Alicja Suchorab Agnieszka Sajda

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
B. Analiza jakościowa posiłków
Advertisements

DIETOPROFILAKTYKA OTYŁOŚCI Centrum Rozwoju i Terapii HARMONIA Poradnia Dietetyczna BeneTe.
Grupa III – Dziennik pokładowy
ENGLISH AROUND THE WORLD
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
W poszukiwaniu ewolucji…
DIETETYCY ..…W AKCJI.
Co słychać Panie Darwinie?
Od pierwszego krzyku do …
Jak cało i zdrowo przyszedłem na świat
Zdrowa żywność Opracowała: Edyta Misiak.
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
ANNE FRANK WebQuest dla uczniów klasy III gimnazjum
Czy należy bać się GMO?.
Zanim zjem pomyślę....
"Szkoła dobrych praktyk" w Zespole Szkół Nr 1 w Puławach
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Ten WebQuest przeznaczony jest dla uczniów klas VI szkoły podstawowej
Światowy dzień żywności
Anna Gadomska Szkoła Podstawowa Nr 79 Łódź
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
1.
Czy zdrowo odżywiamy sie?
„ Sejm dzieci i młodzieży ”
„Jak żywią się Polacy?” Anna Prochera kl. IIc.
WebQuest dla klasy III szkoły podstawowej Wędrówka po Będzinie
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Warzywa i owoce, czyli to co reguluje moje moce.
Wiem, co jem?! Webquest dla uczniów klasy VI szkoły podstawowej
Opracowała Agnieszka Balcerak
Opis działania programu ,,Zlicz kalorie”
„Trzymaj Formę!” To program edukacyjny promujący zdrowy styl życia oparty na prawidłowym odżywianiu i aktywności fizycznej. Odżywianie jest jednym z istotniejszych.
Krzysztof Skuza Mikołaj Sarzyński
Zdrowe Odżywianie.
Jak powinniśmy się odżywiać?
JESTEŚ TYM CO JESZ Kuba Stoliński IVc.
ODNAWIALNE ŹRÓDŁA ENERGII
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
PODSUMOWANIE II EDYCJI PROGRAMU „TRZYMAJ FORMĘ” w powiecie giżyckim
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Znaczenie produktów zbożowych
Segreguję i Ziemię ratuję!
ZDRZZDZZ ZZ ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowie to najważniejsze z dóbr, jakie posiadamy, a podstawowym warunkiem, aby czuć się pełnym sił witalnych, cieszyć się dobrą kondycją i chronić się.
Magdalena Krzysztofik Katarzyna Krawiec Angelika Dorosz Matthew Witek
Zdrowy styl życia.
Szkoła Promująca Zdrowie
WebQuest Jestem ptakiem
WebQuest Król Maciuś I miał na imię Janusz
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Przewodnik po porcjach czyli co, jak i ile jeść?
Żywienie a zdrowie Żywienie dzieci Mgr inż. Iwonna Niegowska
Prezentacja dla klasy I gimnazjum
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Gimnazjum im. Mikołaja Kopernika w Kątach Wrocławskich 2010/2011 koordynator projektu: Agnieszka Lewandowska.
Jem zdrowo.
WebQuest Michał Polak Adam Glegoła Żaneta Koszczol Monika Świątek
„8 LISTOPADA-DZIEŃ ZDROWEGO ŚNIADANIA
Przygotował: Kamil Smoliński klasa 3E
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Dietetyk Zawód przyszłości .
Co rozumiemy przez zdrowy tryb życia i odżywiania się?
BĄDŹ AKTYWNYY! TRZYMAJ FORME! Około 60% Polaków deklaruje, że modyfikacja diety to najczęściej wprowadzana przez nich zmiana. Jednak tym, co przemawia.
Klaudia: - lat 28, - waga 51 kg, - wzrost 168 cm, - jest alergikiem, - nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, - instruktorka.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
Zmień złe nawyki na lepsze zamienniki.
« Szlachetne zdrowie-czy wiesz co jesz ? » WebQuest w ramach edukacji zdrowotnej Autor: Marta GAMBUTO.
Zapis prezentacji:

Alicja Suchorab Agnieszka Sajda DIETETYCY ..…W AKCJI Alicja Suchorab Agnieszka Sajda

ZAWARTOŚĆ PREZENTACJI Wprowadzenie Zadania Proces Źródła Ewaluacja Uwagi Poradnik nauczyciela

WPROWADZENIE Zdrowe odżywianie nie jest już tylko modą ale stylem życia. Nasza dieta powinna być dostosowana do aktywności fizycznej, trybu życia, płci, wieku, ale przede wszystkim stanu zdrowia. Tu zaczyna się wasze zadanie! Przez jeden dzień jesteście dietetykami w poradni dietetycznej dla osób z różnymi dolegliwościami . Opracujcie dietę dla konkretnej osoby. Musicie skoncentrować się na poniższych zasadach: Co jeść nie przekraczając zalecanej normy kalorii – czyli ile jeść? Jak dopasować codzienny jadłospis do piramidy żywieniowej – czyli co jeść? W jaki sposób dostosować dietę do stanu zdrowia – czyli czego nie jeść?

