Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Znakowania Wartością Odżywczą GDA
Advertisements

Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Przepisy prawa dotyczące żywności
Trzymaj Formę! - wprowadzenie
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Ramowe założenia realizacji programu pt.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
Zanim zjem pomyślę....
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
Światowy dzień żywności
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Wiem co jem! Michalina Grabowska (16lat) 1b
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
mgr rekreacji ruchowej
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
Jak ograniczyć niezdrowe przekąski w naszym sklepiku szkolnym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
CZY WIESZ, ŻE WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE
Jak powinniśmy się odżywiać?
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Rok szkolny 2011/2012.
Dlaczego żywienie we wczesnym okresie życia jest ważne?
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Zdrowe odżywianie.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
Zdrowe odżywianie.
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020
Bez białka nie ma ciałka!.
Zasady prawidłowego żywienia
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wpływ soli i cukru na organizm człowieka
Kornelia Lewandowska.  Na przykład spożywanie zbyt dużej ilości pokarmów (lub nieprawidłowe proporcje składników pokarmowych w diecie) może prowadzić.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dekalog zdrowego żywienia
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
ZDROWIE NA TALERZU BYĆ NASTOLATKIEM I MĄDRZE SIĘ ODŻYWIAĆ – CZY TO MOŻLIWE? Opracowanie: Martyna Czyżowska, uczennica klasy III a Gimnazjum Nr 2 im. Oskara.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Zdrowe Żywienie Człowieka
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Krakowie Znakowanie wartością odżywczą Piotr Pokrzywa Kierownik Oddziału Nadzoru Higieny Żywności, Żywienia.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Jak zdrowo się odżywiać?
Szkolne sklepiki kształtują nawyki.
Żywienie a profilaktyka choroby Alzheimera i Parkinsona
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Zapis prezentacji:

Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR marek Unilever Polska

Dlaczego potrzebny jest taki program? PREWENCJA CHORÓB CYWILIZACYJNYCH Naukowcy na całym świecie są zgodni, że wysokie spożycie tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, soli (sodu) oraz cukru prowadzi do wielu chorób cywilizacyjnych w tym otyłości, chorób serca, cukrzycy i problemów stomatologicznych. ODPOWIEDŹ NA APEL WHO Ograniczenie zawartości tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, soli (sodu) oraz cukru w istniejących produktach Dostarczenie konsumentom użytecznych informacji Ulepszenie oznakowania produktów żywnościowych Promowanie odpowiednio zbilansowanej diety i aktywności fizycznej Praktykowanie odpowiedzialnego marketingu

Niski poziom spożycia warzyw i owoców w Polsce Poziom spożycia warzyw i owoców w naszym kraju należy do jednego z najniższych w Unii Europejskiej. Spożycie warzyw i owoców Polsce powoli rośnie, jednak wciąż jest na zbyt niskim poziomie. Tylko 56% Polaków deklaruje, że je warzywa i owoce codziennie lub prawie codziennie. (badania agencji Inquiry dla kampanii BezpieczneWarzywa.pl) Specjaliści od żywienia zalecają spożywać 5 porcji owoców, warzyw i soków codziennie. W Polsce istnieje duży potencjał do zwiększenia popytu na tego typu produkty.

Cele programu „Wiem, co wybieram” Ułatwienie konsumentom dokonywania wyboru produktów żywnościowych, w których zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi. 2. Zachęcenie producentów żywności do weryfikacji i zmiany receptur, aby zaoferować konsumentom produkty zgodne z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi, które mogą stać się elementem dobrze zbilansowanej diety.

Znaczenie i rola logo „Wiem, co wybieram” 1. Logo „Wiem, co wybieram” umieszczone na opakowaniu produktu spożywczego oznacza, że zawartość tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru w tym produkcie jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi. 2. Logo „Wiem, co wybieram” w prosty i czytelny sposób ułatwia konsumentom przy półce sklepowej wybór produktów o lepszym profilu żywieniowym.

