Powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś! II grupa projektu z matematyki
Skład grupy Dawid Klimek Jakub Lipke Piotr Wcisłek Mateusz Waliszewski Jakub Machlański Miłosz Smulski
Nasze pytanie problemowe Co zmienić w odżywianiu się nastolatków? Wskazówki dobrego odżywiania.
Metody pracy Zadania dotyczące obliczania wydawanych pieniędzy przez uczniów naszej szkoły na produkty ze sklepiku szkolnego. Ankiety dotyczące spożywanych produktów przez nastolatków.
Co zamierzamy zrobić Przeprowadzimy również wywiady z pielęgniarką szkolną na temat problemów żywieniowych wśród nastolatków, przedstawimy wskaźniki BMI dla młodzieży w naszym wieku, wskażemy co jeść aby nasz organizm uzyskał potrzebną ilość kalorii i nie było to niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Czy wiesz co jesz, ile to kalorii? Lekcja poświęcona zadaniom jakie wspólnie wykonaliśmy bardzo zaciekawiła naszych kolegów i koleżanki z klasy. A oto i zadania:
Zad.1 Uczeń zjada 1 pączka dziennie. Pączek ten ma 300 kalorii. W trakcie 1 godziny intensywnych ćwiczeń można spalić 500 kalorii. Jak długo musi ćwiczyć uczeń, aby spalić kalorie, jeśli będzie jadł pączki przez: 7 dni w tygodniu cały miesiąc luty (28 dni) cały miesiąc marzec (31 dni) Zad.2 1,5 litra soku owocowego zawiera: 328ml jabłek, 262ml brzoskwiń, 180ml gruszek, 145ml śliwek, 175ml bananów i 500ml mango. Ustal skład procentowy poszczególnych składników soku. Zad.3 150g chipsów zawiera 35g tłuszczu. Ile gram tłuszczu jest w 500g chipsów? Podaj zawartość procentową tłuszczu w chipsach.. Wynik podaj z dokładnością do 0.01.
Zad.4 Właściciel sklepu kupił w hurtowni: a) 15kg jabłek b) 10kg pomarańczy c) 6kg chipsów d) 5 kg cukierków e) 10l coca coli f) 4kg marchwi Jaki procent zakupów to zdrowa żywność? Zad.5 Obliczamy wartość współczynnika masy ciała (BMI) BMI = masa ciała (kg) / wzrost2 BMI Masa ciała poniżej 18,5 niedowaga 18,5 – 24,9 norma 25,0 – 29,9 nadwaga 30,0 – 34,9 otyłość I stopnia 35,0 – 39,9 otyłość II stopnia 40,0 i powyżej otyłość III stopnia
Zad. 6 Sebastian zjadł 1 paczkę (500g) chipsów, z czego 8% to tłuszcze Zad.6 Sebastian zjadł 1 paczkę (500g) chipsów, z czego 8% to tłuszcze. Organizm Sebastiana spali 60% tego tłuszczu. Ile gram tłuszczu odłoży organizm Sebastiana? 500g x 8% = 40g 40g x 60% = 24g 40g – 24g = 16g Odp : Organizm Sebastiana odłoży 16g tłuszczu. Zad.7 Woda 250ml kosztuje 1,50zł. W weekend była promocja, jeśli kupisz 3 wody 2 dostajesz gratis. Ile pieniędzy musi wydać Maciek, jeżeli dzienne zapotrzebowanie wynosi 2,5l? 10 – 4 = 6 Odp : Maciek musi wydać 9zł 2,5l = 10 butelek 6 x 1,5zł = 9zł 10 – 4 = 6 Odp : Maciek musi wydać 9zł
2. 3,5% masy mleka to masa tłuszczu. Zad.8 Spośród poniższych danych wybierz potrzebne informacje do udzielenia odpowiedzi na pytanie: ile kilogramów mleka potrzeba na zrobienie jednej kostki masła? Wynik zaokrąglij do 0,1kg. 1. Masło to tłuszcz jadalny w postaci stałej, który otrzymuje się z mleka. 2. 3,5% masy mleka to masa tłuszczu. 3. Jedna kostka masła ma masę 0,25kg. 4. Masło składa się z ok. 82% tłuszczu i 16% wody. 5. Naturalnym kolorem masła jest kolor kremowy. Kostka – 0.25kg 0.25 x 82% = 0.205kg Odp : Potrzeba 5,9kg 82% - tłuszcz 3.5% - 0.205 3.5x = 20.5 16% - woda 100% - x x = 5,9kg Odp : Potrzeba 5,9kg
Prawidłowy jadłospis nastolatka: 1.Śniadanie : 2. Drugie śniadanie: A) Wersja z płatkami kukurydzianymi i mlekiem 1 bułka kajzerka 1 plasterek szynki 80g płatków kukurydzianych 1 liść sałaty 250ml mleka 1 jabłko 3, 4 kromki chleba z twarożkiem 250ml herbaty z cukrem B) Wersja „na szybko” 1 łyżeczka dżemu 3 kromki chleba z chudym serem białym 250ml mleka
3. Obiad : Wersja ze schabowym z piersi kurczaka : Pierwsze danie: Wersja ze schabowym z piersi kurczaka : Pierwsze danie: Zupa pomidorowa Drugie danie: 1 schabowy z piersi kurczaka kilka ziemniaków 150g buraczków lub surówki z kapusty pekińskiej 200ml soku pomarańczowego Wersja z filetem: Pierwsze danie : Rosół z makaronem 1 smażony filet z dorsza ( ok. 100g ) 150g gotowanych ziemniaków 150g surówki z marchwi 200ml soku z marchwi
jadłospis nastolatka- ciąg dalszy 4. Podwieczorek : 150g sałatki owocowej lub ryżu z jabłkami 5. Kolacja : 2 kromki chleba 2 plasterki polędwicy i sera żółtego kilka plasterków pomidora 250ml herbaty z cukrem
Wnioski : Zyskaliśmy bardzo przydatną wiedzę związaną z poprawnym odżywianiem oraz dowiedzieliśmy się jak bardzo mogą nam zaszkodzić nasze codzienne przyzwyczajenia (np. pączek z zad.1). Ponadto obliczyliśmy nasze wskaźniki BMI by ustalić czy mamy poprawną masę ciała. Wszystkim rówieśnikom proponujemy przygotowany przez nas jadłospis. Warto wiedzieć co jemy i jak jemy, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo.