SANCO działania szkoleniowe 2008

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Nowa metoda pakowania żywych karpi podczas sprzedaży detalicznej
Advertisements

AKTUALIZACJA STANU PRAWNEGO W ZAKRESIE KONTROLI WYMOGÓW I KONTROLI IDENTYFIKACJI I REJESTRACJI ZWIERZĄT Puławy, ; r.;
Laura PÉREZ ÁLVAREZ – Wydział D5 – Dobrostan Zwierząt
Problemy i perspektywy w transporcie drogowym zwierząt
Kontrolę przeprowadzono w II kwartale 2006 roku
POPYT PODAŻ RÓWNOWAGA RYNKOWA.
Krwotoki w okresie okołoporodowym -
PHARE Program PL98/IB/AG- 02 // Dyrekcja Generalna ds. Żywności Ministerstwo Rolnictwa i Rybołówstwa Fr.
projekt poprawy jakości 2005
Przedstawicielstwo Komisji Europejskiej w Polsce
Przepisy unijne dotyczące ochrony zwierząt podczas transportu
Organizacja Inspekcji Pracy w Portugalii Urząd ds. warunków pracy Urząd Państwowy mający na celu: –wspieranie polepszania warunków pracy poprzez kontrolę
Główne zadania organów ds. bezpieczeństwa żywności i ochrony zwierząt
Działania Kuratorium Oświaty w Gorzowie Wielkopolskim
System nawigacji satelitarnej
Fizjologia i zachowanie indyków. Logistyka transportu i dobrostan
IDENTYFIKACJA KONIOWATYCH W UE
Logistyka transportu i dobrostan zwierząt.
Fizjologia i zachowanie świń
Fizjologia i zachowanie
Opinie EFSA i sprawozdania naukowe: wykorzystanie literatury w celu ulepszenia standardów w zakresie dobrostanu zwierząt podczas transportu. Warszawa,
1 Investing in the New Europe Rozwój eCommerce w sektorze finansowym z perspektywy inwestora kapitałowego Krzysztof Kulig Partner Innova Capital Warszawa.
Internet 2006: rozwój e-commerce
Zdrowie Polaków – tendencje w czasie
1.
Stypendia Marii Curie dla Transferu Wiedzy. 1. Stypendium Rozwojowe (26,4 mln ) Naukowcy przekazują wiedzę umożliwiającą rozwój potencjału badawczego.
Ogłoszenie Zamknięcie: dla nowych instrumentów, 6 marca 2003 (pierwszy etap); 26 czerwca, 2003 (drugi etap). Dla pozostałych, 10 kwiecień (jeden.
ZAŁOŻENIA REALIZACJI IV EDYCJI PROGRAMU EDUKACYJNEGO
Podstawowe warunki ochrony zdrowia i dobrostanu zwierząt
Kadry Medyczne – Specjalizacje Lekarskie Lubelskie Centrum Zdrowia Publicznego w Lublinie kwiecień, 2008 r.
Od aktywności do samodzielności Tytuł Projektu:. Działanie: 1.5 w ramach SPO RZL Promocja aktywnej polityki społecznej poprzez wsparcie grup szczególnego.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
Okręgowy Inspektorat Pracy
G Wiek gimnazjalny trwa od 13 do 16 roku życia.
Zanim zjem pomyślę....
Opracowała Renata Kulik. Organizatorzy akcji: Gazeta Wyborcza wraz z portalem gazeta.pl oraz Centrum Edukacji Obywatelskiej.
NATO TRAINING MISSION - IRAQ "IRAQI FREEDOM" OPERACJA SOJUSZNICZA
