Dieta -bezpieczna czy groźna?

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
autor: Katarzyna Jakubek kl. II „c”
Advertisements

Skutki niewłaściwego odżywiania
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Podstawowe składniki odżywcze
[Aleksander Dziedzic]
Skutki złego odżywiania.
Co oznacza BMI ? Body Mass Index (ang. wskaźnik masy ciała, w skrócie BMI; inaczej wskaźnik Queteleta II) – współczynnik powstały przez podzielenie masy.
Skutki złego odżywiania się
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Piramida zdrowego żywienia
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
PRZYCZYNY I SKUTKI NIEUZASADNIONEGO ODCHUDZANIA SIĘ
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
WPŁYW ODŻYWIANIA NA ORGANIZM
Czy zdrowo odżywiamy sie?
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
POLACY a problemy z masą ciała
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Co jedzą uczniowie naszej szkoły i co z tego wynika?
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
ZDROWY STYL ŻYCIA.
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
IDEALNA WAGA Ile powinien ważyć człowiek? Nie ma na to pytanie jednej, gotowej odpowiedzi. Są za to przeróżne wzorce i internetowe kalkulatory, podające.
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Co podać dziecku na talerzu ?
Jak powinniśmy się odżywiać?
Choroby związane ze złym odżywianiem się mają wiele przyczyn.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
„Owoce i warzywa w szkole’’
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zaburzenia odżywiania
Poznajemy składniki żywności.
Zasady Zdrowego żywienia.
Otyłość.
Witaminy Jakub Dorobisz.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
Niewłaściwe odżywianie i jego skutki.
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
1.Konserwanty w pożywieniu
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Grupy produktów żywnościowych i ich Wartość odżywcza.
… BO WIEM CO JEM !!!!!. NAJPIERW SIĘ PRZEDSTAWIMY: TO MY : ATRUR I DAWID.
Prowadzimy zdrowy styl życia Dobre rady związane ze zdrowym stylem życia.
Zdrowe Żywienie Człowieka
JEŚĆ ZDROWIEJ WIEDZIEĆ WIĘCEJJ ŻYĆ DŁUŻEJ !. Ogólnopolska Konferencja Warszawa r.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
Poznajemy składniki pokarmu.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
WIEDZIEĆ WIĘCEJ JEŚĆ ZDROWIEJ ŻYĆ DŁUŻEJ !.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
1 Sole Mineralne  P.
Zapis prezentacji:

Dieta -bezpieczna czy groźna?

1. Zasady prawidłowego odżywiania się. 2. Dieta. 3. Skutki złej diety.

1. Zasady prawidłowego odżywiania się.

Pokarm – budulec i źródło energii - białka - jednym z najważniejszych składników organizmów są białka, białka mogą być dla organizmu źródłem energii, gdy brakuje w nim cukrów i tłuszczów, zbudowane są z aminokwasów. - węglowodany - dostarczają energię, takie jak glukoza, która jest cukrem prostym, najbogatszym źródłem węglowodanów jest pokarm roślinny, głównie owoce, warzywa, ziarna zbóż

- witaminy - Biorą one udział w licznych procesach przebiegających w organizmie i regulują ich szybkość Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - są magazynowane w organizmie, ich nadmiar powoduje groźne zatrucia i uszkodzenia wątroby. Witaminy rozpuszczalne w wodzie – nie są magazynowane w organizmie, dlatego ich nadmiar nie jest dla nas groźny, niebezpieczny dla zdrowia jest jedynie ich niedobór

- tłuszcze - są materiałem budulcowym, wchodzą na przykład w skład błon komórkowych, stanowią również materiał zapasowy, zwierząt są przechowywane przede wszystkim w komórkach tkanki tłuszczowej, które chronią narządy wewnętrzne przed urazami oraz utratą ciepła - sole mineralne - są one ważnym składnikiem budulcowym oraz biorą udział w regulacji procesów zachodzących w komórkach Makroelementy - czyli pierwiastki występujące w dużej ilości które pełnią funkcje budulcowe i są niezbędne do funkcjonowania komórek. Mikroelementy - występujące w małej ilości, które wchodzą w skład enzymów i wpływają na przebieg wielu reakcji chemicznych

