Funkcje składników pokarmowych

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Różne oblicza cukru.
Advertisements

Zdrowe żywienie Tomasz Gradys Kl.2a.
Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
Zdrowo się odżywiamy Opracowała: Klasa 0.
PODSTAWY ŻYWIENIA W SPORCIE
SŁODKI NAŁÓG - GORZKA ZAPŁATA
Budowa serca.
[Aleksander Dziedzic]
Poznajemy składniki żywności !
Indeks glikemiczny.
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
Zdrowe Odżywianie Kto Nie Je Kapusty Ten Ma Brzuszek Pusty
Bez białka nie ma ciałka!.
PANI KatarzynY Kondaszuk
Pierwiastki występujące w człowieku
Autorzy: Natalia GÓRAS i Patrycja BONGILAJ
No to Zaczynamy…. No to Zaczynamy… Co to jest indeks glikemiczny?? Indeks glikemiczny (IG) to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
Biologia jako nauka eksperymentalna
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Światowy dzień żywności
Miejsce żywienia w procesie treningowym.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
Zdrowe odżywianie.
1.
Przepływ pokarmu przez układ pokarmowy
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Białka W diecie człowieka.
Batony Natural Balance AKADEMIAWELLNESS MODUŁ PRODUKTOWY
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWY STYL ŻYCIA.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
ABC – zdrowego odżywiania
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Trzymaj formę!!! Projekt wykonali: Aleksandra Auguścik Marcin Grzegrzak Bartosz Koryś Weronika Kiraga.
Dietetyka Krzysztof Przeradzki.
Zdrowe odżywianie.
Witam Państwa bardzo serdecznie.
Zdrowy styl życia.
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
PIRAMIDA ŻYWIENIA Piramida przedstawia zasady prawidłowego odżywiania. Informuje o tym, ile porcji różnych grup produktów powinno znaleźć się w posiłkach,
WYNIKI ANKIET I TESTÓW WYNIKI ANKIET I TESTÓW KLAUDIA KRZYŻAŃSKA, KL.IIIF GIMNAZJUM NR14 BYTOM.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski informatyka +
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Poznajemy składniki żywności.
Śniadanie klasa II Zespół Szkolno-Gimnazjalny w Żędowicach.
Bez białka nie ma ciałka!.
Ś NIADANIE DAJE MOC 8 listopada 2011 r. KLASA IIIA ZESPÓŁ SZKOLNO – PRZEDSZKOLNY W SĘPOPOLU.
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Skąd człowiek czerpie energię ? 1.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Poznajemy składniki pokarmu.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Najważniejszy posiłek dnia
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Chemia w organizmie człowieka
Zapis prezentacji:

Funkcje składników pokarmowych Energetyczna (węglowodany, tłuszcze) Budulcowa (białka, minerały) Regulacyjna (białka, witaminy, minerały, sterydy)

Wydatki energetyczne organizmu człowieka Metabolizm podstawowy 50-80% Wysiłek fizyczny 10-40% Trawienie i przyswajanie pokarmu 10%

Udział składników pokarmowych w pokryciu potrzeb energetycznych człowieka węglowodany 55-60% tłuszcze 30% białka 10-14%

Indeks glikemiczny pokarmów (IG) - procent wzrostu poziomu glukozy we krwi po spożyciu 50 g węglowodanów zawartych w danym produkcie w stosunku do wzrostu stężenia cukru po spożyciu 50 g czystej glukozy (100%) Glikemiczność pokarmu opisuje szybkość pobierania zawartej w pokarmie energii przez organizm Pokarm niskokaloryczny może mieć wysoki IG Pokarm wysokokaloryczny może mieć niski IG Pokarm o niskim IG daje energię na dłuższy czas, uczucie sytości pojawia się wolniej i dłużej trwa Pokarm o wysokim IG daje „szybką energię”, która starcza na krótko i powoduje szybki powrót uczucia głodu

Wysoki IG (>70) gwałtowny wzrost poziomu glukozy  wyrzut insuliny  spadek poziom cukru (hipoglikemia)  głód Produkty o wysokim IG sprzyjają tyciu: wywołują głód (częste jedzenie) działają anabolicznie (duże skoki poziomu insuliny, która aktywuje procesy neolipogenezy - tworzenia tłuszczy - głównie z dostarczanych węglowodanów) Niski IG (<50) powolny i niewielki wzrost poziomu glukozy  niewielki wyrzut insuliny Przetwarzanie produktów żywnościowych (obróbka termiczna) podwyższa ich indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny pokarmów wysoki średni niski GLUKOZA 100 ZIEMNIAKI PIECZONE 92 RYŻ GOTOWANY 87 POPCORN 86 FRYTKI 85 PIECZYWO CHRUPKIE 83 CHLEB RAZOWY 76 ZIEMNIAKI GOTOWANE 73 BAGIETKA 72 BANANY 72 NAPOJE ENERGETYCZNE 70 BURAKI GOTOWANE 69 BIAŁE PIECZYWO 67 BATON MARS 69 MIÓD NATURALNY 67 LODY 66 RODZYNKI 64 HERBATNIKI 64 CZEKOLADA 64 MANDARYNKI 61 ŚLIWKI 58 OTRĘBY OWSIANE 58 BRZOSKWINIE 55 SOK JABŁKOWY 50 KASZA GRYCZANA 45 SPAGHETTI AL DENTE 38 JOGURT OWOCOWY 35 GROCH 32 ZUPA POMIDOROWA 32 MORELE SUSZONE 30 MARCHEW SUROWA 28 MLEKO PEŁNE 27 KASZA PERŁOWA 25 SOCZEWICA 25 WIŚNIE 24 CZERESNIE 22 POMIDORY 20 SOJA 18 JOGURT NATURALNY 14 ORZESZKI ZIEMNE 14 OGÓRKI ZIELONE 12

Aminokwasy - w białkach występuje około 20 aminokwasów - aminokwasy „nie niezbędne” (endogenne) - organizm może wytworzyć z innych aminokwasów - aminokwasy „niezbędne” (egzogenne) - muszą być dostarczone z pokarmem - wszystkie aminokwasy egzogenne obecne są w pokarmach zwierzęcych - odpowiednie łączenie pokarmów roślinnych zapewnia podaż wszystkich aminokwasów egzogennych

ciężar ciała (kg) / wzrost2(m) BMI (Body Mass Index) ciężar ciała (kg) / wzrost2(m) np. 56/1,732 = 18,7 BMI<20 NIEDOWAGA 20<BMI<25 NORMA 25<BMI<30 NADWAGA BMI>30 OTYŁOŚĆ

Inne składniki pokarmu Makroelementy: Ca, Cl, K, Na, P, S, Mg - funkcje budulcowe, metaboliczne, osmotyczne Mikroelementy: Fe, Co, Cu, Mn, Se, Ni, Zn, Cr, Si, F, J... - funkcje regulacyjne, Fe - składnik hemoglobiny Witaminy: A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E, H, K, PP - funkcje regulacyjne, przeciwutleniacze

Ca2+ - 2% masy ciała człowieka - wchodzi w skład kości i zębów - uczestniczy w przewodzeniu impulsów nerwowych - uczestniczy w skurczu mięśnia - reguluje przepuszczalność błon komórkowych - uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi - reguluje rytm pracy serca - wchodzi w skład enzymów

W pokarmie mogą być obecne także substancje przeciwodżywcze (antynutrienty): - alkaloidy - glikozydy - olejki i żywice - kwas szczawiowy - inhibitory trypsyny - substancje o działaniu hormonalnym - antywitaminy