Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Advertisements

Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem
NOWOTWORY ZŁOŚLIWE W POLSCE
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Coś o odżywianiu TRZYMAJ NORMĘ… PONAD FORMĘ.
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
Składniki diety zbilansowanej
Szkoła promująca zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem
Profilaktyka i promocja zdrowia w roku szkolnym 2012/2013
Europejski Kodeks Walki z Rakiem
EUROPEJSKI KODEKS WALKI Z RAKIEM
Światowy dzień żywności
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
Celem projektu "Trzymaj formę! jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej poprzez promocję zasad aktywnego.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA ZDROWIE CZŁOWIEKA
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
TRZYMAJ FORMĘ.
KATARZYNA KONCEWICZ KRYSTYNA POKOJOWCZYK ANNA REJMAN
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Owoce i warzywa - z nimi w walce o zdrowie się wygrywa!
Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych na lata
Mam haka na… RAKA.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Sprawozdanie z realizacji programu ,,Trzymaj Formę” w Zespole Szkół im
Rok szkolny 2011/2012.
Sprawozdanie z realizacji projektu TRZYMAJ FORMĘ
Młodszy asystent PSSE Ostróda PZiOZ mgr Anna Skiba
Europejski kodeks walki z rakiem
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
5 marca 2015 r. odbyła się konferencja „Edukacyjne programy upowszechniające zalecenia Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem”, której celem była prezentacja.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Leszek Kołodziejski Konsultant wojewódzki w dziedzinie chirurgii onkologicznej Uzasadnienie konieczności wdrażania zasad Europejskiego Kodeksu Walki z.
Żyjesz zdrowo - wygrywasz
Śniadanie daje moc Stowarzyszenie św. Celestyna Mikoszów,
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Kodeks Walki z Rakiem w Szkole Promującej Zdrowie.
Profilaktyka chorób nowotworowych
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Nowotwory.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Zespół Szkół Ogólnokształcących Publiczna Szkoła Podstawowa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego w Jedlni Letnisku Oddziały Pięciolatków opracowała Bernarda.
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Smacznie, zdrowo i kolorowo - twój przepis na zdrowie Prezentacja wykonana przez uczniów Publicznego Gimnazjum w Woli Dębińskiej.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Europejski kodeks walki z rakiem Szkoła promująca zdrowie.
Czy odżywiamy się zdrowo?. Cele projektu: Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum. Poznanie nawyków żywieniowych uczniów naszego gimnazjum.
Jak zdrowo się odżywiać?
TO JEST TWÓJ CZAS NA ZDROWIE
ZDROWA ŻYWNOŚĆ NIEZDROWA ŻWYNOŚĆ.
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
Zapis prezentacji:

Prezentacja przedstawiająca projekt pod hasłem „Trzymaj Formę” Został on zrealizowany przez obecną klasę IIIc w roku 2010/11

Cele projektu: Cele szczegółowe Celem projektu "Trzymaj Formę!" jest edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży szkolnej i ich rodzin poprzez promocję zasad aktywnego stylu życia i zbilansowanej diety, w oparciu o odpowiedzialność indywidualną i wolny wybór jednostki. Zwiększanie świadomości dotyczącej wpływu żywienia i aktywności fizycznej na zdrowie. Projekt realizowany przez szkołę służy promocji aktywności fizycznej oraz prawidłowego, czyli zróżnicowanego zbilansowanego sposobu odżywiania się młodzieży. Cele szczegółowe Pogłębienie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej dla organizmu człowieka. Kształtowanie zmiany postaw i zachowań związanych z prawidłowym żywieniem, odpowiednią jakością zdrowotną żywności i aktywnością fizyczną. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. Czas realizacji projektu: trzy miesiące (II semestr 2010/11)

