Zarządzanie zrównoważonym rozwojem w gospodarstwach rolnych.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Miejski obszar funkcjonalny – Puławy
Advertisements

STRATEGIA ROZWOJU GOSPODARCZEGO MIASTA PABIANICE
Arkadiusz Wojciechowski
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej (WPR)
Definicja Benchmarking definiowany jest jako „nieprzerwany proces porównywania wyników przedsiębiorstwa, systemów zarządzania, procesów, produktów i usług.
Zarządzanie logistyczne
Regionalny Program Operacyjny Województwa Zachodniopomorskiego na lata
European Commission - Directorate General for Agriculture Polityka Rozwoju Wsi w powiększonej Unii Europejskiej Propozycja Komisji Europejskiej na lata.
HUMAN PERFORMANCE IMPROVEMENT
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Reforma Wspólnej Polityki Rolnej po 2013 a obecny stan negocjacji
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata (PROW )
Wojewoda Kujawsko-Pomorski OPINIA WOJEWODY KUJAWSKO-POMORSKIEGO na temat zgodności celów Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego.
SYSTEM ZARZĄDZANIA JAKOŚCIĄ
DOKUMENTOWANIE PROCESU ZINTEGROWANEGO
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Dokumenty wprowadzające politykę wspólnotową. Zasada programowania oznacza, że instytucje Unii Europejskiej kontrolują i monitorują wykorzystanie środków.
Definicja rachunkowości zarządczej
Oddziaływanie współczesnych przemian kulturowo-cywilizacyjnych na rozwój zasobów ludzkich w kontekście tworzenia społeczeństwa informacyjnego i gospodarki.
„Rolnictwo społecznie zrównoważone - koncepcja badań”
Priorytet 1 Zdrowie Biotechnologie, rozwój instrumentów i technologii na rzecz ludzkiego zdrowia Badania na rzecz ludzkiego zdrowia mające zastosowanie.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
Maciej Bieńkiewicz, 15 marca 2012
Seminarium wewnętrzne IETU, 13 marzec Fundusze Europejskie UE Fundusze Strukturalne Fundusz Spójności.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Nowa koncepcja polityki regionalnej państwa Warszawa, 4 sierpnia 2008 r.
Strategia innowacyjności i efektywności gospodarki
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 Oś Leader Krzysztof Kwatera Renata Bukowska LM Consulting, Krzysztof Kwatera.
1 I spotkanie Lokalnego Forum Planowania Strategicznego 6 listopada 2007 rok.
CSR jako narzędzie budowania pozytywnego wizerunku przedsiębiorstwa
Pilotażowy Program LEADER+ Wsparcie tworzenia Lokalnej Grupy Działania i opracowania Zintegrowanej Strategii Rozwoju Obszarów Wiejskich w Dolinie Pilicy.
Zieleń w mieście – dlaczego jej potrzebujemy?
Biogazownie rolnicze – ważny element zrównoważonej produkcji rolniczej
Analiza kluczowych czynników sukcesu
Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstw
MATERIAŁY DO STRATEGII ROZWOJU MIASTA I GMINY WRONKI na lata
STRATEGIA ROZWOJU GMINY SKARSZEWY NA LATA
Kształtowanie jakości w przedsiębiorstwie turystycznym
STRATEGIA ROZWOJU MIASTA ŚWIDWIN NA LATA
Humanistyczne aspekty zarządzania jakością
Cel wykładu Podstawy zarządzania jakością (Elektronika) (prowadzący: prof.nadzw.dr hab.Zofia Zymonik) Zdobycie przez studenta podstawowych umiejętności.
Audyt wewnętrzny jako źródło oceny kontroli zarządczej w jednostce
Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy Nie jesteśmy w stanie odpowiedzieć na wszystkie wyzwania... ~ … ale jesteśmy.
Zrównoważony rozwój Małopolski w kontekście współpracy z Unią Europejską Witold Śmiałek Prezes Zarządu MARR S.A.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Promocja europejskiego rolnictwa, nowe podejście Dyskusja panelowa Warszawa, Pol ska Priorytety wskazane przez AREPO w konsultacji Zielonej.
PROW jako kontynuacja procesu modernizacji oraz rozwoju
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Konferencja Gdańsk - PODR
1 © copyright by Piotr Bigosiński DOKUMENTACJA SYSTEMU HACCP. USTANOWIENIE, PROWADZENIE I UTRZYMANIE DOKUMENTACJI. Piotr Bigosiński 1 czerwiec 2004 r.
Sprzedaż lokalnych produktów trystycznych WARSZAWA_27_10_2015.
Zarządzanie środowiskiem i przestrzenią KATEDRA ZARZĄDZANIA OCHRONĄ ŚRODOWISKA.
Zarządzanie środowiskiem i przestrzenią KATEDRA ZARZĄDZANIA OCHRONĄ ŚRODOWISKA.
WYKŁAD dr Krystyna Kmiotek
Programowanie rozwoju obszarów wiejskich / Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Projekt jest współfinansowany przez Unię Europejską z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Techniczna „Warsztaty dla początkujących…
Plan konsultacji społecznych I część – prezentacja zakresu prac nad Strategią, celów strategicznych I i II rzędu II część – pytania skierowane do uczestników.
Finansowanie projektów środowiskowych w perspektywie Kwiecień 2014.
Tegoroczny Światowy Dzień Zdrowia (7 kwietnia 2015) został ogłoszony przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) hasłem: „Z POLA NA STÓŁ – UCZYŃ JEDZENIE.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
PROGRAM ROZWOJU GMINY CZŁUCHÓW NA LATA
Społeczna odpowiedzialność organizacji Zmiany zachodzące w otoczeniu współczesnych organizacji powodują, że ulegają zmianie społeczne oczekiwania wobec.
Students in Free Enterprise - Studenci dla Przedsiębiorczości POWERED BY.
Fundusze unijne od podstaw Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 oraz inicjatywy europejskie dr Marek Szuszman.
NOWA SPECJALNOŚĆ EKOBIZNES
Prowadzący: Krzysztof Janicki, Auditor Wiodący PRS Certyfikacja
Negatywny wpływ rekompensat na ekonomikę gospodarstw karpiowych.
Grupa tematyczna ds. innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich
Zapis prezentacji:

