Kwasy w naszym otoczeniu
Kwasy organiczne Chemicy znają już pół miliona kwasów i wciąż otrzymują nowe . Oczywiście żaden chemik nie potrafi ich wszystkich wymienić ,ale może znaleźć ich wzory , nazwy i opisy właściwości w niemieckiej kilkusettomowej encyklopedii chemicznej ,,Beilstein ‘’ oraz innych podobnych źródłach . Kwasy organiczne , występujące między innymi w owocach i jarzynach , są tylko grupą w wielkim zbiorze związków organicznych , opisanych w rozdziale 12. i 13. Do związków organicznych zalicza się niemal wszystkie związki węgla . Mają one wiele cech wspólnych i często występują w żywych organizmach . Związki nieorganiczne (mineralne) to związki wszystkich innych pierwiastków oraz niektóre związki węgla występujące w minerałach , głównie węglany. Jedną z cech związków organicznych jest zaliczana liczba atomów w cząsteczkach i skomplikowany sposób ich połączenia. Tylko czasem jest ich kilka ja w metanie CH4. Na przykład kwas cytrynowy , znany ci jako (spożywczy) kwasek cytrynowy , zawiera w cząsteczce 21 atomów . Jego skład można przedstawić wzorem H3C6H5O7 , którego nie staraj się zapamiętać , bo takich wzorów nie pamiętają nawet zawodowi chemicy . Cząsteczka tego kwasu zawiera 8 atomów wodoru. Trzy z nich zapisano we wzorze na pierwszym miejscu , a pięć pozostałych między atomami węgla i tlenu. Taki zapis oznacza, że tylko te trzy atomy wodoru zapisanym na pierwszym miejscu , mają charakter kwasowy ( to znaczy mogą być wymienione na atomy metalu i one nadają kwaśny smak tej substancji). Pięć pozostałych atomów wodoru jest związanych z resztą cząsteczki tak trwałym wiązaniami , że atomy nie mają charakteru kwasowego.
Kwasy w kuchni Codziennie w kuchni spotykasz siedem kwasów organicznych : Kwas jabłkowy – tym razem zgodnie z nazwą - występuje w jabłkach , ale również w rabarbarze . Im więcej kwasu jabłkowego zawiera jabłko tym jest kwaśniejsze w smaku. Kwas octowy - o stężeniu 6/10% to ocet używany jako przyprawa ( po rozcieńczeniu) oraz środek konserwujący np. do marynowania grzybów. Kwas cytrynowy - jest jednym z kilkudziesięciu składników cytryny. Występuje w niej zaledwie w ilości 0,65% , ale decyduje o dobrze Ci znanym smaku cytryny. W stanie czystym pojawia się w gospodarstwie domowym jako kwasek cytrynowy Kwas masłowy – o charakterystycznym , nie miłym zapachu – wbrew temu czego można się spodziewać po nazwie - nie jest składnikiem masła lecz potu . Tworzy się jednak w maśle wystawionym na działanie promieni słonecznych w złożonym procesie tzw. jełczenia
Kwas winowy – tworzy się w winogronach i w konsekwencji znajduje się w każdym winie otrzymanym z winogron Kwas mlekowy – nie występuje w świeżym mleku , ale powstaje w nim pod wpływem bakterii w procesie tzw. Kwaszenia , stanowi więc składnik kwaśnego mleka , kefiru i jogurtu. Występuje też w kiszonej kapuście i koszonych ogórkach , nadając im charakterystyczny , kwaśny smak. Kwas mlekowy powstaje też w mięśniach podczas wysiłku fizycznego i to on wywołuje objawy zmęczenia i bólu mięśni . Kwas szczawiowy – nadaje smak zupie szczawiowej . Występuje w szczawiu , szpinaku i pomidorach . Spożywany stale w nadmiarze powoduje tworzenie się kamieni szczawiowych w nerkach
Kwasy w apteczce W apteczce domowej możesz znaleźć co najmniej cztery kwasy : Kwas salicylowy – jako składnik spirytusu salicylowego , czyli roztworu zawierającego 70% alkoholu, 28% wody i 2 % kwasu salicylowego . UWAGA! Spirytus salicylowy nie nadaje się do spożycia może być stosowany tylko zewnętrznie do celów dezynfekcyjnych dzięki bakteriobójczym właściwością kwasu salicylowego Aspiryna lub polopiryna czyli kwas acetylosalicylowy – jest lekiem przeciwgorączkowym , przeciwbólowym i przeciwzapalnym Witamina C czyli kwas askorbinowy – jej niedobór w organizmie powoduje różne zaburzenia , przede wszystkim obniżenie odporności , a w końcowym przypadku szkorbut Kwas borowy H3Bo3 , działa przeciwzapalnie i dlatego jego rozcieńczony roztwór stosuje się do robienia okładów
Wzory sumaryczne kwasów organicznych Nazwa Wzory sumaryczne Kwas octowy HC2H3O2 Kwas masłowy HC4H7O2 Kwas mlekowy HC3H5O3 Kwas szczawiowy H2H204 Kwas jabłkowy H2C4H5O5 Kwas winowy H2C4H4O6 Kwas cytrynowy H3C6H5O7
Wzory strukturalne kwasów organicznych Kwas octowy : Kwas szczawiowy : Kwas cytrynowy: Kwas masłowy: Kwas jabłkowy : Kwas mlekowy: Kwas winowy :
Literatura: www.wikipedia.pl www.wispol.pl www.waspol.pl www.wiem.pl www.winiarstwo.eu Podręcznik do chemii dla gimnazjum K. Pazdro
Wykonała : Angelika Lech klasa II a