System Promocji Żywność z Pomorza

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Krajowe doświadczenia w ochronie oznaczeń graficznych
Advertisements

Prezentacja Konkursu TERAZ POLSKA
Nagroda Marszałka Województwa Wielkopolskiego
Ustawa o niektórych formach wspierania działalności innowacyjnej
MAŁOPOLSKO-PODKARPACKI KLASTER CZYSTEJ ENERGII
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
2012 Departamentu Wsparcia Instytucji Otoczenia Biznesu Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości Warszawa, 23 października 2012 r. Stan wdrażania działania.
Wojewoda Kujawsko-Pomorski OPINIA WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO na temat zgodności celów Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
Zespół finansowania PK/IK ustalenia ze spotkania zespołu w UMWP z dnia11lipca 2012 r.
Wybrane działania Polskiej Agencji Rozwoju Przedsiębiorczości w zakresie wspierania innowacji i przedsiębiorczości Irma Pęciak Dyrektor Zespołu Innowacji.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
1 MOŻLIWOŚCI FINANSOWANIA INICJATYW KLASTROWYCH W RAMACH REGIONALNEGO PROGRAMU OPERACYJNEGO WOJEWÓDZTWA OPOLSKIEGO NA LATA 2007 – dr Rafał Klimek.
Pomorski Klaster ICT - sukces w praktyce
Maciej Bieńkiewicz, 15 marca 2012
Projekt systemowy Stypendia naukowe dla doktorantów realizowany przez Departament Gospodarki i Innowacji Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego.
Priorytet II Wzmocnienie rozwoju zasobów ludzkich w regionach Działanie 2.6. Regionalne Strategie Innowacyjne i transfer wiedzy Departament Rozwoju Regionalnego.
1 Ministerstwo Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej Poznań Małgorzata Świderska Warszawa Sektorowy Program Operacyjny WZROST KONKURENCYJNOŚCI.
Nauka i Biznes - rola PARP we wzmacnianiu współpracy
Celem KONKURSU jest wyłonienie i wypromowanie produktów, miejsc lub przedsięwzięć, które ze względu na swoją jakość, unikatowe walory i związki z województwem.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
W SEKTORZE ROLNO – SPOŻYWCZYM
SIĘGNIJ PO UNIKATOWY PAKIET KORZYŚCI Nowa formuła konkursu – maksymalizacja korzyści dla laureata: Wybór laureatów przed targami – możliwość przeprowadzenia.
Samorząd Województwa występuje jako lider i koordynator działań z zakresu podnoszenia innowacyjności i konkurencyjności regionu. Systemowe działanie na.
Projekt finansowany z budżetu województwa Dolnośląskiego
Polska Izba Gospodarcza Importerów, Eksporterów i Kooperacji KOORDYNATOR: Maria Szwarc.
AUDYTY TECHNOLOGICZNE I TRANSFERY TECHNOLOGII DLA FIRM
Projekt Planu Działania KSOW na lata Sekretariat Regionalny Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego Olsztyn, 8 września.
Kreowanie nowych trendów – turystyka dziedzictwa
Rozwój, koordynacja, monitoring i ewaluacja dolnośląskiego systemu innowacji współfinansowany z EFS w ramach poddziałania POKL Rozwój, koordynacja,
SPOTKANIE WARSZTATOWE
„Żywność z Pomorza” Strategia rozwoju klastra spożywczego województwa pomorskiego (wersja do konsultacji) Seminarium jest organizowane w ramach projektu.
Nowe trendy w branży spożywczej
Jak robić to efektywnie?
Hotel stadt neustadt jako zielony hotel
Kierunki i narzędzia kształtowania popytu na innowacje w perspektywie
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Współpraca PROW
INNOpomorze INNOwacyjne powiązania IV edycja projektu
Stowarzyszenie Klaster ICT Pomorze Zachodnie DROGA DO WSPÓLNEGO SUKCESU.
