Wirtualna izba pamięci szkoły im. SW.kingi w janczowej

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Modułowy system oświetlenia LED
Advertisements

PSZCZOŁY.
HISTORIA DRZEWKA BOŻONARODZENIOWEGO
Zaprawy murarskie i tynkarskie - co warto o nich wiedzieć
Wirtualne Muzeum Staroci – narzędzia rolnicze
Projekt „AS KOMPETENCJI’’
Zapis danych.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
-Elementy do przenoszenia ruchu obrotowego -Sprzęgła
PIERÓG BIŁGORAJSKI.
WYKONAŁA KLASA V SZKOŁA PODSTAWOWA W PARCHOWIE.
PODSTAWOWY ZESTAW KOMPUTEROWY
Jak oszczędzać energię?
Azbest Wielkie zagrożenie.
SKANOWANIE.
Narodowe potrawy Wielkiej Brytanii
Budowa komputera.
Szkoła Podstawowa w Milejowie
Zwierzęta hodowane przez lasowiaków
Masa uszczelniająca SKD
Historia zegara-jak dawniej mierzono czas?
NARZĘDZIA ROLNICZE W BOGDAŃCU KIEDYŚ I DZIŚ
Zajęcia pozalekcyjne Kształtuję swoją przyszłość realizowane w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Lidzki W M 2009.
Pożyteczne wskazówki podczas podnoszenia i przenoszenia ciężkich przedmiotów Zasady BHP.
Przedmioty codziennego użytku wsi polskiej XIX – XX wieku.
Środki czystości.
Prezentacja niniejsza zawiera wybrane fotografie z ekspozycji muzeum rolnictwa w Sitnie przedstawiające m in.: maszyny rolnicze, narzędzia, środki transportu,
Wynalazki Zdjęcia i grafiki: Fotolia.com.
Kuchenka mikrofalowa.
Budowa Komputera.
Jak na co dzień ułatwiamy sobie pracę
Wycieczka do Muzeum Rolnictwa w Śreniawie r.
Ruch – jako zjawisko przyrodnicze
Mechanika i fizyka w pracy Lasowiaka
Odkurzacz To jeden z najczęściej kupowanych produktów AGD firmy ELDOM.
Gaz ~ Co to jest ? ~ Gaz ziemny występuje jako składnik towarzyszący ropie naftowej lub niezależnie od niej, w okolicach, w których nie stwierdza się.
Krajobraz i jego elementy
Nośniki informacji i akcesoria komputerowe
MIĘDZYWYDZIAŁOWE STUDIUM PEDAGOGICZNE
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
ZBOŻA ZJADAMY ENERGIĘ Z NICH MAMY PRZEDSZKOLE NR 4 W DĄBROWIE GÓRNICZEJ.
JAK TO Z OŚWIETLENIEM BYŁO....
Wyk. Monika Markuntowicz IIIB
Masło Ewelina Waliczek.
Z komputerem przez wieki
Masło masło masło Marzena Bryja.
do żarówki energooszczędnej
Lekcja fizyki: W poszukiwaniu maszyn prostych
Maszyny proste.
Dawne zawody Praca towarzyszy człowiekowi od początku dziejów, jest elementem otaczającej nas rzeczywistości. Zmiany dotyczące wykonywanych zawodów są.
 Składniki:  45 dag ciemnej czekolady  28 dag masła  6 jajek  6 łyżek miodu  42 dag cukru pudru  6-7 dag wiórków kokosowych  28 dag mąki Glazura:
DRUK WYPUKŁY Prezentacja dla klas VI SP i I-III Gim.
Największe źródło energii na świecie
ZDUN ZAPOMNIANE ZAWODY BUDOWLANE
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Kuchnia polska.
Podręczny sprzęt gaśniczy
Podróże po świecie Smaki Europy.
WIRTUALNE MUZEUM.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników warunkujących dobry stan zdrowia dziecka, jego zdolności uczenia się i ilość aktywności ruchowej.
Praca towarzyszy człowiekowi od początku dziejów, aby przetrwać człowiek musiał wytwarzać różne przedmioty. W zależności od swoich uzdolnień jeden człowiek.
Prezentuje: Zuzanna Orszulik
Potrawy wigilijne cz r.. Wykonawcy: Alicja Kruk i Dominik Jeziorski kl. 5.
Klawiatura Definicja klawiatury Klawiatura to uporządkowany zestaw klawiszy służący do ręcznego sterowania urządzeniem lub ręcznego wprowadzania.
Maszyny rolnicze Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
„PUSTYNIE LODOWE”.
HAMUCLE.
STREFY KRAJOBRAZOWE SAWANNY. PO Ł O Ż ENIE STREFY Sawanny występują na znacznych obszarach Afryki i Ameryki Południowej na północ i południe od strefy.
Potrawy w Polsce 1.
PRĄD ELEKTRYCZNY Bartosz Darowski.
Zapis prezentacji:

Wirtualna izba pamięci szkoły im. SW.kingi w janczowej

Sala

Bukłak Bukłak – naczynie ze skóry zwierzęcej, w kształcie worka, służące do przewożenia w podróży lub transporcie handlowym wody, wina, mleka. Dawniej powszechnie używany przez ludy stepowe, od których przejęli je Słowianie.

Cepy Cep – narzędzie rolnicze do ręcznego młócenia zboża. Młócono trzymając cep za dzierżak i uderzając bijakiem w rozłożone na klepisku (lub innym twardym płaskim podłożu) zboże. Młócący musiał tak uderzać cepem, aby za każdym razem bijak uderzał całą swoją długością o podłoże, na którym leżało zboże (w przeciwnym przypadku pojawiały się znaczne siły reakcji na dzierżak oraz mogło nastąpić zgniatanie ziaren).

Chabuś Wiklinowy koszyk, z charakterystycznym uchwytem do noszenia zwanym obąkiem. Służył do zbierania ziemniaków, owoców w sadzie. Niejednokrotnie zastępował siatkę na zakupy. Gospodyni w takim koszyku zanosiła do pola obiad w czasie natężonych prac polowych np: we żniwa. Teraz podobne koszyki zabiera się z wyżywieniem na piknik.

Sierp Sierp – najstarsze z ręcznych narzędzi rolniczych, które człowiek wymyślił specjalnie do prac żniwnych. Zbudowane jest z ostrza o mocno zakrzywionym kształcie, będącym fragmentem obwodu koła lub elipsy i drewnianej rękojeści. Część tnąca znajduje się na stronie wewnętrznej łuku.

Chomąto Chomąto – rodzaj jarzma używanego do zaprzęgania zwierząt pociągowych do ciągnięcia wozu, pługa, itp. Chomąto pozwala na równomierne rozłożenie obciążenia dookoła karku zwierzęcia, co pozwala na wykorzystanie większej siły pociągowej (zazwyczaj konia).

Garniec żeliwny Jednostka objętości stosowana od średniowiecza. Nazwę wzięła od naczynia. Dawniej używany był do gotowania potraw, zazwyczaj stosowany do przyrządzenia obiadów. Używany też do przechowywania mleka.

Strug - Hebel Hebel – inaczej strug służył stolarzowi do wygładzania powierzchni drewnianych nazywanego heblowaniem desek.

Stolnica Stolnica- element wyposażenia kuchni służący do wyrabiania ciast np. na makaron lub pierogi itp. Jest to drewniana deska. Bardzo praktyczna i niezbędna w kuchni. Duże wymiary pozwalają na rozwałkowanie bardzo dużych ciast. Jedna zapobiega wypadnięciu ciasta poza obszar stolnicy, druga blokuje stolnicę przytwierdzając ją do blatu. Dzięki temu nie odsunie się przy rozwałkowaniu.

Lampa naftowa Lampa naftowa – lampa służąca do oświetlenia poprzez płomyk .Na środku stołu w centralnym miejscu izby przy jednej lampie uczyły się lub czytały dzieci. Były również przenośne lampy naftowe, których używało się gdy gospodarz wieczorem szedł do obory lub gdy wyjeżdżał na targ albo do młyna jako światła.

Moździerz Element wyposażenia kuchni, najczęściej wykorzystywany z mosiędz , służył do rozdrabniania ziół i przypraw używanych w kuchni np.: pieprz , wanilia (najczęściej występowała w postaci lasek)

Koło do kolców Kolca –część wyposażenia dawnego gospodarstwa. Dwukołowy pojazd, który umożliwiał pracę przy pielęgnacji ziemniaków, buraków – pozwalał na zaczepienie radła, czy specjalnych pługów służących do osypywania ziemniaków. Siłę pociągową stanowiły konie lub ludzie.