Zainteresowanie konsumentów produktami z logo „Wiem, co wybieram” 1. Badania przeprowadzone w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie w 2010 r. pokazały, że: 80% dorosłych konsumentów uważa, że logo „Wiem, co wybieram” ułatwia wybór produktów korzystnych dla zdrowia 78% z nich widzi potrzebę umieszczania logo „Wiem, co wybieram” na opakowaniach produktów żywnościowych. 2. Wyniki badań przeprowadzonych przez Interaktywny Instytut Badań Rynkowych w 2010 r. pokazują, że: aż 77% osób badanych zdecydowałoby się na zakup produktów opatrzonych logo „Wiem, co wybieram” wiedząc, co ono oznacza.

Korzyści dla Twojej firmy z uczestnictwa w programie „Wiem, co wybieram” 1. Odróżnienie produktów Twojej firmy od produktów konkurencji. Umieszczone na opakowaniach logo „Wiem, co wybieram” jest wyraźnym sygnałem dla klientów: „Ten produkt pomaga zbilansować moją dietę”. 2. Pomoc konsumentom w ograniczeniu spożycia tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych trans, soli (sodu) oraz cukru. 3. Rozwijanie nowych receptur produktów żywnościowych o lepszym profilu żywieniowym, w zgodzie z nowymi trendami rynkowymi. 4. Dołączenie do grona prekursorów prozdrowotnej edukacji konsumenckiej w Polsce. 5. Pozyskanie przychylności środowiska medyczno-naukowego dla prozdrowotnego charakteru Twoich produktów z logo „Wiem, co wybieram”. 6. Wzmocnienie przekazu reklamowego Twoich produktów.

Otwarty charakter programu Program „Wiem, co wybieram” jest otwarty dla wszystkich producentów żywności, sieci handlowych oraz firm cateringowych działających na polskim rynku, których produkty spełniają kryteria kwalifikujące.

Kryteria programu Kryteria programu opracowane przez niezależne gremia naukowe w oparciu o międzynarodowe zalecenia żywieniowe dotyczące spożycia energii, błonnika, tłuszczów nasyconych, kwasów tłuszczowych typu trans, soli (sodu) oraz cukru w diecie człowieka.

Zdrowiej z produktami z logo „Wiem, co wybieram” Badania przeprowadzone w 2010 r. w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wykazały, że zastąpienie w posiłkach niektórych tradycyjnych produktów spożywczych produktami z logo „Wiem, co wybieram” pozwoliło: 1. Zredukować zawartość tłuszczów nasyconych o 32%. 2. Zredukować zawartość cukrów prostych o 23%. 3. Zredukować zawartość soli (sodu) o 5%. 4. Zmniejszyć wartość energetyczną posiłków o 13%. 5. Zwiększyć zawartość błonnika pokarmowego o 41%.

Poparcie środowisk naukowych Przedstawiciele środowisk naukowych z uznanych w Polsce instytucji związanych z żywieniem podpisali deklarację poparcia dla programu „Wiem, co wybieram”. Deklaracja została podpisana przez przedstawicieli: Komitetu Głównego Olimpiady Wiedzy o Żywieniu Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych Fundacji Promocji Zdrowia Głównego Polskiego Towarzystwa Dietetyki Wydziału Żywienia Człowieka i Konsumpcji SGGW Centrum Zdrowia Dziecka Instytutu Żywności i Żywienia Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą Fundacji Rady Promocji Zdrowego Żywienia Człowieka

Partnerzy programu w Polsce Agros Nova POSTI Bakalland Rieber Foods Polska SAWEX FRoSTA Hoop Polska Unilever Polska

Produkty z logo „Wiem, co wybieram” - przykłady JUŻ PONAD 120 PRODUKTÓW W POLSCE OTRZYMAŁO LOGO „WIEM, CO WYBIERAM”!

Dziękuję za uwagę! www.wiemcowybieram.pl