3-2
7
Ankieta - wyniki WSKAŹNIK MASY CIAŁA BMI (Body Mass Index)
Sytuacja ta wygląda naprawdę obiecująco. Analizując kolejne punkty ankiety, spróbujmy więc zastanowić się skąd bierze tak wysoki wskaźnik prawidłowej masy ciała 17-3-2
8
17-3-2
9
17-3-2
10
17-3-2
11
17-3-2
12
Ankieta - wyniki PYTANIE O ŚNIADANIE
Spożywa je większość ankietowanych uczniów – 60% Główna forma to – kanapki z wędliną i warzywami, rzadziej różnego rodzaju płatki z mlekiem Jest to zdecydowanie dobry nawyk żywieniowy, ponieważ śniadanie, a szczególnie te wartościowe, to pierwszy, ważny zastrzyk energetyczny dla naszych organizmów 17-3-2
13
Ankieta - wyniki PYTANIE O DRUGIE ŚNIADANIE
60% ankietowanych przyznało, że zabiera ze sobą do szkoły drugie śniadanie. Dominują kanapki, dużo rzadziej pojawiają się słodkie bułki Również ok. 60% osób badanych zaopatruje się w drugie śniadanie w sklepiku szkolnym. Najchętniej kupują gotowe kanapki z wędliną i warzywami – aż 70% odpowiedzi i zdecydowanie rzadziej pizzerki i zapiekanki – ok. 25% odpowiedzi 17-3-2
14
Ankieta - wyniki PYTANIE O SPOŻYWANIE OWOCÓW I WARZYW Aż 83% badanych
uczniów zadeklarowało, iż w ich codziennym menu występują owoce i warzywa. Jest to obraz bardzo optymistyczny i dobrze świadczący o ich „mądrości żywieniowej“ 17-3-2
15
Ankieta - wyniki PYTANIE O SPOŻYWANIE OWOCÓW I WARZYW
Jeśli chodzi o ilość porcji owoców i warzyw spożywanych w ciągu dnia, to wyniki są następujące: raz dziennie – 20% odpowiedzi jeden lub dwa razy dziennie – 50% odpowiedzi trzy lub cztery razy dziennie – 29% odpowiedzi 17-3-2
16
Ankieta - wyniki PYTANIE O SPOŻYCIE ZDROWYCH PRODUKTÓW Aż 94% uczniów
przyznało, iż w ich codziennej diecie znajdują się różne zdrowe produkty 17-3-2
17
Ankieta - wyniki PYTANIE O ILOŚĆ POSIŁKÓW Dietetycy zalecają
spożywanie 4 lub 5 posiłków dziennie – niezbyt obfitych i w odstępach czasu ok. 3 godzin. A nasi uczniowie spożywają w większości 4 lub 5 posiłków 17-3-2
18
Ankieta - wyniki PYTANIE O GODZINĘ OSTATNIEGO POSIŁKU
Jeśli chodzi o godzinę spożywania ostatniego posiłku w ciągu dnia, to badani najczęściej deklarują godzinę: 20-tą (40% odpowiedzi) oraz godzinę 19-tą (22%) Pozostałe odpowiedzi są poniżej 15%: godzina 18-ta (14% odpowiedzi) godzina 21-sza (10%) godzina 22, 23-cia (6%) godzina 17-ta (4%) 17-3-2
19
Ankieta - wyniki PYTANIE O AKTYWNOŚĆ FIZYCZNĄ Informacją bardzo
pozytywną jest również fakt, że aż 75% badanych przyznało, że podejmuje różne formy aktywności fizycznej – najczęściej 2, 3 razy w tygodniu – 40% odpowiedzi. 17-3-2
20
Ankieta - wyniki PYTANIE O ZNACZENIE SŁOWA „ZDROWIE”
Na pytanie o to, co znaczy dla uczniów „bycie zdrowym“, najczęściej odpowiadali, iż jest to: zdrowe odżywianie – 33% odpowiedzi aktywne spędzanie czasu, bycie w formie – 33% odpowiedzi brak choroby, dobre samopoczucie – 24% odpowiedzi Analizując kolejne punkty ankiety, można stwierdzić, iż uczniowie widzą i idą dobrą drogą ku zdrowemu stylowi życia 17-3-2
21
Warsztaty dotyczące zdrowia
17-3-2
22
Warsztaty dot. zdrowia W roku szkolnym 2016/2017 wraz z nauczycielami przeprowadziliśmy kilka warsztatów dotyczących szeroko pojętej tematyki zdrowotnej – rozmawialiśmy głównie o zasadach zdrowego odżywiania się i ważności podejmowania wszelkich form aktywności fizycznej Punktem wyjścia do dyskusji były przeprowadzone przeze mnie ankiety Na warsztatach tych powstało wiele ciekawych plakatów o tematyce prozdrowotnej 17-3-2
23
17-3-2
24
17-3-2
25
17-3-2
26
A w kolejnych slajdach przykładowe materiały z warsztatów o zdrowiu
17-3-2
27
Na zdrowie mają wpływ: Styl życia – 50% żywienie aktywność fizyczna
Środowisko – 20% Czynniki genetyczne – 20% Opieka zdrowotna - 10%
28
Zdrowe odżywanie – ideał Herosa
29
Co to jest zdrowe odżywianie?
Zdrowe odżywianie, to dostarczanie organizmowi wszystkich składników odżywczych, niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, czyli witamin i minerałów regulujących procesy chemiczne i czynności organizmu
30
Jak powinien wyglądać mój dzień pod względem jedzenia?
Spożywaj 5 posiłków w ciągu dnia, które w regularnych odstępach czasu (ok 3 godzin przerwy) dostarczą Ci odpowiednią ilość energii.
31
Rozkład posiłków w ciągu dnia
Nazwa Ilość w % Śniadanie 25% II śniadanie 10% Obiad 30% Podwieczorek Kolacja
32
Rola drugiego śniadania w życiu szkolnym?
33
Drugie śniadanie: Dostarcza organizmowi potrzebnej energii i składników pokarmowych Wpływa na lepszą koncentrację, zapamiętywanie, zdolność uczenia, lepsze wyniki w nauce, rozwój intelektualny Wpływa na wydolność i sprawność, siłę fizyczną, dobre samopoczucie Pozwala kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe
34
Czas na kilka najważniejszych zasad zdrowego odżywiania
35
Kieruj się zasadami najnowszej piramidy żywieniowej
36
Każdy posiłek powinien zawierać warzywa lub owoce
37
Pij codziennie odpowiednią ilość wody - min. 2 litry dziennie
39
Ograniczaj spożycie tłuszczów, w szczególności zwierzęcych
40
Ograniczaj spożycie cukru, słodyczy, słodkich napojów
41
Ograniczaj spożycie słonych produktów - sól zastąp przyprawami (bazylia, tymianek, mięta, rozmaryn, oregano)
43
Konsekwencje wynikające z nieprawidłowego odżywiania się:
Otyłość Bulimia Anoreksja
44
Bądź codziennie aktywny fizycznie
Ruch korzystnie wpływa na sprawność i prawidłową sylwetkę - minimum godzina ruchu dziennie
45
Rola aktywności fizycznej w funkcjonowaniu organizmu.
46
Aktywność ruchowa daje nam:
szczupłą sylwetkę, rozrost i wzmocnienie mięśni, wzrost odporności na zachorowania, zmniejszenie napięcia związanego ze stresem, stymulację ważnych układów organizmu człowieka, lepsze zaopatrzenie organizmu w tlen, brak objawów zmęczenia przy pracy fizycznej, zapobieganie schorzeniom układu sercowo- naczyniowego, wzmocnienie i stabilizacja stawów, przeciwdziałanie osteoporozie.
47
Zajęcia sportowe, które przeprowadziłam osobiście „Jak aktywnie zacząć dzień”
17-3-2
48
17-3-2
49
Bardzo serdecznie dziękuję za zainteresowanie prezentacją moich małych akcji prozdrowotnych Karolina Łukasiak 17-3-2
Podobne prezentacje
© 2024 SlidePlayer.pl Inc.
All rights reserved.