Są to niezwykle ważne i potrzebne do życia człowieka istoty

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Ptaki zwiastujące nadejście wiosny
Advertisements

Zastosowanie materiałów promieniotwórczych w:
PSZCZOŁY.
OWADY SPOŁECZNE.
  OK konspekt z biologii.
Nietoperz- wróg czy przyjaciel?
TOLERANCJA EKOLOGICZNA
Nicienie – ewolucyjny tryumf prostoty
Leonardo da Vinci Partnerstwo: “Kuchnia i restauracja, przewodnik dla początkujących” TŁUSZCZE.
SALAMANDRA Wykonała Klaudia kl. 4b.
Ochrona zwierząt! Przygotowali: Karol Wiktoria
Temat: Cechy populacji biologicznej.
W biosferze wyróżnia się środowisko:
INFEKCYJNE CZYNNIKI CHOROBOTWÓRCZE
Rodzaje,wygląd,odżywianie
Autor: Kamil Łyskowicz
PAJĄKI PTASZNIKI.
Fotosynteza Fotosynteza to złożony proces biochemiczny zachodzący głównie w liściach, a dokładniej w chloroplastach. Przeprowadzany jest jedynie przez.
Temat lekcji: Wykrywamy związki organiczne w pokarmach.
Na ratunek pszczołom Projekt Klubów 4H Rok szkolny 2012/13.
Zwierzęta świata Olga Pierzchlewicz Kl. IIB.
Podstawowe składniki odżywcze w organizmie
Układ pokarmowy Autor: Wojciech Buczek kl. IB.
DLACZEGO SUPLEMENTY DIETY są nam potrzebne ?
PSZCZOŁY.
Niedźwiedzie.
Rodzaj (łac. genus, l.mn. genera) – podstawowa, obowiązkowa kategoria systematyczna obejmująca gatunek.
Pszczoły a matematyka FENOMEN PSZCZELI.
Kleszcz mały czy duży nic dobrego nie wróży.
Pszczoły Ada Stankiewicz 6a.
EKOLOGIA.
Pszczoły.
PSZCZOŁY.
KTO JEST PRZYJACIELEM LASU ?
PSZCZOŁY.
PSZCZOŁY ZACZYNAMY POKAZ.
Pszczoły Wszystkie pszczołowate żywią się nektarem i pyłkiem kwiatowym. Pyłkiem karmią też swoje larwy. Jednocześnie zapylają, czyli przenoszą pyłek i.
Część II Poznajemy nasze nietoperze
Kto jest przyjacielem lasu?
Zapraszam do obejrzenia prezentacji pt.: Kto jest przyjacielem lasu?
WITAM DZIŚ CHCIAŁABYM przedstawić KRÓTKI SLAJD O PSZCZOŁACH.
Mój dziadek i pszczoły.
Pszczoły.
Polskie ptaki drapieżne
PSZCZOŁY.
Przejawy życia organizmów heterotroficznych
Las w mojej okolicy. Bóbr- zagrożony drwal.
Cukier - wróg czy przyjaciel?
na prezentację pod tytułem :
MIÓD.
PSZCZOŁA MIODNA.
Substancje o znaczeniu biologicznym
ZWIERZĘTA JEZIOR I STAWÓW
Autorzy: Adrianna Przybylska
Owady – pożyteczne czy szkodliwe?
Woda i składniki mineralne
Eko badacze Projekt - Badacz wody.
Czynniki ryzyka związane ze zdrowiem i chorobami
Darwinowska teoria doboru naturalnego
Promieniowanie Ultrafioletowe.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Syndrom masowych upadków rodzin pszczelich analiza różnych hipotez Cezary Kruk Lubelski Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
TRZYMAJ ZDROWIE PRZY SOBIE
MIĘCZAKI.
Gęś gęgawa Jakub Mastela.
PLESZKA ZWYCZAJNA (Phoenicurus phoenicurus)
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Gospodarka pasieczna w okresie masowej depopulacji pszczół dr inż
Dotyczy ekosystemów Jej poziom zależy od liczby ekosystemów na danym obszarze.
Kwas askorbinowy .
Zapis prezentacji:

Są to niezwykle ważne i potrzebne do życia człowieka istoty Pszczoły Są to niezwykle ważne i potrzebne do życia człowieka istoty Pszczoły są potrzebne W ostatnim czasie obserwuje się zwiększone wymieranie pszczół, głównie na terenie USA i Europy Zachodniej

