Wydział hodowli i biologii zwierząt

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
W POLITECHNICE ŁÓDZKIEJ
Advertisements

REGIONALNA STRATEGIA INNOWACJI aktualizacja na lata
dr inż. Sławomir Olko Politechnika Śląska
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji dla Mazowsza i określenie inteligentnej specjalizacji regionu – stan prac Małgorzata Rudnicka Wydział Innowacyjności.
Prezentacja projektu:
POLITECHNIKA BIAŁOSTOCKA Wydział Mechaniczny
na podstawie dokumentów dostępnych EC Krajowy Punkt Kontaktowy PR UE
Park Naukowo – Technologiczny Uniwersytetu Zielonogórskiego Elżbieta Polak Marszałek Województwa Lubuskiego.
Uniwersytet Rzeszowski
Szkoła nie musi być zamknięta. Realizacja polityki oświatowej w Opolu. Centrum Nauk Przyrodniczych przy PG nr 6, jako przykład zagospodarowania budynku.
Katedra Fizjologii i Biochemii
LABORATORIUM Z KLASĄ TO EGZAMIN NA PIĄTKĘ.
Wdrażanie Regionalnej Strategii Innowacji w województwie lubelskim.
mgr Paweł Noga Katedra Algorytmów i Modelowania Systemów. WETI PG
Prof. dr hab.. Małgorzata – Piasecka Szkoła Główna Handlowa Warszawa
POSTĘP BIOLOGICZNY I TECHNIOLOGIE PRODUKCJI ZWIERZĘCEJ W WARUNKACH ZMIENIAJĄCEGO SIĘ KLIMATU I Kongres Nauk Rolniczych Puławy, maj 2009 r.
6. Program Ramowy Implementacja priorytetu 3 Zbigniew Turek Krajowy Punkt Kontaktowy 9 czerwca 2003 – Targi Poznańskie.
Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka na lata , Oś Priorytetowa 5 Dyfuzja Innowacji Działanie 5.3 Wsparcie ośrodków innowacyjności Utworzenie.
Warsztaty szkoleniowe Regionalnego Komitetu Sterującego ds. Regionalnej Strategii Innowacyjności Województwa Warmińsko-Mazurskiego Gabriela Zenkner-Kłujszo.
Politechnika Śląska w Gliwicach Wydział Organizacji i Zarządzania Katedra Zarządzania Przedsiębiorstwem i Organizacji Produkcji Kierownik Katedry: prof.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO-SPOŻYWCZYM Katarzyna Margel Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 rok.
KONFERENCJA NAUKA DLA BIZNESU – WSPARCIE INNOWACJI W SEKTORZE ROLNO- SPOŻYWCZYM prof. dr hab. Alojzy Szymański Warszawa, SGGW, 27 luty 2007 r.
Optymalizacja produkcji wołowiny w Polsce,
Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego 1 17 października 2008 r. Anna Dobrowolska Dyrektor Departamentu Funduszy Europejskich Efekty SPO WKP –rola Ministerstwa.
Inżynieria procesów biotechnologicznych
Aktualizacja Regionalnej Strategii Innowacji Województwa Kujawsko- Pomorskiego.
EKOINNOWACJE NA MAZOWSZU. Ekoinnowacje na Mazowszu – projekt Wypracowanie metod transferu technologii w dziedzinie ochrony środowiska w regionie Mazowsza.
Nasze Koło Naukowe istnieje od 2008 roku za sprawą głodnych wiedzy studentów oraz zaangażowania Pani dr inż. Małgorzaty Zajdel W grudniu 2008 roku EuroProjekt.
Żywność i żywienie w XXI wieku. Konferencja końcowa, Warszawa 28 kwietnia 2011 Projekt jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego.
Bazy danych z zakresu genomiki, biotechnologii i jakości produktów pochodzenia zwierzęcego Jolanta Oprządek, Grażyna Sender, Magdalena Sobczyńska, Łukasz.
Oliwia Mazur & Angelika Wojciechowska KL.VI’’b’’
Fundusze Europejskie – dla rozwoju Polski Wschodniej Warszawa, 18 października 2011 Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie.
