To projekt zawodoznawczy zrealizowany w Zespole Placówek Specjalnych w Legnicy w ramach projektu unijnego Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym.

Slides:



Advertisements
Podobne prezentacje
Obchody Roku Chopinowskiego w PSP Nr 15 w RADOMIU
Advertisements

II edycja Małopolskiego Konkursu
KWASY W MEDYCYNIE Nauczyciel: mgr Monika Kosmala Uczestnicy:
„WITAMY W NASZEJ SZKOLE”
Z życia biblioteki szkolnej
JEM ZDROWO PROJEKT EDUKACYJNY W RAMACH PROGRAMU SZKOŁA Z KLASĄ 2.0
Egzaminy zawodowe w roku szkolnym 2013/2014
WYNIKI EGZAMINU PRÓBNEGO TEORETYCZNEGO I PRAKTYCZNEGO
WYNIKI EGZAMINU PRÓBNEGO TEORETYCZNEGO I PRAKTYCZNEGO
Zajęcia pozalekcyjne Szkołą Podstawowa w Stróżach.
Organizator Spółdzielnia Socjalna jako instrument resocjalizacji w Zakładzie Poprawczym w Studzieńcu Toruń, 21/09/2012.
RAPORT DOTYCZĄCY EWALUACJI
Szkolny konkurs pt. ”Bezpieczny w sieci”
ZAPRASZAMY DO PODJĘCIA NAUKI W NASZEJ SZKOLE! BLISKO! BEZPIECZNIE! ZNAJDZIESZ NAS NA STRONIE ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH IM.ORLĄT.
opracowanie Rafał Pastwa Spis treściopis projektuprace uczniów Dzień Bezpiecznego Internetu 2012 Zakończ pokaz.
Struktura egzaminu zawodowego
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY SPOTKANIE Z RODZICAMI POD HASŁEM: POKAŻ NA CO CIĘ STAĆ Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Batalionów Chłopskich w Bożkowie Bożków.
Sz. Cel: poznanie podstawowych informacji związanych z profilaktyką uzależnień, zrozumienie potrzeby walki z uzależnieniem, zna zagrożenia społeczne i.
Pokaz przygotowała: Magdalena Kostka
w kulturze europejskiej
Fotorelacja z Audytu przeprowadzonego przez Komisję Dolnośląskiego Centrum Wspierania Uzdolnień w związku z ubieganiem się SP 93 o przyjęcie.
CAŁY WROCŁAW CZYTA… IX edycja
Zespó ł Szkó ł Rolniczych w Z ł otowie Zaprasza!!.
Projekt ROZWÓJ PRZEZ KOMPETENCJE jest współfinansowany przez Unię Europejską w ramach środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Kapitał
Pierwsze uczniowskie doświadczenia drogą do wiedzy
OBCHODY ROKU JANUSZA KORCZAKA W ZESPOLE SZKÓŁ PUBLICZNYCH W BAŁTOWIE W ROKU SZKOLNYM 2011/2012.
„PRZYRODA NIE ZNA NAGRODY NI KARY, ZNA TYLKO KONSEKWENCJE”
Wykorzystaj czas.
Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 14 we Wrocławiu
Zespół Szkół Łączności
GMINNY KONKURS ORTOGRAFICZNY
PROJEKT ZAWODOZNAWCZY „WARSZTATY KULINARNO- ARANŻACYJNE”
Szkoła Podstawowa Nr 122 w Łodzi Koordynatorzy projektu:
CENTRUM WSPÓŁPRACY SZKOŁY I RODZINY PUNKT KONSULTACYJNY.
Projekt zawodoznawczy zrealizowany w ramach projektu Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku.
do Projekt powstał z inicjatywy organizacji zajmujących się szeroko rozumianą edukacją zawodową z udziałem organizacji skupiających.
BYĆ WOLONTARIUSZEM! TO BRZMI DUMNIE!!!.
Sprawozdanie z realizacji obchodów DBI 2014
Dyrektor szkoły powierza kierownikom zespołów przedmiotowych opracowanie listy tematów projektów edukacyjnych (po 5 z każdego przedmiotu) do 30 kwietnia.
„Moja szkoła – mój zawód, moja przyszłość”.
Nasza oferta edukacyjna obejmuje kształcenie w następujących zawodach: - KUCHARZ   - PRACOWNIK POMOCNICZY OBSŁUGI HOTELOWEJ.
Czym jest dla ucznia drugie śniadanie
KONKURS DLA KLASY CZWARTEJ „Myślę i liczę” przygotowany przez członków koła matematycznego pod opieką pani Mileny Makowskiej.
NARODOWE ŚWIĘTO NIEPODLEGŁOŚCI POLSKA - w drodze do wolności …
Odblaskowa szkoła sprawozdanie.
23 października 2014 r. uczniowie klasy I b liceum oraz klasy VI b przedstawili swoim niepełnosprawnym kolegom audycję biograficzną o Karolu Szymanowskim.
Szkoła z klasą 2.0 Zespół Szkół Ogólnokształcących Nr 17 Specjalnych w Kielcach 2012/2013.
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy w Piasecznie
1.Jesteśmy twórczy, a nie odtwórczy. 2.Jesteśmy uczciwi. 3.Jesteśmy bezpieczni 4.Uczymy bezpieczeństwa. 5.Przestrzegamy netykiety. 6.Używamy nowych technologii.
Prawa człowieka i ich ochrona w Polsce Alicja Kopczyńska
Prezentacje wykonali uczniowie II klasy ZSZ nr 6 w Tychach Pod kierunkiem nauczycieli praktycznej nauki zawodu „Kucharz Małej gastronomii”: Pod kierunkiem.
Staraliśmy się, aby nasz temat przedstawić w ciekawy sposób. Na początku podzieliliśmy się zadaniami oraz tematami plakatów. Jednak musieliśmy najpierw.
Lekcja prowadzona przez uczennice klasy VI „c”
MOC ŚNIADANIA Szkoła Podstawowa im. J. Korczaka w Broniewicach.
Najlepszy w zawodzie Najlepszy w zawodzie Cel główny projektu - wzmocnienie atrakcyjności i podniesienie jakości oferty edukacyjnej szkół i placówek oświatowych.
MODERNIZACJA KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO NA DOLNYM ŚLĄSKU II Zespół Szkół Zawodowych w Wołowie.
Grupa IX na tropie zawodowych możliwości Grupa IX na tropie zawodowych możliwości.
ROBICIE PROJEKT!!! A ja Wam pomogę. Kiedy Wasza mama musi przygotować kolację, czy przejęcie, albo upiec ciasto też realizuje projekt. PROJEKT, A CO TO.
KONKURS PLASTYCZNY ZAWODY PRZYSZŁOŚCI - MAKIETA GRUPA PROJEKTOWA: Klaudia Zielińska Ewelina Socha Katarzyna Tomiczek Klaudia Binda Dominik Jordan Szymon.
R. Gromada – Kaleńska M. Wiercimak. Uczniowie gimnazjum mają obowiązek realizować jeden projekt edukacyjny w cyklu kształcenia. (na podstawie rozporządzenia.
Konkurs Matematyczno – Przyrodniczy „Dlaczego tak
„Mój kandydat do Literackiej Nagrody Nobla ”
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Marii Skłodowskiej-Curie
Multimedialna nauka hotelarstwa
Powiatowe Targi Edukacyjne w Oświęcimiu
W ramach realizacji programu
Szkoła Podstawowa Nr 122 w Łodzi Koordynatorzy projektu:
TECHNIKUM KSZTAŁTOWANIA ŚRODOWISKA PATRONI HONOROWI I SPONSORZY NAGRÓD
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Anna Kowalska, SP w Koszalinie
Zapis prezentacji:

