BADANIE TWARDOŚCI WODY Ewelina Pustułka. Twardość wody - jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
MYDŁA I INNE ŚRODKI PIORĄCE.
Advertisements

Łazienka widziana okiem chemika
Biochemiczne zapotrzebowanie na tlen (5-dniowe)
Wykonał: Filip Chrobak
Raport z przeprowadzonej analizy jakościowej wody w naszej szkole
Badania rozpuszczalnego tlenu w wodzie
ZAWARTOŚĆ FOSFORANÓW I AZOTANÓW W WODACH Z TERENU GMINY RABA WYŻNA
Stan czystości wód na terenie Gminy Raba Wyżna na podstawie badań przeprowadzonych przez uczniów Gimnazjum nr 1 im Ojca Świętego Jana Pawła II w Rabie.
SKALA PROBLEMU PRZED MODERNIZACJĄ
Dlaczego w ramach GLOBE bada się pH?
Określenie pH wody na terenie gminy Raba Wyżna
Gmina Raba Wyżna W liczbach
Budowa atomu aktywność chemiczna metali
Scenariusz lekcji dla klasy II liceum ogólnokształcącego
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
DENATURACJA BIAŁKA POD WPŁYWEM KWASU OCTOWEGO
Chlorek sodu. (sól kuchenna lub kamienna)
WYZNACZANIE TEMPERATURY WRZENIA WODY
NIEZBADANE TAJEMNICE KROPLI WODY
Badanie rzeki Mienia Grupa chemiczna.
WYODRĘBNIANIE DNA KIWI I BANANA
Co o wodzie warto wiedzieć ?
Badania w naszej gminie zostały wykonane w dniach od 15 do 22 grudnia przez grupę uczniów naszego gimnazjum. Ale na początek co to w ogóle jest śmieć,
Badanie wpływu temperatury na rozpuszczalność
DOŚWIADCZENIA NA ZAJĘCIACH KOŁA CHEMIKA
Przed wyborem stacji uzdatniania wody
Jak wygrać z twardą wodą
Usuwanie z wody żelaza i manganu
Obliczanie gęstości wody
MYDŁO Michał Misiak I W.
Zasoby wody na Ziemi i ich zużycie
Środki czystości.
ANNA RZECZKOWSKA ZUZANNA OPAŁA MARTA KILICHOWSKA KAROLINA KOPCZYŃSKA
hasło Konkursu „Nauka nie musi być nudna”,
Jak pietruszka pije wodę?
Jak oszczędzać wodę.
Praca na kółku chemicznym gimnazjalistów
Siły międzycząsteczkowe
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ANALIZA ANKIET.
Doświadczenia.
Mydła, środki czystości, kosmetyki oraz preparaty kosmetyczne.
Woda mineralna.
Badanie wody w Bytomce.  Pełni chęci, wiedzy oraz wyposażeni w odpowiedni sprzęt i odczynniki wybieramy się na miejsce badań.
Ciekawe doświadczenia chemiczne.
DLACZEGO MYDŁA MYJĄ A PROSZKI PIORĄ?
Wykrywanie białek Wykrywanie skrobi Wykrywanie glukozy
Zapisz najważniejsze informacje Cząsteczki wody tworzą na powierzchni elastyczną błonkę, która nie mogłaby powstać, gdyby między cząsteczkami.
Tlen, wodór i tlenek węgla (IV)- otrzymywanie i badanie właściwości
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Potęga Eksperymentu.
1 PURITY Steam Optymalna jakość wody do pieców i piekarników.
Badanie wód jezior lobeliowych
Projekt otrzymał wsparcie finansowe Unii Europejskiej. Wyłączną odpowiedzialność za treść publikacji ponosi wydawca. Narodowa Agencja Programu Erazmus.
Zastosowanie soli.
Berylowce - Ogólna charakterystyka berylowców Właściwości berylowców
Zespół badawczy : Judyta Izabela Stepaniuk i Elżbieta Dzienis Zdjęcia : p. Ewa Karpacz, J. I. Stepaniuk i E. Dzienis P REZENTACJĘ OPRACOWAŁA J. I. S TEPANIUK.
Gleba Gleba – najbardziej zewnętrzna powłoka litosfery składająca się z luźnych cząsteczek mineralnych i organicznych, powietrza i wody. Cechą charakterystyczną.
Mateusz Gędłek klasa IIA. Co to jest mydło?  Mydło jest mieszaniną soli sodowych i długo łańcuchowych kwasów tłuszczowych (o atomach węgla w cząsteczce)
Autorzy: Khava Aboubakarova i Jadwiga Kolewska
Do 250 cm 3 15% roztworu soli kuchennej (chlorek sodu, NaCl) dodano 200 g 15% roztworu chlorku potasu, KCl (substytut soli kuchennej w diecie bezsodowej).
WPŁYW DETERGENTÓW NA KIEŁKOWANIE NASION RZEŻUCHY
Michał Sosiński kl. 3c Zwana monotlenkiem diwodoru Aspekt chemiczny Aspekt chemiczny.
„ZASOBY WODY W PRZYRODZIE I WPŁYW CZŁOWIEKA NA ICH POZIOM”
Materiał edukacyjny wytworzony w ramach projektu „Scholaris - portal wiedzy dla nauczycieli” współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach Europejskiego.
Znaczenie wody w przyrodzie i gospodarce
Woda – jedno słowo, tyle znaczeń.
Napięcie powierzchniowe
Kolorowa chemia czyli indykatory naturalne i sztuczne
Zapis prezentacji:

