Wykorzystywanie roślin w życiu człowieka

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Roladki z piersi z żurawiną, bazylią i orzechami
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Podstawowe składniki odżywcze
„WYKORZYSTANIE ZIÓŁ I PRZYPRAW
Rośliny oleiste, włókniste, używki
[Aleksander Dziedzic]
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CUKRY.
Poznajemy składniki żywności !
Rośliny uprawne i chwasty
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
GÓRSKA ŁĄKA W NASZYCH GÓRACH ZWANA JEST HALĄ.
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
Bez białka nie ma ciałka!.
AKADEMIA ZDROWEGO PRZEDSZKOLAKA „ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY”
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Rośliny lecznicze Dawid Przewor 4,,d’’.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
Biopaliwa Energia Odnawialna.
BIOPALIWA.
Biomasa Biomasa to najstarsze i najszerzej współcześnie wykorzystywane odnawialne źródło energii. Jest to cała istniejąca na Ziemi materia organiczna,
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA
Tego potrzebuje Twoje dziecko. Czym jest Pinky? Bogaty naturalny suplement diety dla dzieci zawierający witaminy i minerały. Może zwiększyć ochronę organizmu.
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
EKOSYSTEM POLA UPRAWNEGO
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Orange Smak słodko-kwaśny. Nadają się do bezpośredniego spożycia na surowo. Są powszechnie stosowane w produkcji soków owocowych. Gatunki.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
ENERGIA Z ROŚLIN ROŚLINY ENERGETYCZNE
Wykorzystywanie roślin przez człowieka
Drzewa.
ZASTOSOWANIE ORGANIZMÓW
Owoce i warzywa. Owoce i warzywa są bardzo zdrowe dla
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
ZASTOSOWANIE ROŚLIN W ŻYCIU CZŁOWIEKA
Poznajemy składniki żywności.
Znaczenie ziół dla człowieka
Polisacharydy.
Bez białka nie ma ciałka!.
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Szkoła Podstawowa im. M. Konopnickiej w Sławęcinie
Autorzy: Adrianna Przybylska
WARZYWA OKOPOWE Rośliny okopowe, rośliny polowe
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
BIOMASA - ZIELONA ENERGIA
Za i przeciw biopaliwom
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Prezentuje: Zuzanna Orszulik
Węglowodany Właściwości funkcjonalne
Zioła w kuchni Radek Kmiotek IVa SP 28 Wrocław Zioła Przypraw używa się od setek lat. Egzotyczne przyprawy przywędrowały do Europy dzięki zamorskim wyprawom.
Wpływ składników żywności na organizm
Zdrowe Żywienie Człowieka
oliwą Oliwka jest mało wymagająca, odporna na suszę: rośnie na ubogich glebach, ale jest wrażliwa na mróz. Jest długowieczna- niekiedy spotyka się drzewa.
Temat: Zioła lecznicze i przyprawy.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
Choroba prostaty a dieta
Na zdrówko Na zdrówko dobra to rada - dużo owoców zajadaj! W owocach są witaminki - są to zdrowia okruszynki.
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Warzywa Magdalena Regulska Kamil Zawadzki Łukasz Kędziński.
WAKACJE 2013.
Chemia w organizmie człowieka
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
FUTURE OF RENEWABLE ENERGY.
Zapis prezentacji:

Wykorzystywanie roślin w życiu człowieka

Znaczenie roślin w życiu człowieka. : Człowiek wykorzystuje rośliny na różne sposoby: 1. Jako pokarm 2. Materiały i surowce przemysłowe 3. Źródło substancji leczniczych 4. A także do upiększania swojego otoczenia i kształtowania środowiska. Znaczenie roślin w życiu człowieka. : - dostarczają energii - są wykorzystywane do produkcji tkanin, papieru oraz w budownictwie - dostarczają skrobi, cukru, tłuszczów, witamin, soli mineralnych i błonnika - są wykorzystywane jako przyprawy - mają lecznicze właściwości - są uprawiane ze względu na walory estetyczne Przegorzan

Praktyczne wykorzystanie roślin – leczenie i kosmetyka Wiele roślin ma działanie lecznicze. Od wielu pokoleń przeróżne rośliny i zioła są wykorzystywane jako źródło substancji leczniczych. W przeróżnych kremach możemy spotkać wyciągi z aloesu, które mają działanie łagodzące i kojące. Pokrzywa, choć większość ludzi jej nie lubi, bardzo dobrze oczyszcza skórę i polecana jest w szczególności tłustej cery. Kolejnym znanym nam ziołem jest rumianek, który jest stosowany szeroko w lecznictwie, z powodu swojego łagodnego działania. Niektóre rośliny dodaje się również do kąpieli w celach leczniczych oraz relaksacyjnych. Do inhalacji parowych stosuje się między innymi : - kwiaty i lipy i pokrzywę, w celu osiągnięcia efektu oczyszczającego - pokrzywę i rozmaryn - aby wykorzystać działanie pobudzające - lawendę, melisę, miętę okrągłolistną i zieloną, płatki róży, rumianek, trybulę i tymianek - aby osiągnąć efekt uśmierzający i oczyszczający. Niektóre rośliny i zioła nadają się również do pielęgnacji włosów, na przykład.: - korzeń łopianu, żywokost, kwiat czarnego bzu, prawoślaz lekarski, pietruszkę, szałwię, pokrzywę zwyczajną, w szczególności do włosów suchych - nagietek, skrzyp, sok z cytryny, melisę, lawendę, miętę, rozmaryn, krwawnik pospolity do włosów tłustych Działanie przeciw-łupieżowe wykazują takie rośliny, jak łopian, rumianek, czosnek, cebula, pietruszka, rozmaryn, pokrzywa zwyczajna czy macierzanka, natomiast kocimiętka, rumianek i żywokost łagodzą podrażnienia skóry. Możliwe jest także nadanie sztywności i połysku włosom, w szczególności dzięki nagietkowi, skrzypowi, kwiatowi lipy czy nasturcji. Z kolei do rozjaśniania włosów nadaje się rumianek. Kwitnący rozmaryn lekarski Aloes lekarski

