Ramowe założenia realizacji programu pt. "Trzymaj Formę„ 2009/2010 Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna Promocja Zdrowia i Oświata Zdrowotna Kamień Pomorski 07.12. 2009roku
Poprawa sposobu odżywiania młodzieży Trzymaj Formę I. CEL GŁÓWNY: Poprawa sposobu odżywiania młodzieży
Trzymaj Formę II. CELE SZCZEGÓŁOWE: Zwiększenie wiedzy w zakresie znaczenia zbilansowanej diety i aktywności fizycznej. Dostarczenie wiedzy i umiejętności korzystania z informacji zamieszczonych na opakowaniach produktów spożywczych. Kształtowanie postaw i zachowań w zakresie prawidłowego żywienia i uprawiania aktywności fizycznej. Rozszerzenie asortymentu sklepików szkolnych o zalecane produkty. Propagowanie zdrowego stylu życia w szkole, w domu i środowisku pozaszkolnym.
Trzymaj Formę III. ADRESACI PROGRAMU: uczniowie szkół podstawowych (klas V-VI) uczniowie szkół gimnazjalnych (klas I-III) ich rodzice i opiekunowie
Trzymaj Formę IV. UCZESTNICY PROGRAMU: dyrekcje szkół, nauczyciele, społeczność szkolna pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania władze wojewódzkie i lokalne oraz inni wg możliwości i potrzeb środowiskowych
Trzymaj Formę CZAS TRWANIA PROGRAMU: 3 lata: IV edycja – rok szkolny 2009/2010 V edycja – rok szkolny 2010/2011 VI edycja – rok szkolny 2011/2012
Trzymaj Formę VI. ORGANIZATORZY PROGRAMU: GŁÓWNY INSPEKTORAT SANITARNY STOWARZYSZENIE „POLSKA FEDERACJA PRODUCENTÓW ŻYWNOŚCI” ZWIĄZEK PRACODAWCÓW
Trzymaj Formę VII. KOORDYNATORZY PROGRAMU: poziom wojewódzki – Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne poziom powiatowy – Powiatowe Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne poziom szkolny – szkoły podstawowe i gimnazjalne
Trzymaj Formę VIII. PARTNERZY PROGRAMU: Instytut Żywności i Żywienia Ministerstwo Edukacji Narodowej Ministerstwo Sportu i Turystyki Instytut Matki i Dziecka Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie Akademia Wychowania Fizycznego w Warszawie
Trzymaj Formę IX. MATERIAŁY I POMOCE NAUKOWE: poradnik dla szkolnych koordynatorów programu, nauczycieli/pielęgniarek środowiska szkolnego materiały dla młodzieży i rodziców dotyczące zbilansowanej diety i znaczenie aktywności fizycznej plakat piramida zdrowia internetowa interaktywna strona edukacyjna (treści programowe, gry, na wirtualnych produktach informowanie o znakowaniu żywności)
Trzymaj Formę dalsze zapotrzebowanie: materiały zawierające wymagania higieniczno-sanitarne dla obiektów żywieniowych w szkołach zalecenia dietetyczne dla młodzieży szkolnej przykładowe jadłospisy dla uczniów w szkołach z wyceną szacunkowych kosztów poszczególnych jadłospisów artykuły spożywcze zalecane do sprzedaży w sklepikach szkolnych
Trzymaj Formę X. TREŚCI PROGRAMOWE: Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta Piramida zdrowia – bloki produktów rozkład produktów w ciągu dnia oraz % dobowego zapotrzebowania na energię dzienne zalecenia żywieniowe dla młodzieży rola podstawowych składników odżywczych zasady zdrowego żywienia (10 zasad) alternatywne sposoby żywienia na przykładzie diety wegetariańskiej
Trzymaj Formę Żywienie młodzieży – zbilansowana dieta Zaburzenia stanu zdrowia: otyłość nadwaga niedobór masy ciała anoreksja, bulimia, - pomoc specjalistyczna Wybrane elementy edukacji konsumenckiej: prawa konsumenta znakowanie produktów żywnościowych wartością odżywczą
Trzymaj Formę Aktywność fizyczna Znaczenie aktywności fizycznej dla zdrowia: pożądana aktywność fizyczna dla dzieci i młodzieży test wydolności fizycznej (ćwiczenia) test sprawności fizycznej (ćwiczenia)
