Dążenie do zrównoważonego przemysłu cukrowniczego w Europie Projekt TOSSIE w 6 Programie Ramowym UE POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED
CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED REDUKCJA WPŁYWU PRZEMYSŁU PRZETWÓRCZEGO NA ŚRODOWISKO NATURALNE Istnieje od 2004 r., POLITECHNIKA WARSZAWSKA WYDZIAŁ BUDOWNICTWA, MECHANIKI I PETROCHEMII W PŁOCKU
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED TOSSIE – TOwards Sustainable Sugar Industry in Europe Projekt typu Akcja Wspierająca (Specific Support Action), kontrakt na okres Cele: Rozpowszechnianie wyników prac badawczych przydatnych dla restrukturyzacji przemysłu cukrowniczego (technologie, ochrona środowiska, wykorzystanie surowca), Określenie propozycji kierunków prac badawczych dla cukrownictwa w 7 Programie Ramowym UE ( )
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED Konsorcjum projektu TOSSIE: WUT PW, Centrum Doskonałości CERED TUG Technische Universität Graz, Austria UNIFE Universita di Ferrara, Włochy FKKT Univerzita v Mariboru, Słowenia COPROB Cooperativa Produttori Bieticoli, Włochy P&L Pfeifer & Langen KG, Niemcy KSC Krajowa Spółka Cukrowa SA ENER EnerDry Aps, Dania
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED Harmonogram realizacji projektu TOSSIE: Cz. 1 Witryna internetowa, biuletyn i rozpowszechnianie informacji o projekcie Cz. 2 Opracowania przeglądowe i warsztaty międzynarodowe: 2.1 Doskonalenie procesu produkcyjnego 2.2 Redukcja energochłonności, ochrona środowiska 2.3 Optymalizacja łańcucha wartości Cz. 3 Przekazanie wyników projektu dla planowania europejskich prac badawczo-rozwojowych V.2006IV.2007IV.2008 Cz. 4 Koordynacja, spotkania partnerów, raporty wewn. i dla Komisji Europ.
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED Cz. 1 Witryna internetowa, biuletyn i rozpowszechnianie informacji o projekcie 1.1 Opracowanie i ciągła aktualizacja witryny internetowej 1.2 Biuletyn projektu, cztery wydania co 6 mies. 1.3 Rozpowszechnianie informacji: konferencje i czasopisma fachowe, komunikaty prasowe itp. V.2006IV.2007IV.2008
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED Cz. 2 Opracowania przeglądowe i warsztaty: 2.1 Doskonalenie procesu prod., Ferrara, I Redukcja energochł. ochrona środowiska Maribor, V Optymalizacja łańcucha wartości, Graz, XI V.2006IV.2007IV.2008
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED Cz. 3 Przekazanie wyników projektu dla planowania europejskich prac b+r 3.1 Utworzenie wirtualnej grupy roboczej 3.2 Kontakty z Europ. Platformami Technolog.: Żywności, Biopaliw, Biotechnologii; spotkanie zainteresowanych podmiotów V.2006IV.2007IV.2008
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED V.2006IV.2007IV.2008 Cz. 4 Koordynacja, spotkania partnerów, raporty wewn. i dla Komisji Europejskiej 4.1 Spotkania koordynacyjne co 6 miesięcy: Płock Kőnnern Maribor Graz Bruksela 4.2 Raporty wewnętrzne i dla Komisji Europejskiej 4.3 Monitorowanie przebiegu prac i kierowanie projektem
POLITECHNIKA WARSZAWSKA CENTRUM DOSKONAŁOŚCI CERED Zespół zadaniowy projektu TOSSIE: dr inż. Mirosław Grabowski tech. Urszula Grecka mgr inż. Jolanta Serafin prof. dr hab. inż. Krzysztof Urbaniec dr inż. Jacek Wernik tel , fax