BADANIE TWARDOŚCI WODY Ewelina Pustułka

Twardość wody - jest to cecha wody, będąca funkcją stężenia soli wapnia, magnezu i innych metali, które są zdolne do tworzenia soli na wyższym niż pierwszy stopniu utlenienia. Twardość wody ma bardzo silny wpływ na jej napięcie powierzchniowe. Czym większe napięcie powierzchniowe wody, tym trudniej zwilża ona wszelkie powierzchnie, na skutek czego trudno jest przy jej pomocy prać i zmywać naczynia. Dodatek detergentów powoduje zmniejszenie twardości wody - im woda jest twardsza, tym więcej trzeba ich dodawać, aby uzyskać skuteczny efekt mycia. Twarda woda posiada intensywny, metaliczny posmak i trudniej zaspokaja pragnienie.

Twardość wody dzieli się na: nietrwałą, zwaną też węglanową - która jest generowana przez sole kwasu węglowego trwałą - która jest generowana przez sole innych kwasów, głównie chlorki, ale też siarczany, azotany i inne

Twarda woda wpływa na smak potraw i napojów, na częstość zakupów środków czystości, na czas poświęcany na utrzymanie porządku w domu i na niezawodność pralki czy zmywarki. Sprawia, że dłużej czeka się na zagotowanie wody i wydaje się więcej pieniędzy na ogrzewanie. Skóra jest szorstka, włosy trudno się układają, a mydło nie chce się pienić. Zmusza do sypania kopiatej łyżeczki kawy czy kakao aby móc poczuć prawdziwy aromat napoju. Używa się więcej środków piorących, a mimo to ubrania są szorstkie i nie tak czyste jak być powinny. Twarda woda nie ułatwia gotowania. Na ściankach instalacji i urządzeń minerały niesione przez twardą wodę tworzą widoczny osad. Tamuje on przepływ przez rury i grzejniki oraz płynie do pralki, zmywarki czy czajnika.

Miękka woda uniemożliwia tworzenie się kamienia, oczyszcza wodę, czyści naczynia bez użycia płynów i detergentów, powoduje miękkość pranych materiałów, ułatwia prawidłową pielęgnacje ciała. Podczas używania miękkiej wody oszczędza się do 60% proszków do prania.

