Projekt „Kraje anglojęzyczne od kuchni”

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Metoda projektu Opracowała: Katarzyna Otorowska.
Advertisements

na projekt edukacyjny zrealizowany w Powiatowych Ośrodkach Wspierania
w Skoczowie wraz z opiekunem Barbarą Mendroch
Zamki średniowieczne na Górnym Śląsku Uczestnicy : Szkolne Koło Miłośników Historii Zespołu Szkół nr 1 – Gimnazjum nr 5 w Siemianowicach Śląskich Opiekun:
Od lunety Galileusza do ...
Uczestnicy projektu: uczniowie klasy II gimnazjum Nauczyciel prowadzący: Magdalena Terpiłowska 1 MOJA SZKOŁA – DAWNIEJ I DZIŚ Gimnazjum Specjalne Nr 5.
Zespół Placówek Oświatowych im. hm Janka Bytnara „Rudego”
KWASY W MEDYCYNIE Nauczyciel: mgr Monika Kosmala Uczestnicy:
„KONSTRUKCJE GEOMETRYCZNE Z PROGRAMEM C.a.R.”
Kleider machen Leute Zespół Oświatowy w Liniewie
Koordynator projektu: Uczestnicy: Agnieszka Domańska klasa Ib
Aksjomaty Euklidesa a geometrie nieeuklidesowe
Uczestnicy projektu: Uczniowie klasy II b Gimnazjum im. Jana Pawła II
Biblioteka w Szkole Podstawowej Nr 9 Dzierżoniów
ENGLISH AROUND THE WORLD
Spośród 80 szkół, które przystąpiły do realizacji projektu, znalazła się również nasza szkoła – Zespół Szkół nr 3 w Kędzierzynie-Koźlu.
1 Technologia informacyjna Małe ojczyzny – propagujemy region, w którym mieszkamy.
Zakres Przedział wiekowy Cele Oprogramowanie Opis
UCZYMY SIĘ UCZYĆ Nauka języków obcych nieodłącznie związana jest z systematycznym zapamiętywaniem wielu informacji. Wiadomo, że zrobienie notatek w zeszycie.
„Procentowe przystanki naszej rzeczywistości”
Zajęcia pozalekcyjne Szkołą Podstawowa w Stróżach.
Starorzecze Rzeki Łeby – wartość przyrodnicza naszego regionu.
Jak przygotować prezentację w programie Power Point
Program Comenius, jako jeden z czterech programów Unii Europejskiej Uczenie się przez całe życie, realizuje następujące akcje: – Dwustronne Partnerskie.
Realizowany ze środków Unii Europejskiej w ramach EFS. 29/POKL/9.1.2/2011.
WYKORZYSTANIE KOMPUTERA NA ZAJĘCIACH POZALEKCYJNYCH
Publiczne Gimnazjum im. św. Jadwigi Królowej w Annopolu
SZKOŁA BLISKA MEMU SERCU
im. Adama Mickiewicza w Łebie
ETwinning w Szkole Podstawowej nr 95 w Krakowie Magdalena Nazim Joanna Biskupska SP nr 95 w Krakowie VI B.
Czym jest czas? Projekt realizowany przez uczniów kl.4a
W program Szkoła z klasą 2.0 wprowadziła nas nasza wychowawczyni p. K. Gasiorkiewicz, która jest koordynatorem tej akcji w naszej szkole. Na godzinie.
KLASOWY OŚRODEK BADAŃ STATYSTYCZNYCH
ZESPÓŁ SZKÓŁ OGÓLNOKSZTAŁCACYCH NR 11 W SOSNOWCU PODSUMOWANIE ANKIETY DLA UCZNIA – WARSZTAT PRACY NAUCZYCIELI.
Szkolne centrum informacji składa się z trzech pomieszczeń: czytelni, w której uczniowie mają dostęp do księgozbioru i do 8 komputerów podłączonych do.
Współpraca z innymi szkołami Gimnazjum nr 12 w Tychach.
do Projekt powstał z inicjatywy organizacji zajmujących się szeroko rozumianą edukacją zawodową z udziałem organizacji skupiających.
