Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Przepisy prawa dotyczące żywności
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Małgorzata Schlegel-Zawadzka
ROLA WAPNIA I PRODUKTÓW MLECZNYCH W OTYŁOŚCI-WYNIKI DOŚWIADCZEŃ NA MODELU ZWIERZĘCYM, BADAŃ EPIDEMIOLOGICZNYCH I KLINICZNYCH. Nr 8/2004 Osteoforum Mgr.
Czy wiesz co jesz?.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Żywienie dojelitowe – diety standardowe IsoSource®
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Światowy dzień żywności
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Czym jest zdrowie?.
Źródłem energii oraz składników odżywczych dla ustroju człowieka jest żywność. To, co spożywamy ma znaczenie dla naszego zdrowia i życia: to wiedzą.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
„Owoce i warzywa w szkole’’
Teoretycznie, zaopatrzenie organizmu w witaminę D wydaje się łatwe (racjonalna ekspozycja skóry na słońce latem, urozmaicona dieta), mimo to w aktualnym.
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Światowy Dzień Zdrowia 2015
Alergeny – zagrożenie w przemyśle spożywczym
Dzień Zdrowia 10 kwietnia 2015
Napoje energetyczne.
Regularne i zdrowe odżywianie 
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
VISION shakes Wybierasz zbilansowane i sycące jedzenie, które dostarczy Ci niezbędnej ilości cennych substancji i białka roślinnego.
Dr n. med. Agnieszka Ostachowska-Gąsior
OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO
Misja i zadania EFSA oraz Polskiego Punktu Koordynacyjnego
Europejska Akademia Pacjentów w obszarze innowacyjnych terapii Informacje wprowadzające dotyczące nadzoru nad bezpieczeństwem farmakoterapii Monitorowanie.
Ś WIATOWY D ZIEŃ Z DROWIA 2015 B EZPIECZEŃSTWO Ż YWNOŚCI „ Z pola na stół – uczyń jedzenie bezpiecznym ” Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
ALKOHOLIZM
Sylwia Kanak Marcin Janusek klasa II c
TRANSPORTOWY DOZÓR TECHNICZNY
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
AKTUALNY STAN REORGANIZACJI SYSTEMU KONTROLI ŻYWNOŚCI W POLSCE
Przestrzeganie zaleceń żywieniowych prowadzi do poprawy pracy serca.
Zapis prezentacji:

Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Prace opiniodawcze EFSA, dotyczące bezpieczeństwa żywności istotne w działalności Państwowej Inspekcji Sanitarnej Przedstawić Państwu wybrane informacje dotyczące aktualnych prac EFSA istotnych w pracy PIS Paweł Mirosz Polski Punkt Koordynacyjny EFSA Warszawa, 10 grudnia 2015 r.

Ustawowy zakres kompetencji PGIS Państwowi graniczni inspektorzy sanitarni dla obszarów przejść granicznych drogowych, kolejowych, lotniczych, rzecznych i morskich, portów lotniczych i morskich oraz jednostek pływających na obszarze wód terytorialnych - sprawują nadzór nad warunkami: zdrowotnymi żywności, żywienia i przedmiotów użytku Bardzo ważne ogniwo w systemie urzędowej kontroli żywności w Polsce Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Obszary działalności EFSA Funkcja opiniodawczo – doradcza w szerokim zakresie tematyki dotyczącej bezpieczeństwa żywności od pola do stołu Panel ds. żywności dietetycznej Panel ds. dodatków do żywności Panel ds. Materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – najważniejszych dla PIS Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/topics Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Żywność i żywienie Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/news?term=61996 Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Panel NDA 21 ekspertów Panel NDA Alergeny Żywność dietetyczna Nowa żywność Referencyjnych wartości spożycia Oświadczenia Górne tolerowane poziomy spożycia Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/news?term=61996 Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Zalecenia, wytyczne i normy żywieniowe Zalecenia żywieniowe i wytyczne poradnictwo dietetyczne Informacje na temat aktualnego spożycia w populacji Programy profilaktyki i ochrony zdrowia Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne dotyczące żywności – ocena aplikacji Znakowania żywności – RWS, ostrzeżenia UL – witaminy i składniki mineralne MSL – żywność wzbogacona, suplementy diety Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/drv Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Witaminy i składniki mineralne Suplementy diety Witaminy i składniki mineralne Ocena bezpieczeństwa na potrzeby obowiązującej legislacji – 2009 r. Rozp 1170/2009 Górne Tolerowane Poziomy Spożycia – opinie naukowe 2002, 2006, … http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/efsa_rep/blobserver_assets/ndatolerableuil.pdf Ocena nowych form chemicznych witamin i składników mineralnych w ramach aplikacji Novel Food Składniki roślinne Nowa żywność Kompendium składników roślinnych http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2663 Wytyczne do oceny bezpieczeństwa http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/280r Opinie naukowe dotyczące aplikacji w sprawie nowych składników żywności oraz żywności tradycyjnej z państw trzecich Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

