Piernikowe zapachy.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
die exotischen Kräuter prezentacja multimedialna – grupa A
Advertisements

PREZENTACJA MULTIMEDIALNA
Pory Roku.
Krewetki po tajsku.
PRZYPRAWY W KUCHNI POLSKIEJ
 Ich rodzaje i odmiany 
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Słynne włoskie przysmaki na jednym półmisku – to musi smakować fantastycznie ! Sałatka caprese.
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny oleiste, włókniste, używki
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Opracowała: Anna Rybarczyk
Zanieczyszczenia biologiczne
Rośliny okrytonasienne
Rośliny chronione -Gatunki chronione w Polsce
Herbata.
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Potrawy Irlandzkie.
Liście Piątnica, r..
Izabela Bełz Międzywydziałowe Studium Pedagogiczne Zamość 2008
Coffea arabica Przygotowała: Jolanta Farfus
DRZEWA I KRZEWY LIŚCIASTE
Pierwsze wiosenne kwiaty
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Wiosenne kolorowe kwiaty
8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA 8 marca 2014 r. godz DZISIAJ WYJĄTKOWA 6 EDYCJA ● Kolorowy zawrót głowy ● Ślimaki ● Szachownica.
Hodowla i uprawa pomidora
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Rośliny wilgotnego lasu równikowego
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
SPORZĄDZANIE ZUP SCENARIUSZ LEKCJI.
ROŚLINY NA TERENIE SP4 W OZORKOWIE
Drzewa.
MIÓD.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
ROŚLINY EGZOTYCZNE w kuchni
SCONES Pyszna przekąska gotowa w maksimum 30 minut.
Składniki: 2 kg mąki (pszenna lub zwykła) 2 kg marchwi 2 jajka 1 kostka margaryny pieprz (dużo!) cynamon proszek do pieczenia (2 łyżeczki na 1kg mąki)
Rośliny wytwarzające kwiaty i nasiona
- poznajemy 12 zasad zdrowego odżywiania i stosujemy je
Podróże po świecie Smaki Europy.
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Dendrobajki Autorzy: Weronika Guss, Zuzanna Brewczyńska, Marcelina Szuster, Zuzanna Łukaszczyk Miejsce: Piła, Park Miejski Data:
Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia r. w sprawie
KAWA HERBATA KAKAO.
PRZYPRAWY Prezentację opracował Bartosz Płonka.
JABŁKO I WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE
Makieta: PROSPECTUS Krzysztof Przybyła
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Robinia akacjowa Robinia akacjowa Robinia pseudoacacia R obinia zwana grochodrzewem należy do rodziny bobowatych. Pochodzi z Ameryki Północnej. Występuje.
Marcin Świerkocki. Sangría Jest to tradycyjny w Hiszpanii i Portugalii napój alkoholowy, w którego skład wchodzą pokrojone owoce.
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Świąteczne porady żywieniowe
Legenda litwińskich potraw
Związki chemiczne w roślinach japońskich -Sofora japońska
ROŚLINNOSĆ ŚRÓDZIEMNOMORSKA.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Przyprawy.
Tęczowy Świat Kwiatów.
Zdrowy posiłek każdego dnia
W świecie wilgotnych lasów równikowych
Prezentację przygotowała Marcelina Czech
Wiktoria Rusińska Klasa 3
Tradycje kulinarne mojej rodziny
Rodzaje Roślin miododajnych
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Piernikowe zapachy

Piernik Piernik to ciemnobrązowe, twarde lub miękkie (w zależności od rodzaju) ciasto  wyrabiane z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek i miodu. Swój wyjątkowy aromat zawdzięcza silnym korzennym przyprawom. Cynamon, imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, anyż , czasem pierz sprawiają, że ciasto pachnie tak wyjątkowo. Właśnie z uwagi na zastosowanie tych przypraw ciasto zyskało nazwę piernik od słowa „pierny", czyli pieprzny. Z ciasta piernikowego można zrobić również ciasteczka.

Piernikowe zapachy - cynamon Cynamon jest korą tropikalnego, wiecznie zielonego drzewa. Występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek lub w niewielkich, zwiniętych w rulonik kawałkach, ma kolor rdzawy i dzięki zawartemu w niej olejkowi cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Używany jest do przyprawiania potraw słodkich z ryżu, pieczonych jabłek, wypieków świątecznych, np. piernika

Piernikowe zapachy - kardamon Kardamon rośnie w lasach tropikalnych, dorasta do 4-5 metrów. Owoce zbiera się jesienią, podczas suchej pogody.  Ma łagodny aromat i intensywny korzenny smak. Najczęściej sprzedaje się go w postaci całych owoców, ponieważ wyłuskane z nich i zmielone nasiona szybko tracą smak i aromat. Nasiona kardamonu można stosować w całości, rozdrobnione lub zmielone. Najciekawiej smakuje z kawą, herbatą i czekoladą, stosuje się go również jako dodatek do piernika.

