KOSMETYKI Urszula Palińska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Łazienka widziana okiem chemika
Advertisements

SIŁA NATURY W WALCE ZE ZMARSZCZKAMI.
Suplementy diety oparte na naturalnych składnikach
Nowości katalog 13.
KOLAGENOWY ŻEL DO MYCIA TWARZY
Środki o działaniu przeciwdrobnoustrojowym
KWASY W NASZYM OTOCZENIU
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
CUKRY.
Poznajemy składniki żywności !
Nawilżanie skóry.
WITAMINY JAKO SKŁADNIK POŻYWIENIA
Jakie związki chemiczne wykorzystuje się do produkcji kosmetyków?
Właściwości soli mineralnych, wody oraz ich rola w organizmie.
NOWA LINIA KOSMETYCZNA
WIDOCZNE OZNAKI STARZENIA
Witaminy - czy są ważne dla naszego organizmu?
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
dla chłopczyka i dziewczynki
Witamina B.
KOMÓRKA – podstawowa jednostka budulcowa i czynnościowa organizmu
Czy wiesz co jesz i jaki to ma na ciebie wpływ???.
INTENSYWNIE NAWILŻAJĄCA EMULSJA DO CIAŁA strategia przetrwania dla skóry wyjściestart perennial.
Trzymamy formę- zdrowy styl życia
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
Jedz żółte owoce i warzywa
Wykorzystanie kwasów w życiu codziennym
Mydła, środki czystości, kosmetyki oraz preparaty kosmetyczne.
SKŁADNIKI W NASZYCH KOSMETYKACH Jak zrobić domowe odpowiedniki.
Substancje antyodżywcze - czego nie jeść?
Substancje dodatkowe dodawane do żywności.
Żywność i zawarte w niej konserwanty…
Metabolizm i produkty przemiany materii
Pasta do zębów „Prodental” –
„Prawdziwe życie to zdrowe życie”
Opracowanie: Justyna Pabisek Paulina Kot
„Owoce i warzywa w szkole’’
Poznajemy składniki żywności.
Sok z Aloe Vera — 98,5% Oliwa z oliwek — 0,42% Substancja żelująca karbomer — 1% Konserwant spożywczy: L - kwas sorbinowy (łać. sorbus – jarzębina) — 0,08%
Bez białka nie ma ciałka!.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
Witaminy Jakub Dorobisz.
WITAMINY I SOLE MINERALNE CZYLI WSZYSTKO POTRZEBNE ABY BYĆ ZDROWYM
Jakie substancje dodatkowe znajdują się w żywności?
Woda i składniki mineralne
12 surowych produktów, które warto jeść na codzień.
Tłuszcze 2. Opracowano na podstawie:
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Kosmetyki, Czy na pewno takie dobre?. Ankieta Wśród uczniów naszej szkoły, przeprowadziłyśmy ankietę, dotyczącą znajomości składników farb do włosów,
Rodzaje substancji leczniczych
Budowa chemiczna organizmów
Ich rola, występowanie, skutki niedoboru.
ZAKAZ „ ś mieciowego jedzeni a " Natalia Szul. W szkołach nie będzie można sprzedawać ani podawać „śmieciowego jedzenia". Zdecydował o tym Sejm, uchwalając.
CHEVITON Tajemnica Twojego uroku!. PIĘKNE, LŚNIĄCE WŁOSY WIZYTÓWKĄ NASZEGO ORGANIZMU Piękne włosy i paznokcie – integralna i znacząca część naszego wizerunku.
- życiodajna Substancja
SPOSÓB ŻYWIENIA BIALSKICH 5-LATKÓW Elżbieta Huk-Wieliczuk, Anna Czeczuk.
Udowodnionym korzystnym efektem działania promieniowania UVB na skórę jest umożliwienie syntezy witaminy D3, która jest potrzebna z kolei do przyswajania.
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Świdwinie.
Źródłem siły – WODA! Tytuł.
Choroba prostaty a dieta
Zimowe witaminy.
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
KREM NIEBIESKI DIAMENT
WITAMINA C Julia Terlecka 1a.
Dlaczego palenie jest szkodliwe?
Barwy w malarstwie.
Chemia w organizmie człowieka
Prezentację wykonał Hubert Maciakiewicz
Kwas askorbinowy .
REWOLUCYJNA REGENERACJA SKÓRY
Zapis prezentacji:

KOSMETYKI Urszula Palińska

Kosmetyki -są znane już od czasów prehistorycznych -wykorzystywano produkty pochodzenia naturalnego: roślinnego i zwierzęcego, a także minerały

Podział kosmetyków ze względu na postać i zastosowanie -płyny: do płukania jamy ustnej, nawilżające wody termalne, odżywcze, do demakijażu -pasty do zębów -żele: maseczki, środki myjące, do higieny intymnej -emulsje, balsamy, kremy -kosmetyki kolorowe: kremy, pasty, proszki, kamienie, sztyfty, ołówki, pomadki, błyszczyki

Regulacje prawne -Ustawa z dnia 30 marca 2001 roku o kosmetykach (Dz. Ustaw nr 42, poz.473) -Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 5 sierpnia 2010 (reguluje skłąd kosmetyków)

Skład kosmetyków -znajduje się na opakowaniu -podany małym drukiem ze względu na rozmiar opakowania i różnorodność składu -producent stosuje nazewnictwo handlowe, a nie chemiczne substancji

