KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Leszek Skalny Kraków, dnia 29 marca 2007 r.
Advertisements

INSTYTUT EKONOMICZNY największa jednostka organizacyjna na Wydziale Społeczno-Ekonomicznym INSTYTUT EKONOMICZNY największa.
I Geneza parków 1948r – powstanie pierwszego parku technologicznego w Menlo Park (USA) 1951r – Stanford Research Park na Uniwersytecie.
Zawody przyszłości.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Sierpień 2013
Rozwój odnawialnych źródeł energii w programach na lata
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata
Strategia Rozwoju Województwa Lubuskiego 2020.
Uniwersytet Rzeszowski
1 Zintegrowany Program Operacyjny Rozwoju Regionalnego Sektorowy Program.
Fundusze strukturalne dla uczelni wyższych w latach 2007 – 2013 Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawa, 8 maja 2007.
MOŻLIWOŚCI POZYSKANIA ŚRODKÓW NA BADANIA NAUKOWE POLSKO-NORWESKI FUNDUSZ BADAŃ NAUKOWYCH PROGRAMY WSPÓŁPRACY TERYTORIALNEJ.
LABORATORIUM Z KLASĄ TO EGZAMIN NA PIĄTKĘ.
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
Rola Doradztwa w doskonaleniu innowacyjno ś ci sektora Rolno- spo ż ywczego Prof.zw.dr hab.Katarzyna Duczkowska- Małysz Puławy 2009.
KSZTAŁCENIE ZAWODOWE W POWIECIE KLUCZBORSKIM Miejsce: Aula Zespołu Szkół Ogólnokształcących im. Adama Mickiewicza w Kluczborku Termin: 28 listopada 2007.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Nauka dla Biznesu – wsparcie innowacji w sektorze rolno-spożywczym Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego Warszawa, 27 lutego 2007 dr inż. Ewa Bieńkowska-Mochtak.
KATEDRA INŻYNIERII PRODUKCJI
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Zakłady Chemiczne Organika – Sarzyna S.A. Zakłady Chemiczne Organika-Sarzyna S.A. PL Nowa Sarzyna ul. Chemików 1 Tel.+48(17) ;
Kształcimy fachowców dla gospodarki!
Akademia Młodych Biologów Lykeion Opieka merytoryczna PRACOWNIA BIOLOGII I CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ PAŁACU MŁODZIEŻY W KATOWICACH.
ROLA INSTYTUTÓW BADAWCZYCH EUROPEJSKI KONGRES GOSPODARCZY 2011
D o l n o ś l ą s k i e B i u r o G e o d e z j i
Uroczyste Posiedzenie Rady Naukowej związane z Jubileuszem 60-lecia Instytutu Metalurgii i Inżynierii Materiałowej Polskiej Akademii Nauk.
SPOTKANIE WARSZTATOWE
Zespół Szkół Chemicznych
Technik architektury krajobrazu
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
Prof.dr hab. Michał Jasiulewicz Politechnika Koszalińska Wydział Nauk Ekonomicznych GOSPODARKA PRZESTRZENNA Studia I-go stopnia.
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Rola inteligentnych specjalizacji (IS) w kształtowaniu konkurencyjności regionów Joanna Oberbek spotkanie PGKK, Gdańsk 21 października.
GOSPODARKA PRZESTRZENNA
Nauka dla biznesu Katolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II
Szkoła zawodowa Rzeszów 2013.
na podstawie rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Dobryszycach.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
Uniwersytet Rzeszowski
Centrum Badań i Ekspertyz Towaroznawczych Uniwersytet Ekonomiczny w Poznaniu al. Niepodległości 10, pok. 0039, Poznań tel.
ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I AGROBIZNESU W LĘBORKU
Katedra Zarządzania Jakością Procesów i Produktów Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Jakością Procesów.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Środowiskiem i Bezpieczeństwem Kierownik Katedry: dr hab. Zygmunt.
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich Cele, Priorytety, podstawowe informacje.
Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Zmienia życie. Otwiera umysły. Struktura i możliwości programu ERASMUS+ Kształcenie i szkolenia zawodowe ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 3 „Mechanik”
Wydział Biologii i Nauk o Środowisku Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego ma zaszczyt zaprosić Państwa do współpracy Zapraszamy w szczególności.
Zarządzanie środowiskiem i przestrzenią KATEDRA ZARZĄDZANIA OCHRONĄ ŚRODOWISKA.
Zarządzanie środowiskiem i przestrzenią KATEDRA ZARZĄDZANIA OCHRONĄ ŚRODOWISKA.
Biotechnolog.
IV Liceum Ogólnokształcące im. Komisji Edukacji Narodowej Rekrutacja 2016/17 © IV Liceum Ogólnokształcące, Poznań, 2016 r. Oferta edukacyjna Zakładka REKRUTACJA.
1 Instytut Techniczny Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim Konferencja: Lubuskie Centrum Innowacji, styczeń
ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 ZESPÓŁ SZKÓŁ RZEMIOSŁA IM. JANA KILIŃSKIEGO ŁÓDŹ, UL. ŻUBARDZKA 2 Technikum.
Plan konsultacji społecznych I część – prezentacja zakresu prac nad Strategią, celów strategicznych I i II rzędu II część – pytania skierowane do uczestników.
C ENTRUM BIOLOGII MOLEKULARNEJ I BIOTECHNOLOGII. Zespół Pałacowo-Parkowy Uniwersytetu Szczecińskiego w Małkocinie Lokalizacja CBMiB Katedra Biologii Komórki.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi PROW 2014 – 2020 Grudzień 2013.
Politechnika Krakowska Katedra Inżynierii Chemicznej i Procesowej Kierunek Inżynieria Chemiczna i Procesowa Inżynieria chemiczna i procesowa jest dyscypliną.
Wybór trzeciego przedmiotu rozszerzonego
Program Rozwoju Obszarów Wiejskich
Jak wspierać transfer technologii
Zespół szkół Rolniczych
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
Specjalność: „Zarządzanie w Administracji Publicznej”
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Badanie Losów Absolwentów
Rekrutacja 2018/19 Oferta edukacyjna
„Podnosimy bezpieczeństwo pracy w rolnictwie poprzez wymianę naszych doświadczeń szkoleniowych” Projekt nr PL01-KA
Pełnosprawny Student III
Zapis prezentacji:

KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.

2 Oferta badawcza i szkoleniowa SGGW

Studia w SGGW Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego jest uczelnia kształcącą młodzież na potrzeby zrównoważonego rozwoju przestrzeni przyrodniczej naszego kraju. Uczelnię charakteryzuje duże zróżnicowanie kierunków – od przyrodniczych, poprzez techniczne, medyczne, ekonomiczne, do humanistycznych.

SGGW – nowoczesna uczelnia z tradycjami 25 tys. studentów 1200 wykładowców 12 wydziałów 25 kierunków studiów 6 kierunków międzywydziałowych 60 specjalności

Współpraca międzynarodowa SGGW współpracuje z 170 partnerami zagranicznymi na wszystkich kontynentach Uczestniczymy w wielu programach międzynarodowych oraz rozwijamy współpracę edukacyjną i badawczą Obecnie realizujemy ponad 20 projektów w ramach funduszy strukturalnych (ZPORR, SPO RZL, SPO WKP)

SGGW dla biznesu

Jednostki SGGW swą działalnością pokrywają: Obszar gospodarki żywnościowej Obszar nauk o środowisku Obszar nauk ekonomiczno-społecznych

SGGW dla biznesu Jednostki związane z obszarem gospodarki żywnościowej: - Wydział Rolnictwa i Biologii - Wydział Nauk o Zwierzętach - Wydział Medycyny Weterynaryjnej - Wydział Technologii Żywności - Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

SGGW dla biznesu Jednostki związane z obszarem nauk o środowisku: Wydział Leśny Wydział Inżynierii i Kształtowania Środowiska Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Wydział Technologii Drewna Wydział Inżynierii Produkcji

SGGW dla biznesu Jednostki związane z obszarem nauk ekonomiczno-społecznych: Wydział Ekonomiczno-Rolniczy Wydział Nauk Humanistycznych

Oferta badawcza SGGW

Badania dla biznesu SGGW prowadzi wielokierunkową działalność naukowo-badawczą skierowaną szczególnie na gospodarkę żywnościową Wiele tematów badawczych realizujemy we współpracy z innymi uczelniami w kraju i za granicą, jednostkami PAN i instytucjami resortowymi

Najważniejsze obszary badawcze Wpływ czynników zewnętrznych na środowisko obszarów wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem środowiska glebowego Doskonalenie metod produkcji roślin z uwzględnieniem zintegrowanej ochrony Architektura krajobrazu – integracja i ocena wartości przyrodniczych, kulturowych i społecznych w środowisku człowieka