Piernikowe zapachy - imbir Imbir. Dokładne pochodzenie imbiru nie jest znane do dnia dzisiejszego. Do Europy dotarł z Ziemi Świętej. Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Roślina ta wykorzystywana jest również jako przyprawa. Najważniejszą częścią imbiru jest przede wszystkim kłącze. Właśnie w kłączu występują wyjątkowe olejki eteryczne, które nadają tej roślinie niezwykły aromat. Świeży imbir dodawany jest do wielu potraw, ma właściwości rozgrzewające i lecznicze. Występuje również w postaci proszku. Mielony imbir najlepiej nadaje się do potraw słodkich, np. herbatników, ciast, sałatek owocowych.

Piernikowe zapachy - goździki Goździki – nierozkwitłe, wysuszone pąki kwiatowe drzewa goździkowego, służące jako przyprawa. Drzewo to rośnie w klimatach tropikalnych i jest wiecznie zielone. Goździki mają barwę ciemnobrunatną, powstałą w czasie suszenia i odymiania. Smak mają piekący, dzięki olejkowi znajdującemu się w pąkach. Pierwsi wykorzystali w lecznictwie goździki Chińczycy, żuli przyprawę, by odświeżyć oddech i uśmierzyć ból zęba.  

Piernikowe zapachy - gaŁka MuszkatoŁowa Muszkatołowiec to wiecznie zielone drzewo, a właściwie krzew, gdyż w uprawie osiąga co najwyżej kilkanaście metrów wysokości. Podczas dojrzewania owoc pęka ukazując czerwoną, koronkową osnówkę, otaczającą szarobrunatną pestkę to znana nam gałka muszkatołowa. Początkowo gałka stosowana była jako lek w zaburzeniach trawienia. W XVI wieku zaczęto ją stosować także jako przyprawę.   

Piernikowe zapachy - anyż GwiaŹdzisty Anyż gwiaździsty to wiecznie zielone drzewo, którego kwiaty dojrzewając tworzą suche owoce przypominające gwiazdę. Przyprawą są zarówno owoce (gwiazdki), jak i nasiona w nich zawarte. Przyprawę stosuje się do ciast, deserów, potraw słodko-kwaśnych, mięsnych oraz warzywnych. Anyżu można używać w całości, w formie rozdrobnionej lub zmielonej.

Piernikowe zapachy - ziele angielskie Ziele angielskie, wbrew swojej nazwie nie pochodzi z Anglii, a z Ameryki Środkowej. Ziele angielskie to niedojrzałe, wysuszone owoce drzewa pimentowego. Jest to wiecznie zielone drzewo o szarej korze i drobnych, białych kwiatkach. Na końcach gałązek z kwiatów wyrastają okrągłe, wielkości ziaren grochu owoce. Po wysuszeniu stają się brunatne o chropowatej powierzchni. Mają ostry, palący smak trochę podobny do pieprzu, a zapachem przypominają goździki, cynamon i gałkę muszkatołową.

Piernikowe zapachy - pieprz Pieprz –  roślina z rodziny pieprzowatych. Należą do niego liczne gatunki występujące na obszarach w ciepłych krajach. Są to głównie rośliny zielne, pnącza, a także krzewy i drzewa. Mają drobne kwiaty, owocami są pestkowce lub jagody. Większość gatunków zawiera olejki eteryczne. Największe znaczenie użytkowe ma pieprz czarny, z nasion którego wytwarzana jest popularna przyprawa.

Piernikowe zapachy Rozdrobnione przyprawy korzenne, wymieszane ze sobą tworzą przyprawę do pierników. Składniki: 50g cynamonu 15g imbiru 15g goździków 3g czerwonego pieprzu 5g kardamonu 6 ziaren ziela angielskiego 10g gałki muszkatołowej 5g gwiazdek anyżu

Piernikowe zapachy Zabawcie się w podróżników: poszukajcie w sali przypraw, spróbujcie rozpoznać ich nazwę po wyglądzie i zapachu. POWODZENIA!