KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
2 Oferta badawcza i szkoleniowa SGGW
Studia w SGGW Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego jest uczelnia kształcącą młodzież na potrzeby zrównoważonego rozwoju przestrzeni przyrodniczej naszego kraju. Uczelnię charakteryzuje duże zróżnicowanie kierunków – od przyrodniczych, poprzez techniczne, medyczne, ekonomiczne, do humanistycznych.
SGGW – nowoczesna uczelnia z tradycjami 25 tys. studentów 1200 wykładowców 12 wydziałów 25 kierunków studiów 6 kierunków międzywydziałowych 60 specjalności
Współpraca międzynarodowa SGGW współpracuje z 170 partnerami zagranicznymi na wszystkich kontynentach Uczestniczymy w wielu programach międzynarodowych oraz rozwijamy współpracę edukacyjną i badawczą Obecnie realizujemy ponad 20 projektów w ramach funduszy strukturalnych (ZPORR, SPO RZL, SPO WKP)
SGGW dla biznesu
Jednostki SGGW swą działalnością pokrywają: Obszar gospodarki żywnościowej Obszar nauk o środowisku Obszar nauk ekonomiczno-społecznych
SGGW dla biznesu Jednostki związane z obszarem gospodarki żywnościowej: - Wydział Rolnictwa i Biologii - Wydział Nauk o Zwierzętach - Wydział Medycyny Weterynaryjnej - Wydział Technologii Żywności - Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
SGGW dla biznesu Jednostki związane z obszarem nauk o środowisku: Wydział Leśny Wydział Inżynierii i Kształtowania Środowiska Wydział Ogrodnictwa i Architektury Krajobrazu Wydział Technologii Drewna Wydział Inżynierii Produkcji
SGGW dla biznesu Jednostki związane z obszarem nauk ekonomiczno-społecznych: Wydział Ekonomiczno-Rolniczy Wydział Nauk Humanistycznych
Oferta badawcza SGGW
Badania dla biznesu SGGW prowadzi wielokierunkową działalność naukowo-badawczą skierowaną szczególnie na gospodarkę żywnościową Wiele tematów badawczych realizujemy we współpracy z innymi uczelniami w kraju i za granicą, jednostkami PAN i instytucjami resortowymi
Najważniejsze obszary badawcze Wpływ czynników zewnętrznych na środowisko obszarów wiejskich ze szczególnym uwzględnieniem środowiska glebowego Doskonalenie metod produkcji roślin z uwzględnieniem zintegrowanej ochrony Architektura krajobrazu – integracja i ocena wartości przyrodniczych, kulturowych i społecznych w środowisku człowieka
Najważniejsze obszary badawcze Ochrona i inżynieria środowiska oraz techniczna infrastruktura terenów niezurbanizowanych Mechanizmy biologicznej regulacji rozwoju i wzrostu zwierząt oraz roślin Doskonalenie metod diagnostyki, terapii i zapobiegania chorobom zwierząt i roślin Technologie wytwarzania nowoczesnej żywności – żywność wygodna, funkcjonalna i modyfikowana genetycznie
Najważniejsze obszary badawcze Podstawy doskonalenia genetycznego oraz biotechnologii roślin i zwierząt Żywienie oraz racjonalne użytkowanie zwierząt Marketing, ekonomika, zarządzanie i organizacja firm oraz przedsiębiorstw Rozwój nowych technologii w aspekcie energooszczędnych i proekologicznych modeli gospodarki
Najważniejsze obszary badawcze Uwarunkowania sposobu żywienia i stanu odżywienia poszczególnych kategorii grup społeczno-zawodowych ludności Nowe technologie konserwacji w przemyśle drzewnym Ochrona zdrowia zwierząt domowych i gospodarskich
Oferta szkoleniowa SGGW
Przykładowe szkolenia realizowane poza systemem studiów dziennych na Wydziale Rolnictwa i Biologii Uproszczenia w uprawie roli i roślin (Zakład Ogólnej Uprawy Roli i Roślin) Podstawy gleboznawstwa – degradacja i ochrona gleb (Zakład Gleboznawstwa) Techniki analiz chemiczno-rolniczych i środowiskowych (Zakład Chemii Rolniczej)
Przykładowe szkolenia realizowane poza systemem studiów dziennych na Wydziale Nauk o Zwierzętach Prowadzenie i rozwój gospodarstw specjalizujących się w produkcji drobiu nieśnego i brojlerów (Zakład Hodowli Drobiu) Ochrona zdrowia zwierząt. Racjonalizacja wykorzystania podstawowych czynników produkcji jagniąt rzeźnych zgodnie z wymogami UE (Zakład Higieny Zwierząt i Środowiska)
Oferta analityczna SGGW
Wybrane jednostki zaplecza laboratoryjnego Certyfikowane laboratorium Katedry Maszyn Rolniczych i Leśnych (Wydział Inżynierii Produkcji Akredytowane laboratorium Diagnostyki Zdrowotnej (badania jakości sensorycznej oraz zawartości wybranych składników w żywności i w tkankach) – Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Wybrane jednostki zaplecza laboratoryjnego Laboratorium mikrobiologiczne - Wydział Technologii Żywności Laboratorium suszarnicze – Wydział Inżynierii Produkcji Certyfikaty dotyczące pojedynczych stanowisk badawczych i urządzeń badawczo- pomiarowych
Centrum Analityczne SGGW Centrum Analityczne SGGW – laboratorium badawcze akredytowane przez Polskie Centrum Akredytacji, Nr akredytacji AB jest jednostką ogólnouczelnianą, pełniącą rolę centralnego laboratorium uczelnianego.
Centrum Analityczne SGGW szeroki zakres analiz fizykochemicznych:analiz fizykochemicznych wody gleby materiałów roślinnych tkanek zwierzęcych pasz artykułów spożywczych szkolenia z zakresu systemów zarządzania w laboratorium, ISO 9001, HAACP
Centrum Analityczne SGGW konsultacje w zakresie metodyki badań podstawowych i stosowanych, obserwacje z użyciem elektronowych mikroskopów transmisyjnych i skaningowych badanie składu pierwiastkowego, także mikropróbek, wykonywanie map rozkładu pierwiastków, przygotowanie preparatów.
W najbliższym czasie planujemy dalszy rozwój zaplecza laboratoryjnego Utworzenie centrum badań jakości wody Budowa nowych laboratoriów i pracowni Doposażanie istniejących obiektów
SGGW dla biznesu – ważniejsze jednostki usługowe Klinika Małych Zwierząt – usługi weterynaryjne Klinika Koni Stacja Kontroli Pojazdów SGGW – usługi z zakresu diagnostyki pojazdów mechanicznych Centrum Analityczne SGGW – usługi w zakresie analiz fizykochemicznych oraz elektronowej mikroskopii transmisyjnej Zespół szkoleniowo-konferencyjny Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej w Rogowie
SGGW dla biznesu – ważniejsze jednostki usługowe Laboratoria wydziałowe świadczące usługi w zakresie badań w obszarze bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska Pole doświadczalne w Wilanowie wyposażone w nowoczesny obiekt przechowalniczy (KAiULO) Inne
Dziękuję za uwagę