Najważniejsze obszary badawcze Ochrona i inżynieria środowiska oraz techniczna infrastruktura terenów niezurbanizowanych Mechanizmy biologicznej regulacji rozwoju i wzrostu zwierząt oraz roślin Doskonalenie metod diagnostyki, terapii i zapobiegania chorobom zwierząt i roślin Technologie wytwarzania nowoczesnej żywności – żywność wygodna, funkcjonalna i modyfikowana genetycznie

Najważniejsze obszary badawcze Podstawy doskonalenia genetycznego oraz biotechnologii roślin i zwierząt Żywienie oraz racjonalne użytkowanie zwierząt Marketing, ekonomika, zarządzanie i organizacja firm oraz przedsiębiorstw Rozwój nowych technologii w aspekcie energooszczędnych i proekologicznych modeli gospodarki

Najważniejsze obszary badawcze Uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia poszczególnych kategorii grup społeczno-zawodowych ludności Nowe technologie konserwacji w przemyśle drzewnym Ochrona zdrowia zwierząt domowych i gospodarskich

Oferta szkoleniowa SGGW

Przykładowe szkolenia realizowane poza systemem studiów dziennych na Wydziale Rolnictwa i Biologii Uproszczenia w uprawie roli i roślin (Zakład Ogólnej Uprawy Roli i Roślin) Podstawy gleboznawstwa – degradacja i ochrona gleb (Zakład Gleboznawstwa) Techniki analiz chemiczno-rolniczych i środowiskowych (Zakład Chemii Rolniczej)

Przykładowe szkolenia realizowane poza systemem studiów dziennych na Wydziale Nauk o Zwierzętach Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji drobiu nieśnego i brojlerów (Zakład Hodowli Drobiu) Ochrona zdrowia zwierząt. Racjonalizacja wykorzystania podstawowych czynników produkcji jagniąt rzeźnych zgodnie z wymogami UE (Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska)

Oferta analityczna SGGW

Wybrane jednostki zaplecza laboratoryjnego Certyfikowane laboratorium Katedry Maszyn Rolniczych i Leśnych (Wydział Inżynierii Produkcji Akredytowane laboratorium Diagnostyki Zdrowotnej (badania jakości sensorycznej oraz zawartości wybranych składników w żywności i w tkankach) – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji

Wybrane jednostki zaplecza laboratoryjnego Laboratorium mikrobiologiczne - Wydział Technologii Żywności Laboratorium suszarnicze – Wydział Inżynierii Produkcji Certyfikaty dotyczące pojedynczych stanowisk badawczych i urządzeń badawczo- pomiarowych

Centrum Analityczne SGGW Centrum Analityczne SGGW – laboratorium badawcze akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji, Nr akredytacji AB jest jednostką ogólnouczelnianą, pełniącą rolę centralnego laboratorium uczelnianego.

Centrum Analityczne SGGW szeroki zakres analiz fizykochemicznych:analiz fizykochemicznych wody gleby materiałów roślinnych tkanek zwierzęcych pasz artykułów spożywczych szkolenia z zakresu systemów zarządzania w laboratorium, ISO 9001, HAACP

Centrum Analityczne SGGW konsultacje w zakresie metodyki badań podstawowych i stosowanych, obserwacje z użyciem elektronowych mikroskopów transmisyjnych i skaningowych badanie składu pierwiastkowego, także mikropróbek, wykonywanie map rozkładu pierwiastków, przygotowanie preparatów.

W najbliższym czasie planujemy dalszy rozwój zaplecza laboratoryjnego Utworzenie centrum badań jakości wody Budowa nowych laboratoriów i pracowni Doposażanie istniejących obiektów

SGGW dla biznesu – ważniejsze jednostki usługowe Klinika Małych Zwierząt – usługi weterynaryjne Klinika Koni Stacja Kontroli Pojazdów SGGW – usługi z zakresu diagnostyki pojazdów mechanicznych Centrum Analityczne SGGW – usługi w zakresie analiz fizykochemicznych oraz elektronowej mikroskopii transmisyjnej Zespół szkoleniowo-konferencyjny Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Rogowie

SGGW dla biznesu – ważniejsze jednostki usługowe Laboratoria wydziałowe świadczące usługi w zakresie badań w obszarze bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska Pole doświadczalne w Wilanowie wyposażone w nowoczesny obiekt przechowalniczy (KAiULO) Inne

Dziękuję za uwagę