Zarządzanie zrównoważonym rozwojem w gospodarstwach rolnych

Celem opracowania jest : -przedstawienie związku pomiędzy społeczną odpowiedzialnością w biznesie, a zrównoważonym rozwojem w kontekście branży spożywczej, ze szczególnym uwzględnieniem gospodarstw rolnych, jako pierwszych ogniw łańcucha żywnościowego

Czym jest zrównoważony rozwój? Pojęcie zrównoważonego rozwoju pochodzi pierwotnie z leśnictwa, a stworzone zostało przez Hansa Carla von Carlowitza. Oznaczało ono pierwotnie sposób gospodarowania lasem, polegający na tym, że wycina się tylko tyle drzew, ile może w to miejsce urosnąć, tak by las nigdy nie został zlikwidowany, by mógł się zawsze odbudować.

Obecnie ZR opiera się na dwóch podstawowych pojęciach : - pojęciu "potrzeb", w szczególności podstawowych potrzeb najbiedniejszych na świecie, - pojęciu ograniczeń, narzuconych zdolności środowiska do zaspokojenia potrzeb obecnych i przyszłych przez stan techniki i organizacji społecznych

Wyróżniamy 3 filary ZR

W odniesieniu do sektora rolnego, efektem prowadzenia ekologicznych – prośrodowiskowych działań w stosunku do upraw, chowu i hodowli, jest żywność ekologiczna, o której sądzi się powszechnie, że jest żywnością wyższej jakości niż pozostała. W sektorze żywnościowym szczególnie ważnym aspektem jest zapewnianie jakości wyrobów spożywczych, tak aby nie stanowiły one zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów.

Zagrożenia zdrowotne żywności mogą mieć zatem trzy podstawowe źródła pochodzenia - obecność zanieczyszczeń fizycznych, takich jak szkło, kamienie, metale itp., - występowanie naturalnych substancji toksycznych lub szkodliwych w surowcach rolnych, pozostałości związków chemicznych (pestycydów, herbicydów, antybiotyków, środków myjących, metali ciężkich itd.) oraz substancji, które przypadkowo dostały się do żywności, - występowanie mikroorganizmów chorobotwórczych, ich metabolitów, wirusów,

W rolnictwie działania zmierzające do ochrony środowiska naturalnego, można sprowadzić do rozstrzygnięcia problemów, związanych z zapewnieniem trwałego i możliwie bezkolizyjnego wypełniania przez obszary rolnicze wielu funkcji, wśród których wyróżnić można: -produkcję żywności o określonej jakości i ilości, -zapewnienie odpowiedniego standardu życia dla mieszkańców wsi, - ochronę gleb, wód i powietrza, - utrzymanie bioróżnorodności, - utrzymanie i rozwijanie walorów estetycznych i rekreacyjnych terenów wiejskich, - bezpieczeństwo zdrowotne rolników oraz konsumentów, jak również dobrostan

Koncepcja systemu zarządzania ZR Klasycznym koncepcjom i narzędziom zarządzania na przykład w sferze ochrony środowiska, kapitału ludzkiego, marketingu, jakości czy ryzyka zazwyczaj brakuje podejścia holistycznego Ponadto cechuje je wybiórcze i jednostkowe traktowanie problemu - nie jest możliwe ich zintegrowanie z całościowym systemem strategicznego zarządzania, monitoringu i kontroli w przedsiębiorstwie. Takie sposoby zarządzania nie mogą zapewnić ZR firmy.