to projekt zawodoznawczy zrealizowany w Zespole Placówek Specjalnych w Legnicy w ramach projektu unijnego Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku.

Przy jego realizacji pracowało 16 uczniów szkoły zawodowej o profilu kucharz małej gastronomii pod opieką pani Małgorzaty Szczepakowskiej, nauczycielki praktycznej nauki zawodu. Uczniowie zostali podzieleni na cztery grupy po cztery osoby. Każdy zespół miał wykonać określone zadanie.

Projekt składał się z trzech części: TEORETYCZNEJ – podczas której uczniowie musieli znaleźć, korzystając z internetu, oryginalny przepis na wielkanocny mazurek i opracować szczegółowy plan działania będący kanwą powstającej miniksiążki kucharskiej „Wariacje mazurkowe.” Uczestnicy projektu mieli świadomość, że wykonana praca będzie w przyszłości służyła ich młodszym kolegom, dlatego też ich zaangażowanie w pracę było bardzo duże.

PRAKTYCZNEJ – podczas której uczniowie, na podstawie stworzonych planów działania, przygotowali swoje mazurki. Wykonali według swoich pomysłów dekoracje oraz zrobili zdjęcia, które zostały umieszczone w książce. W trakcie pracy byli na bieżąco oceniani przez opiekuna za: prawidłowe sporządzenie ciasta według przepisu, higienę osobistą, bezpieczne wykonanie pracy, czas wykonania zadania, dobranie odpowiednich naczyń, sprzętu i urządzeń oraz za efekt końcowy, czyli dekorację mazurka.

oraz FINAŁU, czyli prezentacji wykonanego zadania, na który zostali zaproszeni wszyscy uczniowie szkoły zawodowej oraz gimnazjaliści klas trzecich. Pokaz miał miejsce w szkolnej świetlicy. Reprezentanci czterech zespołów omawiali sposób wykonania swojego ciasta, a publiczność i komisja mogli obejrzeć, jak wyglądała ich praca, dzięki pokazowi miniksiążki, do którego wykorzystano projektor multimedialny.

Całość obserwowała i oceniała komisja, która wyłoniła zwycięzców i wręczyła dyplomy oraz nagrody. Po ogłoszeniu wyników goście i uczestnicy konkursu zdegustowali wypieki, co było miłym akcentem zakończenia pokazu. Praca nad projektem „Wariacje mazurków wielkanocnych” była dla każdego ucznia nie tylko nauką, ale również przyjemnością i okazją do bliższego poznania się.