Dietetyk Zawód przyszłości .

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Norbert Konieczkowicz
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowy tryb życia.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
To nasz zespół. To nasz opiekun. Nasza szkoła Tu się uczymy i spotykamy.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe odżywianie.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
PIRAMIDA ZROWEGO ŻYWIENIA
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
Zdrowie Odżywianie Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy.
Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Jem zdrowo.
Bez białka nie ma ciałka!.
Prawidłowa waga człowieka
„Wszystko, co powinieneś wiedzieć o zdrowym odżywianiu się” Prezentacje przygotowali: Paulina Jarmoc.
Dekalog zdrowego żywienia.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
Woda i składniki mineralne
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Młodzieży zdrowie się należy!
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
H. Zdrowo si ę od ż ywiam gdy… Stosuję prawidłowy jadłospis na co dzień. Jem lekkie i pożywne posiłki, według piramidy prawidłowego odżywiania. Nie spożywam.
Zdrowe Żywienie Człowieka
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Zapis prezentacji:

Dietetyk Zawód przyszłości 

Dietetyk w klasyfikacji zawodów według GUS oznaczony jest kodem 322001. W dzisiejszych czasach, kiedy ogromna liczba ludzi w naszym kraju a także na całym świecie dotknięta jest „plagą otyłości” –zawód dietetyka to zawód przyszłości. Otyłość dotyka nie tylko osoby dorosłe ale również ogromną liczbę dzieci. Począwszy od dzieci w wieku szkolnym aż po młodzież.

Otyłość powodowana jest nie tylko chorobami, ale przede wszystkim złymi nawykami żywieniowymi które powodują nadmierny przyrost masy ciała.

Dietetyka to nauka zajmująca się zasadami racjonalnego odżywiania się człowieka i propagująca te zasady.

Dietę stosuje się w leczeniu takich chorób jak: alergia, cukrzyca, choroby układu krążenia, zapalenie stawów. Diety zalecane są ze względów zdrowotnych, w celu zrównoważenia lub dostosowania ilości substancji odżywczych. Dieta zdrowego człowieka zapewnia organizmowi odpowiednią ilość białek, węglowodanów, tłuszczów, składników mineralnych i witamin potrzebną do normalnego funkcjonowania.

Rozróżniamy diety: śródziemnomorską – bogatą w warzywa, owoce, rośliny strączkowe i oliwę, ubogą w nabiał, drób i czerwone mięso. Dieta śródziemnomorska powoduje obniżenie złego cholesterolu we krwi. Przykładem będzie dieta cukrzycowa.

Dieta odchudzająca polega na zmniejszeniu liczby przyjmowanych kalorii lub wyborze określonego rodzaju pożywienia. Dieta zrównoważona- czyli zestaw pokarmów gdzie składniki pokarmowe mają właściwe proporcje wobec siebie.

Praca dietetyka polega na prowadzeniu terapii dietetycznej, badaniu produktów żywieniowych, ocenie ich jakości, wartości odżywczych i zdrowotnych. Dietetycy to specjaliści pracujący w gabinetach dietetycznych, klubach fitness, przemyśle farmaceutycznym oraz w zakładach gastronomicznych

1Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku. Dietetykę można studiować w Polsce na różnych uczelniach. Należą do nich: 1Akademia Wychowania Fizycznego i Sportu w Gdańsku. 2 Bydgowska Szkoła Wyższa . 3 Uniwersytet Medyczny w Poznaniu. 4 Wyższa Szkoła Edukacji Integracyjnej i Interkulturowej w Poznaniu. Instytut Rolniczy w Krakowie. Kształcenie i jego zakres reguluje Podstawa programowa dla zawodu Dietetyk 322001 z dnia 7 lutego 2012 roku. Do zawodu dietetyka przygotowują szkoły państwowe oraz prywatne, po ich ukończeniu z tytułem magistra można już podjąć prace.

Zawód dietetyka to nie tylko praca, ale również misja społeczna. Pacjenci liczą na ich realną pomoc i powierzają im swoje zdrowie. Jest to praca bardzo odpowiedzialna. Wymaga ona wielu umiejętności między innymi : -nawiązywania kontaktów międzyludzkich -odpowiedzialności -dużej wrażliwości -samodzielności w działaniu -dużej dozy empatii.

Dietetyk to zawód coraz bardziej popularny i ceniony w dzisiejszych czasach, gdy coraz bardziej interesuje nas zdrowy tryb życia i to, co jemy. W swojej pracy dietetyk opiera się na obecnych zdobyczach techniki między innymi pracuje w oparciu o System Profi Diet.

Na rynku istnieje wiele programów żywieniowych, jednak nie zastąpią one profesjonalnej edukacji specjalistycznej. Aby praca z indywidualnym pacjentem przyniosła spodziewany efekt należy go odpowiednio zdiagnozować. Dietetyk zajmujący się terapią żywieniową opracowuje indywidualny jadłospis w oparciu o różne czynniki: -upodobania smakowe -przeznaczenie posiłku (śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja) -rodzaj obróbki potraw ( gotowanie,duszenie,smażenie) Jadłospis dopasowuje się do stanu zdrowia,rodzaju schorzenia. Umiejętność motywowania ludzi do przestrzegania reguł zdrowego żywienia jest nie zwykle trudna, dlatego dietetycy korzystają z różnych technik psychologicznych

Aby móc z sukcesem wykonywać pracę dietetyka trzeba posiadać: -dobry węch -dobry wzrok -dobry smak -wysoką odporność organizmu(wyklucza to osoby ze skłonnością do uczuleń, złym stanem skóry, skłonnością do migreny, nosicieli chorób zakaźnych, osób z niewydolnością układu oddechowego czyli astmą).

Popularność tego zawodu przekłada się również na sferę finansową. Zarobki w tej branży uzależnione są od stażu pracy, liczbę ukończonych szkoleń, miejsca zatrudnienia. W przyszłości zawód dietetyka będzie zawodem regulowanym. Dietetyk uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje oraz wpis do rejestru zawodów medycznych. Zawód ten nabiera na znaczeniu.

Praca powstała w oparciu o : -Artykuły z Wikipedii -Wiadomości zawarte w Wielkiej Encyklopedii Oxford -Artykuły z czasopism -Ilustracje z grafiki google

Szkoła Podstawowa nr 3 w Pabianicach Opiekun: Justyna Zbierkowska-Madej Wykonawca: Michał Jurek VI a Szkoła Podstawowa nr 3 w Pabianicach