Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

Pobieranie prezentacji. Proszę czekać

ZDROWE ODŻYWIANIE.

Podobne prezentacje


Prezentacja na temat: "ZDROWE ODŻYWIANIE."— Zapis prezentacji:

1 ZDROWE ODŻYWIANIE

2 SPIS TREŚCI Objaśnienia: 1.Zdrowe Odżywianie 1.Obliczenia BMI
2.Osteoporoza 3.Piramida Zdrowego Żywienia 4. BMI 5.Tabela BMI 1.Obliczenia BMI 2.Zalecenia Dietetyczne Jadłospis 1.Śniadanie (1 i 2) 2.Obiad (2dania) 3.Podwieczorek i Kolacja

3 ZDROWE DŻYWIANIE Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla zdrowia w celu zapewnienia lub poprawy zdrowia. Istotne jest zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób takich jak otyłość, nowotwory, choroby serca. Zdrowa dieta polega na przyjmowaniu odpowiednich ilości niezbędnych składników odżywczych i wody. Składniki pokarmowe mogą być dostarczane w postaci różnych produktów, dlatego wiele sposobów odżywiania i diet może być uznane za zdrowe. Należy zapewnić odpowiednią ilość makroskładników (tłuszcze, białka, węglowodany), mikroskładników (sole mineralne) oraz energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

4 OSTEOPOROZA To choroba polegająca na osłabieniu układu kostnego człowieka. Wbrew powszechnym przekonaniom, choroba ta nie dotyczy tylko i wyłącznie kobiet w okresie przekwitania, ale także mężczyzn, a nawet młodych ludzi. Według jednej z definicji, schorzenie to charakteryzuje się niską masą kostną, upośledzoną architekturą kości, a to z kolei prowadzi do ich osłabienia i większej podatności na złamania.

5 PIRAMIDA ZDROWEGO ODŻYWIANIA

6 BMI BMI-(ang. body mass index) to wskaźnik masy ciała w stosunku do wzrostu. Za pomocą wskaźnika BMI dowiesz się czy Twoja aktualna masa ciała jest prawidłowa, czy wymaga modyfikacji.

7 TABELA BMI

8 OBLICZENIA BMI 1,70x1,70:62=21.5 Waga pacjentki jest prawidłowa, zalecał bym zdrowe odżywianie przez ustalone przez dietetyka specjalna dietę oraz zmniejszenie wysiłku przy obiece nad wnukami poniżej 15 - wyniszczenie 15,0 - 17,4 - wychudzenie 17,5 - 19,4 - niedowaga 19,5 - 24,9 - waga prawidłowa 25,0 - 29,9 - nadwagę 30,0 - 34,9 - I stopień otyłości 35,0 - 39,9 - II stopień otyłości 40,0 i więcej - otyłość kliniczna

9 ZALECENIA DIETETYCZNE
Zalecam jeść rzeczy bogate w wapno i produkty mleczne o obniżonej zawartości tłuszczu. Wyeliminowania serów topionych, śmietany i śmietanki. Zalecał bym jeść : szpinak, jarmuż, brokuły, natka pietruszki czy rośliny strączkowe ryby morskie (zwłaszcza jedzone ze szkieletem sardynki, szprotki) orzechy, migdały, nasiona sezamu, maku i słonecznika kasza gryczana i jaglana przetwory zbożowe oliwa, olej lniany i rzepakowy. Moim ostatnim zaleceniem jest przebywać na słońcu od 15 do 30 minut

10 Śniadanie koktajl mleczno-owocowy ze szklanki mleka, połowy banana, pomarańczy i garści mrożonych owoców jagodowych (truskawki, maliny, jagody) kromka chleba z siemieniem lnianym cienko posmarowana masłem II śniadanie pucharek kremu z sera twarogowego z 2 biszkoptami szklanka świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

11 Obiad talerz (250 g) barszczu czerwonego z ziemniakami dorsz z czosnkiem pieczony w folii 2 ziemniaki gotowane na parze surówka z 1/4 selera i małego jabłka z garścią posiekanych orzechów włoskich i 6 łyżkami kefiru

12 Podwieczorek garść migdałów szklanka jogurtu naturalnego Kolacja sałatka z ryżu i warzyw zrobiona z 3 łyżek ugotowanego ryżu, 3 łyżek zielonego groszku, jajka ugotowanego na twardo, 1/2 strąka papryki, doprawiona sosem jogurtowo-musztardowym i posypana łyżką natki

13 KONIEC Prezentacje wykonali : Górecki Patryk I Ronald Woźniak
Plakat wykonały : Justyna Rębielak Nikola Kałuś Justyna Dziedzic


Pobierz ppt "ZDROWE ODŻYWIANIE."

Podobne prezentacje


Reklamy Google