Dane: Gimnazjum numer 1 w Rumi im. Ks. Stanisława Ormińskiego

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Kryteria wyboru żywności
Advertisements

Dodatki do żywności „E”
„Nowe prawo UE – znakowanie żywności”
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Przepisy prawa dotyczące żywności
Zakupy.
Weronika Majewska Karolina Mokrzan
System żywienia enteralnego firmy Abbott
Czy wiesz co jesz?.
[Aleksander Dziedzic]
Odżywiaj się zdrowo 1.
Uprawy ekologiczne: wysoka jakość w połączeniu z poszanowaniem środowiska naturalnego Autor: Barbara Palka.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
Jesteś tym kim widza cie ludzie, czujesz się tak jak jesz.
Zanim zjem pomyślę....
Składniki diety zbilansowanej
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Złe nawyki żywieniowe Sandra Ligaszewska 2a.
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
Złote zasady odżywiania.
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
1.
Wegetarianizm.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
Źródło informacji o produkcie
Produkty spożywcze niezalecane i szkodliwe
Konkurs Czas na Zdrowie
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Zaprasza na VI edycję Piramidy Żywienia Przedszkolaka Wiosna 2014
Zasady zdrowego żywienia
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Żeby zdrowym być, trzeba zdrowo żyć
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zespół Szkół w Bakałarzewie
Aleksandra Mazur Marta Musioł Julia Niesłuchowska
Tajemnicze „E” w naszym pożywieniu.
Poradnik dla mężczyzn ceniących sobie wolność * * Istnieje duże prawdopodobieństwo, że ten poradnik może uratować wam życie...
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
WODA.
Śniadanie daje moc !!.
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Dlaczego warto czytać etykiety na produktach żywnościowych?
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Z AKUPY I ICH WPŁYW NA NAS EKOROZWÓJ PRODUKTY LOKALNE 26 marca 2013r.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Odżywiaj się zdrowo 1.
To i owo, jak odżywiać się zdrowo
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
Dzień Bezpiecznego Internetu
Żywność ekologiczna.
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
Zapis prezentacji:

Dane: Gimnazjum numer 1 w Rumi im. Ks. Stanisława Ormińskiego ID grupy: 96/66_mp_g2_maria.palmaka Kompetencja matematyczno- przyrodnicza Temat: Czy wiesz co jesz? Semestr III Rok szkolny 2010/2011

Czy wiesz co jesz?

Skąd można się dowiedzieć? Z etykiety produktu… Na etykiecie zawarte są informacje na temat produktu: wartości odżywcze objętość (lub waga) skład instrukcje dot. prawidłowego przechowywania datę ważności logo producenta kod kreskowy

Wartość odżywcza Jak wiadomo każdy człowiek w ciągu dnia musi spożyć określoną ilość poszczególnych składników pokarmowych. Na większości etykiet spotykamy określenia: Wartość energetyczna (ilość kalorii) Białko (ilość białka w gramach) Węglowodany (czasem oddzielone jeszcze na cukier) Tłuszcz (z oddzieleniem kwasów tłuszczowych nasyconych) Błonnik Sód Zawartość witamin itp. Na ogół podaje się zawartość w 100g i/lub jednej porcji (np. w przypadku większości napojów 250ml). Często na etykietach wypisuje się w procentach ile trzeba lub można ich dziennie spożyć (wyliczane są na ogół według diety przewidującej 2000Kcal dziennie).

Prawidłowe przechowywanie Nie bez powodu na etykietach umieszcza się instrukcje prawidłowego przechowywania… Niektóre produkty mają mniejszą trwałość niż inne, dlatego trzeba je przechowywać w lodówce i/ lub chronić przed wpływem promieni słonecznych. Należy przestrzegać takich wskazań chociażby ze wzglądu na swoje zdrowie.

Data ważności Tworzona jest zwykle z rezerwą (średnio kilka dni do dwóch tygodni), jednak wszelkie kontrole w sklepach zmuszone są ukarać właściciela sklepu, w którym na półkach jest żywność przeterminowana(lub inne produkty posiadające datę przydatności do użycia np. kosmetyki). Grzywna w tym wypadku może sięgać 5000 złotych. W domu nie mamy regularnych kontroli przechowywanego jedzenia. Ale ten fakt nie zwalnia nas od dbania o to czy produkty spożywcze nie są „po terminie”. W końcu chodzi o nasze zdrowie… Datę ważności z reguły zapisuje się w następujący sposób: dzień: miesiąc: rok rok: miesiąc: dzień.

