Fenole
Fenole – to pochodne węglowodorów zawierające w cząsteczce jedną lub więcej grup hydroksylowych –OH przyłączonych bezpośrednio do atomów węgla pierścienia aromatycznego.
Właściwości fenolu: Fenol ma postać bezbarwnych kryształów, posiada charakterystyczny zapach, słabo rozpuszcza się w wodzie, ale w temperaturze powyżej 680C rozpuszcza się w niej bez ograniczeń. Jest dobrze rozpuszczalny w rozpuszczalnikach organicznych. Jest silnie trujący i powoduje oparzenia skóry Fenol w wodzie ulega dysocjacji, jego roztwór wodny posiada odczyn kwaśny.
Właściwości chemiczne fenoli: Fenole należą do reaktywnych związków organicznych i ulegają licznym reakcjom chemicznym: reakcja fenoli z metalami aktywnymi i zasadami
Właściwości chemiczne fenoli: reakcja z kwasem węglowym: reakcja substytucji bromu:
Właściwości chemiczne fenoli: schemat reakcji z kwasem azotowym: o-nitrofenol + HNO3 p-nitrofenol
Wnioski i podsumowanie: Fenole są aromatycznymi związkami organicznymi zawierającymi grupę funkcyjną –OH. Fenole są związkami reaktywnymi i ulegają licznym reakcjom chemicznym. W środowisku wodnym fenole wykazują charakter kwasowy. Fenol reaguje z solami żelaza(III) i tworzy barwne związki kompleksowe, dzięki czemu reakcja służy do wykrywania fenoli. Fenole są silnie trujące.