Mazowieckie rolnictwo eksportem stoi - nadzór służb wojewody
Najczęściej eksportowane warzywa i owoce Eksportowane owoceEksportowane warzywa
33 Ilość wyeksportowanych owoców i warzyw (w tys. ton) 67 proc.71 proc.74 proc.55 proc.93 proc.
Główne kierunki eksportu warzyw i owoców w 2012 roku - województwo mazowieckie
Ilość wyeksportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego w województwie mazowieckim Produkt / lata2011 r2012 Mięso czerwone ton ton Mięso białe ton ton Mleko i produkty mleczne ton ton Produkty rybołówstwa495 ton398 ton Osłonki naturalne721 ton1048 ton
Główne kierunki eksportu mięsa wołowego w 2012 roku
Kontrole eksportowanych produktów prowadzone są przez: Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych Wojewódzki Inspektorat Weterynarii Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa
Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w Warszawie
Kontrola jakości handlowej eksportowanych artykułów rolno – spożywczych: sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację kontrolowanych partii świeżych owoców i warzyw, atestów jakościowych sprawdzenie opakowania, oznakowania oraz warunków przechowywania pobranie próbek oraz ich ocena - zgodność z normami handlowymi, sprawdzenie zadeklarowanej klasy jakości kontrolowanych partii
Eksport mięsa wołowego pochodzącego od dorosłych byków Nadzór prowadzony jest na wniosek eksportera i obejmuje każdą wydzieloną partię zwierząt zgłoszoną przez zainteresowaną stronę, przeznaczoną do uboju i na eksport w ramach specjalnych refundacji eksportowych określenie płci tusz lub półtusz wchodzących w skład partii kontrolowanej, identyfikacja zgodności tusz i półtusz z dokumentacją zakładową (paszporty zwierząt), oznakowanie tusz, półtusz objętych kontrolą specjalną pieczęcią, ustalenie masy kontrolowanej partii, sporządzenie protokołu nadzoru i wydanie świadectwa dotyczącego wołowiny z dorosłego bydła płci męskiej Podczas kontroli następuje:
Kontrole wołowiny z dorosłych byków ilość świadectw wzrost w porównaniu do 2008 roku [%] lata Kontrole świeżych owoców i warzyw w tym pieczarek Ilość świadectw zgodności ze wspólnotowymi normami handlowymi wzrost w porównaniu do 2008 roku [%] I półrocze Ilość kontroli przeprowadzonych w latach 2008 – 2012 lata
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Siedlcach
Wojewódzki Inspektorat Weterynarii nadzoruje zakłady uprawnione/prowadzące eksport 50 zakładów sektora mięsnego 26 zakładów przetwórstwa mleka 7 chłodni składowych 1 zakład przetwórstwa produktów rybołówstwa 3 zakłady pakowania jaj Każda przesyłka wysyłana do krajów trzecich musi być certyfikowana przez lekarza weterynarii. Tylko na rynek Unii Celnej (Federacja Rosyjska, Białoruś, Kazachstan) inspekcja weterynaryjna certyfikowała: W wysyłek produktów pochodzenia zwierzęcego W I połowie 2013 – 829 wysyłek produktów pochodzenia zwierzęcego
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Warszawie
Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa Ilość wydanych świadectw na Mazowszu w I półroczach lat Ilość wydanych świadectw w proc.63 proc. świadectwa fitosanitarne - produkty skontrolowane zgodnie z wymogami kraju przeznaczenia, spełniają warunki fitosanitarne, są wolne od chorób i szkodników
Czynniki wpływające na wielkość eksportu: sytuacja ekonomiczna kraju docelowego sytuacja epizootyczna/fitosanitarna w Polsce jakość produkcji rolnej i spożywczej w Polsce oraz jej koszty przepisy prawa kraju docelowego (w tym zatwierdzenie Polski jako kraju eksportującego) zasady uzyskiwania uprawnień do eksportu podmiotów krajowych otwieranie się rynków krajów docelowych na inne kraje eksportujące (w tym znoszenie barier celnych) jakość pracy i efektywność służb nadzoru fitosanitarnego, weterynaryjnego i jakościowego w Polsce