Trzymaj Formę! - wprowadzenie

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
WROCŁAWSKA SIEĆ SZKÓŁ PROMUJĄCYCH ZDROWIE
Advertisements

Projekt „5 razy dziennie warzywa i owoce”
VII edycja programu edukacyjnego pt. „Trzymaj Formę!”
Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!”
SZKOŁA PROMUJĄCA ZDROWIE „Moja kolorowa szkoła”
Profilaktyka otyłości w działaniach Ministra Zdrowia
Narodowy Plan Działań Na Rzecz Dzieci
Młodszy asystent Sekcji Promocji Zdrowia
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Przedmiot: Medycyna Rodzinna, Wydział LEkarski II UM Poznan, VI rok
Prezentacja dla uczniów gimnazjum
pod hasłem Jesień pełna zdrowia
Projekt NPE Najzdrowszy Powiat Europy (NPE)
PROGRAM OWOCE I W SZKOLE. To program unijny, zaproponowany przez Komisję Europejską. Ma na celu zachęcanie młodych ludzi do wyrabiania sobie dobrych nawyków.
PROGRAM EDUKACYJNY „TRZYMAJ FORMĘ” ZESPÓŁ SZKÓŁ NR 1
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA DZIECI I MŁODZIEŻY W WIEKU SZKOLNYM
Wspieranie świadomych i prozdrowotnych wyborów przez konsumentów w Polsce na przykładzie programu „Wiem, co wybieram” Wojciech Tomczak kierownik ds. PR.
mgr rekreacji ruchowej
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
TRZYMAJ FORMĘ.
TYTUŁ : SZKOŁA PRZYJAZNA ŻYWIENIU I AKTYWNOŚCI FIZYCZNEJ
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
ZDROWIE TO NAJCENNIEJSZY DAR mgr Anna Sierecka
„Dlaczego warto być aktywnym fizycznie?”
Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych na lata
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Dbaj o zdrowie, jak bogowie.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
Opracowała Agnieszka Balcerak
Żelazne zasady zdrowego żywienia
Jak powinniśmy się odżywiać?
Wychowanie fizyczne w ZSOiZ w Bolesławcu
W trosce o zdrowie.
Rok szkolny 2011/2012.
Gimnazjum nr 1 w Reszlu w roku szkolnym 2007/2008.
Szkoła Promująca Zdrowie
Czym jest zdrowie?.
ROLA SZKOŁY W PROFILAKTYCE OTYŁOŚCI
PODSUMOWANIE PRZEBIEGU III EDYCJI Konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia „Trzymaj Formę!” (rok szkolny 2013/2014) Warszawa, 27 sierpnia 2014.
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA MŁODZIEŻY
Szkoła Promująca Zdrowie
ZAŁOŻENIA OGÓLNE DO REALIZACJI IX edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” Warszawa, 27 sierpnia 2014.
EDUKACJA ZDROWOTNA W SZKOŁACH PONADGIMNAZJALNYCH W POLSCE
KIK 34 - Szwajcarsko-Polski Program Współpracy
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Deklaracja Wiedeńska Żywienie i Choroby Niezakaźne Zdrowie 2020
Zalecenia żywieniowe w prewencji chorób układu krążenia. dr n. med
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Zasady prawidłowego żywienia
”Choroby układu krążenia jako problem zdrowia publicznego w woj
Szkolenie krajowe dotyczące wprowadzenia programu edukacyjnego Warszawa, Państwowa Inspekcja Sanitarna Polska Federacja Producentów Żywności.
Żywienie dzieci w wieku szkolnym
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
ZDROWE ŁÓDZKIE Plan działań z zakresu profilaktyki chorób i promocji zdrowia dla województwa łódzkiego.
AHA Czy terapia grupowa może pomóc w promowaniu zdrowia w chorobach układu krążenia? Michał Chudzik
Szkoła Podstawowa im. Piotra Wysockiego w Dropiu.
Śląska Sieć Szkół Promujących Zdrowie. Postawa prawna edukacji prozdrowotnej i promocji zdrowia Podstawę prawną programów z zakresu edukacji prozdrowotnej.
Realizacja programu owoce w szkole Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego we Wrocławiu.
Trzymaj Formę!-II edycja Zofia LIPKA – koordynator programu “Trzymaj Formę!”
Oddział Promocji Zdrowia i Oświaty Zdrowotnej WSSE Gorzów Wlkp.
Żeby zdrowym być….
10 FAKTÓW NA TEMAT CUKRZYCY. Ok. 347 mln ludzi na świecie ma cukrzycę. 1 Istnieje rosnąca globalna epidemia cukrzycy, u której podłoża leży szybki przyrost.
Zdrowe Żywienie Człowieka
PROJEKT EDUKACYJNY „Żyj zdrowo”. ZDROWO ” „ŻYJ ZDROWO” CELE PROJEKTU Edukacja w zakresie trwałego kształtowania prozdrowotnych nawyków wśród młodzieży.
AKTYWNOŚĆ FIZYCZNA Uczniowie klasy VI.
Największe osobiste korzyści z uczestnictwa w projekcie – opinie dyrektorów lub wicedyrektorów szkół projektowych Opracowanie: Mariola Jarmołowicz.
Jak zdrowo się odżywiać?
ZESPÓŁ DS. PROMOCJI ZDROWIA
Otyłość jest jednym z większych wyzwań globalnych XXI wieku
BEZPIECZNA SZKOŁA+ 20 marca 2018 r..
Zapis prezentacji:

Trzymaj Formę! - wprowadzenie Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Radomiu Trzymaj Formę! - wprowadzenie Katarzyna Baćmaga – Kierownik Sekcji OZ i PZ Radom 30.11.2009 r.