Składniki kosmetyków -woda -emulgatory, np. wosk pszczeli -oleje roślinne, np. z pestek winogron -zagęstniki, np. glicerol -konserwanty, np. kwas salicylowy -dodatki powodujące specyficzne działanie, np. wyciągi z roślin leczniczych -substancje barwiące, np. tlenek tytanu -kompozycja zapachowa/smakowa, np. olejki eteryczne

Wybrane składniki kosmetyków woda (aqua): jedna z najczęściej spotykanych w przyrodzie substancji, nawilża skórę, jest nośnikiem substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu

oleje roślinne: podstawa fazy olejowej większości emulsji kosmetycznych, dodawane w celu natłuszczania i uelastyczniania skóry oraz nadania jej ładnego wyglądu, np. migdałowy, kokosowy, kakaowy, słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron

Paraffinum Liquidum (ciekła parafina):mieszanina długich łańcuchów węglowych, jest pozyskiwana z ropy naftowej, wygładza skórę, nadaje jej ładny wygląd, lekko nabłyszcza, zabezpiecza przed oddawaniem wody, nie jełczeje, jest głównym składnikiem olejków dla niemowląt, może zatykać pory tworząc środowisko rozwoju bakterii beztlenowych

Zagęstniki i substancje utrzymujące właściwą wilgotność kosmetyków: są niezbędne do stabilizacji kremu i zachowania przez niego właściwej konsystencji i odpowiednich parametrów aplikacyjnych Przykłady: -wosk mikrokrystaliczny (Cera Microcristallina) -glicerol -siarczan (VI) magnezu -chlorek sodu

Emulgatory Pozwalają tworzyć stabilne układy z fazy wodnej i olejowej, która inaczej po jakimś czasie rozwarstwiłyby się. Substancja emulgująca w budowie jest podobna do detergentów: posiada część hydrofobową i hydrofilową

Przykłady emulgatorów -lanolina -wosk żółty (Cera flava) -wosk bielony (Cera alba) -octylodekanol, oleinian decylu -lecytyna -stearynian magnezu

Dodatki do kosmetyków Powodują, że ich działanie jest wyspecjalizowane. Przykłady: -witaminy -wyciągi -napary -odwary z ziół -substancje odzwierzęce

Witamina A (retinol) -warunkuje wzrost, rozwój i funkcjonowanie komórek naskórka, przewodu pokarmowego i oddechowego -zwiększa barierę ochronną skóry przed wpływem czynników zewnętrznych (temperatura, promieniowanie UV)

Witaminy grupy E (tokoferole) -unieszkodliwiają wolne rodniki powstające w metabolizmie komórkowym, które są odpowiedzialne za starzenie się organizmu -poprawiają ukrwienie skóry, wzmacniają tkankę łączną i kontrolują wykorzystanie tlenu w komórkach -niedobór: zbyt szybka utrata wody

Witamina B5 (kwas pantotenowy) -korzystnie wpływa na kondycję skóry -reguluje pracę gruczołów łojowych, błon śluzowych -przyspiesza gojenie się ran, zmniejsza stany zapalne skóry -niedobór: wypadanie włosów

Pantenol -łatwo przenika przez naskórek -łagodzi poparzenia słoneczne, podrażnienia i zaczerwienienia skóry -zmniejsza swędzenie i powoduje lepsze nawilżenie skóry -wpływa korzystnie na gładkość, grubość i siłę włosa, zapobiega rozdwajaniu końcówek, zapobiega siwieniu i opóźnia proces starzenia

Substancje hamujące nadmierne pocenie -zmniejszają wydalanie potu przez skórę, działają dezodorująco i przeciwbakteryjnie -ściągają skórę przez denaturację białek, co powoduje „zagęszczenie” skóry i zwężenie porów

Alantoina -działa pobudzająco na proces regeneracji komórek -wygładza skórę -przyspiesza gojenie ran -stosowana jako środek ściągający w kosmetykach przeciwtrądzikowych, do golenia i dezodorantów

Stearynian glinu -właściwości dezodorujące i ściągające -reaguje z nieprzyjemnie pachnącymi zasadowymi związkami znajdującymi się w pocie -składnik dezodorantów i pudrów do stóp

Perfuma -kompozycja zapachowa o aromacie istniejącym lub zupełnie innym, specjalnie dobranym zapachu Przykłady: -geraniol -nerol -limonen -cytronelol -cytronelal -hydroksycytronelal

Konserwanty -są o wiele mniej szkodliwe niż bakterie, pleśnie i grzyby, które mogą się namnożyć w kosmetykach pozbawionych ochrony Przykłady: -kwas propionowy -kwas benzoesowy -kwas salicylowy -fenylometanol -bronopol

Pasty do zębów i płyny do ust -substancje czyszczące i polerujące powierzchnię zębów, jednak nie twardsze niż szkliwo (tlenek magnezu, tlenek tytanu) -składniki wiążące i zagęszczające, myjące, konserwanty, środki smakowe i zapachowe -niektóre posiadają związki dezynfekujące, ściągające, zabezpieczające przed próchnicą

Dla zainteresowanych http://www.youtube.com/watch?v=fz5IRdFIpvA

Dziękuję za uwagę