Kwasy w naszym otoczeniu

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
KWASY I WODOROTLENKI.
Advertisements

KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sucha destylacja węgla i jego produkty
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Chlorek wapnia Chlorek wapnia – nieorganiczny związek chemiczny, sól kwasu solnego (chlorowodoru) i wapnia. Chlorek wapnia dostarczany jest w postaci białych.
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Przygotował Wiktor Staszewski
Węgiel jako pierwiastek chemiczny
Chemia w życiu codziennym
Tlen i azot jako składniki powietrza
Węglowodory Alkohole Kwasy karboksylowe ZAKOŃCZ POKAZ.
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Poznajemy składniki żywności !
CHEMIA ORGANICZNA - wprowadzenie
Kwasy nieorganiczne Opracowanie: Bożena S..
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Kwasy karboksylowe - nazewnictwo
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Mieszanina a związki chemiczne
Mgr Wojciech Sobczyk District Manager Helathcare Ecolab
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
WZORY SUMARYCZNE I STRUKTURALNE PROSTYCH ZWIĄZKÓW CHEMICZNYCH
IZOMERIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH Kliknij aby przejść dalej.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
TŁUSZCZE W DIECIE CZŁOWIEKA.
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Co to jest mol?.
Autorzy: Beata i Jacek Świerkoccy
Witamina C Co to jest?.
Chemia na co dzień.
Alkohole.
FOSFORAN (V).
Fenole.
Substancje o znaczeniu biologicznym
Kwasy Będę potrafił/a: definiować pojęcie: kwasu;
Autorzy: Adrianna Przybylska
Szkola im. Wł. Syrokomli. Klasa 9c Rajmonda Maleckiego 2015 r.
Alkohole.
Chyba wiem, co jem?.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Hydroksykwasy -budowa hydroksykwasów i ich nazewnictwo,
Węglan wapnia CaCO 3. Otrzymywanie Reakcja metalu i kwasu węglowego. Ca + H 2 CO 3  CaCO 3 + H 2 Reakcja wodorotlenku wapnia i kwasu węglowego. Ca(OH)
Rodzaje substancji leczniczych
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
KWASY KARBOKSYLOWE ZAWIERAJĄCE DODATKOWE GRUPY FUNKCYJNE ORAZ ZWIĄZKI HETEROCYKICZNE Aneta Pieńkowska kl. 2c Roksana Hreczuch kl. 2c.
(I cz.) W jaki sposób można opisać budowę cząsteczki?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Zasady bezpiecznej pracy z kwasami oraz ich właściwości Autorzy: Kaja Ferens, Dominika Piątek, Weronika Krajewska oraz Bartosz Błażej.
ALKOHOLIZM
Biotechnologia tradycyjna. Czym jest biotechnologia?  Biotechnologia to interdyscyplinarna dziedzina nauki zajmująca się wykorzystaniem procesów biologicznych.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
Który gaz ma najmniejszą gęstość?
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Chemia w moim życiu.
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Amidy kwasów karboksylowych i mocznik
Chemia w organizmie człowieka
Kwas askorbinowy .
Aldehydy i ketony.
Kwasy Karboksylowe Związki organiczne których cząsteczki składają się z grupy węglowodorowej oraz grupy karboksylowej.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Kwasy w naszym otoczeniu

Kwasy organiczne Chemicy znają już pół miliona kwasów i wciąż otrzymują nowe . Oczywiście żaden chemik nie potrafi ich wszystkich wymienić ,ale może znaleźć ich wzory , nazwy i opisy właściwości w niemieckiej kilkusettomowej encyklopedii chemicznej ,,Beilstein ‘’ oraz innych podobnych źródłach . Kwasy organiczne , występujące między innymi w owocach i jarzynach , są tylko grupą w wielkim zbiorze związków organicznych , opisanych w rozdziale 12. i 13. Do związków organicznych zalicza się niemal wszystkie związki węgla . Mają one wiele cech wspólnych i często występują w żywych organizmach . Związki nieorganiczne (mineralne) to związki wszystkich innych pierwiastków oraz niektóre związki węgla występujące w minerałach , głównie węglany. Jedną z cech związków organicznych jest zaliczana liczba atomów w cząsteczkach i skomplikowany sposób ich połączenia. Tylko czasem jest ich kilka ja w metanie CH4. Na przykład kwas cytrynowy , znany ci jako (spożywczy) kwasek cytrynowy , zawiera w cząsteczce 21 atomów . Jego skład można przedstawić wzorem H3C6H5O7 , którego nie staraj się zapamiętać , bo takich wzorów nie pamiętają nawet zawodowi chemicy . Cząsteczka tego kwasu zawiera 8 atomów wodoru. Trzy z nich zapisano we wzorze na pierwszym miejscu , a pięć pozostałych między atomami węgla i tlenu. Taki zapis oznacza, że tylko te trzy atomy wodoru zapisanym na pierwszym miejscu , mają charakter kwasowy ( to znaczy mogą być wymienione na atomy metalu i one nadają kwaśny smak tej substancji). Pięć pozostałych atomów wodoru jest związanych z resztą cząsteczki tak trwałym wiązaniami , że atomy nie mają charakteru kwasowego.