Główne zadania projektu Zbilansowana dieta – produkty z piramidy zdrowego żywienia. Zasady zdrowego żywienia. Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju a nieprawidłowe odżywianie. Moja aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia. Prawa konsumenta a oznakowanie produktów. Siedem dni tygodnia – mój pomysł na jadłospis. Zdrowe sałatki i desery. Rozpropagowanie Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Promocja zdrowego stylu życia i problemy zdrowotne w krajach Unii Europejskiej. Plan realizacji i zadania do wykonania - składniki odżywcze i ich znaczenie dla organizmu, ich podział ze względu na funkcję Zbilansowana dieta – produkty z piramidy zdrowego żywienia   - nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze zaspakajające potrzeby organizmu - uważaj na …. - woda - piramida produktów odżywczych – ich znaczenie Wykonanie piramidy zdrowego żywienia ze sklejki oraz zebranie produktów żywnościowych, gazetka tematyczna, prezentacja multimedialna - zapotrzebowanie na energię - regularność posiłków i rozkład w ciągu dnia (tabela) Opiekun – B. Zwolińska, A. Wasiak - dziesięć zasad prawidłowego żywienia zgodnych z piramidą zdrowego żywienia Zasady zdrowego żywienia - plakat informacyjny - gazetka tematyczna - otyłość- ocena stopnia nadwagi (wskaźnik BMI) Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju a nieprawidłowe odżywianie - niedobór masy ciała - bulimia - anoreksja Gazetka tematyczna, prezentacja multimedialna, referaty - dieta wegetariańska 4. Moja aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia - moja aktywność ruchowa (tabela aktywności) - ruch + kalorie - wydatkowanie energii podczas wykonywanych czynności - termin przydatności - składniki produktów 5. Prawa konsumenta a oznakowanie produktów - wartość odżywcza produktu Plakat wykonany techniką collage - indywidualna analiza przyniesionych etykiet i opakowań - prawa konsumentów - zaplanowanie dekadowego jadłospisu dla stołówki szkolnej we współpracy z intendentem - praca w grupach (uwzględnienie wszystkich produktów z piramidy oraz różnorodności 6. Siedem dni tygodnia – mój pomysł na jadłospis 7. Zestawy ćwiczeń dla wszystkich partii mięśni i krótkich ćwiczeń śródlekcyjnych – wiersze, ulotki, rymowanki 8. Rower i przygoda to zdrowie i uroda - wycieczki rowerowe - określanie wartości odżywczych produktów spożywczych - przygotowywanie sałatek warzywnych, owocowych, wiosennych kanapek 9. Zdrowe sałatki i desery - wiersz reklamujący spożywanie warzyw i owoców - stragan zdrowej żywności 10. Dzień promocji zdrowia w połączeniu z uroczystością z okazji dnia matki i ojca - plakat promujący zdrowy styl życia w myśl hasła „ Kto owoce i warzywa spożywa ten się nigdy nie zużywa” - prezentacja multimedialna (przyczyny najczęstszych chorób nowotworowych, sposoby walki z nimi oraz promocja zdrowego stylu życia) 11. Rozpropagowanie Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem 12. Promocja zdrowego stylu życia i problemy zdrowotne w krajach Unii Europejskiej.

1. Zbilansowana dieta – produkty z piramidy zdrowego żywienia. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze zaspokajające potrzeby organizmu. Dlatego wszystkie produkty z piramidy zdrowego żywienia są niezwykle istotne. Zadania do wykonania: prezentacja multimedialna gazetka tematyczna piramida zdrowego żywienia

2. Zasady zdrowego żywienia. Naukowcy przeprowadzili badania i stwierdzili, że wystarczy żyć zgodnie z 4 przykazaniami, aby zachować zdrowie i dobrą formę. Oto one: 1.Bądź aktywny! Trzymaj formę! 2.Kontroluj ilość zjadanych tłuszczów, zwłaszcza nasyconych. 3.Staraj się, aby bazą dla twoich posiłków była skrobia. 4.Jedz warzywa i owoce co najmniej 5 razy dziennie. Zadania, które zostały wykonane to: plakat informacyjny gazetka tematyczna

