Jak si ę zdrowo od ż ywia ć.  Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
Advertisements

DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Zdrowa dieta.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
z Oddziałami Integracyjnymi nr 17
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Żeby być zdrowym ….
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
W KTÓRĄ STRONE ZMIERZASZ,
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Składniki odżywcze.
1.31.Zasady prawidłowego odżywiania się. Opracowała Bożena Smolik Konsultant Arleta Poręba-Konopczyńska.
Zasady zdrowego odżywiania "W zdrowym ciele zdrowy duch"
WARZYWA I WITAMINY.
Z każdym rokiem wzrasta popularność produktów typu fast food. Główną przyczyną takiego zjawiska jest szybki tryb życia i brak czasu na przygotowanie sobie.
PORADNIK 10 wskazówek dla dzieci dotyczących zdrowego trybu życia.
Číslo přílohy: VY_32_INOVACE_19_ Zdrowy styl życia Autor: Mgr.Beata Tomanek Předmět: Přírodověda Třída: 5.třída Šablona projektu: III/2 Inovace a zkvalitnění.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH ! Armanda Bilewska Dominika Ziętek Karolina Głodek Sonia Halasz.
PYT. 1 CZY PRZED LEKCJAMI ZJADASZ W DOMU I Ś NIADANIE Jedynie 44% badanych uczniów zawsze zjada w domu śniadanie, a przecież wiadomo, że jest to najważniejszy.
Czyli co, ile i dlaczego warto jeść. ODŻYWIANIE To proces życiowy polegający na dostarczeniu pokarmu każdej żywej komórce organizmu. Materiał Regulacyjny.
Choroby związane ze złym odżywianiem.. Jakie są choroby związane ze złym odżywianiem się ?
Nature Tan Здоровый загар NatureTan NATURALNA OPALENIZNA NATURALNA OPALENIZNA.
Warszawa, 10 października ZASADY ZBILANSOWANEGO ODŻYWANIA.
Zboża Pan młynarz przynosi kosz z pieczywem: świeżymi bułkami i chlebem. Chleb powstaje z mąki, a mąka ze zbóż. Dowiemy się, jak powstaje chleb i jakie.
Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Katowicach ul. Barbary 17 Podsumowanie lokalnego programu edukacyjnego pt. ”Dbam o siebie – żyję zdrowo”
Składniki odżywcze i ich rola w organizmie Białka, cukry i tłuszcze
Zasady racjonalnego żywienia, normy żywienia i zalecane racje pokarmowe na przykładzie dzieci w wieku szkolnym.
Cukrzyca diabetes melitus (łac.). Powszechnie znane typy cukrzycy Typ I Cukrzyca typu 1 występuje wtedy, gdy własny układ odpornościowy organizmu niszczy.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Przepis na zdrowie. Na początek zasady 1. Jedz posiłki regularnie co najmniej Dbaj o różnorodność spożywanych produktów. 3. Spożywaj codziennie.
JADŁOSPIS GIMNAZJALISTY. ŚNIADANIE-365 kcal Składniki śniadania, a występujące w nich witaminy i pierwiastki : -mleko : witamina D, wapń i żelazo, witamina.
Zasady zdrowego odżywiania. Różnice w odżywianiu dzieci, a ludzi starszych. Rola rodziny w żywieniu człowieka. Monika Zwijacz uczestniczka studiów doktorancki.
Zbilansowana dieta w zachowaniu zdrowia mgr inż. Hanna Dziewiecka.
„GDYBYŚMY MOGLI DAĆ KAŻDEMU WŁAŚCIWĄ ILOŚĆ POŻYWIENIA I ĆWICZEŃ FIZYCZNYCH NIE ZA DUŻO, NIE ZA MAŁO, TO BYLIBYŚMY NA BEZPIECZNEJ DRODZE DO ZDROWIA”. Hipokrates.
CZAS NA ZDROWIE.
AHA Scientific Position: „Dietary Guidelines for Healthy Children” Stanowisko Naukowe Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego „Zalecenia żywieniowe.
WARZYWA SMACZNE I ZDROWE.  Pomaga wyostrzyć wzrok, w krótkim czasie poprawia koloryt cery, reguluje prace żołądka.  Zawiera witaminy A, B1, B2, PP i.
Woda to jeden z najważniejszych składników pokarmowych potrzebnych do życia. Woda w organizmach roślinnych i zwierzęcych stanowi średnio 80% ciężaru.
1 Z A S A D Y P R A W I D Ł O W E G O Ż Y W I E N I A Bernadetta Świątek WSSE Rzeszów.
Śniadanie daje moc 7 IV 2016r.
Mierzymy, liczymy, ważymy - w jaki sposób styl życia wpływa na nasze zdrowie. ROK SZKOLNY
Zdrowe Żywienie Człowieka
stanów fizjologicznych.
Zdrowy styl życia.
ŚNIADANIE – energia na cały dzień
Pamietaj!!! ŻYĆ DŁUŻEJ !. Zasada 1 Należy dbać o urozmaicenie posiłków Racjonalnie jeść to znaczy jeść zdrowo, czyli zapewniając codziennie swojemu organizmowi.
Zasady zdrowego odzywiania. Zachowanie równowagi kwasowo - zasadowej organizmu Równowaga kwasowo - zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty.
Prezentacja przygotowana przez uczniów klasy VI c Marzec 2016.
Dobrowolny Program Znakowania Wartością Odżywczą GDA. mgr Dorota Chabecka.
Jestem tym,co jem Edukacyjny Projekt Uczniowski Gimnazjum im. prof. Stefana Myczkowskiego Rok szkolny 2015/2016.
Czas na zdrowie Szkoła Podstawowa Nr 4 w Łukowie.
Opracował: Kacper Kancik kl. V e 1. SMACZNIE I ZDROWO 2.
Prezentacje uczniów klasy IIa Prezentacja uczniów klasy IIa,, W Krainie Zdrowia”
Światowy Dzień Zdrowia, ang. World Health Day to święto ustanowione przez Pierwsze Zgromadzenie Ogólne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w 1948 roku.
Zdrowe odżywianie. Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych, nasze jedzenie powinno być różnorodne i urozmaicone. Niektóre pokarmy powinniśmy.
PIRAMIDA ZDROWEGO ŻYWIENIA
Odżywiaj się by żyć! Ruszaj się dla zdrowia!
Kanapki w naszej szkole
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Trzymaj formę! Karolina Pająk.
Zasady zdrowego odżywiania
Podstawowe składniki odżywcze..
Zdrowe odżywianie się.
ZDROWY STYL ŻYCIA Zespół „Razem dla Zdrowia”
Zapis prezentacji:

Jak si ę zdrowo od ż ywia ć

 Najwa ż niejszym celem zdrowego ż ywienia jest dostarczanie organizmowi wszystkich sk ł adników od ż ywczych w odpowiednich ilo ś ciach i proporcjach. Ilo ść energii dostarczana z po ż ywienia powinna by ć ś ci ś le dostosowana do potrzeb organizmu.

Zasady zdrowego od ż ywiania  Dbaj o ró ż norodno ść spo ż ywanych produktów.  Produkty zbo ż owe powinny by ć dla Ciebie g ł ównym ź ród ł em energii  W swoich posi ł kach ogranicz ilo ść mi ę sa, a zwi ę ksz ilo ść jarzyn.  Nie objadaj si ę przed snem.  Pij du ż e ilo ś ci wody.  Mo ż esz pi ć alkohol, ale w ograniczonych ilo ś ciach.  Zachowuj umiar w spo ż ywaniu cukrów i s ł odyczy.

Piramida zdrowego żywienia

Produkty zbo ż owe  Produkty wyst ę puj ą ce w tej grupie s ą bogatym ź ród ł em w ę glowodanów z ł o ż onych, bia ł ka ro ś linnego, witamin z grupy B- B1, B2, B6 i PP, równie ż b ł onnika pokarmowego u ł atwiaj ą cego trawienie i reguluj ą cego prace jelit.  Produkty te powinny wyst ę powa ć w ka ż dym naszym posi ł ku w ci ą gu dnia. Nale ż y je oczywi ś cie urozmaica ć, np. ciemne pieczywo, p ł atki zbo ż owe, makaron, musli czy p ł atki zbo ż owe.

Warzywa i owoce  Warzywa i owoce powinno si ę spo ż ywa ć mniej wi ę cej kilka razy dziennie. Warzywa bez limitów, natomiast owoce najlepiej 2-3 razy dziennie. S ą bogate w witaminy, zw ł aszcza w wit. C oraz beta- karotenu, b ł onnika i soli mineralnych. Cenne sk ł adniki zawarte w owocach i warzywach maja dzia ł anie przeciwnowotworowe, obni ż aj ą ci ś nienie krwi, reguluj ą prace przewodu pokarmowego dzi ę ki b ł onnikowi. Obni ż aj ą st ęż enie cholesterolu w surowicy krwi

Mleko i przetwory mleczne  Ź ród ł em wapnia jest mleko i przetwory mleczne, na które wi ę ksze zapotrzebowanie maja dzieci i m ł odzie ż 3-4 porcje dziennie. Doros ł ym wystarczy 1-2 porcje dziennie. Mleko i przetwory mleczne zawiera witamy B2, A, D i bia ł ko. Niestety ż ó ł ty ser trzeba ogranicza ć ze wzgl ę du na du żą zawarto ść t ł uszczu, który podnosi cholesterol.

Mi ę so  Mi ę so czerwone, drobiowe, w ę dliny, ryby, jaja rybami. powinny wyst ę powa ć w co najmniej jednym posi ł ku w ci ą gu dnia, nie wi ę cej ni ż 2-3 porcje. S ą bogatym ź ród ł em ż elaza, pe ł nowarto ś ciowego bia ł ka i witamin z grupy B.- B12, B6, PP. Mi ę so nale ż y spo ż ywa ć z umiarem. Najbardziej ł atwo strawne jest mi ę so drobiowe, wi ę c najlepiej zast ę powa ć mi ę so czerwone, drobiowym b ą d ź

T ł uszcze i s ł odycze  Produkty z tej grupy nale ż y spo ż ywa ć z umiarem. Nadmiar s ł odyczy powoduje próchnice z ę bów, przecukrzenie organizmu, czyli cukrzyca (o cukrzycy wspomn ę kiedy ś w innym po ś cie). T ł uszcze, a zw ł aszcza zwierz ę ce powoduj ą oty ł o ść, mia ż d ż yce i wiele innych chorób.

Wykonała : Ewa Wawrzyńczyk