Kwasy w kuchni Codziennie w kuchni spotykasz siedem kwasów organicznych : Kwas jabłkowy – tym razem zgodnie z nazwą - występuje w jabłkach , ale również w rabarbarze . Im więcej kwasu jabłkowego zawiera jabłko tym jest kwaśniejsze w smaku. Kwas octowy - o stężeniu 6/10% to ocet używany jako przyprawa ( po rozcieńczeniu) oraz środek konserwujący np. do marynowania grzybów. Kwas cytrynowy - jest jednym z kilkudziesięciu składników cytryny. Występuje w niej zaledwie w ilości 0,65% , ale decyduje o dobrze Ci znanym smaku cytryny. W stanie czystym pojawia się w gospodarstwie domowym jako kwasek cytrynowy Kwas masłowy – o charakterystycznym , nie miłym zapachu – wbrew temu czego można się spodziewać po nazwie - nie jest składnikiem masła lecz potu . Tworzy się jednak w maśle wystawionym na działanie promieni słonecznych w złożonym procesie tzw. jełczenia

Kwas winowy – tworzy się w winogronach i w konsekwencji znajduje się w każdym winie otrzymanym z winogron Kwas mlekowy – nie występuje w świeżym mleku , ale powstaje w nim pod wpływem bakterii w procesie tzw. Kwaszenia , stanowi więc składnik kwaśnego mleka , kefiru i jogurtu. Występuje też w kiszonej kapuście i koszonych ogórkach , nadając im charakterystyczny , kwaśny smak. Kwas mlekowy powstaje też w mięśniach podczas wysiłku fizycznego i to on wywołuje objawy zmęczenia i bólu mięśni . Kwas szczawiowy – nadaje smak zupie szczawiowej . Występuje w szczawiu , szpinaku i pomidorach . Spożywany stale w nadmiarze powoduje tworzenie się kamieni szczawiowych w nerkach

Kwasy w apteczce W apteczce domowej możesz znaleźć co najmniej cztery kwasy : Kwas salicylowy – jako składnik spirytusu salicylowego , czyli roztworu zawierającego 70% alkoholu, 28% wody i 2 % kwasu salicylowego . UWAGA! Spirytus salicylowy nie nadaje się do spożycia może być stosowany tylko zewnętrznie do celów dezynfekcyjnych dzięki bakteriobójczym właściwością kwasu salicylowego Aspiryna lub polopiryna czyli kwas acetylosalicylowy – jest lekiem przeciwgorączkowym , przeciwbólowym i przeciwzapalnym Witamina C czyli kwas askorbinowy – jej niedobór w organizmie powoduje różne zaburzenia , przede wszystkim obniżenie odporności , a w końcowym przypadku szkorbut Kwas borowy H3Bo3 , działa przeciwzapalnie i dlatego jego rozcieńczony roztwór stosuje się do robienia okładów

Wzory sumaryczne kwasów organicznych Nazwa Wzory sumaryczne Kwas octowy HC2H3O2 Kwas masłowy HC4H7O2 Kwas mlekowy HC3H5O3 Kwas szczawiowy H2H204 Kwas jabłkowy H2C4H5O5 Kwas winowy H2C4H4O6 Kwas cytrynowy H3C6H5O7

Wzory strukturalne kwasów organicznych Kwas octowy : Kwas szczawiowy : Kwas cytrynowy: Kwas masłowy: Kwas jabłkowy : Kwas mlekowy: Kwas winowy :

Literatura: www.wikipedia.pl www.wispol.pl www.waspol.pl www.wiem.pl www.winiarstwo.eu Podręcznik do chemii dla gimnazjum K. Pazdro

Wykonała : Angelika Lech klasa II a