Rośliny jako pokarm Około 10 tysięcy lat temu nad rzekami południowej Azji zaczęto uprawiać pierwsze rośliny. Do najważniejszych roślin uprawnych należą te, które dostarczają skrobi. Stanowią podstawę pożywienia dla ludzi i zwierząt hodowlanych. Skrobi dostarczają : - pszenica - żyto - jęczmień - owies - kukurydza - ryż z obszarów tropikalnych - ziemniaki - gryka - maniok - banany Do roślin magazynujących cukier zalicza się : - burak cukrowy - trzcina cukrowa Wiele roślin dostarcza również tłuszczów. Bogate w nie nasiona są wytwarzane poprzez : - rzepak - słonecznik - len Do owoców zawierających tłuszcze należą : - śliwka - palma kokosowa - palma oleista W codziennej diecie człowieka nie może zabraknąć warzyw i owoców, ponieważ zawierają cenne witaminy, sole mineralne i błonnik, które regulują pracę organizmu. Oliwki Rzepak

Rośliny dostarczają energii Drewno jest wykorzystywane jako opał i materiał budulcowy. Jako materiał energetyczny zużywa się także uboczne produkty rolnictwa i przemysłu : * słomę * siano * trociny A także mało wymagające rośliny sadzone na plantacjach : * wierzbę energetyczną * trzcinę Dzięki nim podczas spalania mniej zanieczyszczamy środowisko niż węgiel, olej opałowy i są tańsze o 30%. Nie nadające się do spożycia ziarno zbóż oraz słoma mogą także być materiałem opałowym. Dają tyle samo energii co węgiel, a są 10 razy tańsze. Wierzba wiciowa - energetyczna Słoma.

Rośliny jako surowce przemysłu włókienniczego i chemicznego Do najstarszych roślin dostarczających włókien należy len. Już około 3000 lat przed naszą erą uprawiano tą roślinę w środkowej Europie. Następną rośliną dostarczającą włókien jest bawełna. Surowiec przemysłowy stanowią włoski otaczające nasiona. Obecnie prowadzi się badania, które pozwolą wykorzystać bogate w białka nasiona bawełny jako pokarm dla ludzi. Gdyby badania zakończyły się sukcesem to dzięki tej roślinie można by wyżywić dodatkowo 500 milionów ludzi. Drewno drzew oraz włókna roślinne składają się głównie z celulozy. Ten związek chemiczny jest cennym surowcem do wyrobu między innymi.: - papieru - sztucznego jedwabiu - lakierów Celulozę pozyskuję się nie tylko z drzew ale także z lnu, trzciny oraz słomy. Len Bawełna

Rośliny jako „ozdoba” Wiele ludzi wykorzystuje rośliny do celów ozdobnych. Ozdabiają nimi m.in.. : - mieszkania - ogrody Są także rośliny wodne, które służą to ozdabiania akwarium lub oczek wodnych. Ludzie sądzą, że na widok nawet najmniejszej rośliny od razu w pomieszczeniu lub w ogrodzie robi się ciepło i przyjemnie. Zawilec japoński

CIEKAWOSTKI Burak cukrowy 1. Burak cukrowy pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Początkowo był uprawiany jako roślina warzywna i paszowa. W 1747 roku burak zawierał około 1,5 % cukru. W wyniku doboru do uprawy roślin o najsłodszych korzeniach już w 1786 roku buraki zawierały około 5% cukru. Uprawiane dzisiaj mają około 20% tej substancji. 2. Pospolite rośliny są źródłem wielu cennych substancji. Do takich roślin należą na przykład cebula i wierzba. Cebula jest uprawiana już od 6 tysięcy lat i nie występuje w stanie dzikim. Jest cennym warzywem. Zawiera cukry, sole mineralne, witaminy, a także substancje bakteriobójcze (tzw. fitoncydy). Od dawna była używana do leczenia oparzeń, szkorbutu i przeziębień. Dziś stanowi surowiec do produkcji leków. Z kolei kora wierzby zawiera tę samą substancję co aspiryna – kwas acetylosalicylowy. Tabletki aspiryny oraz napar z wierzby leczą przeziębienia i ból głowy. cebula 3. Najdroższą przyprawą świata jest szafran. Ten ciemnopomarańczowy barwnik jest uzyskiwany z suszonych pręcików i znamion uprawnego krokusa. Pół kilograma tej przyprawy pozyskuje się z 70 tysięcy kwiatów. Szafran jest używany głównie do barwienia i jako aromat do ciast. Szafran

Koniec !