Żelazko na węgiel Żelazka na węgiel – nazywane inaczej żelazkiem „co duszę ma”. Otwierany środek umożliwiał wsypanie gorących węgli, żarzących się do środka, co powodowało nagrzewanie żelazka. Specjalne otwory z boku umożliwia dopływ powietrza , dzięki czemu węgiel długo mogły się żarzyć utrzymując ciepło. Do żelazka jak i do innych celów wykorzystywano węgiel drzewny.

Piłka ręczna do drzewa Piłka ręczna do drzewa- narzędzie, które było w każdym gospodarstwie. Służyło do przecinania desek, cienkich żerdzi, drobnych napraw w gospodarstwie domowym.

Piłka do drewna - metalowa Piłka do drzewa metalowa- wcześniejsza wersje piłki ręcznej do drzewa, cała wykonana z elementów metalowych, przez co była ciężka i niewygodna w użyciu. Jednak każdy stolarz i szanujący się gospodarz miał ją na swoim wyposażeniu.

Piła do drzewa na 2 osoby Tradycyjną piła, z którą gospodarze szli do lasu aby przygotować drzewo na opał w zimie. Cięcie piłą było możliwe gdy dwóch robotników wprawiało w piłę w jednostajny i spokojny ruch wachadłowy ,, do siebie – od siebie przy czym trzeba było bardzo uważać aby prowadzić piłę bezwzględnie w prostej linii bez nadmiernego przyciskania.

Róg Róg myśliwski- Szwedzkie lupy wojenne są drażliwa sprawą w relacjach naszych północnych sąsiadach z wieloma

Jarzmo Jarzmo- drewniany odpowiednik uprzęży dla konia, przeznaczona dla krów wykorzystywanych przez biednych gospodarzy jako siła pociągowa.

Nosidła do wody Nosidło do wody- nazywane także jarzmem. Pozwalały na przenoszenie wody w wiadrach ze studni przy zmniejszonym obciążeniem kręgosłupa. Wiadra z wodą zawieszono po obydwu stronach symetrycznie, dzięki zasadzie dźwigni dwustronnej siły rozkłada się równomiernie na całe nosidło.

Kołowrotek Kołowrotek - urządzenie mechaniczne do wytwarzania przędzy z włókien. Dawniej bardzo powszechne, szczególnie w wytwórstwie chałupniczym, obecnie dość rzadko używane, najczęściej spotykane jako eksponat w muzeach etnograficznych. Pierwsze kołowrotki powstały prawdopodobnie w Indiach ok. XI wieku i były tylko nieco rozbudowanym zestawem kądzieli i wrzeciona. Proces przędzenia nie był ciągły.

Wrzeciono

Maśnica Maśnica- urządzenie do ręcznego wytwarzania masła. W Polsce stosowana w gospodarstwach wiejskich jeszcze w XX w. Do dolnej części maselnicy wlewano śmietanę, zbieraną specjalnie w tym celu z odstałego, ale słodkiego mleka. Następnie do konwi wkładano bijak, na który nakładano i wciskano w konew nadstawkę, w końcu zamykano jaszczykiem.

Niecka Niecka - była naczyniem kuchennym, w niej zagniatano ciasto do wypieków, wyrabiano kluski itp. .Niecka była wykonana z jednego, rozszczepionego pnia lipy lub osiki. Na Kujawach tego typu niecki nazywano kopankami.  

Koszyk wiklinowy Służył do zbierania ziemniaków, owoców w sadzie. Niejednokrotnie zastępował siatkę na zakupy.

Waga Element uprzęży konnej, zaczepiany bezpośrednio do dyszla wozu pozwalał na dopięcie dwóch orczyków, aby wóz mógł być ciągnięty przez parę koni.

Garnek do kiszenia ogórków Gliniane naczynie w którym kobiety przygotowywały zapasy ogórków na zimę lub przechowywały tłuszcz pozostały przy świniobiciu. Często w takim tłuszczu zalewano kiełbasę aby dłużej zachowała świeżość.

Pociąg do radła Narzędzie umożliwiające ciągnięcie radła i kierowanie nim przez dwie osoby co znacznie ułatwiało pracę przy pielęgnacji buraków czy ziemniaków.