to projekt zawodoznawczy zrealizowany w Zespole Placówek Specjalnych w Legnicy w ramach projektu unijnego Modernizacja Kształcenia Zawodowego na Dolnym Śląsku.
Przy jego realizacji pracowało 16 uczniów szkoły zawodowej o profilu kucharz małej gastronomii pod opieką pani Małgorzaty Szczepakowskiej, nauczycielki praktycznej nauki zawodu. Uczniowie zostali podzieleni na cztery grupy po cztery osoby. Każdy zespół miał wykonać określone zadanie.
Projekt składał się z trzech części: TEORETYCZNEJ – podczas której uczniowie musieli znaleźć, korzystając z internetu, oryginalny przepis na wielkanocny mazurek i opracować szczegółowy plan działania będący kanwą powstającej miniksiążki kucharskiej „Wariacje mazurkowe.” Uczestnicy projektu mieli świadomość, że wykonana praca będzie w przyszłości służyła ich młodszym kolegom, dlatego też ich zaangażowanie w pracę było bardzo duże.
PRAKTYCZNEJ – podczas której uczniowie, na podstawie stworzonych planów działania, przygotowali swoje mazurki. Wykonali według swoich pomysłów dekoracje oraz zrobili zdjęcia, które zostały umieszczone w książce. W trakcie pracy byli na bieżąco oceniani przez opiekuna za: prawidłowe sporządzenie ciasta według przepisu, higienę osobistą, bezpieczne wykonanie pracy, czas wykonania zadania, dobranie odpowiednich naczyń, sprzętu i urządzeń oraz za efekt końcowy, czyli dekorację mazurka.
oraz FINAŁU, czyli prezentacji wykonanego zadania, na który zostali zaproszeni wszyscy uczniowie szkoły zawodowej oraz gimnazjaliści klas trzecich. Pokaz miał miejsce w szkolnej świetlicy. Reprezentanci czterech zespołów omawiali sposób wykonania swojego ciasta, a publiczność i komisja mogli obejrzeć, jak wyglądała ich praca, dzięki pokazowi miniksiążki, do którego wykorzystano projektor multimedialny.
Całość obserwowała i oceniała komisja, która wyłoniła zwycięzców i wręczyła dyplomy oraz nagrody. Po ogłoszeniu wyników goście i uczestnicy konkursu zdegustowali wypieki, co było miłym akcentem zakończenia pokazu. Praca nad projektem „Wariacje mazurków wielkanocnych” była dla każdego ucznia nie tylko nauką, ale również przyjemnością i okazją do bliższego poznania się.