KATARZYNA STĘPIEŃ Antonina vizniuk gc02, 2ltd

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Założenia teoretyczne budowy sieciowych produktów turystyki wiejskiej oraz proces ich komercjalizacji Tworzenie wspólnej oferty turystycznej pod hasłem:
Advertisements

AGROTURYSTYKA: ELASTYCZNY I BEZPIECZNY MODEL ZATRUDNIANIA
STRATEGIA ROZWOJU GOSPODARCZEGO MIASTA PABIANICE
Znaczenie agroturystyki dla rozwoju regionu
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata
Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania C.K. Podkarpacie
Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego
Działania realizowane w ramach Różnicowania w kierunku działalności nierolniczej przyczyniać się będą do osiągnięcia celów ogólnych i szczegółowych (Cel.
LGR Kaszuby.
Co możesz zrobić, by walczyć ze zmianami klimatu?
Projekty związane z ochroną środowiska w programach operacyjnych współfinansowanych ze środków UE w Polsce Konferencja Aspekty środowiskowe w działaniach.
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BADANIA NAUKOWE POLSKO-NORWESKI FUNDUSZ BADAŃ NAUKOWYCH PROGRAMY WSPÓŁPRACY TERYTORIALNEJ.
Wyniki badań grona spożywczego na Podkarpaciu Charakterystyka potencjału województwa Zarys analizy materiału empirycznego.
INFRASTRUKTURA ROLNICZA I WIEJSKA – SZANSE I ZAGROŻENIA
Problemy turystyki w województwie podkarpackim Brak markowych produktów turystycznych Przeciętna oferta turystyczna, znacznie poniżej możliwości regionu.
Projekt Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko-Pomorskiego na lata Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, Biuro.
Badanie świadomości ekologicznej mieszkańców Sanoka.
Przyjazne formy turystyki
Turystyka wiejska, w tym agroturystyka, jako element zrównoważonego i wielofunkcyjnego rozwoju obszarów wiejskich” Kielce, kwiecień „Projekt finansowany.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata Możliwości wsparcia dla przedsiębiorców.
Konkurs – Lubelskie Dobre Praktyki PROW o charakterze komplementarnym i innowacyjnym Organizator konkursu: Departament Koordynacji Projektów.
Przygotowała: Iuliia Posternak 6LTD(45486)
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie Wnioskowanie o płatność w ramach działania 413 Wdrażanie.
Autorki: Karolina Bednarz i Patrycja Zielińska
Usługi turystyczno-rekreacyjne świadczone w agroturystyce
Ochrona Środowiska Nasza miejscowość nie może być śmietniskiem, co można zrobić z odpadami?
* wszelkie oddziaływania władz państwowych (szczebla centralnego, lokalnego, regionalnego) mające na celu: 1. zaspokojenie potrzeb turystycznych własnego.
Małe projekty Szkolenie beneficjentów 28 marca 2014 r. Zakres realizacji Małych projektów.
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
OTOCZENIE NATURALNE PRZEDSIĘBIORSTWA TURYSTYCZNEGO I JEGO ELEMENTY
Hotel stadt neustadt jako zielony hotel
Stowarzyszenie LGD Gmin Dobrzyńskich Region Południe.
Turystyka zrównowa ż ona. Turystyka- zjawisko przestrzennej ruchliwości ludzi, które związane jest z dobrowolną zmianą miejsca pobytu, środowiska i rytmu.
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
STRATEGIA ROZWOJU GMINY SKARSZEWY NA LATA
Wydział Leader DROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Organizacje pozarządowe jako partner w realizacji projektów.
Województwo Zachodniopomorskie
Jak chronić Ziemię? Projekt edukacyjny w klasie II szkoły podstawowej.
Wsparcie na infrastrukturę wiejską w ramach PROW
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020, działanie do realizacji przez Samorząd Województwa Kujawsko – Pomorskiego.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Podstawowe usługi i odnowa wsi na obszarach wiejskich (M07)
Opracowanie merytoryczne Michał Byliniak. Dobre praktyki przedsiębiorczości wiejskiej.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Możliwości rozwoju turystyki wiejskiej w gminie Pszczew mgr inż. Justyna Kozłowska- Hałas.
Ekoturystyka i jej przyszłość - podsumowanie
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
STRATEGIE ROZWOJU GMIN POWIATU KARTUSKIEGO GŁÓWNE ZAŁOŻENIA.
Źródła dofinansowania projektów infrastrukturalnych w nowym okresie programowania funduszy strukturalnych
LEADER I DZIAŁANIA SAMORZĄDOWE W PROW Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
REGIONALNY PROGRAM OPERACYJNY WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO NA LATA nowa perspektywa – nowe wyzwania, stan wdrażania.
Podsumowanie wdrażania Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury na lata 2007 – 2013 Stan na dzień (KSI SIMIK) Urząd Marszałkowski.
PROGRAM ROZWOJU GMINY CZŁUCHÓW NA LATA
1 Wprowadzenie Dostępne środki z funduszy strukturalnych i Funduszu Spójności w latach
Lokalna Grupa Działania Rozwój przedsiębiorczości przygotowała: Patrycja Butlewska.
Odnowa i rozwój wsi W latach kontynuacją Sektorowego Programu Operacyjnego "Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz rozwój.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. . Informacja na temat możliwości włączenia się do.
Paczków dnia r..
Fundusze unijne od podstaw Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 oraz inicjatywy europejskie dr Marek Szuszman.
LOKALNA STRATEGIA ROZWOJU LOKALNEJ GRUPY DZIAŁANIA „PARTNERSTWO W ROZWOJU” NA LATA GŁÓWNE ZAŁOŻENIA.
Co możesz zrobić, by walczyć ze zmianami klimatu?
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Turystyka zrównoważona
Warsztat refleksyjny Kluczbork 22, r.
Enoturystyka jako oferta specjalna gospodarstwa agroturystycznego
Zapis prezentacji:

KATARZYNA STĘPIEŃ Antonina vizniuk gc02, 2ltd TURYSTKA WIEJSKA KATARZYNA STĘPIEŃ Antonina vizniuk gc02, 2ltd

DEFINICJA Turystyka wiejska Jest całokształtem gospodarki turystycznej na terenach wiejskich. Obejmuje wszystkie formy wypoczynku na obszarach wiejskich, w tym turystykę farmerską, zieloną, ekologiczną oraz agrarną. Odbywa się na obszarze wsi lub małych miasteczek. Spełnia następujące cele: - wypoczynkowe - kulturalne - edukacyjne - zdrowotne - etniczne - specjalistyczne - towarzyskie

Turystyka wiejska nie rozwija się jednakowo we wszystkich regionach naszego kraju. Istnieją obszary, które charakteryzują się wyjątkową atrakcyjnością turystyczną. Dominują nad pozostałymi regionami kraju walorami wypoczynkowymi, przyrodniczymi i krajoznawczymi. Zaliczamy do nich: - Pobrzeże Szczecińskie - Pobrzeże Koszalińskie - Pobrzeże Gdańskie - Pojezierze Pomorskie - Pojezierze Mazurskie - Pojezierze Suwalskie - Pojezierze Lubuskie - Przegórze Sudeckie - Sudety - Wyżyna Krakowsko-Częstochowska - Roztocze - Podkarpacie

Cele Turystyki Wiejskiej Ekonomiczne: przeciwdziałanie wyludnieniu wsi i miejscowości górskich; wzrost dochodów ludności miejscowej; zmiana sposobów i warunków życia oraz kształtowanie nowego modelu konsumpcji ludności miejscowej; aktywizacja rozwoju gospodarczego na zasadzie sprzężenia zwrotnego; wynajmowanie miejsc noclegowych i rozbudowa bazy noclegowej; rozszerzenie rynków zbytu na produkty rolne; rozwijanie małego (często domowego) przetwórstwa spożywczego i gastronomii oraz sprzedaży tych wyrobów; rozwój różnego rodzaju usług związanych z turystyką; wytwarzanie wyrobów pamiątkarskich; wzrost atrakcyjności obszarów wiejskich, wyrażający się we wzroście cen gruntów, a przez to wartości terenów rolnych i wiejskich.

Społeczno – kulturalne: rozwój aktywności społeczności wiejskiej; integracja środowiska wiejskiego oraz współpraca w realizacji przedsięwzięć turystycznych; rozwój samorządności lokalnej zgodnie z zasadą „Myśleć lokalnie, działać globalnie”; wykształcenie przywództwa w środowisku wiejskim; ponowne zainteresowanie turystów zabytkami oraz tradycji wsi; dla turystów cele społeczne wiążą się przede wszystkim z kontaktem z miejscowa ludnością i poznaniem kultury danego regionu.

Ekologiczne:  ochrona środowiska przyrodniczego poprzez promocje takich form turystyki, które są ekonomicznie produktywne, społecznie odpowiedzialne i przyjazne dla środowiska. W tym zakresie: - segregacja odpadów (przeznaczenie resztek organicznych na kompost, spalanie papieru i drewna); - rezygnacja lub ograniczenie chemicznych środków ochrony roślin oraz nawozów mineralnych; - stosowanie preparatów rozkładających zanieczyszczenia organiczne w szambie; - zakup towarów przemysłowych i żywnościowych w opakowaniach zwrotnych lub papierowych; - odpowiednie wyposażenie łazienek (kabina prysznicowa zamiast wanny, baterie oszczędzają zużycie wody, przepływowe ogrzewacze wody); - używanie w gospodarstwie domowym energooszczędnych sprzętów i żarówek. rozwój produkcji żywnościowej o podwyższonych parametrach ekologicznych; rozwój infrastruktury wspierającej ekologiczne wzory turystyki (transport, wytwarzanie energii, gospodarka odpadami ściekami, wodą itp.); utrzymanie atrakcyjności miejscowości; podejmowanie działalności turystycznej i rolniczej w dostosowaniu do środowiska i krajobrazu.

PODSTAWOWE ZASADY SPEŁNIANIA POTRZEB KLIENTA W celu zapewnienia wprowadzania na danym obszarze lub w danym regionie zrównoważonej turystyki, należy rozważyć wszystkie aspekty: środowisko naturalne, aspekt społeczny, dziedzictwo i kulturę oraz aspekt ekonomiczny. Niemniej jednak, konieczny jest kolejny zbiór zasad potrzebny do zaspokojenia potrzeb klienta lub gościa - mówi się o nich "Dziesięć przykazań" i są one następujące: 1. spanie w wygodnych łóżkach po rozsądnej cenie, 2. mycie się w czystych łazienkach, 3. spożywanie regionalnych produktów - prostych, ale dobrze przyrządzonych, 4. podziwianie krajobrazu, widoków i natury regionu, 5. poznawanie historii i kultury odwiedzanego regionu, 6. korzystanie z zajęć rekreacyjnych (golf, spacery, wędkowanie, jazda na nartach itd.) 7. kupowanie regionalnych wyrobów rzemieślniczych i pamiątek oraz robienie zakupów, 8. podziwianie regionalnej muzyki, tańców i teatru, 9. podróżowanie bez ograniczeń i obaw o bezpieczeństwo, 10. doświadczanie przyjacielskiej postawy ze strony pracowników turystyki.