Kilka rad Jak rozpoznać, że poszczególne produkty żywnościowe są „nieświeże”? NABIAŁ - Mleko jest zepsute, kiedy zaczyna wyglądać jak jogurt. Jogurt jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak twarożek. Twarożek jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak żółty ser. Chociaż żółty ser to nic innego, jak zepsute mleko i już nie może być bardziej zepsuty. Ser Cheddar jest zepsuty, kiedy zaczyna wyglądać jak Brie, przy czym masz świadomość, że takiego gatunku nie kupowałeś. ZIEMNIAKI – nie mają korzeni, łodyg ani liści. RODZYNKI – nie powinny być twardsze niż twoje zęby. JEDZENIE W PUSZKACH – jest nieświeże kiedy puszka przybierze kształt piłki. MIĘSO - Jeżeli otwarcie lodówki powoduje gromadzenie się bezpańskich psów i much przed twoim domem, to oznacza, że mięso się zepsuło.

Logo producenta i kod kreskowy Logo producenta (wraz z nazwą produktu) informują nas (konsumentów) czym jest produkt: napojem, ciastkami, batonikiem czy winem. Kod kreskowy dla większości ludzi jest nieczytelny i bez znaczenia, ale umożliwia maszynom odróżnienie produktu. Wszelkie obrazki na opakowaniach mają za zadanie zwrócić na siebie uwagę kupującego i są elementem jego reklamy (co wcale nie oznacza, że produkt bardziej kolorowy jest lepszy lub gorszy od tego zapakowanego np. na biało)

Skład Poza oczywistymi składnikami jedzenia przetworzonego można w nim znaleźć substancje dodatkowe. Gospodarstwa, z których pochodzą kupowane przez nas owoce i warzywa używają nawozów. W przypadku żywności ekologicznej nawozy naturalne np. kompost. A w innych przypadkach nawozów sztucznych. W żywności przetworzonej znajdziemy m.in. konserwanty, barwniki… Ale co z „E…”?

„E…” E 100 – 199 to koloranty czyli barwniki, nadają jedzeniu zachęcającą barwę. E 200 – 299 to konserwanty czyli substancje przedłużające termin przydatności do spożycia. E 300 – 399 to przeciwutleniacze tzn. zabezpieczają żywność przed rozkładem na skutek działania tlenu. E 400 – 499 to emulgatory i środki zagęszczające czyli substancje umożliwiające m.in. połączenie niemieszających się ze sobą składników (jak woda i olej) oraz spulchniają. E 500 – 599 to środki pomocnicze. E 600 – 699 to wzmacniacze smaku. E 700 - 799 to antybiotyki (nie dodaje się ich do jedzenia). E 900 – 999 to substancje słodzące i nabłyszczające. E 1400 – 1499 to skrobie modyfikowane. E 1500 – 1525 to sztuczne wzmacniacze smaku. Po co ten szyfr?

Zastosowanie „E…” Ale czy bezpieczne? Na pewno ciekawą kwestią dla wielu jest dlaczego zamiast zapisu np. hydroksypropyloceluloza spotykamy napis E 463. Nazewnictwo „E…” zostało wprowadzone, by nie wypisywać tego typu nazw. Dodatkowo: kto z nas zjadłby batonika, w którego składzie znaleźlibyśmy kwas solny czyli kwas chlorowodorowy (E 507)? Ale czy bezpieczne?

Kontrowersyjne dodatki do żywności Wśród bezpiecznych dodatków do żywności kryją się „ciernie” tzn. substancje, których nieszkodliwość budzi wątpliwości… Przykłady: E 102 – tartrazyna – szkodzi osobom uczulonym na aspirynę E 133 – błękit brylantowy – powinny unikać go osoby mające problemy z układem pokarmowym E 954 – sacharyna – substancja rakotwórcza

Co z tego? Skoro już wiemy co kryje się szyframi stosowanymi na opakowaniach i czemu służą te szyfry to czemu nie zacząć czytać etykiet, a w rezultacie wybierać zdrowszą żywność? Ale jakie to ma znaczenie kiedy jest ciepło i zamiast być w domu „zjemy na mieście”, pójdziemy na lody? Przecież w barze nikt nie pokarze nam etykiety z podawanych tam produktów…

W barze, bistro, pizzerii… W tanich jadłodajniach nie spodziewajmy się jedzenia z najwyższej półki. Jakość produktów kupowanych w takich miejscach jest pośrednia. Chodzi o to, by jedzenie było tanie, ale smaczne.