O zdrowym odżywianiu i piramidzie żywienia
ZAMIANA JEDNOSTEK CZAS, DŁUGOŚĆ, MASA WYKONAŁY: LAURA BUNDZIÓW
UKŁAD MIĘŚNIOWY CZŁOWIEKA
Światowy dzień żywności
Zdarzenia niepożądane w praktyce pielęgniarki anestezjologicznej i intensywnej opieki. Szukanie winnych czy rozwiązań? Anna Zdun Warszawa
Współczynnik umieralności okołoporodowej 2006
System nadzoru nad bezpieczenstwem zewnetrznych granic Unii Europejskiej i polski w aspekcie zagrożenia chorobami zakaźnymi i czynnikami szkodliwymi w.
Wpływ czasu trwania transportu i wielkości dostępnej przestrzeni na wygląd stłuczeń u wołów (Thesis A. Valdés, 2002; I. Mencarini, 2002) 3 godz. 16.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
Higiena produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego
Korzyści dla zdrowia z podejmowania aktywności fizycznej
SPORT Ruch Turystyka Wypoczynek.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
OXYGIZER Mamy przyjemność zaprezentowania nowego produktu na rynku polskim jakim jest woda tlenowa OXYGIZER. Zanim przystąpiliśmy do dystrybucji tego produktu.
Szkolenie przygotowujące pracowników PIS do wprowadzenia programu edukacyjnego pt. Trzymaj Formę! listopada 2006 roku. Wprowadzenie programu edukacyjnego.
„Wszystko powinno być wykonane tak prosto jak to możliwe, ale nie prościej.” Albert Einstein.
Nowe, unijne przepisy dotyczące najwyższych dopuszczalnych poziomów
Jak powinniśmy się odżywiać?
PROGRAM ZAPOBIEGANIA WŚCIELIŹNIE Podsumowanie realizacji w 2006 r.
Czym jest zdrowie?.
145.Na ciało o masie m=2kg spoczywające na gładkiej poziomej powierzchni zaczęła działać siła F=12N. Jaką prędkość uzyskało to ciało po upływie czasu 
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
Częstochowa r., Mikołów r.
Bezpieczeństwo w komunikacji powszechnej i transporcie (ćwiczenia)
Cukrzyca jako choroba cywilizacyjna XXI wieku
180.Jaką prędkość uzyskało spoczywające na poziomej powierzchni ciało o masie m=1kg pod działaniem poziomej siły F=10N po przebyciu odległości s=10m? Brak.
Przełomy Hiperglikemiczne Hyperglycemic Crises
Większość ludzi zapomina, że wygląd, samopoczucie i zdrowie zależy od codziennej diety. Niewłaściwa dieta jest przyczyną nadwagi i otyłości powodującej.
Moje ulubione zwierzęta
Ruch to zdrowie ! „Człowiek nie przestaje biegać, dlatego że się starzeje. Człowiek się starzeje, dlatego że przestaje biegać”
Jest to wskaźnik masy ciała, powstały przez podzielenie masy ciała podanej w kilogramach przez kwadrat wysokości podanej w metrach.
Tomasz Górniak Ubój, oznakowanie oraz umieszczanie na rynku zwierząt oraz mięsa i jego przetworów ze zwierząt ze stref w związku z ASF Warszawa 19 grudnia.
Zapis prezentacji:

SANCO działania szkoleniowe 2008 Dyrekcja Generalna ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej Centrum współpracy w zakresie szkoleń weterynaryjnych, epidemiologii, bezpieczeństwa żywności i dobrostanu SANCO działania szkoleniowe 2008 „Lepsze szkolenie dla bezpiecznej żywności” inicjatywa Komisji Europejskie Agroconsulting Europe S.A.

Podstawy naukowe dla właściwego obchodzenia się z bydłem podczas transportu. Fizjologia i zachowanie Carmen Gallo S., MV, PhD Programa Bienestar Animal Instituto de Ciencia Animal Facultad de Ciencias Veterinarias Universidad Austral de Chile

Problemy dotyczące transportu i uboju bydła Długotrwały transport: 12-24 godz. na odległość 800-900km, 48 godz-. odległość ponad 1000 km promem (Gallo, Carmine, Correa, Ernst, 1995; Aguayo and Gallo 2005,2006)

Problemy dotyczące transportu i uboju bydła Duże zagęszczenie w czasie transportu: średnio 435 kg/m2 (po przybyciu) zakres 268 – 632 kg/m2 (Gallo, Warriss, Knowles, Negrón, Valdés, Mencarini, 2005) 32,4% z 413 transportów bydła, poddanych kontroli było przeładowane > 500 kg/m2

Niewłaściwe metody oszałamiania i obchodzenia się z bydłem Długi czas przetrzymywania: przepisy zezwalają na przetrzymywanie 6 godz.(pojenie bez karmienia), a najczęściej trwa 12-24 godz. (Gallo, Carmine, Correa, Ernst, 1995; Herrera 2008) Niewłaściwe metody oszałamiania i obchodzenia się z bydłem (Gallo & Cartes, 2000)

Pomiary w celu oceny zachowania i stresu Koncentracja różnych elementów krwi przed i po uboju: kortyzol glukoza beta HBA hematokryt aktywność CFK

Pomiary w celu oceny ilości i jakości mięsa Zmiana przyżyciowej wagi Waga tuszy Zmiany pourazowe w tuszy Glikogen w wątrobie i mięśniach pośmiertnie pH mięśni Kolor mięśni Wizualna ocena wyrębów

Zmiany w poziomie kortyzolu i glukozy u wołów opasowych podczas transportu

Badanie przeprowadzono u wołów z kaniulą w żyle szyjnej Zmiany w poziomie kortyzolu i glukozy u wołów opasowych podczas transportu (Oyarce, Tadich, Gallo, 2002) Poziom kortyzolu do 6 godziny transportu rośnie, po czym zaczyna opadać Poziom glukozy rośnie przez cały czas Badanie przeprowadzono u wołów z kaniulą w żyle szyjnej

Zmiany w wadze tuszy w czasie przetrzymywania wołów transportowanych przez 3 -16 godzin

Zmiany w wadze tuszy w czasie przetrzymywania wołów transportowanych przez 3 -16 godzin (Gallo, Lizondo, Knowles, 2003) Transport trwający do 3 godzin przetrzymywanie: do 6 godz.- masa tuszy spada 6-12 godz.-masa tuszy nieznacznie rośnie, ale nie osiąga stanu wyjściowego powyżej 12 godzin- masa tuszy spada Transport trwający do 16 godzin do 6 godz.- masa tuszy nieznacznie rośnie 6-12 godz.-masa tuszy wyraźnie rośnie, wyraźnie przewyższa stan wyjściowy

Czas transportu 16 i 24 godziny zwiększa odpowiednio 3,4 i 5,5 razy prawdopodobieństwo uzyskania ciemnego mięsa tuszy w porównaniu do transportu trwającego 3 godziny (P<0,05). (Amtmann, Gallo, van Schaik y Tadich, 2006)

Czas transportu 48 godz. 12 godz. Zmiany pourazowe 33% 25% Utraty przyżyciowej m.c. 13,4% 4,8% Wydajność poubojowa 46,9% 50% Utrata 1 kg masy tuszy Stłuczenia gł. niewielkich rozmiarów (< 5 cm) dotyczą gł. tk. podskórnej w przypadku transportu trwającego 12 godz., dotyczą także mięśni przy transporcie trwającym 48 godz. zagęszczenie=0,22m na każdą owcę przy masie przyżyciowej 29,3 kg w gospodarstwie

Zmiany pourazowe: mniej kilogramów mięsa, obniżenie klasy tuszy, niższa cena za kilogram pozostałych tusz, niepożądany wygląd

Ogólna ilość stłuczeń w tuszach wołów transportowanych przez 3, 6, 12 i 24 godzin (Gallo, Pérez,Sanhueza,Gasic, 2000 ArchMed Vet) Transport Stłuczenia (czas) (ilość na tuszę) 3 godz. 0.7 6 godz. 0.3 12 godz. 0.7 24 godz. 1.2 Transport przez 12 i 24 godz. zwiększa głębokość stłuczeń (kl.2), dotyczy mięśni