Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
ZABEZPIECZANIE I PRZECHOWYWANIE AKT W ARCHIWUM ZAKŁADOWYM
Advertisements

EKOSYSTEM.
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Materiałoznawstwo w zakresie obsługi
Servicearten Sposoby serwowania -
Organizacja wózka pomocniczego
Pielęgnacja i serwowanie wina
Rodzaje śniadań Klasyczne formy oferty śniadaniowej
Podstawowa wiedza o winach w teorii
Spoiny i Hydroizolacje
KOLAGENOWY ŻEL DO MYCIA TWARZY
Zagrożenia dla polskiego handlu
zarządzanie produkcją
TEMAT: PODSTAWOWE ŹRÓDŁA I SKUTKI ZANIECZYSZCZEŃ ATMOSFERY
Pochodzenie węgla brunatnego
Propozycja zajęć z edukacji ekologicznej z wykorzystaniem komputera
Serwowanie wina butelkowanego
Spis treści: Francuski system obsługi
, Prawo Gaussa …i magnetycznego dla pola elektrycznego…
Dla ludzkiego organizmu niezbędny jest tlen z powietrza,
Analiza sensoryczna jakości organoleptycznej żywności
Właściwości i budowa gazów
METODY LIKWIDACJI ZAGROŻEŃ POZAROWYCH WYSTĘPUJĄCYCH W POLSKIM GÓRNICTWIE WĘGLA KAMIENNEGO
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Analiza SWOT… a po co mi to?
WINO.
Redukcja NOx „ClimaLife“
Narażenie zawodowe pracowników zatrudnionych przy zbieraniu i składowaniu odpadów komunalnych na negatywne skutki zdrowotne – studium przypadku choroby.
GWARANCJA NAJWYŻSZEJ JAKOŚCI I TRWAŁOŚCI
Nowość !!! - Pochłaniacz wilgoci
Pleśnienie chleba Wiadomości zdobywał Michał Woźniak , wykorzystał zdjęcia pochodzące z różnych stron internetowych.
Zagrożenia Planety Ziemi
Jaką rolę pełnią drzewa?
ZANIECZYSZCZENIE GLEBY
ZDROWY STYL ŻYCIA.
POLIMERY. POLIMERY Co to jest polimeryzacja? Polimeryzacja to proces łączenia się małych cząsteczek zwanych monomerami w duże cząstki tak zwane polimery.
NISZA EKOLOGICZNA Badanie wpływu działania światła i temperatury na rozwój rzeżuchy, oraz próba odnalezienia jej niszy ekologicznej autor: Igor Stefański.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Metabolizm i produkty przemiany materii
Dziura ozonowa Dziura ozonowa – zjawisko spadku stężenia ozonu (O3) w stratosferze atmosfery ziemskiej. Występuje głównie w obszarach podbiegunowych. Tworzenie.
PREZENTACJA OPRACOWANA PRZEZ ZESPÓŁ z 7c. Z jednej strony niezbędny do życia, z drugiej – zabójcza trucizna. Obdarzony mocą bezwzględnej destrukcji objawiającej.
Od tysięcy lat znane jest dobroczynne działanie soli na nasze zdrowie i urodę. Sól i jej właściwości są wykorzystywane przez każdego z nas codziennie.
MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, Zgorzelec * * Handy: / Planowanie i organizacja imprez okolicznościowych.
1 Radii Plus – zestaw dla Profesjonalistów. 2 Radii Plus końcówka LED do wybielania łuków zębowych Ułatwienie pracy lekarza podczas zabiegów wybielania.
Eksperyment.
„DZISIEJSZA SZKOŁA JEST PROEKOLOGICZNA”
DYSTRYBUTORY FILTRUJĄCE DO WODY
WPŁYW CZŁOWIEKA NA KLIMAT
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Ocena organoleptyczna i sensoryczna potraw
Dziura ozonowa.
Czynniki wpływające na realizację produktu wysokiej jakości zależą: Od wyboru gleby i winorośli;
Przygotowała; Alicja Kiołbasa
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Jak to się dzieje ,że żarówka świeci?
Katarzyna Brych Katarzyna Ciupa
Klaudia Dropińska Anna Morawska kl.IIF
1.  Nieprzyjemny zapach obuwia, wilgoć – to częste powody i warunki do rozwoju bakterii. Naturalne jest, że stopa człowieka się poci i naturalne jest,
Udowodnionym korzystnym efektem działania promieniowania UVB na skórę jest umożliwienie syntezy witaminy D3, która jest potrzebna z kolei do przyswajania.
ALKOHOLIZM
Powietrze Mateusz Wiśniewski.
Wskaźniki płodności w cyklu miesiączkowym
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
STAN JAKOŚCI POWIETRZA
Smog, efekt cieplarniany i dziura ozonowa
ATMOSFERA - to powłoka otaczająca Ziemię, składająca się z mieszaniny gazów tworzących powietrze. Atmosfera jest zbudowana warstwowo.
Projekt: „LOGISTYKA STAWIA NA TECHNIKA – podnoszenie kwalifikacji zawodowych uczniów zawodu technik logistyk poprawiające ich zdolności do zdobycia zatrudnienia”
Zapis prezentacji:

