Dieta -bezpieczna czy groźna?
1. Zasady prawidłowego odżywiania się. 2. Dieta. 3. Skutki złej diety.
1. Zasady prawidłowego odżywiania się.
Pokarm – budulec i źródło energii - białka - jednym z najważniejszych składników organizmów są białka, białka mogą być dla organizmu źródłem energii, gdy brakuje w nim cukrów i tłuszczów, zbudowane są z aminokwasów. - węglowodany - dostarczają energię, takie jak glukoza, która jest cukrem prostym, najbogatszym źródłem węglowodanów jest pokarm roślinny, głównie owoce, warzywa, ziarna zbóż
- witaminy - Biorą one udział w licznych procesach przebiegających w organizmie i regulują ich szybkość Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach - są magazynowane w organizmie, ich nadmiar powoduje groźne zatrucia i uszkodzenia wątroby. Witaminy rozpuszczalne w wodzie – nie są magazynowane w organizmie, dlatego ich nadmiar nie jest dla nas groźny, niebezpieczny dla zdrowia jest jedynie ich niedobór
- tłuszcze - są materiałem budulcowym, wchodzą na przykład w skład błon komórkowych, stanowią również materiał zapasowy, zwierząt są przechowywane przede wszystkim w komórkach tkanki tłuszczowej, które chronią narządy wewnętrzne przed urazami oraz utratą ciepła - sole mineralne - są one ważnym składnikiem budulcowym oraz biorą udział w regulacji procesów zachodzących w komórkach Makroelementy - czyli pierwiastki występujące w dużej ilości które pełnią funkcje budulcowe i są niezbędne do funkcjonowania komórek. Mikroelementy - występujące w małej ilości, które wchodzą w skład enzymów i wpływają na przebieg wielu reakcji chemicznych
Podział produktów żywnościowych: - ze względu na skład chemiczny; białkowe, tłuszczowe, węglowodanowe, witaminowe - ze względu na pochodzenie; roślinne, zwierzęce - ze względu na wartości odżywcze; budulcowe, energetyczne, regulujące
2. Dieta.
Czym jest dieta? Dieta to inaczej specjalny sposób odżywiania się, który określa ilość przyjmowanych pokarmów i płynów. Ma ona znaczenie lecznicze i profilaktyczne. Szczególnie musi być przestrzegana przez chorych ludzi. Dietetyka to nauka o prawidłowym i racjonalnym żywieniu.
Podstawy diety odchudzającej: - węglowodany - stanowią dla organizmu podstawowe źródło energii, możemy podzielić je na proste i złożone - białka - pełnią funkcję budulcową, wysokie porcje białek mogą podnieść poziom podstawowej przemiany materii nawet o 40 %. - tłuszcze - odpowiadają one m.in. za stan włosów i paznokci. Ich brak powoduje między innymi ich łamliwość.
Rodzaje diet: dieta 1000 kalorii dieta szwedzka dieta cukrzycowa dieta Kwaśniewskiego dieta antyzaparciowa dieta Montignac dieta kapuściana dieta bezglutenowa dieta owocowo-warzywna dieta optymalna dieta jogurtowa dieta wiosenna dieta grupy krwi dieta Gersona dieta Mayra dieta south beach dieta Hollywoodzka dieta 13. dniowa dieta kopenhaska dieta wątrobowa dieta Atkinsa dieta oczyszczająca dieta niełączenia
Czekolada pomaga w odchudzaniu Czekolada pomaga w odchudzaniu. Czekolada poprawia nastrój, przyspiesza metabolizm i daje uczucie sytości. Takie właściwości czekolady pomagają przeprowadzić skuteczną kurację odchudzającą bez obniżenia nastroju. Jak pokazują badania, najlepsza porcja czekolady to około 7,5g dziennie, czyli 2-3 kostki czekolady ciemnej, najlepiej 20-30 min przed głównym posiłkiem.
Efekt JO-JO. Efektem jo-jo nazywamy wahania masy (wagi) ciała polegające na następującym kolejno po sobie chudnięciu i tyciu. Kto jest zagrożony efektem jo-jo? Ludzie, w rodzinach których występuje otyłość; stosujący niewłaściwe metody odchudzania.
3. Skutki złej diety.
Bulimia Jest to choroba o podłożu psychicznym. Zaburzenie odżywiania charakteryzujące się napadami objadania się, po których występują zachowania kompensacyjne. Do najczęstszych zachowań należą: wywoływanie wymiotów, głodówki, użycie diuretyków, środków przeczyszczających, wykonywanie lewatyw, nadmierne ćwiczenia fizyczne.
Anoreksja Jest to choroba o podłożu psychicznym. Objawia się silną obawą przed utyciem prowadzącą do unikania jedzenia. Osoby chore postrzegają siebie jako dużo grubsze i brzydsze niż są w rzeczywistości. Często też stwierdzają, że są syte, zanim zaczną jeść. Anoreksja może przebiegać przewlekle z okresami remisji i nawrotami oraz jako jeden rzut choroby.
Miażdżyca Przewlekła choroba, polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych w błonie wewnętrznej i środkowej tętnic, głównie w aorcie, tętnicach wieńcowych i mózgowych, rzadziej w tętnicach kończyn. Miażdżyca jest najczęstszą przyczyną stwardnienia tętnic.
Otyłość Patologiczne nagromadzenie tkanki tłuszczowej w organizmie, przekraczające jego fizjologiczne potrzeby i możliwości adaptacyjne, mogące prowadzić do niekorzystnych skutków dla zdrowia. Za otyłość uważa się stan, w którym tkanka tłuszczowa stanowi więcej niż 20% całkowitej masy ciała u mężczyzn oraz 25% u kobiet.
Osteoporoza Stan chorobowy charakteryzujący się postępującym ubytkiem masy kostnej, osłabieniem struktury przestrzennej kości oraz zwiększoną podatnością na złamania. Osteoporoza występuje najczęściej u kobiet po menopauzie.
Kamica nerkowa Choroba polegająca na powstawaniu tzw. złogów, czyli kamieni żółciowych w drogach żółciowych. Kamienie mogą być pojedyncze lub mnogie. Kamica pęcherzyka żółciowego prowadzi często do jego przewlekłego zapalenia. Kamica przewodów żółciowych może powodować ich częściowe lub całkowite zatkanie.
Wykonali: Kornelia Mucha Angelika Jaworska Aneta Krysa Patryk Machlarz