MIÓD.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ekspert w pozyskiwaniu produktów pszczelich
Advertisements

SEKRETY PSZCZÓŁ Agata Sadkowska.
PSZCZOŁY.
Lebensmittelwaren. Rodzaj klusek ziemniaczanych, przygotowanych z ugotowanych ziemniaków połączonych z mąką ziemniaczaną, formowane w kulki z wgłębieniem.
Azbest Skryty morderca
Co to jest las? Las to kompleks roślinności, a zwłaszcza drzew rosnących zwarcie wraz ze światem zwierzęcym oraz zależnościami między nimi.
Chcę żyć ekologicznie.
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
Wiosenne przebudzenie
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Mieszanina a związki chemiczne
Import miodu i produktów pszczelarskich z krajów trzecich
opracowała: Bożena Sowińska - Grzyb
WINO.
Moja ziółkowa uprawa Marta Lisiowska Klasa IV B.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Na ratunek pszczołom Projekt Klubów 4H Rok szkolny 2012/13.
WYKORZYSTYWANIE ROŚLIN PRZEZ CZŁOWIEKA
FIRMA PASIEKA Ekspert w pozyskiwaniu produktów pszczelich.
Bursztyn - złoto północy
INSEKTER OG EDDERKOPPDYR
PSZCZOŁY.
Jedz żółte owoce i warzywa
Autorka - Aleksandra Łoboda Kl.VI
ZANIECZYSZCZENIE ŚRODOWISKA
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Wykorzystanie roślin przez człowieka
Dziura ozonowa Dziura ozonowa – zjawisko spadku stężenia ozonu (O3) w stratosferze atmosfery ziemskiej. Występuje głównie w obszarach podbiegunowych. Tworzenie.
Wycieczka do pasieki w Ruszczy
Pszczoły Ada Stankiewicz 6a.
Pszczoły.
Pasieka Murawscy Łukasz Murawski Mistrz pszczelarz.
Treści multimedialne - kodowanie, przetwarzanie, prezentacja Odtwarzanie treści multimedialnych Andrzej Majkowski 1 informatyka +
PSZCZOŁY.
Zasady tworzenia prezentacji multimedialnych
PSZCZOŁY.
PSZCZOŁY ZACZYNAMY POKAZ.
Pszczoły Wszystkie pszczołowate żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym. Pyłkiem karmią też swoje larwy. Jednocześnie zapylają, czyli przenoszą pyłek i.
WITAM DZIŚ CHCIAŁABYM przedstawić KRÓTKI SLAJD O PSZCZOŁACH.
Mój dziadek i pszczoły.
Pszczoły.
Drzewa.
PSZCZOŁY.
Kacper Sienkiewicz. Brak lasu, a co za tym idzie, brak kontaktu człowieka z leśnym środowiskiem w ogromnym stopniu ogranicza możliwość wypoczynku fizycznego.
na prezentację pod tytułem :
Przyjaciel lasu.
PRZYPRAWY STREFY RÓWNIKOWEJ
Disacharydy.
Przyjaciel lasu ze mnie jest !
Substancje o znaczeniu biologicznym
Pytania i odpowiedzi.
Historia życia jednej rośliny
OWADY I PAJĘCZAKI.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego  Zajęcia Pozalekcyjno – Pozaszkolne Z Chemii CZŁOWIEK.
Ten słodki nektar jest niezwykle bogaty w cukry, stanowiące ok. 70% jego składu, a jedna łyżeczka dostarcza nam około 40 kcal. Miód działa intensywnie.
Surowce, dodatki do żywności i materiały pomocnicze
Opracowanie: Laura Skupień VI A
Prezentuje: Zuzanna Orszulik
Rodzaje drzew w Polsce Patrycja Dziendziel.
Alkohole.
MULTIMEDIALNY SCENARIUSZ ZAJĘĆ
Nadszedł czas herbaty VISION!. Vision Tea Vision Tea – najbardziej wyszukany smak! Unikatowe litewskie herbaty Tradycja i jakość Produkcja wysokiej technologii.
Charakterystyka zanieczyszczeń organicznych przedostających się do wód wraz ze ściekami oczyszczonymi Marta Próba(1), Elżbieta Włodarczyk(1) (1) Instytut.
Przyprawy ciasteczek korzennych
Żywność ekologiczna.
Solenie ryb Solenie, jako metoda utrwalania, było znane już w starożytnym Egipcie. Ryby chude suszono na słońcu, natomiast tłuste poddawano moczeniu w.
Wyk. Przemysław Dubiński
Rodzaje Roślin miododajnych
Zapis prezentacji:

