Substancje o znaczeniu biologicznym SACHARYDY
Sacharydy, monosacharydy Pierwiastki , które wchodzą w skład sacharydów : węgiel - C wodór - H tlen - O
Podział sacharydów : Proste: Złożone: * monosacharydy * oligosacharydy * polisacharydy
Wzór ogólny sacharydów: Cn(H2O)m Wzory sumaryczne glukozy i fruktozy:
Definicje : Cukry -organiczne związki chemiczne składające się z atomów węgla oraz wodoru i tlenu, zazwyczaj w stosunku H:O = 2:1. Są to związki zawierające jednocześnie liczne grupy hydroksylowe, karbonylowe oraz czasami mostki półacetalowe. Cukry proste - (monosacharydy) – węglowodany, w których strukturze występuje od 3 do 7 atomów węgla. Monosacharydy mogą występować w postaci pierścieniowej jeśli posiadają co najmniej 4 atomy węgla w cząsteczce.
Cukry złożone - grupa węglowodanów i zarazem biopolimerów, które są złożone z merów będących cukrami prostymi połączonych wiązaniami glikozydowymi. Stanowią one ważną grupę polimerów naturalnych wykorzystywanych w organizmach żywych jako materiał budulcowy i zapasowy. Grupa ta charakteryzuje się dużą różnorodnością, jeżeli chodzi o strukturę i miejsce występowania Glukoza - organiczny związek chemiczny, monosacharyd (cukier prosty) z grupy aldoheksoz. Jest białym, drobnokrystalicznym ciałem stałym[2], z roztworów wodnych łatwo krystalizuje jako monohydrat[9]. Jest bardzo dobrze rozpuszczalna w wodzie[2] (nie zmienia pH roztworu). Ma słodki smak, nieco mniej intensywny od sacharozy[10].
Fruktoza -cukier owocowy (z łac Fruktoza -cukier owocowy (z łac. fructus – owoc) – organiczny związek chemiczny z grupy monosacharydów. W stanie wolnym występuje naturalnie w owocach, miodzie, nektarze kwiatów i spermie ssaków[7]. Reszty fruktozy wchodzą w skład szeregu di-, oligo- i polisacharydów, np. sacharozy (glukoza + fruktoza), rafinozy (glukoza + fruktoza + galaktoza) lub inuliny (polisacharyd zbudowany głównie z fruktozy). Izomery -związki chemiczne o identycznych sumarycznych wzorach cząsteczkowych, różniące się między sobą sposobami lub kolejnością wiązań atomowych albo ich innym rozmieszczeniem w przestrzeni.
Proces fotosyntezy: Fotosynteza to złożony proces, w którym z dwutlenku węgla i wody, z udziałem energii słonecznej, jest wytwarzana glukoza. Reakcje te przebiegają tylko w zielonych częściach rośliny - liściach i młodych łodygach. Ich komórki zawierają chloroplasty, w których znajduje się chlorofil - barwnik pochłaniający światło. Dzięki temu barwnikowi energia świetlna jest przekształcana w energię potrzebną do wytworzenia glukozy.
Właściwości glukozy: Fizyczne Chemiczne Substancja stała Monosacharyd Krystaliczna Bezwonna Bezbarwna Słodki smak Dobrze rozpuszcza się w wodzie
Występowanie , zastosowanie glukozy: Przemysł farmaceutyczny Garbarstwo i przemysł włókienniczy Przemysł spożywczy
Badanie składu pierwiastkowego sacharydów : Do zlewki wsyp łyżeczkę cukru i dodawaj stężony roztwór kwasu siarkowego (VI) aż do całkowitego zwilżenia cukru Wniosek : Stężony roztwór kwasu siarkowego (VI) powoduje początkowo żółknięcie cukru , a następnie jego zwęglenie