Uzasadnienie dla programu: Szkoła – jest siedliskiem, na którym spoczywa obowiązek i odpowiedzialność za prowadzenie i efekty edukacji zdrowotnej dzieci i młodzieży. Argumenty: każde dziecko ma prawo do edukacji zdrowotnej, podobnie jak do nauki pisania i czytania w szkole istnieje możliwość systematycznej, zaplanowanej edukacji Model edukacji zdrowotnej „klasyczny” – zorientowany na profilaktykę I 0 tj. kształtowanie właściwych postaw i zachowań

Uzasadnienie dla programu: Zdrowie - jako wartość uniwersalna uznany jako jeden z „filarów” programu dydaktyczno – wychowawczego. Jest nieodłącznym warunkiem osiągnięć szkolnych.

Uzasadnienie dla programu: Zdrowe żywienie i aktywność fizyczna są obecnie traktowane łącznie jako: podstawowe elementy prozdrowotnego stylu życia sposób zapobiegania wielu chorobom ważny element postępowania terapeutycznego „Ruch jest w stanie zastąpić prawie wszystkie leki, ale wszystkie leki razem wzięte nie zastąpią ruchu.” Wojciech Oczko XVI wiek

Czynniki warunkujące zdrowie jednostki według koncepcji „pól zdrowia” Trochę statystyki: Wyliczono, iż około 40 jednostek chorobowych lub zaburzeń w stanie zdrowia jest spowodowanych: niezadowalającą jakością żywności złym żywieniem małą aktywnością Czynniki warunkujące zdrowie jednostki według koncepcji „pól zdrowia”

Geneza dla programu: Rekomendacje: WHO, UNESCO, UNICEF od 2003 r. - działa Platforma Unii Europejskiej d/s Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia od 2005 r. - działa Ogólnopolska Platforma d/s Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia

Geneza dla programu: od XII.2005 r. – Komisja Europejska (na bazie prowadzonych prac badawczych na terenie wielu państw) przyjęła dokument : „Zielona Księga – Promowanie Zdrowego żywienia i aktywności fizycznej: europejski wymiar zapobiegania nadwadze, otyłości i chorobom przewlekłym”. Zwrócono w niej szczególną uwagę na dzieci i młodzież w wieku szkolnym. W odpowiedzi na tę inicjatywę został wdrożony w kl. V i VI szkół podstawowych oraz w klasach I – III w gimnazjach ogólnopolski program „TRZYMAJ FORMĘ”

Geneza dla programu: Planowany na lata 2007 – 2015 r. Narodowy Program Zdrowia, projekt Rady Ministrów (Nr 90/2007 z dn. 15.V.2007 r.) określa cele, z którymi skorelowana jest realizacja programu „Trzymaj Formę”. III cel operacyjny - Poprawa sposobu żywienia ludności i jakości zdrowotnej żywności oraz zmniejszenie otyłości IV cel operacyjny – Zwiększenie aktywności fizycznej ludności

III cel operacyjny Oczekiwane efekty: spadek zawartości tłuszczu w diecie, tak aby stanowił on mniej niż 30 % wartości energetycznej zwiększenie spożycia ryb wzrost spożycia: Owoców, warzyw Roślin strączkowych Produktów pełnoziarnistych Przetworów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu zmniejszenie spożycia cukru i soli kuchennej

III cel operacyjny Zadania: Upowszechnienie zasad prawidłowego żywienia (w szkołach) Upowszechnianie wiedzy o składzie i wartości odżywczej produktów żywnościowych oraz o znakowaniu żywności w celu umożliwienia konsumentom świadomego wyboru

III cel operacyjny Oczekiwane korzyści zdrowotne: Zmniejszenie ryzyka i częstości występowania przewlekłych chorób niezakaźnych, żywieniozależynych i związanych z niewłaściwą jakością zdrowotną żywności

IV cel operacyjny Oczekiwane efekty: zaangażowanie w różne formy aktywności ruchowej o określonej intensywności i częstotliwości w czasie wolnym, co najmniej u 60 % dzieci i młodzieży Zadanie: wprowadzanie atrakcyjnych form motywowania dzieci i młodzieży do aktywności fizycznej oraz kształtowanie nawyków jej utrzymania

IV cel operacyjny Oczekiwane korzyści zdrowotne: zwiększenie poziomu sprawności i wydolności fizycznej zmniejszenie powszechności występowania: otyłości chorób układu ruchu chorób układu krążenia

Dziękuję za uwagę