ZADANIA Pracujecie w 5-osobowych grupach. Na wykonanie zadania macie 3 tygodnie. Konsultacje wg ustaleń. Zbieracie informacje, opracowujecie dane, czego efektem będzie prezentacja Power Point zawierająca: Obliczenie wskaźnika BMI Opracowanie ogólnych zaleceń dietetycznych uwzględniających chorobę danej osoby, jej tryb życia, wiek, płeć, czynnik BMI Opracowanie diety na jeden dzień (5 posiłków) dla wybranej osoby wg schematu: Śniadanie I Śniadanie II Obiad (2 dania) Podwieczorek Kolacja Długość trwania prezentacji nie powinna przekraczać 10 minut. UWAGI Przy układaniu diety uwzględnijcie stan zdrowia, zapotrzebowanie kaloryczne zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania ( piramida żywieniowa), BMI pacjenta.

PROCES W każdym zespole wybierzcie: LIDERA – koordynuje działania jest odpowiedzialny za przedstawienie prezentacji multimedialnej MATEMATYK – oblicza BMI, oblicza kaloryczność pokarmów, określa dzienne zapotrzebowanie kaloryczne danego pacjenta LEKARZ – określa zalecenia pod kątem stanu zdrowia pacjenta DIETETYK – przygotowuje dietę na jeden dzień uwzględniając zalecenia LEKARZA GRAFIK – tworzy prezentację w POWER POINT Gotowe zadanie powinno zawierać : Wskaźnik BMI pacjenta Zalecenia dietetyczne dla danej osoby Dietę dla danego pacjenta z uwzględnieniem jej kaloryczności

OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY I: Tomek: lat 25, waga 105 kg, wzrost 170 cm, choruje na cukrzycę od 5 lat, informatyk OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY II: Anna: lat 65, waga 62 kg, wzrost 170 cm, choruje na osteoporozę, emerytka opiekująca się wnukami OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY III: Klaudia: lat 28, waga 51 kg, wzrost 168 cm, jest alergikiem, nie toleruje białek zwierzęcych w związku z tym jest wegetarianką, instruktorka fitness OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY IV: Michał: lat 35, waga 71 kg, wzrost 165 cm, chory na wrzody żołądka, makler giełdowy OPIS PRZYPADKU PACJENTA DLA GRUPY V: Kuba: lat 15, waga 65, wzrost 170, nadpobudliwy - ADHD, gimnazjalista, aktywnie trenuje piłkę nożną

ŹRÓDŁA INTERNETOWE http://wiem.onet.pl/ http://encyklopedia.pwn.pl/ http://pl.wikipedia.org/wiki/ http://zdrowezywienie.w.interia.pl/zasady.htm http://www.twojadieta.info/artykul/bialko/ http://zdrowezywienie.w.interia.pl/tluszcze.htm http://zdrowezywienie.w.interia.pl/weglowodany.htm http://www.dieta.boo.pl/weglowodany.php

INNE ŹRÓDŁA Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy? Biernat Jadwiga, Mikołajczak Jolanta, Wyka Joanna, wyd. MEDPHARM 2005 Żywienie w osteoporozie Zofia Wieczorek – Chełmińska, wyd. PZWL 2007 Kuchnia alergików Barbara Jakimowicz-Klein, wyd. ASTRUM 2006 Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego Zofia Wieczorek-Chełmińska, wyd. PZWL 2008 Dieta w ADHD Ewa Fidler, czasopismo VITALIA 24.03.2011

EWALUACJA Każda z wyżej wymienionych grup będzie miała wystawioną ocenę zgodnie z kryteriami zawartymi w tabeli. Taką samą ocenę otrzymają wszyscy uczniowie zespołu. Ważna jest ilość włożonej pracy, jak również ogólne wrażenie.  PUNKTACJA 0-3 niedostateczny 4-5 dopuszczający 6-8 dostateczny 9-11 dobry 12-14 bardzo dobry 15 celujący

Niepoprawnie obliczony wskaźnik BMI Wymagania Podstawowe PKT Rozszerzające Dopełniające Wykraczające TREŚĆ PREZENTACJI Wskaźnik BMI Zalecenia dietetyczne Dieta Brak wskaźnika BMI Brak zaleceń Brak diety Niepoprawnie obliczony wskaźnik BMI Niepoprawne zalecenia Nieoprawna dieta 1 Mały błąd w obliczeniach wskaźnika BMI Poprawne zalecenia Poprawna dieta bez uwzględnienia kaloryczności 2 Poprawnie obliczony wskaźnik BMI Poprawne szczegółowe zalecenia Poprawna dieta wg kaloryczności 3   STYL I FORMA PREZENTACJI W POWER POINT Brak prezentacji multimedialnej Mało ciekawa prezentacja Ciekawa prezentacja, dobry styl Bardzo ciekawa prezentacja, oryginalny styli interesujący sposób UMIEJĘTNOŚĆ WSPÓŁPRACY W GRUPIE I ZAANGAŻO-WANIE Brak współpracy, brak zaangażowania Praca indywidualna słabe zaangażowanie Dobra współpraca nierównomierne zaangażowanie Doskonała współpraca i zaangażowanie całej grupy

UWAGI Jesteście grupą, która lubi poznawać coś nowego. Dlatego mam nadzieję, że ta forma poznawania nowych informacji spodobała się Wam. Pamiętajcie nie sztuką jest tylko najeść się, ale sztuką jest tak jeść się, aby czuć się zawsze zdrowo. Wykonując ten projekt poznaliście szczegółowo zagadnienia  związane z dopasowaniem diety do potrzeb organizmu. Myślę, że wnioski z tej lekcji mogą stać się przyczyną waszych nowych poszukiwań.

PORADNIK NAUCZYCIELA Projekt „Dietetycy w akcji" może być wykorzystany na lekcji biologii lub na zajęciach technicznych w gimnazjum. Może być również pomysłem na projekt gimnazjalny.