MIÓD

MIÓD  Słodki produkt spożywczy, w warunkach naturalnych wytwarzany głównie przez pszczoły właściwe (miód pszczeli) oraz nieliczne inne błonkówki, m.in. osy z podrodziny Polistinae (Brachygastra, Polistes i Polybia), poprzez przetwarzanie nektaru kwiatowego roślin miododajnych, a także niektórych wydzielin występujących na liściach drzew iglastych. Miód pszczeli różni się składem od miodu wytwarzanego przez inne owady. Osy pobierają nektar także z roślin trujących dla człowieka, dlatego wytwarzany przez nie miód nierzadko jest przyczyną ciężkich zatruć. Substytutem miodu naturalnego jest miód sztuczny.

MIÓD PSZCZELI Pszczoły gromadzą miód w plastrze, gdzie ulega dojrzewaniu. W zależności od surowca, z jakiego powstał miód, wyróżnia się miody: nektarowe (kwiatowe), spadziowe, mieszane (nektarowo-spadziowe lub spadziowo-nektarowe). Miód może mieć konsystencję gęstego płynu lub stałą, a barwę od białej, poprzez jasnożółtą aż do brunatno-brązowej. W postaci płynnej nosi nazwę patoka, w postaci zestalonej (skrystalizowanej) krupiec.

Miody nektarowe (kwiatowe) Miód taki w większości wypadków jest jasny, a tylko nieliczne jego rodzaje mają odcień od ciemnożółtego do brązowego. Miody kwiatowe odznaczają się wyraźnym aromatem. Miód pochodzi z nektaru najczęściej różnych roślin, ale pszczelarze mogą uzyskiwać miody odmianowe, powstające przy ogromnej przewadze nektaru jednej rośliny. Miody takie odbiera się z ula zaraz po przekwitnieniu danej rośliny miododajnej. Określa się je nazwą rośliny, z której głównie pochodzą, np. miód wrzosowy. W Polsce ważniejszymi roślinami miododajnymi są: rzepak, konieczyna, lipa i gryka.

MIÓD SPADZINOWY W Polsce występują dwa gatunki miodów spadziowych; jest to tzw. spadź liściasta (pochodzi najczęściej z drzew lipy) oraz spadź iglasta. Są zbierane przez pszczoły z wydzielin pasożytujących na liściach tych drzew owadów: (mszyc lub czerwców), zmieszanych z wyciekającym – na skutek nakłucia owadów – sokiem komórkowym. Miody spadziowe zawierają dużo różnych substancji wspomagających leczenie w schorzeniach dróg oddechowych. Miód spadziowy jest najczęściej ciemny z odcieniem zielonkawym (w przypadku spadzi iglastej) lub ciemno żółtawym (w przypadku spadzi liściastej). Miody spadziowe z drzew liściastych mają specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, a z drzew iglastych – łagodny, lekko żywiczny. Należy pamiętać, iż spadź nie występuje corocznie. W niektórych regionach Polski występuje raz na kilka lat i dlatego miód spadziowy jest jednym z droższych miodów w Polsce. Świeża spadź ma barwę jasną, potem ciemnieje pod wpływem światła i tlenu.

MIÓD NEKTAROWO- SPADZINOWY Miód nektarowo-spadziowy - powstający w wyniku połączenia przez pszczoły, dwóch różnych pożytków nachodzących na siebie ww. miodu nektarowego z miodem spadziowym iglastym lub liściastym. Najczęściej jest to miód nektaru lipy zmieszany z miodem spadziowym, daje to przepyszną kompozycję smakowo-leczniczą poprzez charakterystyczny aromat i właściwości lecznicze miodu lipowego do korzennego smaku miodów spadziowych iglastych. Miód ten wyróżnia się wysoką aktywnością antybiotyczną. Cechuje go wysoka zawartość enzymów, odpowiedzialnych za działanie przeciwzapalne miodów. Zaliczany jest do miodów uniwersalnych stosowanych w infekcjach, górnych i dolnych dróg oddechowych i chorobach serca. 

KONIEC