W fastfood’zie Idąc do miejsc typu Burger king, Mcdonald czy KFC powinniśmy liczyć się z faktem, że dużo zapłacimy. Jedzenie tam ma być przede wszystkim smaczne. Bywa, że składniki są przechowywane lub przewożone w niewłaściwych warunkach.

W restauracji Nie zawsze jest tak, że im wyższa cena tym lepsza jakość… Efekt wizualny jedzenia w restauracji jest lepszy niż w przypadku poprzednich pozycji. Często wykorzystuje się efekt placebo: klient widząc ładne jedzenie wmawia sobie, że jest pyszne, choć naprawdę jest przeciętne zarówno smakowo jak i jakościowo (oczywiście są wyjątki).

Lodziarnie i cukiernie W przypadku deserów liczy się efekt zarówno wizualny jak smakowy. W sieciach obowiązuje określona przez zarząd jakość (najczęściej średnia), za to takich ograniczeń nie ma w pojedynczych lodziarniach/cukierniach. Jeżeli chcemy zaoszczędzić i zjeść dobry deser lepiej wybierzmy się do lodziarni nie należących do dużych sieci. Jakość jedzenia jest tam lepsza, a cena niższa.

Stoiska sezonowe Na stoiskach sezonowych możemy kupić takie rzeczy jak wata cukrowa, popcorn, żelki, kolby kukurydzy, gofry, lody itp. Niestety w takich miejscach często nie przestrzega się zasad higieny. Ponad to przekąski w takich miejscach są drogie i nie mamy pewności co do ich jakości.

Preparaty odchudzające A co jeśli stwierdzimy, że chcemy schudnąć? Dookoła widać reklamy preparatów odchudzających: schudnij bez wysiłku itd. Niestety to nie działa tak jak sobie wyobrażamy. Zażywając tabletki faktycznie stracimy na wadzę, ale nie spalimy tkanki tłuszczowej tylko ograniczymy wchłanialność niektórych składników pokarmowych lub zmniejszymy łaknienie. Najlepszym sposobem, żeby zrzucić zbędne kilogramy są ćwiczenia fizyczne i zdrowa dieta.

Preparaty witaminowe Zewsząd słychać: „w sezonie zachorować na grypę polecam…”, „aby moje dzieci były zdrowe podaję im…” itd. Ale czy te preparaty naprawdę tak dobrze działają? Zależy od osoby zażywającej je, czasem działa tylko efekt placebo, a czasem są skuteczne… Jeśli decydujemy się je brać musimy zapoznać się z ulotką dołączoną do opakowania lub skonsultować to z lekarzem oraz musimy przestrzegać zaleceń m.in. nie przekraczać zaleconej dawki.

Podsumowanie… Zanim kupisz jakiś produkt spożywczy sprawdź jego datę ważności Upewnij się, że na żaden z jego składników nie masz uczulenia (jeżeli jesteś alergikiem) Kupuj tylko w miejscach gdzie masz pewność, że żywność jest prawidłowo przechowywana Jeśli nie jesteś pewien co do daty przydatności do spożycia produktu – lepiej nie ryzykuj! Nie używaj preparatów odchudzających – lepiej poćwicz Zażywając preparaty witaminowe pamiętaj, by stosować się do zaleceń recepty. PAMIĘTAJ NIKT CIĘ NIE ZMUSZA DO JEDZENIA ZDROWEJ ŻYWNOŚCI!!! TO TWÓJ WYBÓR! TWOJE ZDROWIE! ALE TEŻ TY BĘDZIESZ MIEĆ EWENTUALNE PROBLEMY!!!

Literatura http://ajo.pl/humor-humour/614057-txt-poradnik-studenta-jedzenie-jak-sprawdzac-termin-waznosci.html http://www.mojeopinie.pl/czy_wiesz_co_jesz,3,1259518372 http://zdrowezywienie.w.interia.pl/dodatki.htm http://zdrowo.info.pl/e-dodatki.html

Dziękujemy!!!