Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
„Wszechstronne Wykształcenie – Lepsza Przyszłość”
Advertisements

PROGRAM OPERACYJNY KAPITAŁ LUDZKI
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Wymogi w zakresie planowania i dokumentowania realizacji zajęć
Praktyczna nauka zawodu
1 ZAŁOŻENIA PROJEKTOWANYCH ZMIAN KSZTAŁCENIE ZAWODOWE I USTAWICZNE.
Wyniki egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe
Egzaminy zawodowe w roku szkolnym 2013/2014
ZSZ Technikum Liceum Profilowane Liceum Profilowane Liceum Ogólnokształcące Liceum Ogólnokształcące.
„Akademia umiejętności szansą na aktywizację zawodową młodzieży z powiatu sępoleńskiego” Poddziałanie „Poprawa dostępu do zatrudnienia.
Organizator Spółdzielnia Socjalna jako instrument resocjalizacji w Zakładzie Poprawczym w Studzieńcu Toruń, 21/09/2012.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Przykłady dobrej.
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki Przykłady dobrej.
Struktura egzaminu zawodowego
INSTYTUT SOCJOLOGII UNIWERSYTET WROCŁAWSKI
CZŁOWIEK – NAJLEPSZA INWESTYCJA ! Razem możemy więcej Projekt systemowy współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego,
PRZEMÓC NIEMOC PRZEMÓC NIEMOC PROJEKT SYSTEMOWY Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał
PRZEMÓC NIEMOC PRZEMÓC NIEMOC PROJEKT SYSTEMOWY Projekt współfinansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał
PLANOWANIE WYMIARU GODZIN OBOWIĄZKOWYCH ZAJĘĆ KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO
SZKOLNY OŚRODEK KARIERY (SzOK)
usług gastronomicznych
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem w zakresie szkolenia praktycznego i teoretycznego z perspektywy placówki oświatowej opracował: Janusz Wojtkiewicz-Lazman.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
Rola doradcy zawodowego w aktywizacji zawodowej osób niepełnosprawnych
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Klub nauczyciela przedmiotów gastronomicznych
Projekt systemowy współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki ,
NADZÓR PEDAGOGICZNY KURATORA OŚWIATY
POWIATOWY URZĄD PRACY W TYCHACH
Doradcy zawodowi: Anna Pilszek Sabina Kontny.
PRAKTYKI ZAWODOWE: ZASADY DOBRYCH PRAKTYK SIMON JAMES I TIM FOX.
Zmiany ustawy o systemie oświaty
Zespół Szkół Gastronomicznych
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Każda drużyna za poprawną odpowiedź otrzyma 1 punkt.
Praktyczna nauka zawodu Zajęcia praktyczne Pion budowlany Pion gastronomiczny Praktyka zawodowa Firmy zewnętrzne.
I NTERNETOWE C ENTRUM I NFORMACJI M ULTIMEDIALNEJ Szkoły Podstawowej nr 20 im. S. Batorego w Poznaniu.
Praktyki uczniowskie w Prime Food
Niemiecki model edukacji zawodowej
MONITOROWANIE LOSÓW ABSOLWENTÓW SZKÓŁ ZAWODOWYCH
Szkolnictwo zawodowe w opinii uczniów w świetle wybranych wyników badań Iwona Gruczyńska, Waldemar Dubla.
Kierunki kształcenia  Technik Górnictwa Podziemnego  Górnik Eksploatacji Podziemnej.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
5. Kształcenie praktyczne zawodowe
Szkolenia bhp pracowników
Projekt Erasmus+ Akcja KA1 „Najlepsi Informatycy w Europie” nr Umowy POWERVET PL01-KA jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej.
KSZTAŁCIMY NA 5 GWIAZDEK
KONTROLE DORAŹNE Podsumowanie nadzoru pedagogicznego w roku szkolnym 2014/2015.
Akty prawne związane z kształceniem zawodowym – nowe lub nowelizacja obowiązujących Warszawa, 19 sierpnia 2015 DEPARTAMENT KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO I USTAWICZNEGO.
CECH RZEMIOSŁ RÓŻNYCH i PRZEDSIĘBIORCZOŚCI NOWY SĄCZ – RYNEK 11 ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA CRRiP im. Świętego Józefa w Nowym Sączu.
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE w nowej formie 1 Opracował Tadeusz Gierszewski Opracował Wąbrzeźno 2014.
Praktyka zagraniczna szansą lepszego startu zawodowego dla technika logistyka.
Projekt współfinasowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego1 Priorytet IX. Rozwój wykształcenia i kompetencji w regionach.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia Zasadnicza Szkoła Zawodowa 3-letnia zawód – kucharz zawód – kucharz.
BYĆ PRZEDSIĘBIORCZYM - nauka przez praktykę Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Doświadczenie i oczekiwania doradców zawodowych.
PROJEKT Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego WSL LIDEREM W EFEKTYWNYM KSZTAŁCENIU NAUCZYCIELI.
System pomocy psychologiczno- pedagogicznej po zmianach Dorota Jurczyk.
` PRAKTYKA ZAWODOWA W NIEMCZECH UCZNIÓW ZESPOŁU SZKÓŁ NR 5 IM. JANA PAWŁA II W LUBLINIE W ROKU SZKOLNYM 2005/2006.
PRAWA I OBOWIĄZKI UCZNIA
Projekt: „Staże zagraniczne dla uczniów i absolwentów szkół zawodowych oraz mobilność kadry kształcenia zawodowego” współfinansowany przez Unię Europejską.
Kształcenie dualne.
ROLA OPIEKUNA STAŻU Urszula Martyka-Wiecha
„InnoGastro - Innovative Approach to Gastronomy in Vocational Schools"
Zmiany w prawie oświatowym
Organizacja Praktycznej Nauki Zawodu
Wyniki badań ewaluacji wewnętrznej w ZSZ im
Prawa, które każdy uczeń powinien znać…
Zapis prezentacji:

Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem w zakresie szkolenia praktycznego i teoretycznego z perspektywy przedsiębiorstwa Opracował: Arkadiusz Jordan Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki

Przeprowadzone praktyki: Szkoły: Szkoły Zawodowe Licea zawodowe Technikum Gastronomiczne Zawody: Kucharz/Kucharz małej gastronomii Kelner/ Technik Kelner Technik organizacji usług gastronomicznych

Obowiązki pracodawcy: Przydzielenie instruktora praktycznej nauki zawodu. Zapoznanie z przepisami BHP – szkolenie, instrukcje p. poż., zakładowy regulamin poracy, obsługa maszyn i urządzeń. Przygotowanie i udostępnienie stanowiska szkoleniowego. Realizowanie programu nauczania, w tym: przydzielanie zadań, podawanie instrukcji, udzielanie wyjaśnień, wspomaganie, kontrolowanie realizacji zadań, ocenianie. Kontrola dzienniczka praktyk

Prawa i obowiązki ucznia: Zapoznanie z obowiązującym w zakładzie regulaminem, zasadami pracy na poszczególnych stanowiskach oraz przeszkolenie w zakresie obsługi maszyn i urządzeń. Zapoznanie się z wymaganiami i oczekiwaniami pracodawcy. Wykonywanie zadań wynikających z programu praktyk. Korzystania z zaplecza socjalnego w postaci: pomieszczeń do przebierania, przechowywania odzieży i spożywania posiłków. Zapoznanie z kryteriami oceniania. Informowanie szkoły o nieprawidłowościach i zmianach dotyczących zakresu obowiązków, czasu trwania praktyki itp. Dbanie o poprawny wygląd i ubiór. Rzetelne wykonywanie zadań powierzonych przez instruktora

Prawa i obowiązki ucznia (cd) Systematyczne codzienne odnotowywanie toku zajęć w dzienniczkach praktyk, opisywanie czynności, zapisywanie ważniejszych spostrzeżeń. Przedkładanie każdego dnia dzienniczka praktyk zakładowemu opiekunowi do kontroli i podpisu. Przedstawienie w ostatnim dniu praktyki dziennika zajęć celem wpisania oceny. Przekazanie w ustalonym terminie uzupełnionego dzienniczka praktyk wraz z wpisaną oceną do szkolnego opiekuna praktyk.

Na co powinna zwracać uwagę szkoła przy wyborze miejsca praktyki Specyfika zakładu pracy. Wyposażenie Rotacja konsumentów Obsługa klienta indywidualnego i grupowego Renoma zakładu Wachlarz świadczonych usług Aspekty personalne, w tym: kwalifikacje zawodowe pracowników, rotacja pracownicza

Kim dla pracodawcy jest uczeń? Młodocianym pracownikiem bez doświadczenia, którego należy przeszkolić. Osobą, której należy poświęcić czas. Potencjalnym kandydatem na pracownika. Potencjalnym konkurentem.

Kim dla pracodawcy jest instruktor praktycznej nauki zawodu? Pracownikiem Pracownikiem posiadającym dodatkowe kwalifikacje Pracownikiem z dodatkowymi obowiązkami Nauczycielem/Mistrzem

Przebieg szkolenia praktycznego z punktu widzenia pracodawcy: - Realizacja harmonogramu na poziomie minimum - Brak zainteresowania ucznia zajęciami praktycznymi spowodowany m. in.: a) przypadkowym wyborem zawodu b) brakiem świadomości ucznia o ważności praktycznej nauki zawodu

Przebieg szkolenia praktycznego z punktu widzenia praktykanta: - Rzadko kiedy zgodne z harmonogramem - Mała atrakcyjność zajęć praktycznych - Brak większego zaangażowania ze strony instruktora - przypadkowy wybór miejsca praktyk przez szkołę

Jak może być? Większe zaangażowanie szkoły w dobre zorganizowanie miejsca praktyk i kontrolę. Ustalanie harmonogramu zajęć z pracodawcą. Lepsze wykorzystanie instruktora praktycznej nauki zawodu – czas, umiejętności. Praktyka miesięczna, a nie raz w tygodniu. Materiały szkoleniowe w postaci produktów Organizowanie konkursów między lokalami reprezentowanymi przez praktykantów

email: arek.jordan@wp.pl Dziękuję za uwagę Arkadiusz Jordan Tel. 606 873 902 email: arek.jordan@wp.pl Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki