OBUDŹ SIĘ !!! Czas na ZDROWIE.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

dr n. med.JUSTYNA MATULEWICZ –GILEWICZ
"Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie, jako smakujesz,
DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Funkcje składników pokarmowych
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Indeks glikemiczny.
CHOROBY UKŁADU KRWIONOŚNEGO CZŁOWIEKA
Pospolita sól kuchenna składa się z dwóch pierwiastków - z sodu i chloru.
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Człowiek żyje nie po to aby jeść, tylko je po to aby żyć!
Nadwaga , niedowaga i otyłość
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA SPORT TO ZDROWIE
opracował: Michał Wawrzynów klasa VI a
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZAPOBIEGANIE NADWADZE
Światowy dzień żywności
Nie jedz za dużo ani za mało, zawsze dbaj o swoje ciało!
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Jest nieodłącznym atrybutem życia człowieka.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Prawidłowe odżywianie i ruch- NAJLEPSZĄ formą do naszego zdrowia.
POLACY a problemy z masą ciała
Trzymaj formę... Trzymaj formę....
Body Mass Index -wskaźnik masy ciała
Otyłości, chorób serca i układu krążenia
Nadwaga Szymon Strzykała.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
Konsekwencje nadwagi i otyłości?
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Zdrowe Odżywianie.
Nadwaga I Otyłość oraz różnice między nimi.
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zdrowy styl życia.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
BMI – WSKAŹNIK MASY CIAŁA
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Zdrowy styl życia.
„Nadwaga, otyłość, choroby przewlekłe – przyczyny i konsekwencje”
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Zdrowe odżywianie.
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Czy chcesz utrzymać zdrowie? OBLICZ SWÓJ
Otyłość.
„W zdrowym ciele, zdrowy duch”
Regularne i zdrowe odżywianie 
Jesteś tym, co jesz JEDZ MĄDRZE I PIJ WODĘ.
Zdrowy tryb życia.
Dekalog zdrowego żywienia
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
Otyłość -Jest stanem patologicznego zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej u mężczyzn powyżej 25%, a u kobiet powyżej 30%masy ciała. -Do celów praktycznych.
Zdrowy styl życia.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
Sport to zdrowie..
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
DLA LUDZI, KTÓRZY NIE MOGĄ SOBIE POZWOLIĆ NA SŁABE SERCE
WSKAŹNIK BMI. Wskaźnik BMI (z angielskiego Body Mass Index) To współczynnik, który pozwala obliczyć, czy proporcje naszej masy ciała w stosunku do wzrostu.
Problem otyłości w Polsce Problem otyłości w Polsce Przygotowała Małgorzata Orłowska.
Zapis prezentacji:

OBUDŹ SIĘ !!! Czas na ZDROWIE

Strona główna Nadwaga i otyłość – problem wielu ludzi. Zdrowe odżywianie Jakich potraw jemy zbyt mało? Aktywność fizyczna Indeks glikemiczny Dieta Montignac'a Efekt jojo THE END

1.Nadwaga i otyłość Zbyt wysoka waga najczęściej spowodowana jest dodatnim bilansem energetycznym, tzn. spożywaniem pokarmu zawierającego większą ilość kalorii od tej, którą organizm może spożyć. UWAGA! Pytanie: Dlaczego tyjemy? Każdy kilogram tkanki tłuszczowej(którą magazynujemy) to ok. 7000 kcal, które pozwalają przetrwać 3-4 dni głodówki (człowiek zużywa dziennie ok. 2000 kcal). Osoby szczupłe mają 7-10 kg zapasów tłuszczu, co pozwala na przeżycie kilku tygodni przy małych,dziennych racjach żywnościowych. Większość ludzi zaczyna tyć, gdy nie ograniczaˆ ilości spożywanych produktów i nie wykonuje wysiłków fizycznych, pozwalających na spalenie zjedzonych kalorii. UWAGA! Pytanie: Czym grozi otyłość? chorobą zwyrodnieniową stawów , bólami krzyża, cukrzycą typu 2, hiperlipidemią (podwyższony poziom cholesterolu i trójglicerydów) chorobą wieńcowa ,nadciśnienie tętnicze, zaburzenia miesiączkowania, żylakami i zakrzepicą żylną, obrzękami i cellulitem, zespołem bezdechu sennego.

Niektórzy chcą się dowiedzieć czy ich masa ciała jest w normie, czy muszą się martwić o swoją wagę. Do sprawdzenia tego służy BMI (Body Mass Index), tzw. Wskaźnik Masy Ciała. Obliczając BMI można określić ilość tkanki tłuszczowej w organizmie. Jak obliczyc BMI?

2.Zdrowe odżywianie Dzięki zdrowemu odżywianiu nie będziesz miał problemów zdrowotnych a wymienione choroby nie będą ci zagrażać. Po kliknięciu obejrzysz klip filmowy na temat zdrowego stylu życia:

3. Jakich potraw jemy zbyt mało? Ryby morskie Tłuste ryby morskie zawierają kwasy tłuszczowe typu omega-3, które chronią przed chorobami serca, zmniejszają stężenie trójglicerydów, korzystnie wpływają na ciśnienie tętnicze i krzepliwość krwi

NIEKORZYSTNE JEST SMAŻENIE RYB W GŁĘBOKIM TŁUSZCZU I W PANIERCE. 2-3 RAZY W TYGODNIU SPOŻYWAJ 100-GRAMOWĄ PORCJĘ. Ryby morskie są również bogatym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K. Do tłustych ryb morskich należą, m.in. makrela, łosoś sardynka, śledź sardela, tuńczyk

Owoce i warzywa Owoce i warzywa to produkty niskokaloryczne, o małej zawartości tłuszczu; są ważnym oraz bogatym źródłem błonnika i składników mineralnych. Zawierają witaminy C,E oraz kwas foliowy,które mogą chronić przed chorobami układu krążenia.

4. Aktywność fizyczna SPORT Systematyczny wysiłek fizyczny wpływa na zapobieganie chorobie niedokrwiennej serca i innym powikłaniom miażdżycy tętnic, jest istotnym czynnikiem przedłużającym życie. SPORT Zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy i rozwoju cukrzycy typu 2 Lepsze relacje z ludźmi,samopoczucie,wyższa ocena własnej osoby Zapobieganie otyłości oraz zmniejszenie poziomu stresu

Cechy skutecznych ćwiczeń fizycznych: 1. Czas trwania nie krótszy niż 30 minut; 2. Średnia intensywność, wysiłek fizyczny od dość lekkiego do dość wyczerpującego; 3. Częstotliwość wykonywania: 4 – 5 razy w tygodniu; 4. Wykonywany z przyjemnością, w miłym otoczeniu, bez nastawienia rywalizacyjnego; 5. Systematyczność.

Konsekwencje braku aktywności fizycznej: Nadciśnienie tętnicze Choroby serca, udar mózgu Cukrzyca typu 2 Otyłość Depresja Bóle kręgosłupa i dolegliwości stawowe

5. Indeks Glikemiczny (IG) Jest to wskaźnik określający tempo wzrostu poziomu glukozy w krwi po spożyciu danego produktu. Produkty o wysokim indeksie szybko zwiększają poziom glukozy, który następnie równie szybko spada. Wzrost poziomu glukozy daje poczucie sytości, ale spadek wywołuje uczucie głodu. Sprzyja to tyciu, ponieważ wysoki poziom glukozy we krwi zwiększa wydzielanie insuliny sprzyjającej procesom przyswajania i gromadzenia substancji zapasowych. Z kolei niski poziom glikemiczny oznacza wolniejszy wzrost poziomu glukozy, dłuższe jej uwalnianie i wydłużone utrzymywanie się poczucia sytości. Niski indeks glikemiczny to wartość 55 lub mniej Średni indeks glikemiczny ma wartość pomiędzy 56 - 69 Wysoki indeks glikemiczny to wartość powyżej 70 IG

Hiperlipidemią nazywamy zespół zaburzeń metabolicznych objawiających się podwyższonymi poziomami frakcji cholesterolu i triglicerydów w surowicy krwi. W większości przypadków zaburzenia te wywołane są nieprawidłowym odżywianiem, siedzącym trybem życia, nadwagą, predyspozycjami genetycznymi (rodzinna predyspozycja do hipercholesterolemii. Cholesterol możemy podzielić na dwie frakcje: FRAKCJA JEDNOSTKI cholesterol całkowity < 200 mg/dl (< 5, 2 mmol/l LDL cholesterol < 135 mg/dl (< 3, 5 mmol/l HDL-cholesterol - stężenie dla mężczyzn > 35 mg/dl ( > 0, 9 mmol/l HDL-cholesterol - stężenie dla kobiet > 50 mg/dl (> 1, 3 mmol/l

Choroba wieńcowa może być bardzo niebezpieczna, ponieważ zwężanie się tętnicy wieńcowej może prowadzić do całkowitego jej zamknięcia. Wówczas część mięśnia sercowego nie jest zaopatrywana w krew i ulega nieodwracalnej martwicy. Stan ten jest zwany zawałem serca.

BODY MASS INDEX (Wskaźnik Masy Ciała) Wzór na BMI: BMI = masa ciała [w kilogramach] / wzrost do kwadratu [w metrach] Przykładowe obliczenie: Wzrost: 183 cm, czyli 1,83 m Masa ciała: 88 kg BMI = 88 kg / (1,83 m x 1,83 m) = 26 kg/m2. Niedowaga < 18,5 Niskie (ale zwiększone ryzyko innych problemów zdrowotnych). Norma 18,5 - 24,9 Średnie. Nadwaga 25,0 - 29,9 Podwyższone. I° otyłości 30,0 - 34,9 Umiarkowanie podwyższone. II° otyłości 35,0 - 39,9 Wysokie. III° otyłości > lub = 40,0 Bardzo wysokie.

Gorzka czekolada ( >70% ) Produkty Indeks Glikemiczny Maltoza 110 Glukoza 100 Ziemniaki gotowane 95 Miód 90 Marchewka gotowana 85 Arbuz 75 Ziemniaki 70 Sacharoza (cukier) batoniki czekoladowe Chleb razowy 65 Banany 60 Chleb pełnoziarnisty 50 Płatki owsiane 40 Świeże soki z owoców Nabiał 35 Świeże owoce Gorzka czekolada ( >70% ) 22 Pieczarki 15 Orzeszki ziemne Znajomość IG jest bardzo istotna, gdyż umożliwia kontrolę posiłków pod kątem ilości i tempa pozyskiwania glukozy. Gdy glukozy we krwi jest za mało, stopniowo tracimy siłę mięśni, gorzej pracuje energochłonny mózg itd.

6. Dieta Montignac'a Doktor Michael Montignac stwierdził, że powodem tycia nie są zbyt kaloryczne posiłki, ale ich złe komponowanie. Ułożył więc tabelę produktów, w której określił tzw. indeks glikemiczny (IG). Jest on tym wyższy, im bardziej podniósł się poziom glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Podzielił również węglowodany na dobre (o niskim poziomie IG) i złe. Aby zastosować dietę Montignaca, trzeba wybierać produkty z niskim IG.

Efekt jo-jo Efekt jo-jo, czyli powtarzające się wahanie wagi, nie jest zdrowy dla naszego organizmu. Wiąże się z podwyższeniem ryzyka chorób serca, cukrzycy typu 2, kamicy pęcherzyka żółciowego, a nawet przedwczesnej śmierci. Kto jest zagrożony efektem jo-jo? ludzie, w rodzinach których występuje otyłość. stosujący niewłaściwe metody odchudzania.

Efekt jo-jo Aby uniknąć efektu jo-jo należy przyjąć dietę nisko-kaloryczną oraz mądrą już na całe życie i nie wracać do starych nawyków (aby ten efekt się nie powtórzył).

Dziękuję za obejrzenie 8. THE END Dziękuję za obejrzenie mojej prezentacji! Łukasz Rutkowski Klasa 1h KONIEC