Wymiana doświadczeń w zakładzie pracy. Hotel Murat Projekt „Szkoła innowacyjna i konkurencyjna – dostosowanie oferty szkolnictwa zawodowego do wymagań lokalnego rynku pracy”, nr WND-POKL.09.02.00-04-029/09 Wymiana doświadczeń w zakładzie pracy. Zawód: Kucharz Kl. II i I Tj
Zapraszamy na relację z naszego pobytu….. Dzięki organowi prowadzącemu – Starostwo Powiatowe w Toruniu grupa młodzieży – 25 uczniów- ZS, CKU w Gronowie kształcąca się w Technikum, w zawodzie: kucharz – otrzymała szansę wzbogacenia wiedzy o nowe doświadczenia związane z nauczanym zawodem, aby móc stać się bardziej konkurencyjnym na rynku pracy.
Jedną z wielu zaplanowanych wizyt w zakładach pracy jest ta, o której chcemy opowiedzieć w naszej relacji… Pierwszym naszym wyjazdem był pobyt w Hotelu Murat w Redzie w dniach: 28-29-30.11.2011r.
Hotel Murat Hotel Murat (trzy gwiazdkowy) położony jest w mieście Reda, zwanym sercem Małego Trójmiasta przy międzynarodowej trasie E-6 Berlin -Szczecin -Gdynia. Hotel znajduje się w obszarze Trójmiejskiego Parku Krajobrazowego, na granicy z miastem Wejherowo, w dolinie rzeki Reda. Dogodna lokalizacja w pobliżu Trójmiasta sprawia, iż jest to idealne miejsce dla Gości indywidualnych, jak również chcących zorganizować spotkania biznesowe, bankiety, konferencje oraz pikniki grillowe. Atmosferę prawdziwej gościnności tworzy zespół profesjonalistów, którzy zadbają o to, aby Państwa pobyt stał się niezapomniany.
Dnia 28 listopada 2011 roku Przed południem pojawiliśmy się w Hotelu. Powitała nas pani kierownik bardzo miło i serdecznie. Po obiedzie , około godziny 14:00 rozpoczęliśmy zaplanowane zajęcia w kuchni hotelowej. Nauczyliśmy się : filetować ryby, rozbierać kraba i przyrządzać dania z łososia i krewetek. Bardzo nam wszystkim smakowało
Szef kuchni, który dzielił się z nami swoją wiedzą kulinarną….
Uczeń klasy II Tj - Waldemar Kuna pod czujnym okiem szefa kuchni filetuje łososia bałtyckiego
Dnia 29 listopada 2011 roku Uczyliśmy się składać serwetki i jak właściwie nakrywać do stołu. Mistrz kelnerstwa w Polsce pokazywał nam, jak obsługuje się gościa oraz jak zgodnie ze sztuką kelnerską podaje się potrawy.
Tam przyrządzaliśmy m.in : zupę z węgorza czy koktajl z krewetek Tego samego dnia Późnym popołudniem udaliśmy się na zajęcia do kuchni w „starej” części Hotelu. Tam przyrządzaliśmy m.in : zupę z węgorza czy koktajl z krewetek
Szef Kuchni ……..opowiadał nam jak przygotować menu oraz wystrój sal na: przyjęcia, bankiety czy wesela.
Dnia 30 listopada 2011 roku Ostatniego dnia mieliśmy spotkanie z wicemistrzem Carvingu – panem Grzegorzem Gniechem. Pokazał nam między innymi wycięte róże i tulipany z arbuza, buraczka, marchwi lub melona za pomącą noża tajskiego.
GALERIA Z NASZEGO POBYTU…… : GALERIA Z NASZEGO POBYTU……
Uczniowie w pracy ……..
Potrawy, które przyrządzaliśmy…..
Koniec
ŻAL BYŁO WYJEŻDŻAĆ