Tomasz Klajbor Kierownik Realizacji Projektu IV Regionalne Forum Innowacji Gdańsk, 10 czerwca 2005 r. Proces Wdrażania Regionalnej Strategii Innowacji.
Europejskiej Współpracy Terytorialnej na lata
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Biuro Konsultingowe „ADVISER” zaprasza Państwa do zapoznania się z możliwościami dofinansowania przedsięwzięć w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny.
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
1 Szkoła Promuj ą ca Zdrowie. 2 Czynniki wpływające na zdrowie.
Regionalny Program Operacyjny Województwa Kujawsko – Pomorskiego na lata Wsparcie dla przedsiębiorstw: Działanie 5.5. Promocja i rozwój markowych.
Innowacje – możliwości ubiegania się o wsparcie z programów EWT PAWEŁ ZAWADZKI Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego Departament Rozwoju Regionalnego.
Pilotażowy Program Leader+ w Polsce.  Narodowy Plan Rozwoju  Sektorowy Program Operacyjny „Restrukturyzacja i modernizacja sektora żywnościowego oraz.
Spotkanie informacyjne dotyczące realizacji projektów w ramach Poddziałania Podmioty Ekonomii Społecznej OP 6 Integracja RPO WP Koordynacja.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego dla Województwa.
Propozycje wyzwań, celów i programów opracowanych w ramach sekcji Gospodarka i Nauka.
Metoda weryfikacji zakresu wdrożenia standardu ISO w przedsiębiorstwach Prowadzący: Krzysztof Janicki, Auditor Wiodący PRS Certyfikacja Termin i.
Źródła finansowania działań szkoleniowych dla przemysłu rolno - spożywczego dr inż. Anna Ogły Centrum Kształcenia Ustawicznego.
Agro Klaster Kujawy – regionalna organizacja przedsiębiorców sektora rolno-spożywczego.
Regionalna Strategii Innowacji nowe rozwiązania/metody/narzędzia dla branży żywności szansa na wspólny projekt?
Alternatywny slajd początkowy – logo bez animacji
Katarzyna Matuszak Dyrektor Działu Rozwoju Przedsiębiorczości
Paczków dnia r..
IDEA Klaster ICT Pomorze Zachodnie to stowarzyszenie najdynamiczniej rozwijających się firm informatycznych województwa zachodniopomorskiego. Klaster powstał,
Firmy globalne.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Konkurs „Biznes z Sercem” - Dlaczego warto
Potrzeby informacyjne ROT WŁ w kontekście monitorowania SRWŁ 2020 i RSI LORIS 2030 Maciej Bąk (BPPWŁ ROT)
Wsparcie aktywności gospodarczej
Konkurs „Przyjaciel ekonomii społecznej 2017”.
Mazowiecka Marka Ekonomii Społecznej
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

System Promocji Żywność z Pomorza

Cele projektu Stworzenie spójnego systemu promocji Żywności z Pomorza Ustalenie kryteriów uczestnictwa w Systemie Marki Systemu Żywność z Pomorza Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Żywność z Pomorza Żywność z Pomorza to: niepowtarzalna jakość produktów spożywczych wywodząca się z doświadczeń lokalnych przedsiębiorców i dystrybutorów, będąca unikalną wartością dla konsumentów, dla których ważnym jest wybór produktów odnoszących się do walorów regionu pomorskiego, jego dziedzictwa kulturowego oraz lokalnych smaków i zapachów. Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Klaster spożywczy a Inicjatywa Klaster spożywczy jest geograficznym skupiskiem wszystkich przedsiębiorstw, organizacji i instytucji działających w obrębie sektora spożywczego na terytorium województwa pomorskiego Inicjatywa klastrowa Żywność z Pomorza jest formą współpracy przedsiębiorstw, organizacji oraz instytucji zainteresowanych prowadzeniem wspólnych działań przyczyniających się do rozwoju sektora spożywczego województwa pomorskiego, wzrostu jego konkurencyjności w stosunku do innych klastrów sektora spożywczego w Polsce i na świecie oraz w stosunku do ekspansji globalnych marek na rynku krajowym. Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Żywność z Pomorza Misja Inicjatywy Żywność z Pomorza: pobudzić do wzrostu świadomości konsumentów istnienia żywności i napojów produkowanych w naszym regionie rozpocząć współpracę handlową między członkami Inicjatywy zidentyfikować nowe rynki poprawić konkurencyjności pomorskich przedsiębiorstw aktywować działania innowacyjne w obszarach produktów i przedsiębiorstw wzmacniać kompetencję pracowników sektora, aby w rezultacie końcowym uzyskać wzrost konsumpcji Żywności z Pomorza. Wizja Inicjatywy Żywność z Pomorza sektor spożywczy konkurujący z globalnymi markami na rynku, rozwijający i promujący dziedzictwo kulinarne regionu Pomorze. Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Członkowie Inicjatywy Inicjatywa Żywność z Pomorza łączy ze sobą wszystkich uczestników klastra pragnących podejmować wspólne działania w kierunku zrównoważonego rozwoju branży w regionie. Mogą więc do niej należeć: producenci żywności i napojów sklepy detaliczne hurtownie i dystrybutorzy punkty gastronomiczne przedsiębiorstwa cateringowe hotele i gościńce agencje reklamowe, promocyjne i targowe obsługujące podmioty sektora lokalne czasopisma, magazyny oraz serwisy sektorowe producenci, dystrybutorzy maszyn i urządzeń dla sektora dostawcy transportu i logistyki dla branży uniwersytety, ośrodki badawczo-naukowe, katedry i instytuty związane z branżą działający na terytorium woj. pomorskiego. Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Klaster Żywność z Pomorza InicjatyInicjatywa Żywność z Pomorza Program Żywność Funkcjonalna Marka „Smaki Pomorza” Inne programy Zasoby Ludzkie dla klastra KS ŻzP Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Marki dla produktów Żywność z Pomorza Marka o charakterze powszechnym, egalitarnym identyfikująca pochodzenie produktów (I) Marka o charakterze elitarnym, ekskluzywnym –przyznawana najlepszym pomorskim produktom spożywczym Inicjatywy (II) Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Marki dla produktów Żywność z Pomorza MARKA ELITARNA KAPITUŁA SMAKU MARKA POWSZECHNA, EGALITARNA INICJATYWA KLASTROWA ŻZP KLASTER SPOŻYWCZY WOJ.POMORSKIEGO Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Kryteria udziału w marce egalitarnej I producent wyrobu prowadzi swoją działalność na terytorium woj. pomorskiego, producent wyrobu spełnia wszelkie wymagania regulacyjne dla sektora spożywczego zapewniające bezpieczeństwo i higienę produkcji oraz oferuje wymaganą przez właściwe przepisy jakość oferowanych produktów, wytwórca produktu jest w stanie przedstawić na każde żądanie dowody, iż nie działa w sprzeczności z wymaganiami stawianymi przez służby sanitarne, ochrony środowiska, ochrony zdrowia, standardów dobrego handlu oraz inne organy państwa, co najmniej 50% wartości dodanej jego produktów jest wytworzone na terytorium woj. pomorskiego lub produkty rolne były hodowane co najmniej 6 miesięcy na terytorium woj. pomorskiego, Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Kryteria udziału w marce egalitarnej I producent wyraża zgodę na przeprowadzenie audytu (w momencie przystąpienia do systemu i później w czasie uczestniczenia) polegającego na losowym wybraniu kilku produktów opatrzonych logotypem marki do kontroli ich jakości – tzn. zgodności z wymaganymi parametrami branżowymi dla wyrobu i tymi deklarowanymi przez producenta; w przypadku nie zaakceptowania przez kontrolę jakości produktu producent ma obowiązek wycofać z rynku te produkty w ciągu 1 miesiąca i nie ma prawa starać się o nadanie temu produktowi oznaczenia w okresie 2 lat. producent musi wypełnić odpowiednie zgłoszenie aplikacyjne mające charakter zobowiązania się do przestrzegania powyższych kryteriów. Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Kryteria udziału w marce egalitarnej I właścicielem marki byłby samodzielny podmiot (np. koordynator inicjatywy klastrowej), zaś podmioty zainteresowane jej używaniem wnosiłyby okresowe opłaty za jej używanie. Opłaty te powinny być tak skalkulowane, żeby finansować koszty: funkcjonowania komisji przyznającej markę poszczególnym produktom, przeprowadzania audytów (kontroli) jakości, promocji samej marki. kontrole byłyby dokonywane przez certyfikowane w Polsce jednostki badawcze odpowiednie dla danego typu produktów i opłacane ze składek wnoszonych do systemu przez jego uczestników (alternatywnie można zobowiązać firmę przystępującą do systemu do przeprowadzenia i pokrycia kosztów takiej kontroli). Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Marka o charakterze elitarnym II wyróżnienie najlepszych produktów spożywczych z Inicjatywy Żywność z Pomorza – o najwyższej jakości oraz wyśmienitej reputacji i smaku. kształtowałaby ona wizerunek Pomorza jako regionu unikalnych i smakowitych produktów, co wspierałoby także oddziaływanie marki popularnej. przyznawana corocznie przez specjalnie powołaną Kapitułę Smaku funkcjonującą przy Inicjatywie Klastrowej Żywność z Pomorza jury => osoby z życia publicznego o reputacji smakoszów i znawców dziedzictwa kulinarnego oraz liderzy opinii Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Marka o charakterze elitarnym II rozdanie nagród Kapituły byłoby wydarzeniem medialnym skupiającym uwagę konsumentów. nagrody przyznawane byłyby w kategoriach spożywczych, tj. cukiernictwo, piekarnictwo, mleczarstwo, wędliniarstwo, etc. do konkursu mogłyby być zgłaszane dowolne produkty, albo tylko te, które zostały wcześniej zakwalifikowane do systemu marki o charakterze egalitarnym. produkty wybrane przez Kapitułę byłyby szczególnie promowane przez okres jednego roku (np. w materiałach promujących różnego rodzaju walory województwa pomorskiego), a następnie mogłyby posługiwać się uzyskanym znakiem przez okres 2-3 lat Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Marka o charakterze elitarnym II producent otrzymywałby prawo umieszczania specjalnego oznaczenia i informacji o zdobytym wyróżnieniu na opakowaniach, jak i w materiałach POS produkty wybrane przez Kapitułę byłyby szczególnie promowane przez okres jednego roku (np. w materiałach promujących różnego rodzaju walory województwa pomorskiego), mogłyby posługiwać się uzyskanym znakiem przez okres 2-3 lat, co nie wykluczałoby możliwości ubiegania się o powtórne uzyskanie wyróżnienia (co pozwalałoby utrzymać szczególne wsparcie w zakresie promocji). Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Marka o charakterze elitarnym II koszty funkcjonowania Kapituły, byłyby finansowane z opłat wnoszonych przez podmioty zgłaszające swoje produkty do tego systemu i te które będą korzystać z przyznanej marki część kosztów promocji mogłaby być finansowana z opłat systemu marki popularnej, ponieważ marka ekskluzywna powinna również wzmacniać wizerunek Pomorza jako regionu dobrych i smacznych produktów spożywczych w sposób pośredni promocję marki ekskluzywnej mogłyby wspierać także programy promocji regionu i jego walorów realizowane przez władze regionalne. Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki

Instytut Badań nad Gospodarką Rynkową Ul. Do Studzienki 63 80-227 Gdańsk-Wrzeszcz tel. 0 58 524 49 00/50 fax. 0 58 524 49 08 www.ibngr.edu.pl Klaster spożywczy został objęty działaniami pilotażowymi w ramach projektu „Stymulowanie innowacyjności gospodarki województwa pomorskiego przez wspieranie klastrów – koncepcja polityki