Miód Miód produkują pszczoły znosząc do ula nektar kwiatowy lub spadź . Pod wpływem enzymów i kwasu mrówkowego . Sacharoza przekształca się w przewodzie pokarmowym pszczoły w glukozę i fruktozę , których mieszaninę potocznie zwie się cukrem inwertowanym[2]. Zachodzi reakcja: Najliczniejszą grupę związków w miodzie stanowią węglowodany

Chrońmy Pszczoły ©”Chrońmy pszczoły” Obrona pszczół”  jest inicjatywą wielu różnych środowisk pszczelarskich, zarówno zrzeszonych w związkach czy stowarzyszeniach, jak i pszczelarzy niezrzeszonych oraz organizacji pozarządowych działających m.in. na rzecz ekologii czy ograniczenia ekspansji upraw GMO i ich niekorzystnego wpływu na środowisko naturalne.

Opis Pszczół osobniki mają długość ciała od 7-8 mm do 16-18 mm. Mają ubarwienie o różnej intensywności – od jednolicie czarnego i ciemnobrązowego do żółtego i czerwono-pomarańczowego. Skrzydła ich mają specyficzne użyłkowanie. Wyróżniają się charakterystycznym kształtem pólka radialnego na przednim skrzydle – ogranicza je zaokrąglona żyłka, która nieco odstaje od krawędzi skrzydła. Pszczoły widzą promieniowanie ultrafioletowe. Wszystkie gatunki należące do rodzaju Apis żyją w zorganizowanych społeczeństwach. Budują one z czystego wosku pionowe plastry z obustronnie ułożonymi komórkami, służącymi do wychowu czerwi i przechowywania pokarmu. Osobniki dorosłe i larwy odżywiają się nektarem, spadzią oraz pyłkiem kwiatowym. Zakładają duże kolonie (rodziny pszczele), zależnie od gatunku liczące od kilku do 20-80 tysięcy osobników. Życie rodzin jest koordynowane za pośrednictwem feromonów, regularnych zmian aktywności gruczołów, porozumiewania się za pomocą tańców i wydawania dźwięków. Występuje tu polimorfizm i politeizm wiekowy. Doskonale wypracowały sposób regulacji temperatury w gnieździe, co pozwala rodzinom pszczelim na uniezależnienie się w dużej mierze od warunków zewnętrznych, dzięki czemu w klimacie chłodnym mogą przeżyć długie i surowe zimy całe kolonie, a nie tylko pojedyncze stanie hibernacji, jak np. u trzmieli.

Rodzaje Pszczół Pszczoła wschodnia (Apis cerana Fabr.) – gatunek z rodzaju pszczół miodnych (Apis), żyjący dziko w południowej i wschodniej Azji, na kontynencie i wyspach, od dorzecza Indusu po dorzecze Amuru. Gniazdo zbudowane z wielu plastrów zakłada w pomieszczeniu zamkniętym. Jest trochę mniejsza od pszczoły miodnej, żółta lub ciemniejsza (matki i trutnie zawsze ciemne). Nie używa kitu. Różni się od pszczoły miodnej między innymi sposobem wentylowania gniazda: wachluje skrzydełkami zwrócona głową na zewnątrz gniazda. Jest łagodna, rzadko żądli, ale niekiedy szczypie żuwaczkami, podczas ataku wydaje dźwięki. Przejawia skłonności do migracji, niepokojona opuszcza gniazdo. Jest odporna na choroby i niesprzyjające warunki środowiskowe. Żyje dziko w dziuplach i szczelinach skalnych, a ponadto jest hodowana w prymitywny sposób przez tubylców.

Pszczoła Wschodnia

Pszczoła Karłowata

Pszczoły Olbrzymie

Wrogowie Pszczół Pszczoły, podobnie jak wszystkie żywe organizmy są narażone na działanie czynników chorobotwórczych i pasożytów. Występowanie chorób i szkodników w świecie organizmów żywych jest rzeczą jak najbardziej naturalną. Przyroda ożywiona funkcjonuje na zasadzie łańcuchów troficznych (pokarmowych). Każdy organizm odżywia się w określony sposób i stanowi pożywienie dla innego organizmu. Również atakujące organizmy pszczół bakterie, grzyby, wirusy, pasożyty wewnętrzne i zewnętrzne, wrogowie pszczół i szkodniki gniazda pszczelego oraz produktów pszczelich spełniają określoną rolę w naturalnym ekosystemie i są w nim potrzebne, chociaż trudno to zrozumieć z punktu widzenia gospodarczego wykorzystania pszczół.

Zakończenie Prezentację , przygotował Oskar Kowalczyk .Serdecznie dziękuję wszystkim za uwagę.