1. 2. 3. Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina MODNE WINA Pielęgnacja i serwowanie wina - Sortowanie i składowanie wina 1. Dwaj najgorsi wrogowie wina to skrajne temperatury i wahania temperatur. Stała temperatura pomiędzy 10 und 14°C pozwala winom idealnie dojrzeć i w pełni ukształtować ich właściwości. Skrajne temperatury: Tempo biochemicznego rozwoju wina jest bezpośrednio związane z temperaturą; nie jest zatem zalecane składowanie wina w zbyt wysokiej temperaturze. Idealne dla optymalnego dojrzewania wina są temperatury pomiędzy 10 a 14ºC. Wahania temperatur: Wahania temperatur rozprężają wino w butelce i z powrotem je kurczą. Takie oddziaływanie odbiera winom ich organiczną witalność. 2. Ciemność chroni wino przed nie dającym się już odwrócić utlenianiem garbników. Światło ultrafioletowe: Światło – w szczególności promienie UV – przenika nawet przez ciemnozielone ubarwienie butelki i szkodzi winu bardzo szybko. Tak jak w piwnicach podziemnych, wino powinno być składowane w całkowitej ciemności, pozbawionej zwłaszcza promieniowania UV.. 3. Stale filtrowane powietrze z zewnątrz jest ważne, by Państwa wino nie pochłaniało żadnych niepożądanych zapachów, a także by zapobiegać pleśni. Pozwólcie Państwo winu oddychać: Wino jest produktem ‘żywym’, żyje i oddycha poprzez korek. Jakość i wymiana powietrza w piwnicy są czynnikami rozstrzygającymi. Dobra piwnica winna zawsze posiadać dopływ powietrza z zewnątrz. Ponadto powietrze to powinno być filtrowane, tak by nie zawierało żadnych obcych zapachów. ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
MODNE WINA 4. Ważnym czynnikiem jest zapobieganie wysuszaniu się korków, muszą one zachować swe uszczelniające właściwości. Idealna wilgotność powietrza wynosi ponad 50 %: Właściwe warunki w zakresie wilgotności powietrza są istotnym czynnikiem przy składowaniu wina. Miłośnik wina wie bez wątpienia, że zbyt niska wilgotność powietrza wysusza korek i ‘doprowadza wino do łez’. Natomiast zbyt wysoka wilgotność powietrza niszczy etykiety, uniemożliwiając tym samym właściwą identyfikację wina. 5. Wibracje zakłócają powolny proces biochemicznego rozwoju wina i są często fatalne w skutkach. Szkodliwa wibracja: Aby pozwolić winu spokojnie dojrzewać, należy unikać wszelkich wibracji, ponieważ mogą one zniszczyć molekuły. Wibracje mogą uruchomić procesy mechaniczne, które zaszkodzą Państwa winu. 6. Częste poruszanie butelek może zaszkodzić Państwa winu podczas składowania. Zaleca się zatem system regałów, który zapobiega niepotrzebnym ruchom butelek. I tak są producenci, którzy przy wymiarowaniu swoich szaf uwzględnili niezwykły ciężar oraz różnorodne formy butelek. Państwa butelki mogą być umiejscawiane podwójnie szyjka w szyjkę, co zapobiega ich przetaczaniu się na różnego typu regałach. Zdatność win do składowania: Typ wina Zdolność do starzenia się (lata) Owocowe, lekkie wina białe 1 – 3 Pełne, mocne wina białe 2 - 10 Różowe, lekkie wina czerwone 1 – 3 Mocne, gęste wina czerwone 5 - 25 Wina musujące 2 – 5 Wina deserowe i likiery 2 - 20 ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981
MODNE WINA ul. Bohaterów II. AWP 12, 59-900 Zgorzelec * e-mail:modne-wina.rp@ew-et.eu * Handy: +49 15 20 / 712 3 981