ŚNIADANIE- CZY WARTO? Oprac. Monika Bunio Oprac. graf. M. Wyczałkowska.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Wybieram zdrowie i zdrowe odżywianie
Advertisements

Jedz smacznie i zdrowo! Opracowali: Łukasz Wasiak Bartosz Balcerak
Dlaczego śniadania są takie ważne?
W ZDROWYM CIELE ZDROWY DUCH
„Zdrowo jemy i rośniemy” Projekt edukacyjny uczniów klasy II Publicznej Szkoły Podstawowej im. Adama Mickiewicza w Kaszowie.
WELLNESS – FILOZOFIA ZDROWIA
Bez białka nie ma ciałka!.
Zdrowe odżywianie.
Składniki diety zbilansowanej
DZIESIĘĆ ZASAD ZDROWEGO ŻYWIENIA
ZDROWE ODŻYWIANIE Wybór należy do Ciebie. Co wybierzesz? Julia Musiał.
Piramida żywieniowa-czy warto według niej żyć ?
Światowy dzień żywności
„DIETA” Ogólnie wiadomo, że jemy niezdrowo, za tłusto, za dużo i nieodpowiednie rzeczy, przez co częściej chorujemy i tyjemy. Aby to zmienić, warto trochę.
1.
Pokarm, który jesz, powinien ci dostarczyć wszystkiego, co niezbędne jest do życia i wzrostu. Aby być silnym i zdrowym, musisz jeść różne potrawy, ponieważ.
Piramida. Piramida Śniadanie Mistrzów Najważniejszy posiłek w ciągu dnia Dostarcza energii do rozruszania ciała i umysłu Brak śniadania powoduje magazynowanie.
Bez śniadania nie ma nauczania
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
Jak odżywiać się żeby być zdrowym?
ODŻYWIAMY SIĘ ZDROWO.
Zdrowo się odżywiam, Dobrze wypoczywam !.
Zbilansowana dieta dla młodzieży Bożena Wajszczyk Zakład Epidemiologii i Norm Żywienia Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie.
Wykonawca: Aneta Kozłowska kl. II G
EDUKACJA ZDROWOTNA TRZYMAJ FORMĘ!!!.
21 PRZYKAZAŃ RACJONALNEGO ŻYWIENIA
Żelazne zasady zdrowego żywienia
ABC – zdrowego odżywiania
ZASADY ZDROWEGO ODŻYWIANIA
Zdrowe Odżywianie.
Zasady prawidłowego odżywiania Miłego ogladania.
Sport. Sport Dzięki wysiłkowi dotlenia się mózg, poprawia się kondycja oraz sprawność fizyczna organizmu. Dlatego ważne jest, aby sport uprawiać kilka.
Zasady zdrowego żywienia
Trzymaj Formę! „Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
ZDROWE ODŻYWIANIE.
Zdrowy styl życia.
BEZ ŚNIADANIA NIE MA NAUCZANIA
Teraz dowiecie się nieco o odżywianiu się Waszych dzieci. DRODZY RODZICE.
Jak się odżywiamy?.
P i r a m i d a zdrowego stylu życia. P i r a m i d a zdrowego stylu życia.
Jadłospis dzienny Posiłek Co jemy? śniadanie II śniadanie obiad
Zgierz 8 listopad 2011 Wychowawca – mgr Monika wasilewska.
Trzymaj formę, a zachowasz zdrowie !!!
Poznajemy składniki żywności.
Akcja prozdrowotna ,,Śniadanie daje moc”.
„ Śniadanie daje moc” 8 listopada. Śniadanie jest uznawane za najważniejszy posiłek dnia - ma ono dostarczać energii i składników niezbędnych do całodziennego.
ŚNIADANIE DAJE MOC AKCJA EDUKUJĄCA ZDROWY STYL ŻYCIA opracowała: mgr Beata Sikorska-Żyrek oraz klasa II a realizowana w Publicznej Szkole Podstawowej nr.
Bez białka nie ma ciałka!.
Regularne i zdrowe odżywianie 
JEDZ ZDROWO, BĄDŹ ZDROWY
Zdrowy tryb życia.
RACJONALNE ŻYWIENIE NASTOLATKÓW
,,W zdrowym ciele zdrowy duch’’
Śniadanie jest cool! Maja Kończak, Milena Kończak, Monika Woźniak, Ewelina Kamińska, Oliwia Klepacka, Zuzanna Kowalska Gimnazjum nr 81, im. prof. Witolda.
 Pożywienie jest niezbędne do życia. Stanowi źródło energii i składników odżywczych potrzebnych do wzrostu i rozwoju, do wykonywania różnych czynności.
SOLE MINERALNE ORAZ WODA
Zdrowy tryb życia... Jest bardzo ważny dla naszego organizmu. Daje nam zdrowie i lepsze samopoczucie. Zdrowy tryb życia to ewidentnie ćwiczenia, ruch,
Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Żyj smacznie i zdrowo.
Zdrowe Żywienie Człowieka
Zdrowy styl życia.
Trzymaj Formę! Prezentacja multimedialna. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych na Rzecz tłuszczów roślinnych (w umiarkowanych ilościach) *Jedz.
ŚNIADANIE - ENERGIA NA CAŁY DZIEŃ Wszystko o śniadaniu i o jego wartościach. Igor Krzywicki VD.
Na śniadaniowym talerzu powinny znaleźć się produkty mleczne, takie jak: twaróg, jogurty, kefiry, pieczywo pełnoziarniste posmarowane dobrym tłuszczem.
18/09/2016 Zdrowe odżywianie. 2 Coś o zdrowym odżywianiu Zdrowe odżywianie - sposób odżywiania, polegający na przyjmowaniu substancji korzystnych dla.
ZASADY WŁAŚCIWEGO ODŻYWIANIA
OWOCE – SMACZNE I ZDROWE
ABC – zdrowego odżywiania
„Jedz aby żyć, a nie żyj aby jeść!”
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Dlaczego śniadania są takie ważne?
Zapis prezentacji:

ŚNIADANIE- CZY WARTO? Oprac. Monika Bunio Oprac. graf. M. Wyczałkowska

Kiedy śpisz…. wszystko jedno gdzie i w jakiej pozycji

…Twój organizm intensywnie pracuje czasie

Kiedy śpisz, Twój mózg segreguje, porządkuje i utrwala informacje

Kiedy śpisz, w Twoim organizmie zachodzi intensywny proces przebudowy i remontu komórek i tkanek

Kiedy śpisz, Twój system odpornościowy przygotowuje Cię do obrony

Kiedy śpisz, Twoja wątroba nasila procesy utylizacji odpadów i związków toksycznych

Kiedy śpisz, nerki wydalają szkodliwe produkty przemiany materii

Podczas snu Twój organizm zużywa wielką ilość: składników budulcowych i regulacyjnych (białka, witaminy, minerały) energii

Kiedy się budzisz, stan Twego organizmu jest mniej więcej taki:

Po przebudzeniu poziom cukru we krwi jest najniższy w ciągu doby, więc żeby sprawnie funkcjonować, mózg uruchamia złożoną kaskadę przemian neurohormonalnych, by skutecznie zachęcić nas do śniadania.

Trzeba szczerze powiedzieć, że dość często wygląda to tak: Nasz organizm w niczym nie przypomina kaskady, raczej spokojne jezioro.

Co robić, kiedy rano na samą myśl o zjedzeniu czegokolwiek robi się nam niedobrze? Jak w wielu trudnych problemach, zazwyczaj sprawdza się METODA MAŁYCH KROKÓW

JEŚLI NIE MOŻESZ PRZEŁKNĄĆ NICZEGO NA POCZĄTEK JEDZ MALUSIEŃKĄ PORCYJKĘ CZEGOKOLWIEK

Z czasem, kiedy Twój organizm przyzwyczai się do porannego jedzenia, bez wysiłku będziesz jeść coraz więcej i coraz racjonalniej komponować posiłki.

Jakie powinno być nasze śniadanie? ???????

W krajach śródziemnomorskich śniadanie wygląda mniej więcej tak:

A czasem nawet tak:

W zimnych krajach Północy jest nieco inaczej:

A kto był na Litwie wie, że może być nawet tak:

W naszym klimacie specjaliści zalecają by śniadanie składało się przede wszystkim z węglowodanów złożonych, które ulegają stosunkowo powolnemu trawieniu, więc poziom glukozy podnosi się stopniowo, zapewniając stały, systematyczny dostęp energii przez wiele godzin.

Śniadanie powinno też zawierać pełnowartościowe białko - chudą wędlinę, twaróg, rybę, jajka czy ser żółty.

I wreszcie świeże warzywa i owoce:

Odpowiednie śniadanie przyczyni się do tego, że będziemy w stanie jasno myśleć, uczyć się i pracować.

UWAGA!!! Godziny poranne są czasem maksymalnej aktywności układu pokarmowego w tym również żołądka, który wydziela duże ilości kwasu solnego. Jeśli nie jemy rano śniadania, nadmiar kwasu może doprowadzić do powstania takich dolegliwości jak zgaga, refluks czy nadżerki.

OD ŚNIADANIA NIE UTYJESZ – RACZEJ SCHUDNIESZ Po kilku godzinach nocnej głodówki organizm skrupulatnie wykorzystuje dostarczone kalorie - odkładanie tkanki tłuszczowej w okresie wzmożonego zapotrzebowania odżywczego byłoby nieuzasadnione fizjologicznie. Nie ma więc obaw - od większego śniadania nie da się przytyć. Na odwrót – rozpoczęcie dnia dobrym śniadaniem przyspiesza metabolizm i zapobiega tyciu.

DRUGIE ŚNIADANIE Około południa najbardziej aktywny jest nasz mózg, który zużywa 20% glukozy krążącej we krwi. Warto około godziny 10 – 11 zjeść kolejny posiłek, gdyż inaczej w godzinach południowych możemy czuć senność, spadek koncentracji oraz osłabienie pamięci.

W skład drugiego śniadania powinny wchodzić: ● Komponent węglowodanowy (najlepiej pieczywo pełnoziarniste) ● Komponent białkowy (chuda wędlina, ser żółty, twaróg, jajko, ryba) ● Komponent witaminowo-mineralny (warzywa i/lub owoce)

Pamiętaj: ŚNIADANIE zjedz sam OBIADEM podziel się z przyjacielem PRZYSŁOWIE CHIŃSKIE KOLACJĘ oddaj wrogowi

Źródła fotografii: m_bulki_i_rogale.htms.com /2010/10/22/kasza-gryczana-z-grzybami /