Akademia Młodych Biologów Lykeion Opieka merytoryczna PRACOWNIA BIOLOGII I CENTRUM EDUKACJI EKOLOGICZNEJ PAŁACU MŁODZIEŻY W KATOWICACH.
Wydział Przedsiębiorczości i Towaroznawstwa
Monika Bochenek Dyrektor Powiatowego Centrum Funduszy Europejskich
TECHNIK ANALITYK Informacje o zawodzie.
POMORSKI PARK NAUKOWO-TECHNOLOGICZNY W GDYNI Stan wdrażania Kierunki rozwoju II Forum Innowacyjne – Gdańsk, r.
EDUKACJA ZAWODOWA W PRAKTYCE
POLSKA PLATFORMA TECHNOLOGICZNA ŻYWNOŚĆ Warszawa
WORTAL TRANSFERU WIEDZY
WARTOŚĆ ODŻYWCZA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH
INNO – EKO – TECH Innowacyjne centrum dydaktyczno – badawcze alternatywnych źródeł energii, budownictwa energooszczędnego i ochrony środowiska Politechniki.
ROLĄ SAMORZĄDU JEST INTEGRACJA DZIAŁAŃ I STWORZENIE WARUNKÓW DO BUDOWY SYSTEMU INNOWACJI.
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
STRATEGICZNY PROGRAM BADAWCZY PPT – BPP
Biotechnologia.
Co zamiast chemii: nawozów i pestycydów ?
Bydgoszcz, r. Rola laboratoriów RCI-II w rozwoju badań naukowych Uniwersytetu Dariusz Boroński Projekt jest współfinansowany ze środków Europejskiego.
10 LAT WOJEWÓDZTWA ZACHODNIOPOMORSKIEGO W UNII EUROPEJSKIEJ
Centrum Badań Środowiska i Innowacyjnych Technologii dla Jakości Życia EnFoodLife Projekt z zakresu strategicznej infrastruktury badawczej na Polskiej.
Wydział Biologii i Biotechnologii
ZESPÓŁ SZKÓŁ GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ I AGROBIZNESU W LĘBORKU
Technologia gastronomiczna – podstawowe pojęcia
Autorzy: Adrianna Przybylska
1. Program Operacyjny „Rybactwo i Morze” Program został opracowany w oparciu o:  przepisy prawa UE rozporządzenie PE i Rady nr 1303/2013 w sprawie wspólnych.
Politechnika Koszalińska oferta dla przemysłu/biznesu Wydział kierownik jednostki (nazwa, adres, tel., mail, strona WWW) (kopia oferty na stronie WWW wydziału)
Wydział Biologii i Nauk o Środowisku Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego ma zaszczyt zaprosić Państwa do współpracy Zapraszamy w szczególności.
Biotechnolog.
1 Instytut Techniczny Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa w Gorzowie Wielkopolskim Konferencja: Lubuskie Centrum Innowacji, styczeń
 Żywność można uznać za autentyczną, gdy wyprodukowana została naturalnymi, tradycyjnymi metodami produkcji oraz gdy charakteryzuje się naturalnym składem.
Potencjał innowacyjny Dolnego Śląska i kluczowe kierunki prac B+R pobudzające rozwój innowacyjnej gospodarki w regionie Andrzej Kosiór Wicemarszałek Województwa.
ROLNICTWO jest najstarszym działem gospodarki człowieka, jego istota polega na wytwarzaniu żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego oraz na wytwarzaniu.
C ENTRUM BIOLOGII MOLEKULARNEJ I BIOTECHNOLOGII. Zespół Pałacowo-Parkowy Uniwersytetu Szczecińskiego w Małkocinie Lokalizacja CBMiB Katedra Biologii Komórki.
Rola dystrofiny post mortem w kształtowaniu się parametrów fizyko-chemicznych mięsa gęsiego Magdalena Górska, Dorota Wojtysiak W latach w Polsce.
Degradacja tropomiozyny post mortem a kruchość mięsa
Obszary inteligentnych specjalizacji Wielkopolski
Żywność ekologiczna.
Wydział Technologii i Inżynierii Chemicznej
Bony na innowacje dla MŚP
Zapis prezentacji:

Wydział hodowli i biologii zwierząt Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” podsumowująca projekt REALIZACJA II ETAPU REGIONALNEGO CENTRUM INNOWACYJNOŚCI „Laboratoria Genetyki Molekularnej i Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego” Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy, inspiracji i innowacji od 1971 dr inż. Sylwia Krężel-Czopek - Pełnomocnik WHiBZ - specjalista ds. aparatury naukowo-badawczej prof. dr hab. inż. Maria Bogdzińska – Kierownik Laboratorium Wydziałowego

Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Główne kierunki badań doskonalenie genetyczne cech produkcyjnych oraz poprawa dobrostanu w hodowli i chowie różnych gatunków zwierząt gospodarskich, poprawa jakości produktów pochodzenia zwierzęcego z uwzględnieniem produkcji bezpiecznej żywności, doskonalenie technologii: produkcji, żywienia oraz konserwowania pasz, oddziaływanie człowieka na różnorodność biologiczną i ekosystemy, analiza walorów faunistycznych regionu kujawsko-pomorskiego w kontekście ochrony przyrody i agroturystyki. Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

ETAP I - Adaptacja pomieszczeń, modernizacja laboratoriów WHiBZ Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Zakres prac w ramach projektu ETAP I - Adaptacja pomieszczeń, modernizacja laboratoriów WHiBZ Laboratorium Genetyki Molekularnej - modernizacja w III kwartale 2010 r. Laboratorium Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego i Paszowego modernizacja w III kwartale 2012 r. ETAP II - Zakup sprzętu i aparatury dla WHiBZ Wyposażenie Laboratorium Genetyki Molekularnej w nowoczesny sprzęt odbyło się III kwartale 2011 r. Wyposażenie Laboratorium Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego i Paszowego odbywa się w 2013 r. Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

Laboratorium genetyki molekularnej Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Laboratorium genetyki molekularnej W Laboratorium Genetyki Molekularnej wykonuje się badania na najnowocześniejszym sprzęcie laboratoryjnym, w zakresie, m.in.: Identyfikacji genów ważnych cech użytkowych zwierząt gospodarskich związanych z mięsnością, mlecznością, rozrodem, Sekwencjonowania, Diagnostyki molekularnej, Analizy DNA i białek oraz Proteomiki funkcjonalnej Pracownia molekularna Kierownik: dr inż. Ewa Grochowska e-mail: grochowska@utp.edu.pl Pracownia biotechnologiczna Kierownik: prof. dr hab. Piotr Dorszewski e-mail: piodor@utp.edu.pl Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. PUT THE NAME OF YOUR COMPANY HERE

Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Laboratorium Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego i paszowego Pracownia Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego i Paszowego W skład Laboratorium Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego i Paszowego wchodzą : Kierownik: prof. dr hab. Małgorzata Grabowicz, e-mail: mgrab@utp.edu.pl Pracownia Oceny Wartości Biologicznej Jaj Kierownik: prof. dr hab. Zenon Bernacki, e-mail: bernacki@utp.edu.pl Pracownia Biochemiczno - toksykologiczna Kierownik: prof. dr hab. Bogdan Janicki, e-mail: b janicki@utp.edu.pl Pracownia histologiczna Kierownik: prof. dr hab. Gabriela Elminowska-Wenda, e-mail: histol@utp.edu.pl Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Pracownia Oceny Surowców Pochodzenia Zwierzęcego i Paszowego Badania w Pracowni koncentrują się głównie na zagadnieniach dotyczących: oznaczania włókna w materiałach roślinnych i mieszankach paszowych, analiz azotu met. Kjeldahla, oceny produktów rolno-spożywczych metodą NIR, oznaczanie zawartości lotnych kwasów tłuszczowych (LKT) w kiszonkach oraz wyższych kwasów tłuszczowych w produktach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, oznaczanie zawartości związków mineralnych, w tym metali ciężkich w paszach produkowanych w określonych warunkach. Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Pracownia Oceny Wartości Biologicznej Jaj Badania w Pracowni koncentrują się głównie na zagadnieniach dotyczących: oceny wartości biologicznej jaj, opracowania i doskonalenia technologii lęgów jaj ptaków gospodarskich i łownych, patologii zarodków w czasie rozwoju embrionalnego ptaków, skuteczności zastosowania różnorodnych technik magazynowania jaj wylęgowych na ich wartość biologiczną, oceny jakości piskląt, oceny jakości jaj konsumpcyjnych i ich wartości odżywczej, produkcji jaj wzbogaconych i ich przydatności do konsumpcji, Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Pracownia Biochemiczno - toksykologiczna Badania w Pracowni koncentrują się głównie na zagadnieniach dotyczących analizy wskaźników biochemicznych krwi i moczu (np. glukoza, cholesterol, enzymy), profilu kwasów tłuszczowych w mleku i mięsie, cholesterolu całkowitego w mleku i mięsie, składników mineralnych i metali ciężkich w tkankach zwierząt hodowlanych i wolnożyjących (mięsie, krwi, mleku i sierści), azotanów (III) i (V) oraz fosforanów w wodzie i żywności pochodzenia zwierzęcego, aktywności aminotransferazy asparaginowej (AspAT) fosfatazy kwaśnej (ACP) i zasadowej (ALP), kinazy kreatynowej (CK) w ekstraktach plemników, kolagenu całkowitego w mięsie, Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Pracownia histologiczna Badania w Pracowni koncentrują się głównie na zagadnieniach dotyczących: oceny mikrostruktury mięśni szkieletowych (aktywność enzymatyczna włókien mięśniowych i ich grubość, zawartość tkanki tłuszczowej śródmięśniowej, liczebność naczyń kapilarnych, zmiany histopatologiczne) w zależności od wybranych czynników genetycznych i żywieniowych, badań określonych struktur tkankowych w produktach pochodzenia zwierzęcego (wyroby wędliniarskie, itp.), badań immunohistochemicznych, Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Zapraszamy na stronę www wydziału Baza wydziałowych ekspertów Baza zawierać będzie „profile„ pracowników naukowych i naukowo-dydaktycznych Wydziału prezentujących swoje dokonania zawodowe i wskazujących dziedziny współpracy ze sferą gospodarki. W budowana wyszukiwarka pozwala na szybką i łatwą filtrację danych w kierunku wyszukania pożądanej usługi. Strona laboratorium wydziałowego Gdzie znajdują się informacje o strukturze, wyposażeniu oraz ofercie laboratorium Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.

Gdzie nas szukać Zapraszamy do współpracy! ADRES: WEBSITE: EMAIL: ul. Mazowiecka 28 85- 084 Bydgoszcz WEBSITE: www.whbz.utp.edu.pl EMAIL: e-mail: krezel@utp.edu.pl e-mail: bogdzinska@utp.edu.pl

Jakość. Innowacja. Doświadczenie. Wydział hodowli i biologii zwierząt Źródło wiedzy inspiracji i innowacji od 1971 Dziękuję za uwagę Jakość. Innowacja. Doświadczenie. Powierz swoje analizy specjalistom Konferencja „NAUKA DLA PRZEMYSŁU” - 7 października 2013 r.