Sustainability Management System, SMS (system zarządzania zrównoważonym rozwojem) - powinien być spójny z całym systemem zarządzania organizacją -jego celem jest uzupełnienie luki między orientacją strategiczną a działaniami operacyjnymi -wspiera i umożliwia proaktywne wdrażanie wizji i strategii przedsiębiorstwa na wszystkich poziomach działania

Wdrożenie SMS powinno być poprzedzone fazą przygotowawczą, podczas której przeprowadza się szczegółową ocenę stanu wyjściowego. Mimo, iż celem pozostaje wdrożenie całego systemu, z uwagi na trudność jednoczesnego ukierunkowania wszystkich obszarów na ZR, konstrukcja SMS umożliwia to, by każdy komponent mógł być wdrażany niezależnie, w dowolnym momencie.

Społeczna odpowiedzialność biznesu Źródła standardów etycznych w biznesie zachodnim, zdefiniowane są przez siedem powinności: 1)Dostarczanie klientom wartościowych wyrobów i usług. 2) Zapewnianie inwestorom zasadnego zwrotu nakładów od powierzonego kapitału. 3) Tworzenie nowego bogactwa. 4) Tworzenie nowych miejsc pracy. 5) Przeciwdziałanie zazdrości, przez tworzenie warunków awansu oraz dostarczanie empirycznego świadectwa zasadzie, że dobra praca i talent są należycie wynagradzane. 6) Promowanie wynalazczości, pomysłowości i rozwoju umiejętności. 7) Angażowanie się w różnorodne przedsięwzięcia

Przyczyny wzrostu zaangażowania firm w przestrzeganie norm etyki biznesu -naciski ze strony konsumentów, -uznanie znaczenia zadowolenia pracowników, -dążenie do doskonalenia obsługi klientów, -uznanie dla pracy zespołowej, -wpływ polityki państwa, -świadoma polityka liderów firm, -globalizacja gospodarki

Analizując wyniki przeprowadzonych badań w latach można stwierdzić, iż społeczna odpowiedzialność biznesu w gospodarstwach rolnych napotyka wiele utrudnień, do których należy zaliczyć: niską zdolność gospodarstw rolnych do dokonywania zmian w zakresie społecznej odpowiedzialności biznesu, nieumiejętne rozpoznawanie korzyści wynikających ze stosowania tej idei, sposób przekazywania informacji rolnikom w sposób niezrozumiały, niewielką ilość specjalistów od zarządzania zasadami społecznej odpowiedzialności biznesu, nieprecyzyjne sformuowania prawa w Polsce dotyczące tej koncepcji, zbyt częste zmiany przepisów prawnych, niski poziom propagowania tematu społecznej odpowiedzialności biznesu wśród rolników.

Osoby prowadzące gospodarstwa, muszą być świadome swojej działalności i jej wpływu na otaczające środowisko, bo przecież „nowoczesne rolnictwo to rolnictwo odpowiedzialne” a „ochrona środowiska i bioróżnorodności są równie ważne jak podnoszenie efektywności i rentowności gospodarstw

Żródła: 1. Luning P.A., Marcelis W.J., Jongen W.M.F.: Zarządzanie Jakością Żywności, Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, Warszawa Kowalska A.: Jakość i konkurencyjność w rolnictwie ekologicznym, Difin, Warszawa Urbaniak M.: Zarządzanie Jakością, Difin, Warszawa z dnia r. 5. Chlebicka A.: Koncepcja społecznej odpowiedzialności; wkład do debaty nad przyszłością Wspólnej Polityki Rolnej, w: Problemy Rolnictwa Światowego, Tom 10, Zeszyt 4, Wydawnictwo SGGW, Warszawa Laszlo CH.: Firma zrównoważonego rozwoju, Wydawnictwo Studio EMKA, Warszawa

Prezentację stworzyli : Natalja Ślebioda Paweł Kozłowski