200 mg do 400 mg / dzień – bezpieczne dla osób dorosłych; 200 mg nie budzi obaw (dorośli 18-65 lat), przy spożyciu <2 h przed wysiłkiem fizycznym; 200 mg na dobę bezpieczne w ciąży; 3 mg/ kg masy ciała wydaje się bezpieczne (dzieci i młodzież 3-18 l.) Pojedynczej dawki kofeiny (100 mg) mogą zwiększyć czas potrzebny do zaśnięcia; Mało prawdopodobny fakt, niekorzystnego działania ze składnikami tzw. "napojów energetyzujących" np. tauryną, D-glucurono-γ-laktonem, alkoholem; Wpływ kofeiny i synefryny na układ krwionośny, pomimo przypadków dz. niepożądanych nie został dotychczas dokładnie zbadany na ludziach; Bezpieczeństwo „energy drinks” dla dzieci i młodzieży nie zostało ocenione w sposób wystarczający Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Alergeny i składniki powodujące nietolerancje Występowanie alergii w populacji; Białka zidentyfikowane jako alergeny pokarmowe; Reakcje krzyżowe; Skutki przetwarzania żywności na alergenność żywności/ składników; Metody wykrywania alergenów (spektrometria masowa DNA metody immunologiczne); Obserwowane dawki powodujące niepożądane skutki u osób wrażliwych Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Żywność dla sportowców Projekt Dyrektywy w sprawie żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób o intensywnym wysiłku fizycznym i sportowców Rozporządzenie Nr 609/2013 dotyczące żywności dla specjalnych grup konsumentów Rola węglowodanów po wytężonym wysiłku Wzrost i utrzymanie masy mięśniowej (Białko) Znaczenie makro i mikroskładników odżywczych w metabolizmie Nawodnienie a wytrzymałość (elektrolity, w tym sód) Kreatyna i kofeina Zamienniki posiłków w kontroli masy ciała Rozporządzenie Nr 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności Źródło: http://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/scientific_output/files/main_documents/871e.pdf Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Żywność do kontroli masy ciała min. 600 kcal 75 – 105 g białka 30 g węglowodanów 12,4 g tłuszczu (ALA, LA) KE: wytyczne dyrektywy 96/8/WE to historia stosowania a nie aktualne fakty Przemysł: trudna lub niemożliwa reformulacja produktów (np. wartość biologiczna białka); Bardzo kosztowna z technologicznego punktu widzenia; Negatywny wpływ na smak Oświadczenia, Mg i błonnik, znakowanie, okres przejściowy Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/150113b Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4300 Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego (FSMP) Dokumentacja towarzysząca (wyniki badań analitycznych, piśmiennictwo, certyfikaty , konsensusy naukowe Informacje administracyjne i ogólne dane techniczne Charakterystyka środka spożywczego specjalnego przeznaczenia medycznego Proponowany sposób użycia Charakterystyka choroby lub szczególnego stanu zdrowia wymagającego stosowania FSMP Informacje dotyczące szczególnego znaczenia produktu Warunki użycia i przeciwskazania Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne Oświadczenia funkcyjne (art. 13.1 rozp. WE) Oświadczenia zdrowotne o nowych i/lub zastrzeżonych danych naukowych (art. 13.5 rozp. WE) Oświadczenia dotyczące zmniejszania ryzyka choroby oraz zdrowia i rozwoju dzieci Kryteria dotyczące profili żywieniowych Źródło: http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/nutrition Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/article13 Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Gdzie szukać informacji? Źródło: http://registerofquestions.efsa.europa.eu/roqFrontend/ListOfQuestionsNoLogin?0&panel=NDA&foodsectorarea=26 Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Ocena oświadczeń – przykład z rynku PRODUKT OŚWIADCZENIE Z LISTY PENDING Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Ocena oświadczeń – przykład z rynku Cellulitis to infekcja polegająca na zapaleniu skóry właściwej i tkanki podskórnej. Objawia się silnym zaczerwienieniem skóry, któremu towarzyszy ból i pieczenie. Inne objawy to ból głowy, gorączka i nudności. Vs. Cellulit jest właściwą nazwa dolegliwości, zwanej również „skórką pomarańczową”. Występuje u 85% kobiet na całym świecie i powodowany jest przez nieprawidłowe rozłożenie tkanki tłuszczowej, któremu towarzyszą obrzękowo-włókniste zmiany tkanki podskórnej Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Wykorzystanie opinii EFSA w pracy Edukacja i samokształcenie Ocena dokumentacji środków spożywczych z państw trzecich Ocena bezpieczeństwa w postępowaniach RASFF Argumentowanie w postępowaniach administracyjnych Polski Punkt Koordynacyjny EFSA

Zapraszamy do współpracy Dziękuję za uwagę Zapraszamy do współpracy p.mirosz@gis.gov.pl Polski Punkt Koordynacyjny EFSA