Trzymaj Formę Przykłady z omówieniem metodycznym: ćwiczenia mięśni brzucha ćwiczenia mięśni bioder ćwiczenia mięśni grzbietu ćwiczenia mięśni klatki piersiowej ćwiczenia oddechowe ćwiczenia utrzymywania poprawnej postawy ciała ćwiczenia marszu Piśmiennictwo uzupełniające
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: Przedstawienie oferty programowej kolejnym szkołom w 16 województwach. 3 200 szkołach gimnazjalnych 1 800 szkołach podstawowych (V-VI) Wykonawcy WSSE PSSE
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: 2. Sporządzenie zapotrzebowania na materiały edukacyjne Wykonawcy WSSE PSSE
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: 3. Opracowanie bazy szkół uczestniczących w I V edycji programu Wykonawcy PIS 4. Wydanie materiałów programowych i dystrybucja do 16 WSSE (IV edycja) Wykonawcy PIS, GIS, PFPŻ, 5. Kontynuacja i rozszerzenie współpracy na poziomie wojewódzkim i lokalnym Wykonawcy WSSE,PSSE
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: 6. Doskonalenie wojewódzkich i powiatowych koordynatorów programu w Państwowej Inspekcji Sanitarnej Wykonawcy: GIS, MEN, Min. Sportu Stowarzyszenie PFPŻ ZP Specjaliści i eksperci Partnerzy programu
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: 7. Przygotowanie i doskonalenie szkolnych koordynatorów programu i innych przedstawicieli środowiska szkolnego oraz lokalnego Wykonawcy: WSSE PSSE Regionalni i lokalni partnerzy
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: 8. Dostarczenie materiałów edukacyjnych do szkół. Wykonawcy: PSSE 9. Prowadzenie działań edukacyjnych skierowanych do młodzieży i rodziców w szkołach i środowiskach lokalnych. Realizacja programu w szkołach Nauczyciele Pielęgniarki środowiska nauczania i wychowania Eksperci z zewnątrz
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: 10. Prowadzenie edukacji młodzieży i rodziców w szkołach (konkurs na scenariusze zajęć i tworzenie prozdrowotnych warunków w szkołach). Wykonawcy: Nauczyciele szkolni Pielęgniarki środowiska szkolnego Eksperci z zewnątrz
Trzymaj Formę XI. METODYKA REALIZACJI PROGRAMU: 11. Prowadzenie działań informacyjno-edukacyjnych w środkach masowego przekazu oraz organizowanie imprez masowych w środowiskach lokalnych Wykonawcy: PIS Partnerzy Realizatorzy programu 12. Nadzorowanie i monitorowanie przebiegu programu oraz wsparcie realizatorów programu.
(na poziomie szkolnym, powiatowym, wojewódzkim krajowym): Trzymaj Formę XII. PODSUMOWANIE I OCENA REALIZACJI PROGRAMU (na poziomie szkolnym, powiatowym, wojewódzkim krajowym): 1. Dokonywanie corocznego podsumowania i oceny każdej edycji programu z uwzględnieniem następujących danych: Liczby placówek biorących udział w programie Liczby uczniów objętych edukacją Liczby rodziców objętych edukacją Zakresu prowadzonej edukacji Uzyskanych efektów w zmianie żywienia uczniów w szkołach; asortymentu produktów żywnościowych w sklepikach szkolnych, stołówkach, barach itp. Wyniki ankiety ewaluacyjnej ze szkół biorących udział w programie realizacji działań programowych Pozyskanie lokalnych partnerów, sojuszników, darczyńców na rzecz
Trzymaj Formę XII. PODSUMOWANIE I OCENA REALIZACJI PROGRAMU Wykonawcy: Dyrekcje i szkolni koordynatorzy Kierownicy stołówek szkolnych, ajenci zbiorowego żywienia Rady Rodziców, Rady Szkoły, Komitety Rodzicielskie Pielęgniarki środowiska szkolnego Władze samorządowe Państwowa Inspekcja Sanitarna
Trzymaj Formę XII. PODSUMOWANIE I OCENA REALIZACJI PROGRAMU 2. Udoskonalenie wersji programu do kolejnej edycji. Wykonawcy: PIS PFPŻ wraz partnerami Realizatorzy programu
Dziękuję za uwagę