WIEMY CO JEMY Szkoła z klasą 2.0 2011/2012r.
ZBADALIŚMY OFERTĘ NASZEGO SKLEPIKU SZKOLNEGO NAGRYWAJĄC FILM SKLEPIK SZKOLNY ZBADALIŚMY OFERTĘ NASZEGO SKLEPIKU SZKOLNEGO NAGRYWAJĄC FILM
OFERTA SKLEPIKU SZKOLNEGO Słodycze Kolorowe napoje Lody Chipsy Gumy do żucia Wafle ryżowe Hot dogi Hamburgery Tosty Soki Jabłka Jogurty Napoje mleczne Nasiona słonecznika
Co uczniowie najczęściej kupują w sklepiku? L O D Y CH I P S Y S Ł O D Y CZ E T O S T Y
ZBADALIŚMY JAKIE SUBSTANCJE ZAWIERAJĄ NASZE ULUBIONE SMAKOŁYKI
CHIPSY INOZYNIAN DISODOWY GUANYLAN MONOSODOWY GLUTAMINIAN MONOSODOWY TŁUSZCZE NASYCONE 17% PREPARAT AROMATYZUJĄCY O SMAKU SERA CEBULĄ SKROBIA
LODY i SŁODKIE NAPOJE ASPARTAM BENZOESAN SODU E-202, E-412, E-415, DEKSTROZA KOFEINA E-338
Co oznaczają te tajemnicze nazwy? Jaki wpływ mają na nasz organizm?
INOZYNIAN DISODOWY E-623 – powoduje bóle głowy, nudności, przyspieszone bicie serca, uczucie osłabienia,, bezsenność. GLUTAMINIAN SODU E-621 – wywołuje sztuczny apetyt zaburzając pracę rdzenia mózgowego, powoduje nadmierne pocenie się, kołatanie serca, migreny, ból żołądka , zaburza koncentrację, i zdolności uczenia się na kilka godzin ASPARTAM - 180 razy słodszy od cukru, może wywoływać ataki padaczki, depresje, drażliwość, palpitacje serca, nudności, zawroty głowy, ataki niepokoju, jest rakotwórczy
E-445 powoduje zmiany wątrobowe, w niektórych przypadkach śmiertelne BENZOESAN SODU E–211 działa drażniąco na żołądek, w połączeniu z witaminą C tworzy rakotwórczą substancję, uszkadza kod genetyczny, powoduje nadpobudliwość u dzieci i ADHD, negatywnie wpływa na koncentrację E-407 to środek zagęszczający, może powodować wzdęcia i owrzodzenia jelit i nadpobudliwość u dzieci, GUMA ARABSKA E-414 wykazuje właściwości drażniące, powoduje reakcje alergiczne E-445 powoduje zmiany wątrobowe, w niektórych przypadkach śmiertelne
GUMA KSANTOWA E-415 - to zagęstnik, wywołuje alergie, migrenę, wysokie ciśnienie, powoduje wzdęcia, biegunki, bóle brzucha ALGINIAN SODU E-401 - upośledza mechanizm pobierania żelaza przez organizm SORBINIAN POTASU E-202 – silnie drażniący środek, wywołuje reakcje alergiczne ACESULFAM –K – rakotwórczy słodzik GUANYLAN DISODOWY – wzmacniacz smaku i zapachu wywołujący bóle głowy, osłabienie, przyśpieszone bicie serca, bezsenność
TŁUSZCZE TRANS - czyli utwardzone tłuszcze roślinne – uważane przez dietetyków i lekarzy za śmiertelnie groźne dla naszego zdrowia. Znajdują się w tysiącach produktów, poczynając od margaryn do smarowania pieczywa, przez różnego rodzaju ciasteczka, batoniki, aż po chipsy, frytki.
STOŁÓWKA SZKOLNA ABY LEPIEJ POZNAĆ SZCZEGÓŁY ZWIĄZANE Z FUNKCJONOWANIEM NASZEJ STOŁÓWKI PRZEPROWADZILIŚMY ROZMOWĘ Z PANIĄ EWĄ … KUCHARKĄ WIĘCEJ SZCZEGÓŁÓW POZNALIŚMY REALIZUJĄC WYWIAD PRZY POMOCY DYKTAFONU Z INTENDENTKĄ SZKOLNĄ
CZY WIECIE, ŻE: kopytka, pampuchy, pierogi, makaron, kluski śląskie to obiady gotowe z torebki pozostałe obiady gotowane są na miejscu za zaopatrzenie stołówki odpowiedzialna jest pani intendent zupy gotowane są na mięsie, nie na kostkach rosołowych
ULUBIONE OBIADY UCZNIÓW SPAGETTI NALEŚNIKI KLUSKI Z SEREM ZUPA POMIDOROWA ZUPA GRZYBOWA ZALEWAJKA
ZBADALIŚMY RÓWNIEŻ NASZE DOMOWE MENU
NAJCZĘŚCIEJ LUBIMY JADAĆ W NASZYCH DOMACH PIZZĘ KANAPKI Z MASŁEM, WĘDLINĄ, SEREM PŁATKI ŚNIADANIOWE JAJKA ZUPY: POMIDOROWA, ROSÓŁ MIELONY LUB SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI NALEŚNIKI Z CUKREM, DŻEMEM FRYTKI PARÓWKI
PO DOKONANIU ANALIZY NASZYCH ULUBIONYCH POSIŁKÓW i PRODUKTÓW, POD KĄTEM WARTOŚCI ODŻYWCZYCH OKAZAŁO SIĘ, ŻE
ZBYT MAŁO JEMY OWOCÓW I WARZYW ZA DUŻO SPOŻYWAMY WĘGLOWODANÓW I CUKRÓW CZĘSTO JEMY ŻYWNOŚĆ WYSOKO PRZETWORZONĄ ZBYT DUŻO JEMY SŁODYCZY , KTÓRE ZAWIERAJĄ MNÓSTWO NIEZDROWYCH SUBSTANCJI LUBIMY TEŻ PRODUKTY ZAWIERAJĄCE TŁUSZCZE TRANS
BY ŻYĆ DŁUGO, KOLOROWO TRZEBA SIĘ ODŻYWIAĆ ZDROWO
Nauczmy się kupować zdrową żywność i przygotowywać zdrowe posiłki z naturalnych produktów. Unikajmy produktów z dużą ilością E – dodatków , sztucznych zapychaczy i niezdrowych tłuszczy Nie spożywajmy wysoko przetworzonej żywności, bo jest pozbawiona witamin i mikroelementów Ograniczmy niezdrowe słodycze Zawsze czytajmy skład na opakowaniach Dobierajmy posiłki tak, aby zawierały niezbędne dla naszego organizmu związki organiczne i witaminy.
My już wiemy co jemy. A wy?