Stacje uczenia się WsteczWstecz NaprzódNaprzód Strona domowa WyjścieWyjście Przegląd projektu ITN – Społeczność Innowacyjnych Nauczycieli Teacher Planning.
PROJEKT EDUKACYJNY JAKO METODA PRACY Z DZIEĆMI
Wirtualny portret Ukraińców mieszkających na Ziemi Wałeckiej
Prezentacja projektu "Co Obrócić?" Nauczyciel: Monika Konofał
środowisko przyrodnicze i zagospodarowanie turystyczne szczytu
Patrz i zmieniaj Realizacja uczniowie ze Szkolnego Klubu Europejskiego pod kierunkiem p.Marzeny Pytel.
Publicznego Gimnazjum we Wróblewie
Źródła energii na świecie
W którym z krajów europejskich żyje się dostatnio? Autorami projektu są uczniowie klasy Ig Gimnazjum w Bieńkowicach pod opieką nauczyciela Łukasza Zaborowskiego.
Z łyżką i wiosłem – kulinarny rejs wokół Bałtyku Prezentacja uczennic klasy V Szkoły Podstawowej w Zalesiu.
Sprawozdanie z realizacji projektu edukacyjnego:
HISTORIA POLSKI W LEGENDACH
OD ZABAWY DO KLASOWEJ OFICYNY WYDAWNICZEJ.  POZNANIE CIEKAWYCH SPOSOBÓW UCZENIA SIĘ ORTOGRAFII ICH UPOWSZECHNIANIE  ROZWIJANIE UMIEJĘTNOŚCI POPRAWNEGO.
„KTO ZASŁUGUJE NA MIANO PATRONA GIMNAZJUM?”. NASZA GRUPA PROJEKTOWA.
Gimnazjum nr1 w Piszu Bożena Obrycka
DAM RADĘ!. Główne zagadnienie problemowe projektu to: samodzielność dzieci w ich codziennym funkcjonowaniu. Cele: 1. Planowanie zakupów w sklepie spożywczym,
Matematyka – Twierdza Szyfrów
Prawa człowieka i ich ochrona w Polsce Alicja Kopczyńska
Nasi partnerzy: Collège Jean Rostand (DRAGUIGNAN, Francja) Colegiul Tehnic "Ioan Ciordaş" (Beius, Rumunia)
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Program „Szkoła z klasą 2.0” edycja 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. Elizy Orzeszkowej w Radgoszczy.
Debata szkolna 6 grudnia 2012 r. 6 grudnia 2012 r.
SPOTKANIE OTWIERAJĄCE Edycja 2012/2013 w Szkole Podstawowej im. H. Sienkiewicza w Konarzewie J. Liszkowska- koordynator.
Dlaczego warto korzystać z
5 lat kujawsko – pomorskiego w Unii Europejskiej
Przygotowaliśmy: -praktyczne narzędzia dla nauczycieli: -ramowy plany pracy wychowawczej, -ramowy program zajęć pozalekcyjnych, -scenariusze lekcji,
Edukacja audiowizualna w bibliotece szkolnej Opracowała: Krystyna Dzikowska.
W wybranym przez nas projekcie wzięli udział wybrani uczniowie ze wszystkich klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej Specjalnej oraz Szkoły Specjalnej Przysposabiającej.
KONKURS PLASTYCZNY ZAWODY PRZYSZŁOŚCI - MAKIETA GRUPA PROJEKTOWA: Klaudia Zielińska Ewelina Socha Katarzyna Tomiczek Klaudia Binda Dominik Jordan Szymon.
Projekt edukacyjny w ramach programu Szkoła z Klasą 2.0 Jem kolorowo, odżywiam się zdrowo.
R. Gromada – Kaleńska M. Wiercimak. Uczniowie gimnazjum mają obowiązek realizować jeden projekt edukacyjny w cyklu kształcenia. (na podstawie rozporządzenia.
Zespół Szkolno – Przedszkolny nr 1 w Wodzisławiu Śląskim.
„Uzależnienie od gier komputerowych i Internetu”
NARZĘDZIA INFORMATYCZNE WSPOMAGAJĄCE WSZYSTKIE ETAPY PROJEKTU
Zapis prezentacji:

Projekt „Kraje anglojęzyczne od kuchni” Nauczyciel: Svitłana Kukurudz Ucestnicy: Zespół zadaniowy 1:Kajmowicz MartaIIIb, Lasota Wioletta IIIb, Lebryk MonikaIIb, Kos Joanna IIb, Siwek Marta IIb, Kisiel Joanna IIb. Zespół zadaniowy 2: Bardo Edyta IIIb, Tuman Monika IIIb. Zespół zadaniowy 3: Janiec Adrian IIc, Kos Wioletta IIc, Januś Ewelina IIIa, Stańczyk Konrad IIIb, Pawlik Kamil IIIb. Zespół zadaniowy 4: Grzebieniowski Wojciech IIIb, Siwek Sebastian IIIb, Janiec Sebastian IIIb, Kamień Przemysław IIIb

Cele projektu: Uczniowie: znają tradycje kulinarne krajów anglojęzycznych i umieszczają je na stronie internetowej znają słownictwo związane z kuchnią i tworzą ilustrowany słownik kulinarny przygotowują książkę kulinarną tradycyjnych potraw w krajach anglojęzycznych za pomocą programu Power Point potrafią opowiedzieć w języku angielskim jak przygotować danie z przepisu nagrywają film (program) kulinarny i umieszczają go w Internecie

Opis projektu Realizując projekt uczniowie stworzyli tematyczną stronę internetową, na której umieścili materiały związane z tradycjami kulinarnymi w krajach anglojęzycznych. Na tej stronie pojawiły się też przepisy tradycyjnych dań państw anglojęzycznych, dowcipy kulinarne w języku angielskim, nagrany film (program kulinarny). Przez jeden z zespołów zadaniowych stworzony był również ilustrowany słownik kulinarny w programie Microsoft Word. Powstała prezentacja tradycyjnych dań przy pomocy programu Power Point. Słownik oraz książka kulinarna zostały wydrukowane, a program kulinarny skopiowany na płytę DVD. Te zasoby są umieszczone w bibliotece szkolnej i służą jako pomoce dydaktyczne całej społeczności szkolnej. Swoją prace uczniowie opisali w scenariuszu audycji radiowej, która została wygłoszona w szkolnym radiowęźle.

Narzędzia i programy komputerowe wyszukiwarki internetowe do wyszukiwania przepisów kulinarnych oraz informacji o tradycjach kulinarnych w państwach anglojęzycznych słowniki internetowe i tradycyjne do stworzenia kulinarnego słownika z ilustracjami oraz do tłumaczenia niektórych przepisów do książki kulinarnej i scenariusza do programu kulinarnego Microsoft Word do stworzenia słownika i książki kulinarnej, scenariusza do programu kulinarnego oraz audycji radiowej Power Point do stworzenia prezentacji tradycji i przepisów kulinarnych Edjus pro do obróbki filmu Microsoft Office Publisher do stworzenia tematycznej strony www

Zespoły uczniowskie Uczniowie dobrali się w zespoły według wykonywanych zadań: Zespół zadaniowy 1: stworzenie książki kulinarnej w wersji drukowanej i w postaci prezentacji w Power Point – 2 osoby kl. IIIb, 4 osoby kl. IIb. Zespół zadaniowy 2: stworzenie słownika kulinarnego z obrazkami – 2 osoby kl. IIIb. Zespół zadaniowy 3: nagranie programu kulinarnego – 2 osoby kl. IIc, 2 osoby kl. IIIb, 1 osoba kl.IIIa Zespół zadaniowy 4: stworzenie tematycznej strony www – 4 osoby kl.IIIb.

Podział zadań Zespół zadaniowy 1: Stworzenie książki kulinarnej w wersji drukowanej – Marta Kajmowicz, Wioletta Lasota, stworzenie prezentacji w Power Point- Marta Siwek, Monika Lebryk, Joanna Kos, Joanna Kisiel, stworzenie gazetki ściennej dotyczącej projektu – Monika Lebryk, Joanna Kos Zespół zadaniowy 2: stworzenie słownika kulinarnego z ilustracjami- Edyta Bardo, Monika Tuman Zespół zadaniowy 3: opracowanie scenariusza do programu kulinarnego – Adrian Janiec, Wioletta Kos, Ewelina Januś; gra aktorska: Adrian Janiec, Wioletta Kos; nagranie i obróbka filmu Zespół zadaniowy 4: stworzenie tematycznej strony www na podstawie materiałów przygotowanych przez poprzednie zespoły- Wojciech Grzebieniowski, Sebastian Siwek, Sebastian Janiec, Przemysław Kamień, Paweł Smagacz Opracowanie scenariusza audycji radiowej do prezentacji projektu – wszyscy uczestnicy projektu; prowadzenie audycji- Adrian Janiec, Edyta Bardo.

Rola nauczyciela Zapoznałam uczniów z projektem Zaproponowałam kilka tematów możliwych do realizacji, z których uczniowie wybrali jeden Określiłam cele i zadania projektu, a uczniowie dobrali się w zespoły według swoich zainteresowań Wspólnie z uczniami ustaliliśmy zasady pracy nad projektem Opracowałam harmonogram, karty pracy i karty samooceny zespołów Prowadziłam spotkania konsultacyjne Służyłam radą i pomocą Monitorowałam pracę uczniów Mobilizowałam uczniów do pracy, przypominałam o terminach Przeanalizowałam dokumentacje pracy nad projektem Zaproponowałam, aby zaprezentować prace nad projektem poprzez audycje w szkolnym radiowęźle Wspólnie z uczniami oceniłam pracę wszystkich uczestników projektu

