Warsztaty edukacji żywieniowej. O organizatorze Stowarzyszenie Vege Polska zostało zawiązane w celu prowadzenia działalności społecznej, naukowej i oświatowej.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Szkolny program profilaktyczny „Trzymaj formę”
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
Założenia, efekty, sukcesy
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Założenia programu edukacyjnego
Sprawozdanie „Podróż do mlecznej krainy”
PRZEPIS NA ZDROWIE – Czyli co robić aby być zdrowym?
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Zespół Szkół w Słupnie Szkołą Promującą Zdrowie
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Konkurs Czas na Zdrowie
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
Zdrowe Odżywianie.
„Podróż do mlecznej krainy” - sprawozdanie z realizacji
W trosce o zdrowie.
SPRAWOZDANIE „Zboża zjadamy energię z nich mamy”
Rok szkolny 2011/2012.
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
W GIMNAZJUM NR 1 W SROKOWIE W ROKU SZKOLNYM 2007/2008
NAUCZYCIELE I PRACOWNICY SZKOŁY
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Jedz Smacznie i zdrowo.
Dbamy o prawidłowe i zdrowe odżywianie oraz aktywność społeczną.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Sprawozdanie z realizacji programu „Trzymaj Formę” 2013/2014
SZKOŁA PODSTAWOWA IM. K. MAKUSZYŃSKIEGO W WIECHLICACH SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE ROK SZKOLNY 2013/2014.
Szkoła na widelcu Działania podejmowane w naszej szkole propagujące zdrowy tryb życia oraz nawyki prawidłowego żywienia.
Klasa 2 Szkoła z klasą 2.0.
Śniadanie daje moc PREZENTACJA DZIAŁAŃ Doświadczenie z jajkiem
ŚNIADANIE DAJE MOC AKCJA EDUKUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA opracowała: mgr Beata Sikorska-Żyrek oraz klasa II a realizowana w Publicznej Szkole Podstawowej nr.
Prawidłowa waga człowieka
ZINTEGROWANY PROGRAM DZIAŁAŃ Z ZAKRESU PROFILAKTYKI NADWAGI I OTYŁOŚCI ORAZ PROMOCJI ZDROWEGO ŻYWIENA DZIECI I MŁODZIEŻY.
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Prawidłowe żywienie gwarancją zdrowia. 3 Zrównoważona dieta to podstawa naszego zdrowia. Nie bez powodu mówi się, że „jesteś tym, co jesz”. Prawidłowa.
Przedszkole Samorządowe nr 3 Skawina. * Założenia innowacji pedagogicznej: * W naszym przedszkolu promujemy zdrowy tryb życia, dzieciom wpajamy podstawy.
Realizacja Rządowego programu na lata „Bezpieczna i przyjazna szkoła” w województwie opolskim w roku 2014 „ ŻYJĘ ZDROWO TO PROSTE” Wnioskodawca:
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Opracowała: Joanna Kamińska. Sprzątanie świata „W jaki sposób oddziałujemy na przyrodę?”
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
Analiza ankiety przeprowadzonej w klasach IV – VI Szkoły Podstawowej na temat zdrowego żywienia -Ankieta przeprowadzona we wrześni 2015r -Badanie miało.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
XXIII Liceum Ogólnokształcące im. Nauczycieli Tajnego Nauczania w Lublinie SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Program Operacyjny PL13 – Ograniczenie społecznych nierówności w zdrowiu Tytuł projektu: „Równe szanse w zdrowiu – program profilaktyki i promocji zdrowia.
Sieć Szkół Promujących Zdrowie. W styczniu 2015 roku przystąpiliśmy do programu Lubelskiej Sieci Szkół Promujących Zdrowie. Nasza szkoła od wielu lat.
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
XI edycja programu Trzymaj Formę!
Konkurs „ Zdrowa kanapka”
DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE
Śniadanie daje moc.
Szkoła Sportowych Talentów
Podsumowanie XI edycji programu „Trzymaj Formę
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Na czym polega Akademia Zdrowego Przedszkolaka
Zapis prezentacji:

Warsztaty edukacji żywieniowej

O organizatorze Stowarzyszenie Vege Polska zostało zawiązane w celu prowadzenia działalności społecznej, naukowej i oświatowej na rzecz szeroko rozumianej promocji zdrowego stylu życia. Poprzez zwiększenie świadomości społecznej dotyczącej wpływu żywienia na zdrowie i środowisko dbamy o kształtowanie prawidłowych nawyków u dzieci, młodzieży i osób dorosłych.

Partnerzy Patronat:Sponsor:

Nasza ekipa (wolontariusze) Joanna Lotkowska – studentka wydziału Nauk o Żywieniu, SGGW, samodzielnie organizuje i prowadzi autorskie warsztaty dla dzieci, w WZK zastępca koordynatora Dariusz Grabowski – pochodzący z Oświęcimia programista, grafik, obrońca praw zwierząt, tata 4-miesięcznego Filipka, w WZK przeprojektował ulotkę i wspierał nas logistycznie Aleksandra Olszewska – psycholog wychowawczy, absolwentka Wydziału Psychologii UW, w WZK udziela konsultacji pedagogicznych, wspiera nas organizacyjnie

Nasza ekipa (prowadzący) Hanna Stolińska – dietetyk kliniczny i trener żywieniowy, doktorantka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspert w zakresie żywienia Diana Wolańska – dietetyk, asystentka w Zakładzie Żywienia Człowieka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, ekspert w zakresie edukacji żywieniowej dzieci Piotr Ważyński – ekspert w zakresie dań bazujących na warzywach, owocach i niskoprzetworzonych produktach zbożowych. Przeprowadził ponad 80 warsztatów i pokazów kulinarnych dla dzieci. Piotr Henschke – restaurator i trener kulinarny. Znawca kuchni wschodnich, w których odżywianie jest sposobem na piękno i zdrowie. Autor książki kucharskiej „W Malinowym Chruśniaku”.

Dlaczego konieczna jest edukacja w zakresie prawidłowego żywienia? W okresie wzrostu i rozwoju odpowiednio zbilansowana dieta ma kluczowy wpływ na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie organizmu; Ponad 25% dzieci w Polsce ma nadmierną masę ciała, ta liczba wzrasta; W nadmiarze konsumowane są produkty przetworzone, cukier i tłuszcz; W diecie brakuje odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego i witamin; Żywienie w dzieciństwie ma wpływ na stan zdrowia w przyszłości; Konieczność zmian dostrzega rząd, zmiany asortymentu w sklepikach

Prowadzimy gry i zabawy edukacyjne

Umożliwiamy dzieciom przekonanie się, że zdrowe przekąski i dania mogą być bardzo smaczne

Samodzielnie lepią bakaliowe słodycze i…

…i komponują pyszną sałatkę

Na koniec robimy wspólne zdjęcie i…

… wszyscy dostają ulotkę z przepisami na wegańskie dania przygotowywane podczas warsztatów, by móc je przyrządzić z rodzicami w domu

Twarde dane I edycja maj – grudzień ’14: 58 warsztatów II edycja marzec – czerwiec ’15: 40 warsztatów III edycja listopad – grudzień ’15: 25 warsztatów Do dnia dzisiejszego: 123 warsztaty, łącznie 3000 przeszkolonych dzieci, rodziców i nauczycieli IV edycja styczeń – luty ‘16: 30 warsztatów

Referencje i rekomendacje (wybrane)

Dziękuję za uwagę, polubcie nas na Facebooku!