Podział produktów żywnościowych: - ze względu na skład chemiczny; białkowe, tłuszczowe, węglowodanowe, witaminowe - ze względu na pochodzenie; roślinne, zwierzęce - ze względu na wartości odżywcze; budulcowe, energetyczne, regulujące

2. Dieta.

Czym jest dieta? Dieta to inaczej specjalny sposób odżywiania się, który określa ilość przyjmowanych pokarmów i płynów. Ma ona znaczenie lecznicze i profilaktyczne. Szczególnie musi być przestrzegana przez chorych ludzi. Dietetyka to nauka o prawidłowym i racjonalnym żywieniu.

Podstawy diety odchudzającej: - węglowodany - stanowią dla organizmu podstawowe źródło energii, możemy podzielić je na proste i złożone - białka - pełnią funkcję budulcową, wysokie porcje białek mogą podnieść poziom podstawowej przemiany materii nawet o 40 %. - tłuszcze - odpowiadają one m.in. za stan włosów i paznokci. Ich brak powoduje między innymi ich łamliwość.

Rodzaje diet: dieta 1000 kalorii dieta szwedzka dieta cukrzycowa dieta Kwaśniewskiego dieta antyzaparciowa dieta Montignac dieta kapuściana dieta bezglutenowa dieta owocowo-warzywna dieta optymalna dieta jogurtowa dieta wiosenna dieta grupy krwi dieta Gersona dieta Mayra dieta south beach dieta Hollywoodzka dieta 13. dniowa dieta kopenhaska dieta wątrobowa dieta Atkinsa dieta oczyszczająca dieta niełączenia

Czekolada pomaga w odchudzaniu Czekolada pomaga w odchudzaniu. Czekolada poprawia nastrój, przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości. Takie właściwości czekolady pomagają przeprowadzić skuteczną kurację odchudzającą bez obniżenia nastroju. Jak pokazują badania, najlepsza porcja czekolady to około 7,5g dziennie, czyli 2-3 kostki czekolady ciemnej, najlepiej 20-30 min przed głównym posiłkiem.

Efekt JO-JO. Efektem jo-jo nazywamy wahania masy (wagi) ciała polegające na następującym kolejno po sobie chudnięciu i tyciu. Kto jest zagrożony efektem jo-jo? Ludzie, w rodzinach których występuje otyłość; stosujący niewłaściwe metody odchudzania.

3. Skutki złej diety.

Bulimia Jest to choroba o podłożu psychicznym. Zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Do najczęstszych zachowań należą: wywoływanie wymiotów, głodówki, użycie diuretyków, środków przeczyszczających, wykonywanie lewatyw, nadmierne ćwiczenia fizyczne.

Anoreksja Jest to choroba o podłożu psychicznym. Objawia się silną obawą przed utyciem prowadzącą do unikania jedzenia. Osoby chore postrzegają siebie jako dużo grubsze i brzydsze niż są w rzeczywistości. Często też stwierdzają, że są syte, zanim zaczną jeść. Anoreksja może przebiegać przewlekle z okresami remisji i nawrotami oraz jako jeden rzut choroby.

Miażdżyca Przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie, tętnicach wieńcowych i mózgowych, rzadziej w tętnicach kończyn. Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną stwardnienia tętnic.

Otyłość Patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.

Osteoporoza Stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania. Osteoporoza występuje najczęściej u kobiet po menopauzie.

Kamica nerkowa Choroba polegająca na powstawaniu tzw. złogów, czyli kamieni żółciowych w drogach żółciowych. Kamienie mogą być pojedyncze lub mnogie. Kamica pęcherzyka żółciowego prowadzi często do jego przewlekłego zapalenia. Kamica przewodów żółciowych może powodować ich częściowe lub całkowite zatkanie.

Wykonali: Kornelia Mucha Angelika Jaworska Aneta Krysa Patryk Machlarz