Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
II etap edukacyjny PRZYRODA
Aby poznać zasady hodowli roślin pokażemy jak przygotować hodowlę popularnej rzeżuchy.
PRZYGOTOWANIA Przygotuj plastikową tackę, bibułę, gazę albo watę, którą nasączy się wodą, oraz nasiona rzeżuchy.
PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA ETAP 1 PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA Wyściel tackę bibułą, watą lub gazą i namocz ją wodą.
Rozsyp równomiernie po całej powierzchni tacki nasiona rzeżuchy. ETAP 2 ZASADZENIE ZIAREN Rozsyp równomiernie po całej powierzchni tacki nasiona rzeżuchy.
ETAP 3 WYBÓR MIEJSCA HODOWLI Ustaw swoją hodowlę w miejscu nasłonecznionym – dostęp światła jest bardzo ważny dla wzrostu rośliny.
ETAP 4 PIELĘGNACJA HODOWLI Pamiętaj, że rośliny do prawidłowego wzrostu potrzebują wilgoci i światła. Dlatego też pamiętaj, żeby rzeżuchę codziennie podlewać.
ETAP 5 KIEŁKOWANIE Jeżeli rzeżucha ma dobre warunki do wzrostu, to wykiełkuje w ciągu 2 dni. Do jedzenia nadaje się już od 4 do 8 dni od zasiania.
DO CZEGO MOŻNA WYKORZYSTAĆ RZEŻUCHĘ?
Przede wszystkim jako dodatek do kanapek i sałatek – jedzenie rzeżuchy jest bardzo zdrowe!
Do przyozdobienia wielkanocnego stołu.
Do zrobienia różnego rodzaju ozdób i dodatków.
ZAŁÓŻ SWOJĄ HODOWLĘ! Hodowla rzeżuchy jest bardzo prosta, a już po kilku dniach od zasadzenia będziecie mieli swoją własną plantację.
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.