Działania uczniów Zespół 1: Prezentacja w Power Point Wyszukiwanie informacji o tradycjach kulinarnych państw anglojęzycznych Wyszukiwanie przepisów kulinarnych Tłumaczenie przepisów na język polski lub angielski Stworzenie słowniczka do książki kulinarnej Wydrukowanie książki kulinarnej z przepisami w języku angielskim i polskim Stworzenie prezentacji w Power Point Stworzenie gazetki ściennej dotyczącej projektu Prowadzenie dokumentacji (zdjęcia, filmiki) Wypełnianie karty pracy, karty samooceny Zespół 2: Słownik kulinarny Wyszukiwanie wyrazów na temat kulinarny Wyszukiwanie obrazków do danych wyrazów Segregowanie słownictwa według działów Tłumaczenie wyrazów z pomocą słowników internetowych oraz tradycyjnych Opracowanie słownika w programie Word Wydrukowanie słownika Prowadzenie dokumentacji (zdjęcia)

Działania uczniów Zespół 3: Program kulinarny Wybór jednego z przepisów z książki kulinarnej Opracowanie scenariusza programu kulinarnego na podstawie przepisu Nauka ról Wypożyczenie strojów, przyborów kuchennych, zakup produktów spożywczych Gra aktorska Nagranie filmu Obróbka filmu Prowadzenie dokumentacji (zdjęcia, film, scenariusz) Wypełnianie karty pracy, karty samooceny Zespół 4: Strona www Stworzenie tematycznej strony WWW Umieszczenie na stronie materiałów przygotowanych przez inne grupy Umieszczenie danej strony w Internecie Prowadzenie dokumentacji (zdjęcia)

Rezultaty pracy uczniów Powstała książka kulinarna z przepisami w języku angielskim i języku polskim wraz ze słowniczkiem oraz prezentacja w Power Point Książkę oraz prezentacje można znaleźć na stronie: http://www.englishcooking.cba.pl

Powstał program kulinarny” ADRIAN LIKES COOKING” Zobacz program kulinarny na stronie: http://www.englishcooking.cba.pl

Powstała tematyczna strona internetowa „Kraje anglojęzyczne od kuchni” http://www.englishcooking.cba.pl

Powstał ilustrowany słownik kulinarny Korzystaj ze słownika na: http://www.englishcooking.cba.pl

Prezentacja publiczna Prezentacja publiczna odbyła się poprzez wygłoszenie audycji radiowej w szkolnym radiowęźle przez Adriana Janiec oraz Edytę Bardo. Uczestnicy projektu wspólnie opracowali scenariusz audycji, w której każdy z zespołów opowiedział o swojej pracy nad projektem. Został też podany link do strony internetowej, na której można zobaczyć rezultaty pracy uczniów.

„Poznałam mnóstwo nowych słówek związanych z kuchnią” – Edyta Bardo Wnioski * „Dowiedziałam się dużo ciekawych rzeczy o kuchni krajów anglojęzycznych” Marta Siwek „Praca w grupie może przyjemna i jest o wiele łatwiejsza niż w pojedynkę” – Monika Lebryk „Poznałam mnóstwo nowych słówek związanych z kuchnią” – Edyta Bardo „Aby zobaczyć rezultaty swojej pracy trzeba się jej naprawdę oddać” – Asia Kos

„Angielski z komputerem jest ekstra”- Kamil Pawlik Wnioski * „Potrafię po mistrzowsku przyrządzić sałatkę z melona i pomidorów” – Wioletta Kos „Praca aktora jest bardzo trudna, ale i ekscytująca. Kamera dodaje dreszczyku emocji” – Adrian Janiec „Nagrałem film i nauczyłem się obrabiać filmy z pomocą programu Edius Pro. Ale frajda.” Konrad Stańczyk „Angielski z komputerem jest ekstra”- Kamil Pawlik

Co ja zyskałam: Świadomość, że język angielski można przybliżyć uczniom w sposób dla nich ciekawy, czyli poprzez komputer Satysfakcje z tego, że uczniowie samodzielnie się uczyli języka angielskiego, a ja tylko monitorowałam ten proces Doświadczenie w pracy metodą projektu Zadowolenie z moich uczniów oraz ich pracy i zaangażowania Projekt pozwolił na integracje uczniów z różnych klas Poznałam zainteresowania, pasje moich uczniów, a projekt dał możliwość je realizować W przyszłości na pewno wykorzystam już zdobyte doświadczenie w pracy metodą projektu Kontakt: svitlana@neostrada.pl