Odczynniki i sprzęt laboratoryjny: Sprzęt laboratoryjny: zlewka 50ml Odczynniki: test do oznaczania twardości wody ogólnej wody, próbka wody

Etapy pracy: 1) Napełnij zlewkę o pojemności 50ml wodą z rzeki Raba i zanurz w niej pasek testowy do określania całkowitej twardości wody. 2) Po 3 sekundach wyciągnij pasek z wody, odczekaj ok. 2 minuty i oceń stopień zabarwienia paska poprzez porównanie go ze skala barw pasków testujących. 3) Odczytaj wynik i przeprowadź ocenę jakościową pomiaru całkowitej twardości posługując się skalą:

Ilo ść pó ł wska ź nikowych zabarwionych na: Twardo ść ogólna Ocena wody lila-ró ż owoniebiesko Metali ziem alkalicznych mg CaCO 3 na litr 043od3od50b. mi ę kka 134od4od70mi ę kka 227od7od125 ś r. twarda 3114 o d250twarda 4021 o d370b. twarda

WYNIKI

Twardość wody z kranu: MiejscowośćOcena twardości wody Punkty Skawabardzo twarda 4 Raba Wyżnatwarda3 Podsarnieśrednio twarda 2 Bielankaśrednio twarda 2 Sieniawamiękka1 Harkabuzśrednio twarda 2

Wyniki:

Twardość wody ze studni: MiejscowośćOcena twardości wody Punkty Rokicinybardzo twarda4 Podsarnieśrednio twarda2 Bielankaśrednio twarda2 Sieniawabardzo miękka0 Harkabuzśrednio twarda2 Raba Wyżnaśrednio twarda2

Wyniki:

Twardość wody z rzek: MiejscowośćRzekaOcena twardości wody Punkty Raba WyżnaRabamiękka1 Raba WyżnaKosiczneŚrednio twarda 2 BielankaRabaśrednio twarda 2 PodsarnieOrawkaśrednio twarda 2 RokicinyRabaśrednio twarda 2 Skawa bardzo twarda 4 SieniawaRabaśrednio twarda 2

Wyniki:

BADANIE MIARECZKOWE TWARDOŚCI WODY Wg normy: Odmierzyć po 100cm 3 badanej wody odbarwionej i sklarowanej do dwóch kolb stożkowych na 200cm 3. Do pierwszej kolby dodać oranżu metylowego i miareczkować kwasem solnym do zmiany zabarwienia z żółtego na pomarańczowe. Zanotować ilość zużytego na zmiareczkowanie kwasu.

WZÓR Tw= 28 * c * v W którym: c- stężenie kwasu solnego v-objętość kwasu solnego zużyta do miareczkowania

WYNIKI

Woda ze studni: MiejscowośćWynik BukowinaTw = 0,00616 mg/dm 3 Raba Wyżna Tw = 0,00686 mg/dm 3 Bielanka Tw = 0,00266 mg/dm 3 Skawa Tw = 0, mg/dm 3 Rokiciny Podhalańskie Tw = 0,00616 mg/dm 3

Woda z kranu: MiejscowośćWynik Raba Wyżna Tw = 0,0042 mg/dm 3 Sieniawa Tw = 0,00308 mg/dm 3 Harkabuz Tw = 0,00448 mg/dm 3 Bielanka Tw = 0,00308 mg/dm 3 Rokiciny Podhalańskie Tw = 0,00644 mg/dm 3

WNIOSKI Woda z kranu na terenie Gminy Raba Wyżna w większości jest średnio twarda. Woda ze studni w większości jest średnio twarda. Woda z rzek w większości jest średnio twarda.

Aby zmniejszyć twardość wody należy: Stosować filtry Dodawać do wody detergenty

LITERATURA: Encyklopedia PWN /23.jpg /23.jpg B%C4%87_wody B%C4%87_wody

Badania wykonane do prezentacji zostały przeprowadzone na zajęciach Wodo jaka jesteś i co z tobą będzie? prowadzonych w ramach projektu Niezbadana tajemnica kropli wody, który jest projektem grantowym w ramach programu Równać szanse 2007.