Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:321402.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Technik Żywienia i Gospodarstwa Domowego
Advertisements

Wykonali : Paterok Łukasz Nieświec Tobiasz Szpejda Krzysztof kl. I TMT
TECHNIKUM Kształcąc się w technikum po czterech latach nauki będziesz mógł/mogła przystąpić do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Głównym celem szkoły zawodowej jest umożliwienie absolwentowi uzyskania kwalifikacji w wyuczonym zawodzie. Kształcenie trwa.
ZASADNICZA SZKOŁA ZAWODOWA Głównym celem szkoły zawodowej jest umożliwienie absolwentowi uzyskania kwalifikacji w wyuczonym zawodzie. Kształcenie trwa.
TECHNIKUM Kształcąc się w technikum po czterech latach nauki będziesz mógł/mogła przystąpić do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje.
PIELĘGNIARKA Opiekuje się chorymi i niesie pomoc cierpiącym. Na zlecenie lekarza wykonuje różnorodne zabiegi, które pozwalają określić stan zdrowia pacjentów.
Mechanik Samochodowy.
Normy praktyki zawodowej
TECHNIKUM Kształcąc się w technikum po czterech latach nauki będziesz mógł/mogła przystąpić do egzaminu maturalnego oraz do egzaminu potwierdzającego kwalifikacje.
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych NR 2 w Brzezinach Zaprasza do zapoznania się z ofertą szkoły.
SYSTEMY OCHRONY PRACY W POLSCE:
Zespół Szkół w Olsztynku im. K.C. Mrongowiusza
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK ŻYWIENIA.
Polski Związek Hodowców i Producentów Bydła Mięsnego
MECHANIK Opracowali: Michał Firański oraz Joanna Sadowska
Spis treści: Czym jest zawód dyspozytora transportu samochodowego ?
TECHNIK ANALITYK Informacje o zawodzie.
Mechanik samochodowy.
Technik organizacji usług gastronomicznych
usług gastronomicznych
Współpraca szkoły z przedsiębiorstwem
SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH NR 2
Technik architektury krajobrazu
WARSZTATY ZAWODOZNAWCZE KLASY 3 B z GIMNAZJUM NR 5 W LUBINIE 24 PAŹDZIERNIKA 2011 DROGA EDUKACYJNA W ZAWODZIE FRYZJERA.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Egzamin potwierdzaj ą cy kwalifikacje zawodowe. STRUKTURA EGZAMINU Etap pisemny Część I – zakres wiadomości i umiejętności właściwych dla kwalifikacji.
Zsliz.olecko.pl Zespół Szkół Licealnych i Zawodowych w Olecku zaprasza do rozpoczęcia nauki w zawodzie TECHNIK KUCHARZ ul.
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZO - GASTRONOMICZNYCH WARSZAWA, ul. KOMORSKA 17/23
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH w SOMONINIE
Technik technologii żywności jest zawodem związanym z:
Technik architektury krajobrazu
TECHNIK OCHRONY ŚRODOWISKA
Technik żywienia i usług gastronomicznych
Marta Warych Kinga Sowik klasa 3LP
Zostań fryzjerem !.
Mechanik pojazdów samochodowych
EGZAMIN POTWIERDZAJĄCY KWALIFIKACJE ZAWODOWE
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Zawody gastronomiczne
Bydgoszcz ANIMATOR ROZWOJU TECHNOLOGICZNEGO Czynności:  Projektowanie, wdrażanie, promocja i ocena nowych rozwiązań technologicznych, wydawanie.
WYBÓR ZAWODOWY GIMNAZJALISTY
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR W RZEMIENIU NA ROK 2015/2016.
Technik mechanik numer z klasyfikacji zawodów:311502
Numer z klasyfikacji zawodów:312102
Numer z klasyfikacji zawodów:
ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I AGROBIZNESU W LĘBORKU
ZAWÓD: CUKIERNIK Produkuje i dekoruje wyroby ciastkarskie i cukiernicze, np. ciasta, torty, lody, pieczywo cukiernicze.
Uniwersytet Gdański, Wydział Zarządzania
ZAWÓD KELNER Szkoła – Zawód – Praca.
ZESPÓŁ SZKÓŁ TECHNICZNYCH I OGÓLNOKSZTAŁCĄCYCH IM. STEFANA ŻEROMSKIEGO W CZĘSTOCHOWIE.
TECHNIK ŻYWIENIA I ORGANIZACJI USŁUG GASTRONOMICZNYCH
Technik pojazdów samochodowych Bezpłatny kurs prawa jazdy kat. B !!!
Ekonomika małych i średnich przedsiębiorstw
Technik żywienia i usług gastronomicznych Technik eksploatacji portów i terminali Technik obsługi turystycznej Technik architektury krajobrazu Technik.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Kucharz Ź ródło: Prezentacja zawodu Zespół Szkół Gastronomiczno-
Zarządzanie i inżynieria produkcji to interdyscyplinarny kierunek, łączący przygotowanie inżynierskie z nowoczesną wiedzą i umiejętnościami menedżerskimi.
WEZ 1 Wyniki egzaminu zawodowego absolwentów techników i szkół policealnych październik 2006 r.
ELEKTROMECHANIK Kwalifikacja: montaż i konserwacja maszyn i urządzeń elektrycznych (E.7)
PRAKTYKI ZAWODOWE W NESTLÉ PURINA NOWA WIEŚ WROCŁAWSKA.
Inżynier budowy systemów komputerowych nadzoruje, projektuje i konstruuje systemy oraz wdraża oprogramowanie systemowe w różnych dziedzinach gospodarki.
Kucharz w kuchni króluje. Dobre posiłki gotuje ;).
Technik transportu drogowego
TECHNIK ADMINISTRACJI Czas trwania nauki: 2 lata.
MURARZ TYNKARZ Murarz to wykwalifikowany robotnik zajmujący się wznoszeniem ścian z cegieł, kamieni, elementów betonowych, gipsowych, ceramicznych i innych.
Organizacja Praktycznej Nauki Zawodu
OFERTA EDUKACYJNA ZESPOŁU SZKÓŁ CKR
DLA PRACODAWCÓW I OSÓB KIERUJĄCYCH PRACOWNIKAMI
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
ZESPÓŁ SZKÓŁ im. WALERGO GOETLA W SUCHEJ BESKIDZKIEJ
Zapis prezentacji:

Technik żywienia i gospodarstwa domowego Numer z klasyfikacji zawodów:321402

Zadania i czynności robocze: Organizowanie, kierowanie i nadzorowanie pracy personelu w zakładzie żywienia zbiorowego lub bezpośrednio z produkcją potraw Poznanie i uwzględnianie w praktyce procesów technologicznych i zmian zachodzących w produktach żywnościowych w czasie przetwarzania ich na potrawy,

Zadania i czynności robocze: Bezpośrednie przygotowanie potraw zgodnie z obowiązującymi zasadami, aktualną wiedzą i możliwościami technicznymi(kucharz, garmażer), Przeprowadzanie kalkulacji potraw(kalkulator, rozliczeniowiec), Nadzorowanie placówki lub grupy osób (kierownik zmiany, sali, kuchni, kontroler, technik technologii żywienia zbiorowego),

Zadania i czynności robocze: W żywieniu zbiorowym wykorzystuje się naukowo procesy przetwórcze i sposoby zabezpieczenia wyprodukowanych potraw przed stratami wartości odżywczych, Technik zbiorowy przestrzega podstawowych norm surowcowych określonych do poszczególnych rodzajów potraw,

Zadania i czynności robocze: Obsługuje maszyny i urządzenia oraz nadzoruję ich eksploatację, Dokonuje odbioru jakościowego surowców i towarów, Nadzoruje i organizuje cały przebieg procesu produkcyjnego potraw i ich ekspedycję,

Zadania i czynności robocze: Organizuje i nadzoruję prace konsumentów, Dba, aby potrawy i posiłki były przyjęte zgodnie z przyjętymi normami dietetycznymi, ustala sposoby przygotowania potraw(jadłospisy i kart dań), Kieruje całym zakładem żywienia zbiorowego, Odpowiada za jakość posiłków,

Zadania i czynności robocze: Organizuje zaopatrzenia materiałowe i surowcowe, ustala asortyment produkcji i sprzedaży, Zobowiązany jest do prowadzenia dokumentacji, kalkulacji potraw i rozliczeń, Przeprowadza wewnętrzne kontrole i opracowuje projekty usprawniania działalności.

Środowisko pracy (materialne środowisko pracy) Technik żywienia wykonuje swoją pracę w placówkach żywienia zbiorowego-barach, restauracjach, stołówkach, W kuchni(garmażer, kucharz), Na sali stołówki czy restauracji(kierownik sali czy zmiany).

Środowisko pracy (warunki społeczne) Praca indywidualna, Najczęściej podlegają mu inne osoby, których pracę organizuje, kieruje nią i nadzoruje, Może pracować na stanowisku wymagającym kontaktów z osobami, na rzecz których prowadzi usługi.

Środowisko pracy (warunki organizacyjne) Technik żywienia może prowadzić zakład pracy lub też może być zatrudniony przez pracodawcę, Musi liczyć na pracę w dni wolne, w nocy czy też z okresowym natężeniem pracy.

Wymagania psychologiczne: Osoby zatrudniane przy posiłkach powinny mieć dobry smak, węch, zręczne palce i ręce, Zdolności plastyczne zwłaszcza w zakresie rysunku dekoracyjnego, Dobra koordynacja wzrokowo-ruchowa, Szybki refleks, Łatwe przejście od jednej czynności do drugiej, Wytrwałości przy wykonywaniu często powtarzających się czynności, Dokładność,

Wymagania psychologiczne: Zdolności rachunkowe i zainteresowania urzędnicze, Znajomość zasad działania i orientacja stosowania urządzeń technicznych. Technik powinien mieć świadomość odpowiedzialności moralnej, Ocena potraw za pomocą zmysłów(węch, wzrok, smak i dotyk).

Wymagania fizyczne i zdrowotne: Praca technika może przebiegać z różnym obciążeniem fizycznym, W biurze może pracować osoba z gorszym stanem zdrowia, nawet niepełnosprawna, Na większym stanowisku pracuje osoba z lepszym stanem zdrowia, W pracy technika eliminuje się choroby skóry, kręgosłupa i koniczyn, Dobra odporność na wysiłek, Dobra sprawność układu kostno-stawowego, zmysłu smaku i węchu, Ważne są badania w kierunku na nosicielstwo duru brzusznego.

Warunki podjęcia pracy w zawodzie: Wykształcenie zawodowe bądź średnie, najlepiej z ukończonym technikum ze specjalnością technologii żywienia, Konieczność ukończenia kursu bhp, Powinien spełniać wymagania zdrowotne.

Zawody pokrewne: Dietetyk, Technik żywności, Cukiernik, Mleczarz, Pracownik kuchni.