3. Zaburzenia stanu zdrowia i rozwoju a nieprawidłowe odżywianie. Podjęliśmy następujące działania: wykonaliśmy gazetkę tematyczną przygotowaliśmy prezentację multimedialną oraz referaty Najczęstsze zaburzenia stanu zdrowia związane z nieprawidłowym żywieniem: anoreksja bulimia otyłość niedobór masy ciała

4. Moja aktywność fizyczna – znaczenie dla zdrowia. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zachowania zdrowia i dlatego podjęliśmy następujące kroki: gazetka informacyjna wycieczka piesza i rowerowa zajęcia wychowania fizycznego ćwiczenia śródlekcyjne

5.Prawa konsumenta a oznakowanie produktów. Wszystkie środki spożywcze objęte są obowiązkiem znakowania. Przed zakupem należy zapoznać się z informacjami na etykiecie dotyczącymi składników, terminu przydatności do spożycia, warunków przechowywania i sposobu przygotowania produktu. Należy też zwrócić uwagę na zawartość netto, wartość odżywczą i energetyczną danego produktu. Stąd zadania do wykonania: plakat informacyjny indywidualna analiza etykiet i opakowań

6. Siedem dni tygodnia – mój pomysł na jadłospis. Aby wykonać to zadanie podzieliliśmy się na kilkuosobowe grupy w celu zaplanowania dekadowego jadłospisu dla stołówki szkolnej we współpracy z intendentem. Wszystkie powstałe jadłospisy uwzględniały produkty z piramidy zdrowego żywienia, a nasze pomysły zostały wdrożone do szkolnego menu.

9. Zdrowe sałatki i desery. W ramach naszego projektu podczas zajęć technicznych i świetlicowych przygotowaliśmy sałatki warzywne, owocowe, wiosenne kanapki. Zostały również określane ich wartości odżywcze.

10.Rozpropagowanie Europejskiego Kodeksu Walki z Rakiem. Opracowana została prezentacja multimedialna na temat przyczyn najczęstszych chorób nowotworowych, sposobów walki z nimi oraz promocji zdrowego stylu życia. Kodeks zawiera 11 podstawowych zasad dbania o własne zdrowie.

KODEKS WALKI Z RAKIEM 2. Wystrzegaj się otyłości. 1. Nie pal. Jeśli palisz, rzuć! Jeśli jeszcze nie rzuciłeś, nie pal przy niepalących! 2. Wystrzegaj się otyłości. 3. Bądź codziennie aktywny ruchowo, uprawiaj ćwiczenia fizyczne. 4. Spożywaj więcej warzyw i owoców, jedz co najmniej 5 porcji dziennie. 5. Nie pij alkoholu! Jeśli pijesz –ogranicz jego spożycie. 6. Unikaj nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne. 7. Przestrzegaj przepisów dotyczących ochrony przed narażeniem na znane substancje rakotwórcze. 8. Bierz udział w programach szczepień ochronnych przeciwko wirusowemu zapaleniu wątroby typu B. 9. Kobiety po 25 roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka szyjki macicy. 10. Kobiety po 50 roku życia powinny uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka piersi. 11. Wszyscy po 50 roku życia powinniśmy uczestniczyć w badaniach przesiewowych w kierunku raka jelita grubego.

11. Promocja zdrowego stylu życia i problemy zdrowotne w krajach Unii Europejskiej. Aby poznać nawyki żywieniowe krajów Unii Europejskiej przygotowaliśmy prezentację multimedialną. Oto kilka najważniejszych informacji na ten temat. Dane są alarmujące!!! -blisko 25% europejskich dzieci jest otyłych, -prognozuje się, że co drugie brytyjskie dziecko do roku 2020 będzie otyłe, -w Polsce otyłych jest ok. 30% kobiet i 20% mężczyzn.

Powyższa prezentacja została przygotowana przez: Darię Kwasiborską, Aleksandrę Pasińską, Katarzynę Wysocką, Kingę Gumienniczak oraz Ewelinę Kazimierską Sponsorami produktów spożywczych dzisiejszej degustacji są: Spółdzielnia Uczniowska przy Gimnazjum im. J. Kochanowskiego w Grabowie i Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Kole.