Substancje o znaczeniu biologicznym

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Zakład Chemii Medycznej Pomorskiej Akademii Medycznej
Advertisements

Cukry (sacharydy, węglowodany)
KWASY Kwas chlorowodorowy , kwas siarkowodorowy , kwas siarkowy ( IV ), kwas siarkowy ( VI ), kwas azotowy ( V ), kwas fosforowy ( V ), kwas węglowy.
Sole Np.: siarczany (VI) , chlorki , siarczki, azotany (V), węglany, fosforany (V), siarczany (IV).
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu Wszelkie treści i zasoby edukacyjne publikowane na łamach Portalu
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
ALKANY- węglowodory nasyCONE.
Podstawowe składniki odżywcze
Wykład 8 4. Węglowodany – budowa i funkcje
PIERWIASTKI I ZWIĄZKI CHEMICZNE
DYSOCJACJA JONOWA KWASÓW I ZASAD
Kwasy nieorganiczne Opracowanie: Bożena S..
SYSTEMATYKA SUBSTANCJI
Menu Koniec Czym jest węgiel ? Węgiel część naszego ciała
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
SACHARYDY W PRZYRODZIE
Białka – budowa, rodzaje i właściwości
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Woda i roztwory wodne. Spis treści Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie Woda – właściwości i rola w przyrodzie.
Mieszanina a związki chemiczne
CUKRY.
Budowa, właściwości, Zastosowanie, otrzymywanie
Biologia jako nauka eksperymentalna
CUKRY I ICH ROLA W ORGANIŹMIE CZŁOWIEKA
IZOMERIA ZWIĄZKÓW ORGANICZNYCH Kliknij aby przejść dalej.
Makroskładniki i Mikroskładniki znaczenie dla organizmów
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
ODDYCHANIE FERMENTACJA ALKOHOLOWA ODDYCHANIE TLENOWE FERMENTACJA
ZWIĄZKI OPTYCZNIE CZYNNE
Prezentacja jest dystrybuowana bezpłatnie
Przygotowała Iwona Krause klasa 2 d
KWASY NIEORGANICZNE POZIOM PONADPODSTAWOWY Opracowanie
Cukier – wróg czy przyjaciel ?
SUBSTANCJE O ZNACZENIU BIOLOGICZNYM
Materiały pochodzą z Platformy Edukacyjnej Portalu
Aldehydy.
Co to jest mol?.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Cukier - wróg czy przyjaciel?
Fenole.
Polisacharydy.
Disacharydy.
Sole w życiu człowieka.
SubstanCje O znaczeNiu biologIcznym- Białka
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Alkohole.
Cukry Wykonały: Sylwia Krauze Iza Mamrot kl.2 C.
Prezentację wykonali: Agnieszka Stanclik kl.IID Łukasz Bury kl.IID Łukasz Bury kl.IID.
Kwasy.
Wpływ światła na fotosyntezę roślin
Skład: Produkt wieprzowy, homogenizowany, wędzony, parzony, bez osłonki Skład: Mięso wieprzowe z szynki 93%, sól, białko wieprzowe, aromaty, przyprawy.
Cukry.
Poznajemy kwasy nieorganiczne
Dlaczego bez tlenu nie byłoby życia na Ziemi?
Opracowali: Aleks i Kordian. Alkohole od strony chemii:  Alkohole są pochodnymi węglowodorów, które mają w cząsteczkach grupę funkcyjną –OH, zwaną grupą.
Ketony Budowa ketonów Izomeria i nazewnictwo ketonów
Wodór i jego właściwości
Opracowały: Magdalena Garbera i Żaneta Lis
 Węglowodany proste można znaleźć między innymi w owocach, warzywach i produktach mlecznych. Są one szybko trawione i absorbowane przez nasze ciało.
Wiązania glikozydowe w cząsteczkach dwucukrów
Biochemia.
Doświadczenie o cukrze
Węglowodory – organiczne związki chemiczne zawierające w swojej strukturze wyłącznie atomy węgla i wodoru. Wszystkie one składają się z podstawowego szkieletu.
Chemia w organizmie człowieka
Aldehydy i ketony.
Chemia w kuchni Julia Mroszczyk kl. Ia.
Zapis prezentacji:

Substancje o znaczeniu biologicznym SACHARYDY

Sacharydy, monosacharydy Pierwiastki , które wchodzą w skład sacharydów : węgiel - C wodór - H tlen - O

Podział sacharydów : Proste: Złożone: * monosacharydy * oligosacharydy * polisacharydy

Wzór ogólny sacharydów: Cn(H2O)m Wzory sumaryczne glukozy i fruktozy:

Definicje : Cukry -organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Cukry proste - (monosacharydy) – węglowodany, w których strukturze występuje od 3 do 7 atomów węgla. Monosacharydy mogą występować w postaci pierścieniowej jeśli posiadają co najmniej 4 atomy węgla w cząsteczce.

Cukry złożone - grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami prostymi połączonych wiązaniami glikozydowymi. Stanowią one ważną grupę polimerów naturalnych wykorzystywanych w organizmach żywych jako materiał budulcowy i zapasowy. Grupa ta charakteryzuje się dużą różnorodnością, jeżeli chodzi o strukturę i miejsce występowania Glukoza - organiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty) z grupy aldoheksoz. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym[2], z roztworów wodnych łatwo krystalizuje jako monohydrat[9]. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie[2] (nie zmienia pH roztworu). Ma słodki smak, nieco mniej intensywny od sacharozy[10].

Fruktoza -cukier owocowy (z łac Fruktoza -cukier owocowy (z łac. fructus – owoc) – organiczny związek chemiczny z grupy monosacharydów. W stanie wolnym występuje naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów i spermie ssaków[7]. Reszty fruktozy wchodzą w skład szeregu di-, oligo- i polisacharydów, np. sacharozy (glukoza + fruktoza), rafinozy (glukoza + fruktoza + galaktoza) lub inuliny (polisacharyd zbudowany głównie z fruktozy). Izomery -związki chemiczne o identycznych sumarycznych wzorach cząsteczkowych, różniące się między sobą sposobami lub kolejnością wiązań atomowych albo ich innym rozmieszczeniem w przestrzeni.

Proces fotosyntezy: Fotosynteza to złożony proces, w którym z dwutlenku węgla i wody, z udziałem energii słonecznej, jest wytwarzana glukoza. Reakcje te przebiegają tylko w zielonych częściach rośliny - liściach i młodych łodygach. Ich komórki zawierają chloroplasty, w których znajduje się chlorofil - barwnik pochłaniający światło. Dzięki temu barwnikowi energia świetlna jest przekształcana w energię potrzebną do wytworzenia glukozy.

Właściwości glukozy: Fizyczne Chemiczne Substancja stała Monosacharyd Krystaliczna Bezwonna Bezbarwna Słodki smak Dobrze rozpuszcza się w wodzie

Występowanie , zastosowanie glukozy: Przemysł farmaceutyczny Garbarstwo i przemysł włókienniczy Przemysł spożywczy

Badanie składu pierwiastkowego sacharydów : Do zlewki wsyp łyżeczkę cukru i dodawaj stężony roztwór kwasu siarkowego (VI) aż do całkowitego zwilżenia cukru Wniosek : Stężony roztwór kwasu siarkowego (VI) powoduje początkowo żółknięcie cukru , a następnie jego zwęglenie