1. 2. 3. Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina MODNE WINA Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina 1. Dwaj najgorsi wrogowie wina to skrajne temperatury i wahania temperatur. Stała temperatura pomiędzy 10 und 14°C pozwala winom idealnie dojrzeć i w pełni ukształtować ich właściwości. Skrajne temperatury: Tempo biochemicznego rozwoju wina jest bezpośrednio związane z temperaturą; nie jest zatem zalecane składowanie wina w zbyt wysokiej temperaturze. Idealne dla optymalnego dojrzewania wina są temperatury pomiędzy 10 a 14ºC.   Wahania temperatur: Wahania temperatur rozprężają wino w butelce i z powrotem je kurczą. Takie oddziaływanie odbiera winom ich organiczną witalność. 2. Ciemność chroni wino przed nie dającym się już odwrócić utlenianiem garbników. Światło ultrafioletowe: Światło – w szczególności promienie UV – przenika nawet przez ciemnozielone ubarwienie butelki i szkodzi winu bardzo szybko. Tak jak w piwnicach podziemnych, wino powinno być składowane w całkowitej ciemności, pozbawionej zwłaszcza promieniowania UV.. 3. Stale filtrowane powietrze z zewnątrz jest ważne, by Państwa wino nie pochłaniało żadnych niepożądanych zapachów, a także by zapobiegać pleśni. Pozwólcie Państwo winu oddychać: Wino jest produktem ‘żywym’, żyje i oddycha poprzez korek. Jakość i wymiana powietrza w piwnicy są czynnikami rozstrzygającymi. Dobra piwnica winna zawsze posiadać dopływ powietrza z zewnątrz. Ponadto powietrze to powinno być filtrowane, tak by nie zawierało żadnych obcych zapachów. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

MODNE WINA 4. Ważnym czynnikiem jest zapobieganie wysuszaniu się korków, muszą one zachować swe uszczelniające właściwości.   Idealna wilgotność powietrza wynosi ponad 50 %: Właściwe warunki w zakresie wilgotności powietrza są istotnym czynnikiem przy składowaniu wina. Miłośnik wina wie bez wątpienia, że zbyt niska wilgotność powietrza wysusza korek i ‘doprowadza wino do łez’. Natomiast zbyt wysoka wilgotność powietrza niszczy etykiety, uniemożliwiając tym samym właściwą identyfikację wina. 5. Wibracje zakłócają powolny proces biochemicznego rozwoju wina i są często fatalne w skutkach.   Szkodliwa wibracja: Aby pozwolić winu spokojnie dojrzewać, należy unikać wszelkich wibracji, ponieważ mogą one zniszczyć molekuły. Wibracje mogą uruchomić procesy mechaniczne, które zaszkodzą Państwa winu. 6. Częste poruszanie butelek może zaszkodzić Państwa winu podczas składowania. Zaleca się zatem system regałów, który zapobiega niepotrzebnym ruchom butelek. I tak są producenci, którzy przy wymiarowaniu swoich szaf uwzględnili niezwykły ciężar oraz różnorodne formy butelek. Państwa butelki mogą być umiejscawiane podwójnie szyjka w szyjkę, co zapobiega ich przetaczaniu się na różnego typu regałach. Zdatność win do składowania: Typ wina Zdolność do starzenia się (lata) Owocowe, lekkie wina białe 1 – 3 Pełne, mocne wina białe 2 - 10 Różowe, lekkie wina czerwone 1 – 3 Mocne, gęste wina czerwone 5 - 25 Wina musujące 2 – 5 Wina deserowe i likiery 2 - 20 ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981

MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981