Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Advertisements

MECHANIZM DOPŁAT DO PRYWATNEGO PRZECHOWYWANIA WIEPRZOWINY
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
Charakterystyka branży By Tomasz Kospin, Piotr Krogulski
Zagrożenie fałszywymi środkami ochrony roślin
Oś 1 Zwiększenie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej 6 listopad 2009 r.
Celem głównym Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka jest rozwój polskiej gospodarki w oparciu o innowacyjne przedsiębiorstwa Działanie 6.1 Paszport.
Unia Europejska Oparta na trzech filarach I filar-gospodarczy
Programowanie kontroli Bezpieczeństwo Sanitarne Żywności
Przeniesienie do prawa krajowego Paule CARNAT- GAUTIER Lekarz Weterynarii Francuska Agencja Weterynaryjna ds. produktów leczniczych (AFSSA-ANMV)
Przepisy dla pasz leczniczych
PROJEKT WSPÓŁPRACY ARiMR I IW W ZAKRESIE PRZEPROWADZANIA KONTROLI WYMOGÓW WZAJEMNEJ ZGODNOŚCI Sporządzono na podstawie Zarządzenia Nr…. MINISTRA ROLNICTWA.
INSTRUKCJA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII Nr GIWz.440-2/11
PROCEDURA w sprawie ustalania czynników analizy ryzyka oraz liczby gospodarstw, które należy objąć kontrolami, jak również postępowania wojewódzkich lekarzy.
INSPEKCJA WETERYNARYJNA
Działania: 132 Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności 133 Działania informacyjne i promocyjne Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
1 Konkurs w ramach poddziałania Aktywizacja zawodowa i społeczna osób zagrożonych wykluczeniem społecznym (A.1) Termin ogłoszenia konkursu: wrzesień
Sposób prowadzenia nadzoru nad podmiotami prowadzącymi produkcję na niewielką skalę (MOL- działalność marginalna, lokalna i ograniczona, SB- sprzedaż bezpośrednia.
WSPÓŁPRACA W ZAKRESIE NADZORU NAD WYROBAMI MEDYCZNYMI WPROWADZANYMI DO OBROTU I DO UŻYWANIA NA TERYTORIUM POLSKI Zgodnie z art ustawy z dnia 20 kwietnia.
WARSZTATY ROLNICTWA EKOLOGICZNEGO, PUŁAWY 2010
Marcin Supeł Z-ca Kierownika Wydziału Kontroli Łódź,
Rynek mięsny na przykładzie sektora wieprzowego
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Uboczne produkty pochodzenia zwierzęcego po uboju w gospodarstwie
Działanie 111 Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie Oś 1 Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego w ramach PROW.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Rozwój polskiego rynku produktów regionalnych i tradycyjnych
1 Szamotuły, 21 listopada 2013 r. Szkolenie dotyczące rejestracji i zatwierdzania podmiotów działalności rolniczej.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Biuro Zdrowia i Ochrony Zwierząt Główny Inspektorat Weterynarii
Warszawa, Przegląd sytuacji sektora rolnego ocena zagrożeń w sferze instytucjonalnej obsługi rolnictwa Z uwagi na zapóźnienia: wprowadzenie.
TECHNIK WETERYNARII.
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MINISTRY OF AGRICULTURE AND RURAL DEVELOPMENT POROZUMIENIE w Radzie UE ds. Rolnictwa i Rybołówstwa z 25 czerwca 2013 r. WPR na lata 2014 – 2020.
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK WETERYNARII.
1 Program Zero tolerancji. 2 Mając na względzie pojawienie się przypadków przestępczej działalności niektórych podmiotów, w celu wyeliminowania podmiotów.
Warmia i Mazury.
w aspekcie nadzoru sanitarnego
Agnieszka Leszczyńska Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Działanie 132 „Uczestnictwo rolników w systemach jakości żywności”
Projekt Wojewody Opolskiego Upowszechnienie e-usług świadczonych przez administrację publiczną w województwie opolskim.
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Bydgoszczy
Dziedzictwo kulinarne w sektorze żywności naturalnej wysokiej jakości, ochrona i promocja poprzez wspólny znak towarowy gwarancyjny.
Pożary traw na terenie województwa mazowieckiego w 2014 roku KOMENDA WOJEWÓDZKA PAŃSTWOWEJ STRAŻY POŻARNEJ W WARSZAWIE.
„Sprzedaż bezpośrednia i działalność marginalna, lokalna i ograniczona
SZKOLENIE DLA WOJEWÓDZKICH I POWIATOWYCH INSPEKTORÓW DS
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Poddziałanie: Wsparcie dla nowych uczestników systemów jakości. Poddziałanie: Wsparcie na przeprowadzenie.
Formalno prawne wymogi sprzedaży bezpośredniej
SPRZEDAŻ BEZPOŚREDNIA wymagania obowiązujące od 1 stycznia 2016 r.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
1 Autor Marcin Martynowski Krajowa Rada Spółdzielcza Kwiecień, 2015 r. Kwiecień, 2015 r. Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów.
Monitoring efektów realizacji Projektu PL0100 „Wzrost efektywności działalności Inspekcji Ochrony Środowiska, na podstawie doświadczeń norweskich” Wojewódzki.
„ Sprzedaż bezpośrednia produktów z gospodarstw rolnych” Aneta Klusek główny specjalista Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii MINSTERSTWO.
Kontrole produktów pochodzenia zwierzęcego podlegających wywozowi na rynek Państw Członkowskich UC Główny Inspektorat Weterynarii.
ZAKŁAD RACHUNKOWOŚCI ROLNEJ PRZESTAWIANIE GOSPODARSTWA ROLNEGO NA METODY PRODUKCJI EKOLOGICZNEJ mgr inż. Marcin Żekało.
KALININGRADZKA IZBA PRZEMYSŁOWO-HANDLOWA PONAD 20 LAT SUKSESYWNYCH DZIAŁAŃ.
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Wstępna prognoza zbiorów owoców w 2006 roku. Tab. 1. Zbiory owoców w Polsce w tys. ton Gatunek prognoza Jabłka Wiśnie
UBOJE GOSPODARCZE Inspekcja Weterynaryjna Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Sławnie.
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Rolniczy Handel Detaliczny
CERTYFIKACJA W ROLNICTWIE EKOLOGICZNYM
Uboczne Produkty Pochodzenia Zwierzęcego
Rolniczy handel detaliczny
Opracowano na danych Polskiego FADN
CATERING SZPITALNY KONTROLA INSPEKCJI HANDLOWEJ
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
Zapis prezentacji:

Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody

Najczęściej eksportowane warzywa i owoce Eksportowane owoceEksportowane warzywa

33 Ilość wyeksportowanych owoców i warzyw (w tys. ton) 67 proc.71 proc.74 proc.55 proc.93 proc.

Główne kierunki eksportu warzyw i owoców w 2012 roku - województwo mazowieckie

Ilość wyeksportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego w województwie mazowieckim Produkt / lata2011 r2012 Mięso czerwone ton ton Mięso białe ton ton Mleko i produkty mleczne ton ton Produkty rybołówstwa495 ton398 ton Osłonki naturalne721 ton1048 ton

Główne kierunki eksportu mięsa wołowego w 2012 roku

Kontrole eksportowanych produktów prowadzone są przez: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych Wojewódzki Inspektorat Weterynarii Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa

Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie

Kontrola jakości handlowej eksportowanych artykułów rolno – spożywczych: sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację kontrolowanych partii świeżych owoców i warzyw, atestów jakościowych sprawdzenie opakowania, oznakowania oraz warunków przechowywania pobranie próbek oraz ich ocena - zgodność z normami handlowymi, sprawdzenie zadeklarowanej klasy jakości kontrolowanych partii

Eksport mięsa wołowego pochodzącego od dorosłych byków Nadzór prowadzony jest na wniosek eksportera i obejmuje każdą wydzieloną partię zwierząt zgłoszoną przez zainteresowaną stronę, przeznaczoną do uboju i na eksport w ramach specjalnych refundacji eksportowych określenie płci tusz lub półtusz wchodzących w skład partii kontrolowanej, identyfikacja zgodności tusz i półtusz z dokumentacją zakładową (paszporty zwierząt), oznakowanie tusz, półtusz objętych kontrolą specjalną pieczęcią, ustalenie masy kontrolowanej partii, sporządzenie protokołu nadzoru i wydanie świadectwa dotyczącego wołowiny z dorosłego bydła płci męskiej Podczas kontroli następuje:

Kontrole wołowiny z dorosłych byków ilość świadectw wzrost w porównaniu do 2008 roku [%] lata Kontrole świeżych owoców i warzyw w tym pieczarek Ilość świadectw zgodności ze wspólnotowymi normami handlowymi wzrost w porównaniu do 2008 roku [%] I półrocze Ilość kontroli przeprowadzonych w latach 2008 – 2012 lata

Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Siedlcach

Wojewódzki Inspektorat Weterynarii nadzoruje zakłady uprawnione/prowadzące eksport 50 zakładów sektora mięsnego 26 zakładów przetwórstwa mleka 7 chłodni składowych 1 zakład przetwórstwa produktów rybołówstwa 3 zakłady pakowania jaj Każda przesyłka wysyłana do krajów trzecich musi być certyfikowana przez lekarza weterynarii. Tylko na rynek Unii Celnej (Federacja Rosyjska, Białoruś, Kazachstan) inspekcja weterynaryjna certyfikowała: W wysyłek produktów pochodzenia zwierzęcego W I połowie 2013 – 829 wysyłek produktów pochodzenia zwierzęcego

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie

Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa Ilość wydanych świadectw na Mazowszu w I półroczach lat Ilość wydanych świadectw w proc.63 proc. świadectwa fitosanitarne - produkty skontrolowane zgodnie z wymogami kraju przeznaczenia, spełniają warunki fitosanitarne, są wolne od chorób i szkodników

Czynniki wpływające na wielkość eksportu: sytuacja ekonomiczna kraju docelowego sytuacja epizootyczna/fitosanitarna w Polsce jakość produkcji rolnej i spożywczej w Polsce oraz jej koszty przepisy prawa kraju docelowego (w tym zatwierdzenie Polski jako kraju eksportującego) zasady uzyskiwania uprawnień do eksportu podmiotów krajowych otwieranie się rynków krajów docelowych na inne kraje eksportujące (w tym znoszenie barier celnych) jakość pracy i efektywność służb nadzoru fitosanitarnego, weterynaryjnego i jakościowego w Polsce